•  
  •  
  •  
  •  
  •  

2016-11-21-16-33-59Hov hvad er det nu for en overskrift?  I Bagenørdens hyggelige univers, hvor der ellers storbages i fred, idyl og harmoni? Hvor alt er lykkeligt. Hvor alle er glade. Forspiste, trivelige og i topform?

Er der ridser i lakken og disharmonier på julens pladespiller?

I dag venter der dig et lidt atypisk indlæg. Jeg bruser bare lidt over indeni. Flyder over. Er propfyldt, og så er det jo egentlig ret så smart at have sin egen blog, når man trænger til afløb, ikke? Så kan man nemlig hér åbne alle sluser og kanaler og hælde det hele ud. Er du klar? Ellers skynd dig at spring af her imens du har chancen. 🙂

Jep i dag kommer du igen med om bag facaden igen, håber du har lyst til at kigge med? Der venter dig både julemonstre og julehystader! 🙂2016-11-27-09-31-03NÅ men altså vi nærmer os jo juleaften.

Jeg får et sug af stress i maven, når jeg ser datoen 20. december. Alt-det-jeg-skal-nå,-når-jeg-det-nu?

Alle steder ser vi lykkeglimt i reklamerne om fred og harmoni. Om ro, hvile, nærvær og kærlighed, alt imens der julehygges. Der samles lego. Bages kager. Sammen. Børnene ser glade og afslappede ud og forældrene ligeså. Overskudsagtige og positive. Styr på konfekt, den hjemmelavede rødkål, den helt rigtige juleportvin og de allerbedste mandler til ris a la manden.

Der er meget spil for galleriet i december. Siger lille mig.  Vi kører som i to spor, som i parallelle verdener og universer. Vi farer rundt til julehygge og gavebytteri. Jo vist, vi hygger os da, men indeni titter det fæle julemonster alligevel hovedet frem i ny og næ.2016-11-27-12-04-38

Suget i maven.

“Hvordan skal vi nå det? Nu kommer vi igen sent hjem, også i dag?” “Hvad nu med pakken fra GLS, når den frem? Shit osse, vi skal spille pakkespil 2 gange, hvad nu med pakker?”

En million-milliard mennesker i Tigerbutikken, andre stakler der også med et vildt blik i øjnene hamstrer pakkespilspakker i stor stil, som var pakkerne den madpakke i verden.  Som skulle pakkerne sikre slægtens overlevelse. Desperation. Ivrighed efter at kunne stryge endnu et punkt på den meget lange liste. Folk med XL-store huskesedler. På A4-papir.

Kolleger med små børn fortæller om julehygge både i børnehave, SFO, til spejder, julehygge i løbeklubben, 2 gange daglige julekalendere der også skal passes ind og så julefrokoster for de voksne, der giver tømmermandsdage bagefter. Julemonstret stikker hovedet frem. “Sig mig, har du overhovedet TID til at ligge tømmermandsbrak? Du burde…” Der gabes, der er mørke rande under øjnene. Vi er decemberhængte!2016-11-27-10-50-24

Den julehyggelige december er pludselig blevet til et hamsterhjul, der bare snurrer endnu hurtigere rundt en normalt.

De normale rutiner, den normale mængde vasketøj, lige så travlt på jobbet som normalt, men ind skal nu presses….julehyggen. Det ekstra. Gaverne. Nærværet, kærligheden, roen og omsorgen for hinanden.

Vi vil så gerne. Vi halser rundt og prøver at nå det hele, men der er dobbelt så mange i kassekøen. Dobbelt så meget tempo på. Nogle hygger sig og jeg selv også. Til julehygge på arbejdet synger, smiler og griner jeg. Ægte og dybfølt, men indeni stikker julemonstret alligevel hovedet frem imens.

“Shit! Har glemt at tænke på hvornår ænderne skal købes og shit, vi har ikke plads i fryseren?”, “Hvad skal vi give bedstefar, der har alt i denne verden?”, “Hvad med julefrokosten 2. juledag – er der styr på den?”.

Rolig nu. Dyb vejrtrækning. En ekstra pebernød.

Ild i adventskransen, men hov? Vi har jo tydeligvis helt glemt at tænde den, selvom det åbenbart var det vigtigste i verden at få den lavet. Dengang. I dagene op til 1. søndag i advent, var det nærmest det eneste hovedet var fyldt med. 3 gange besøg hos blomsterhandleren for at finde en krans. Grotesk og nu har vi nærmest glemt at tænde den. Flot.2016-11-27-18-54-26

Gamle traditioner vi hænger fast i. Det er ikke rigtig jul, før nissen er fyldt med de gode pebernødder. Det er ikke rigtig jul før den hyggelige julebelysning er hængt op udenfor. Hvem gider. Ingen. Hvem har tid. Ingen. Alligevel knoklede vi på med kæderne, som var det det vigtigste i verden. Teenagesønnen måtte tvinges. Som var det vigtigste i verden at få lys i haven. Som om slægtens overlevelse afhang af det.

