Lækre grovboller med speltmel og havregryn

  • Lækre grovboller med speltmel og havregryn
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lækre grovboller med speltmel og havregryn

Weekend – ahh og god tid til at bage til dine kære.

Hvad med en lækker nybagt grovbolle med speltmel og havregryn? En grovbolle, der fint kan mætte jer, hvis I skal på tur i skoven eller på stranden. Lav et fad om morgenen og smør løs til madpakkerne eller hvad med at lave et fad til brunchbordet, når du inviterer gæster? Jeg er sikker på at mange også vil sætte pris på en lidt grovere fødselsdagsbolle-variant?

Duften af nybagt brød er der intet der kan stikke. Hyggen spreder sig og når de nybagte boller kommer ud af ovnen samles familien straks. Bollerne smager bedst helt lune med iskoldt smør på eller med lun leverpostej og rødbede – sådan er det i hvert fald her i familien. Er du vimmer der kan ryge mange boller indenbords med den servering.  🙂DSC_0634Bollerne kan fint laves en aften til aftensmad, serveret med slagterens pålægspakke, fiskemandens lune fiskefrikadeller, tapas, gode oste eller?

Dagens grovboller er bagt med rigeligt tykmælk og det gør dem saftige og lækre. De holder sig friske et par dage og kan trylles som nybagte igen, hvis de lunes i mikrobølgeovn og/eller dyppes i vand og lunes 5 minutter i ovnen.
DSC_0623Det er også rigtigt genialt hvis du pensler bollerne med tykmælk. Det giver nemlig en rigtig sprød og gylden skorpe. Du kan drysse med de kerner du lige har lyst til. Jeg er fan af græskar- og solsikkekerner. Sesam er også fint. Måske du foretrækker et helt andet drys?Lækre grovboller med speltmel og havregrynBollerne er rimeligt hurtige at lave, med to hævninger á 30 minutter. Processen kan dog speedes op, hvis du lynhæver dejen 50 grader i ovnen. Du bestemmer. Kig på uret og se hvor travlt du har. Speedhævningen giver ganske glimrende boller, men langsommelig hævning er jo også altid godt.DSC_0627

Jeg iler med at bringe dig opskriften. Du vil jo sikkert bare gerne i gang med at bage 🙂

Lækre grovboller med speltmel og havregryn
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Portioner: 16 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 5 dl tykmælk
  • dl. kogende vand
  • 25 gram gær
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 2-3 spsk olie
  • 2 dl hørfrø
  • 6 dl. speltmel kan sagtens erstattes med sigtemel, Manitobamel eller hvedemel. Halvdelen kan også udskiftes med grahamsmel
  • 5 dl. havregryn
  • 2-3 dl hvedemel
  • Pensling: Tykmælk
  • Drys: Solsikke- og græskarkerner.

Sådan gør du

  • Kog vandet i elkogekedlen.
  • Hæld vandet i en skål og tilsæt tykmælken.
  • Opløs gæren i væsken, når temperaturen er lunken/fingervarm.
  • Tilsæt salt, sukker og olie
  • Rør havregryn og hørfrø i.
  • Tilsæt speltmel og hvedemel lidt efter lidt. Brug gerne din køkkenmaskine til røre/æltearbejdet.
  • Tilsæt kun lige hvedemel nok til at dejen kan slippe fad og fingre. Måske skal du bruge mere/mindre end de 2-3 dl jeg har angivet?
  • Dæk skålen med et klæde og lad dejen hæve et lunt sted i 30 minutter (eller speedhæv 15 minutter i ovnen v. 50 grader).
  • Form ca. 16 boller alt efter hvor store du ønsker dem og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Tildæk med et klæde og lad bollerne hæve 30 minutter et lunt sted (eller speedhæv 15 minutter i ovnen på 50 grader).
  • Pensl bollerne med tykmælk og drys med græskar- og solsikkekerner.
  • Bag bollerne 15-16 minutter v. 200 grader varmluft.
  • Bollerne er færdige når de er gyldne og sprøde.
  • Serveres straks med iskoldt smør på: prøv med honning, ost, leverpostej eller pålægschokolade?

Lækre grovboller med speltmel og havregrynDet er nemt at bage boller og opskriften kan varieres i det uendelige. Brug lige det mel du har på lager og som du synes allerbedst om i brød. Måske du er til en endnu grovere variant eller måske du foretrækker helt hvide boller? Sæt gerne dit helt eget præg på bollerne. Hvad med en gulerodsbolle-variant måske? 🙂

Den nemme proces kan du følge her:

Et styk lækkernybagt grovbolle er klar til dig. Bon appetit. 🙂
Lækre grovboller med speltmel og havregryn

Weekenden kom lige til rette tid. Sommeren indfandt sig også lige før det var for sent og weekenden og det skønne vejr skal nydes både i sommerhus og i Ebeltoft til familiefødselsdag. De store børn har egne planer, men det er jo helt som det skal være.

Familien har tempo på, men vi melder: Alt er godt. Høj puls, men med glæde og energi. Livet er det der sker imens vi har travlt med andre ting? Pludselig var endnu en uge væk. Håber du hænger på, på livets karrusel endnu? Jeg gør 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

16
Skriv en kommentar

6 Kommentar tråde
10 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
7 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Anne

Hej – og tak for opskrift….. 🙂
Jeg er dog stadig i gang med bagningen, så ved reelt ikke, hvordan udkommet bliver. Jeg har lige to spørgsmål…. 1) Speltmelet…. er det sigtet eller fuldkorn? 2) Skal dejen æltes mellem de to hævninger – altså efter første hævning i skålen?

Dorte Simonse

Hej Gitte,

Hvad kan jeg bruge istedet for tykmælk?, da det vist kun findes i DK haha…..
Og kan jeg også bruge denne opskrift til koldhævede boller?

Mange hilsner Dorte

Lone

Tak for en rigtig god opskrift, der er meget overskuelig og fint formidlet. Det er nemt og ligetil at gå i gang med, når alt er målt ud i dl, synes jeg.
Jeg var løbet tør for hørfrø, så jeg brugte 1 dl sesamfrø og 1 dl hampefrø istedet, og byttede 1 dl havregryn ud med en dl kogte speltkerner, der var tilovers fra aftensmad i går. Så jeg ved jo ikke helt hvordan den originale opskrift på bollerne smager, men den variant jeg fik lavet blev meget lækre og mættende ?

Gert Svalø

Hvorfor bruger du dl til mel brug dog gram så er det meget lettere at bruge opskriften.

Dl bruges kun til flydende væsker og gram til mel og gryn.

Karen

Det er nogle rigtig dejlige boller! Min knægt på 15 er lige begyndt i et fritidsjob i Rema1000, så jeg lovede at kigge forbi med frokost. Og bollerne her er der lidt mere gods i end de boller, der er bagt på ren hvedemel. De øvrige kunder ved kassen smilede bredt, da jeg langede en pose nybagte boller over til “kassemanden” med et “her er din frokost, skat!”
Og resten af familien har altså også spist dem med stor fornøjelse! Kh (kyllinge)Karen

mormormedstiletter

Mums!! Lækker opskrift! Jeg leder konstant efter opskrifter på sunde boller, men har aldrig rigtigt fundet D E N som jeg kan vende tilbage til – men måske har jeg det nu;-) TAK!

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer