Kalkunlår med honning, timian og bacon i Römertopf – Madbloggerudfordringen9

 • Kalkunlår med honning, timian og bacon i Römertopf
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kalkunlår med honning, timian og bacon i Römertopf Efterår og tid til indehygge og langsommelige simreretter. Min stegeso er flittigt i brug på denne årstid- og igen vil jeg rose den for alle dens kvaliteter:

 • alle dele af måltidet kan laves færdigt i ét,
 • der kan langtidssteges, og man snildt kan nå at læse en halv krimi eller en skovtur imens der bliver lavet mad
 • kødet – og tilbehøret – bliver supermørt
 • retterne bliver lækre og smagfulde og al saft og kraft i kød og grøntsager bevares

Kalkunlår med honning, timian og bacon i Römertopf Selvom jeg hænger i bremsen for tiden, skal og bliver der alligevel lavet lidt mad på matriklen. Mad i stegeso kan anbefales, hvis du ikke har energi til at stå i køkkenet i 100 år. Af denne portion, blev der mad til to dage, med 20 minutters indsats. MBU9

Denne opskrift er fra mig til dig men er samtidigt også mit bidrag til Madbloggerudfordringen9 – en ret i det salte køkken hvor alle ingredienser skal tilberedes i ét. En stegeso er perfekt her.

Herligt og forfriskende initativ med Madbloggerudfordringer – jeg har deltaget flere gange og vil deltage igen da. Spændende at blive udfordret – thumbs up til initativtagerne! 🙂Kalkunlår med honning, timian og bacon i Römertopf Dagens ret er ultralet at lave, men den største udfordring bliver nok at opdrive kalkunlår. Jeg har været heldig i supermarkedet et par gange på det sidste (Kiwi) , men hvis det slet ikke kan lykkes dig at opdrive kalkunlår, kan kyllingelår og måske også andelår bruges til denne ret (så skal du nok bare reducere tilberedningstiden og måske undlade bacon til and?).

Kalkunlårene blev smagfulde og saftige. Den lækre marinade og den gode baconsmag gav smag til både kød og kartoffelfad. Stegeskyen kan evt. jævnes, men vi brugte den bare som dryp på kartoflerne og klarede os fint uden sauce. Der kan evt. laves en hvid dressing til. Kalkunlår med honning, timian og bacon i Römertopf Her kommer opskriften:

Kalkunlår med honning og timian i Römertopf - madbloggerudfordringen 9.
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 20 minutter
Ret: Retter til Römertopf/stegeso
Kategori: Slow food - simremad
Portioner: 6 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • 4-6 kalkunlår
 • 1½-2 kilo kartofler
 • 6-8 gulerødder i halve
 • 4-5 rødløg i både
 • 1 pk. bacon i skiver
 • Honning-sennepsmarinade:
 • ½ dl olie
 • 2 tsk dijonsennep
 • 2 tsk tørret eller frisk timian
 • 2 tsk akaciehonning
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk hvidløgspeber el. ½ tsk. friskkværnet peber

Sådan gør du

 • Fyld Römertopf-halvdelene med vand. Fyld den ene halvdel og sænk den anden ned oveni.
 • Skræl kartofler, gulerødder og løg
 • Fyld grøntsager i Römertopfen.
 • Rør marinaden sammen og pensl kalkunlårene (du kan med fordel marinere lårene et par timer i forvejen, jo længere tid, jo mere smagfuldt kød tænker jeg)
 • Vikl bacon omkring.
 • Læg kalkunlårene på toppen af kartoflerne og hæld resten af marinaden over kalkun/kartofler.
 • Sæt Römertopfen i en kold ovn og tilbered retten 2 timer v. 200 grader varmluft. Har du 3 timer kan temperaturen sænkes til 175 grader, 4 timer 150 grader, 5 timer 125 grader osv.
 • Løft låget af og servér.
 • Lav evt. en kold creme fraiche dressing til eller jævn den stegesky der bliver tilbage efter du har fisket kartofler/gulerødder op.
 • Velbekomme

DSC_8502En virkelig smagfuld ret og kalkunlårrene, der ellers nemt kan have en tendens til at blive tørre, blev saftige og lækre, sandsynligvis p.g.a. bacon men også fordi saft og fugt bevares i en stegeso.

Fjerkræ i en stegeso er superlækkert. Prøv f.eks. denne lækre kylling i øl i stegeso – en af bloggens hit-opskrifter.  Du kan finde mange flere opskrifter til din stegeso i den helt særlige simrekategori lige her

Her ser du dagens Römertopf-opskrift i billeder fra start til slut:

Indrømmet. Det var en lille smule fedtet at vikle bacon omkring de marinerede kalkunlår, men det var anstrengelserne værd. Jeg marinerede ikke lårene timer i forvejen, men de blev superlækre alligevel. Har du særligt god tid, så marinér endelig før.
Kalkunlår med honning, timian og bacon i Römertopf Altså totalt lækre de kalkunlår der, selv for os småtspisende. Det er magert kød og det foretrækker jeg særligt disse dage. Se lige en lækkerhaps. Kalkunlår med honning, timian og bacon i RömertopfKartofler og gulerødder blev også superlækre. Smagfulde og møre. Som altid var der kamp om rødløgene her i huset.