Nå men nu er vi tilbage til overskriften på dette indlæg

Julefred eller julehysteri? Mandejul og kvindejul og hvad er nu det?

Tjo ser du, herhjemme hos hos griber vi julen meget forskelligt an. Jeg kan ikke generalisere på alle familiers vegne, jeg ved det godt, men altså her i huset er der en julehystade og en jule-laissez-faire. Jeg lader det lige et kort øjeblik være op til dig at gætte på hvem der er hvem. Manden eller kvinden?2016-12-04-15-54-38Den ene af os går ind for mest mulig planlægning i god tid, som et værn mod julestress og – tilhørende panik. Forebyggelse. Kontrol. Overlevelsesteknik? Den anden af os har aldrig oplevet julepanik, end ikke i storcentret d. 23 panik før lukketid.

Den ene af os tager jule-hurlumhejet med ophøjet ro og proklamerer ovenikøbet glad og forventningsfuldt: “jeg skal forresten på kursus i Holland en hel uge i december, er jeg ikke heldig?”.

Ingen panik. Ingen julestress. Julehystaden derimod får nu pludselig dobbelt hysteri. To-do-listen bliver dobbelt-så-lang og hamsterhjulet snurrer endnu hurtigere rundt, nu man pludselig er ene mand på skansen. Alt-det-der-skal-nåes-når-jeg-det-nu?

“Har du nu styr på julegaverne, før du tager afsted?” Et tomt, fjernt blik kommer retur fra laissez-faire-typen. Der er tydeligvis laaang tid til juleaften.2016-12-04-16-09-52Gaver uddelegeres og julehystaden har ikke meget tiltro til jule-laissez-faire-typen. Kan ikke dy sig for at sende links direkte til gaver der skal bestilles. Hører sig selv sige – “har du nu husket at bestille?” Hører sig selv gentage: “har du nu husket at bestille ALLE gaverne?”

Jule-laissez-typen hygger i Holland og tager alt med ophøjet ro. “Jeg har styr på det! Jeg har da bestilt 1 gave!” Julehystaden returnerer: “men der var 3!” “Var der 3?” svares der.  SUK svares der retur. Heldigvis kan høje suk ikke høres på en sms til Holland.

Julehystaden bliver pludselig den værste udgave af sig selv. Møgirriterende. Umulig. Bitter. Selvretfærdig og hævngerrig og lægger skumle planer:”Ha!  Hvis jeg nu ingenting siger, så glemmer han alt og så bliver han grillet juleaften, gør han!” Så kan han lære det!” Det onde julemonster er spydig og gnækkende.

Den gode julefe sejrer   og sender – selvfølgelig – gavelinksene igen og sukker dobbelthøje suk, der heldigvis stadigvæk ikke kan høres helt i Holland.

Jule-laissezfaire-typen hygger sig i Holland . Spiser ude hver dag. Ser på fantastisk julebelysning. Er på museum. Bor på hotel og sover godt om natten, uden en hund der kaster op og en kat der skal lukkes ud kl. 3.

Laissez-faire-typen er fuldstændig og komplet uberørt ved tanken om at dagene iler og julen nærmer sig med hastige skridt. Komplet uberørt af tanker om, om der er sukker nok til de brunede kartofler, hvor meget fløde der skal købes og hvordan vi når at få byttet julegave med bedstemor?

Hører en stemme sige “Sikke mange fine butikker der er dér i Holland, har du mon været på julegaveindkøb?”. Kan ikke lade være. Irriterende type! Straks føler laissez-faire-typen sig kørt over af den (jule)-lyseslukkende hystade. Stikpiller. Julekontrol. Bitch!

Nå – en øvelse i at slippe kontrollen. Sætte følelserne fri. Trække vejret dybt. Det går nok alt sammen.2016-12-04-14-35-05

Jule-laissez-faire-typen vender kommer glad hjem fra Holland. Opladet med ny faglig energi. Siger henkastet: “Bilen skal forresten på værksted en af dagene” – panik hos julehystaden og 1000 spørgsmål “Men hvordan kommer vi så i sommerhus og du skal arbejde d. 23 og……” straks starter en bølge – en hel lavine. Af julestress og begyndende panik. Julelaissezfaire-typen kigger forundret på striglen. Ro på. Det går jo nok altsammen?

Jule-laissezfairetypen er også irriterende-mega god til at hygge sig – midt i al december-hurlumhejet. “Jeg skal forresten til foredrag i aften”, D. 20 december.  Mega-hyggeligt tidspunkt. Godt timet! Julehystaden får lyst til at brøle : Jeg vil håbe du hygger dig! Imens vil jeg hygge mig med indkøb, madlavning og mine lange to-do- og huskelister herhjemme!!”…2016-12-04-14-46-10Al den opsparede furie-energi. Hvor kom den fra?

Pakkerne og de bestilte gaver øver hystaden sig i ikke at spørge til mere.

Jule-laissezfaire-typen slynger henkastet ud: “Forresten så var vi jo ikke hjemme, da GLS kom, så pakken er sendt retur.”

Julemonstret stikker hovedet frem hos hystaden. Ud brøles : “MEN DET VAR MÅSKE DERFOR DET VAR EN GOD IDE AT BESTILLE DE JULEGAVER I GOD TID!!”

Pludselig er julemonstret ildrødt i fjæset. Hvor kom den vrede fra?! Hvor er kærligheden. Julehyggen. Nærværet? Smilet. Hyggen?

NÅ men her i huset fejrer vi december på kvindemåden og på mandemåden. I mandeoptik er der her i huset lang tid til juleaften om 4 dage. Alle pakker i verden kan nå at ankomme. Ved man ikke hvad man skal købe, får man nok et lyst indfald. Man finder nok en butik der har åbent? Der er god tid.

På mandemåden er december en hyggelig ting. Der er overskud til at grine til julekalenderen sammen med børnene, imens julehystaden nogle dage kan opleves siddende mut og indebrændt i sofaen.

Jeg er julehystaden men har ikke ønsket mig selv derhen. Normalt er jeg positiv, afslappet, rolig, venlig og kærlig, men julemåneden får åbenbart det værste frem i mig og jeg indrømmer det gerne. De diametrale modsætninger mellem hysteri og komplet jule-zen slår ud i lys lue her på matriklen. Er det mon også sådan hjemme hos dig?2016-11-27-10-51-18“Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus”. Der er noget om snakken. Kvinder fra Venus spekulerer på om der er juleservietter og lys til juletræet, Mænd fra Mars spekulerer på …ja hvad mon? Indeni må der være komplet ro, zen, nærvær og overskud. Tomhed. Lykke? Ja jeg gætter kun 😉

Her i huset har manden overskud til at invitere datteren med til foredrag. De sender billeder derfra. De smiler og griner og har været ude at spise først. Det indebrændte julemonster mærker et stik af jalousi. Hvorfor kan jeg ikke også bare være ligeglad med juleservietterne? Hvorfor skal jeg sidde her og skrive sedler, imens de hygger sig? Barnlig trodsighed. Hvor kom den fra?

Det onde julemonster sidder på skulderen og har lyst til at skrive “Håber I hygger jer! Jeg har megatravlt hjemme imens!” Det onde julemonster har allerede skrevet beskeden, men den gode julefe ved godt at det er barnligt, hysterisk, for meget, så sender selvfølgelig ingenting.

Trækker vejret dybt. Hvem er den klogeste i virkeligheden? Julehystaden eller jule-laissez-faire-typen? Jeg tror godt jeg ved det. Du gør sikkert også. Jeg kan mærke det i maven. En julehystade er jo slet ikke glad indeni.

Næste år vil jeg være en julelaissez-faire-type og tage til Holland i december, på wellness, til foredrag og opleve sjove ting. Indebrændt hystade i december er en skidt rolle at have og en skidt rolle at få. Stillingen her i huset er ledig og billigt til salg. Jeg vil gerne slippes fri af den.

I stedet for at være den dårligste version af mig selv, vil jeg da bare være en gladere, lykkeligere og mere afslappet version? Jeg er færdig med at tænke på om der er nok kulør til saucen og at vi skal huske juletræsfoden. Skal vi ikke bare sige det? (please, kan du være en medhusker for os? Tror vi har brug for assistance udefra?? 😉Pebernødder - julens bedste med muskatnød og kardemomme

Mind mig lige om at tage julen lidt mere tilbagelænet næste år, ikke? 

Nå men jeg har sluppet kontrollen. Overladt ansvaret for ænderne til laissez-faire-typen og vil ikke minde om, huske på, tippe eller have kontrol. Glipper alt må vi snuppe en rugbrød.

Den sidste udeblevne julegave, der endnu ikke er dukket op, vil jeg heller ikke kontrollere. Dukker den ikke op….må laissez-fairetypen ….ha,ha,ha, gnæk,gnæk, gnæk OPDAGE DET JULEAFTEN OG HÆVNEN ER SØD!

Glædelig jul og godt nytår – hvad enten du er en julehystade som jeg, eller du lever i lykkelig laissez-faire-jule-zen (jeg er megamisundelig, hvordan gør du??? Tip modtages gerne! Jeg har jo et helt år at lære det i).  😉Kanelkager med kardemomme - sprøde og lækre

Julehilsner fra julehystaden Gitte 48 år 😉

0 0 vote
Article Rating

  •  
  •  
  •  
  •  
  •