Uhm bagte rødløg i Römertopf…

Her i husstanden spiser vi 1 kilo rødløg om ugen, eller tæt på. Er du vild med rødløg kan jeg anbefale dig denne opskrift på syltede rødløg med peberkornDSC_8550 Så er der serveret. Stegesoen tryller igen – alt-i-ét.Kalkunlår med honning, timian og bacon i Römertopf

Og hvordan går det så med den slatne Bagenørd? Vi har været på skovtur i dag og det var saliggørende for krop og sjæl. Intet er så godt som åben høj himmel, når sygdom og verden tynger.

Hvor var det skønt og selvom jeg er svimmel og slap VIL jeg også på skovtur i morgen!

Jeg hænger i bremsen men kravler fremad. I dag har været en god dag, igår var en sløj dag. Mit blodtryk er fortsat alt for lavt – lægen anbefaler kaffe, lakrids og salt på maden. Sikke en kur. Dagens salte køkken-Römertopfret må være god medicin.

Søvn – og rigeligt af den – hjælper også godt på vej. Håber alle mine kneb til sidst vil føre mig i mål. Jeg savner mine kolleger og mit aktive liv – håber snart at kunne “Hej” til det igen.

Dagens indlæg var et forsigtigt lille pip – skrevet i ro og mag i den rolige læsestol. Jeg overanstrenger mig ikke ved at  skrive, men har droslet betydeligt ned på blogindlæg. Fremover vil jeg skåne mig selv meget mere og indlægge skrappe blog-pause-dage.  Måske jeg allerede er blevet lidt klogere? 😉

Heldigt – at der er så propfyldt i bloggens spisekammer. Vi kommer vist ikke til at gå sultne i seng, selvom der nu indføres “fastedage” 😉


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

26
Skriv en kommentar

12 Kommentar tråde
14 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
14 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
inge klinkby

Fantastisk opskrift ❤ Jeg tror, jeg efterhånden har lavet det 10 gange og altid med succes ? Nemt og billigt, og en absolut favorit her i huset? Jeg er stor fan af römertopfen og bruger ofte dine opskrifter?
Inge

Bente

Hej Gitte
Er det kun underlårene du har brugt ? Det ser sådan ud på billederne. Jeg har en hel kalkun, som jeg har tænkt mig at partere, og så bruge lårene til denne opskrift. Det ser lækkert ud.

Annette

Tager du låget af lidt før, så baconen kan blive lidt brun?

Nina Thomsen

Har lavet retten idag – superlækkert. Havde rodfrugter blandet med kartofler og lidt tørret ramsløg sammen med peber. Lod det simre på 150 grader i 3 1/2 time i Römertorp. Jævnede væsken med Sojafløde og maizena.
Kalkunlår fra Lidl til små penge.

Kate Norling

Har d.d købt 2 store kalkunlår i Netto til kr. 35 og de er lige nu i min rømertopf med bagenørdens opskrift.

Kate

Cindie

Jeg vil så gerne lave denne opskrift på lørdag til gæster. Men jeg forstår ikke denne del:

Fyld Römertopf-halvdelene med vand. Fyld den ene halvdel og sænk den anden ned oveni.

Kan du skære det ud i pap for mig? Har ikke en stegeso men et Le Cruset fad med låg.. Det er vel fint?

Lilian Christensen

Mums

Kim

Hej. Lige et hurtigt spørgsmål.
Skal der væde i bunden ved kartoflerne, eller steger de bare i egen væde og fedt fra kalkunen. Jeg bruger en støbejerns gryde med låg, tænker det er samme princip.
Glæder mig til der er mad ?

Lone

Hej 🙂
Jeg har haft lavet denne og det var helt fantastisk 🙂 Nu leger jeg med tanken om at lave den til en fødselsdagstøsemiddag – men
kan man lave den med den variation, at det “kun” er løg, gulerødder – og evt andre rødder der er i bunden og man så laver ris og salat til? (= tror du, at der vil være nok saftighed tilbage?)
Ser frem til dit svar 🙂 – og tak for lækre opskrifter! 🙂

Anne-Marie

Tak for en god opskrift. Det var debut med kalkunlår og din opskrift gjorde det klart til en succes. Mums.

rita lykkebo

Det er mange år siden jeg har lavet kalkunlår sidst, men fandt nogle i Lidl for et stykke tid siden, og hvor jeg dog fortryder at jeg ikke købte nogle flere.Super,super opskrift.

Karin

Tak for en spændende ret i stegesoen, elsker disse dejlige retter hvor det kun er en ting til rengøring, og oprydningen er foretaget i god tid før spisetid 🙂
Mht. kalkunlår, kalkuncuvette, så kan vi få det i Meny her i Holstebro, er det ikke i køledisken, kan det bestilles. Det sker vores Spar butikker har dem, men for at være sikker vil jeg gå i Meny (før Superbest).

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer