Langtidshævede boller. Uhm her får du en god nem opskrift på boller af langtidshævet dej, der hæver på køkkenbordet.
Ej tænk, at det kan være så nemt at bage sådan en lækker kurvfuld boller til morgenmaden?
Jubii – sikke nogle sprøde og lækre boller, der hævede så flot op.
På bloggen finder du mange opskrifter på koldhævede boller. De er super gode, for her skal dejen hæve lang tid i køleskabet.
Tit har vi dog dét problem, at der ikke alt er for meget plads i køleskabet. Måske du også kender dét problem?
Det kan jo også være I er på ferie i sommerhus eller campingvogn og kun har et lille køleskab?
Denne langtidshævede dej er genial i den sammenhæng, for den skal bare hæve natten over på dit køkkenbord. Det er SÅ smart, især når vi er mange hjemme og køleskabet er fyldt.
Det geniale er også, at dejen kan røres på 5 minutter og jep, det er ikke lyv.
Kan dejen koldhæves i køleskab?
Har du plads i køleskabet, så kan du sagtens lade dejen koldhæve i køleskabet. Fordobl gerne lige gærmængden i så fald.
Kan man lave bollerne med andet end havregryn?
Disse langtidshævede boller er med 200 gram havregryn og 1 kg hvedemel, men du kan sagtens bruge andet end havregryn.
Det kunne være grahamsmel, fuldkornhvedmel, speltmel ell. lignende?
Det er nemlig også det geniale ved disse boller. Du kan bruge lige dét mel du synes om. Bollerne kan også blive lige så grove, som du kunne tænke dig.
Du skal bare lige være obs på, at jo mere groft mel du bruger, jo mere tunge og mindre luftige bliver bollerne.
Bare brug det mel du har på lager og rør dejen, til grydeskeen kan stå selv i skålen. Jo mere hvedemel du bruger, jo luftigere boller.
Du kan også tilsætte korn og kerner efter eget valg til dejen
Brug gerne en rimelig stor skål, da dejen hæver godt op i løbet af natten. Det er ikke så sjovt at vågne op til dej på køkkenbordet. 🙂
De nemme langtidshævede boller skal slet ikke æltes og bollerne kan sættes på bagepladen med en ské. Du slipper for dej på fingrene!
Når du står op om morgenen, så tænder du ovnen. Putter bagepapir på en bageplade og sætter dejklatter på pladen med 2 spiseskeer.
Bollerne kan herefter bage i ovnen imens du er i bad f.eks.? Geniale boller, også i den sammenhæng.
Sæt gerne et fad med vand ind i ovnen, før bollerne kommer ind. Dampen vil fungere som en dampovn.
Det gavner hævningen og giver brødet en sprød skorpe.
Det er bare SÅ lækre boller! Dem kan du altså godt glæde dig til at prøve – og til at smage.
Den nemme opskrift får du lige her:
Langtidshævede boller med havregryn – få en god nem opskrift hér
Ingredienser
- 1 liter koldt vand
- 3 gram gær tørgær kan bruges
- 1-2 tsk honning eller sukker
- 200 gram havregryn jeg brugte finvalsede. Kan erstattes med groft mel
- 1 kg hvedemel ca.
- 1½ tsk salt
Sådan gør du
Sådan laver du dejen:
- Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker eller honning. Rør havregryn i og rør hvedemelet i lidt af gangen, sammen med salt. Tilsæt mel, til dejen er tyk og sej og grydeskeen kan stå i skålen selv. Brug en stor skål, da dejen hæver godt op i løbet af natten.
- Sæt låg/film på skålen og lad nu dejen hæve på køkkenbordet i ca. 6-8 timer ca. - f.eks. natten over
Sådan bager du bollerne:
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft eller 225 grader alm. ovn
- Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt nu bollerne på bagepladen med 2 spiseskeer. Jeg brugte ca. 2 spsk dej pr. bolle, men størrelsen bestemmer du selv. Drys med kerner/havregryn efter eget valg. Kan du ikke bruge al dejen, så kan den holde sig i køleskabet i 2-3 dage i tætsluttende beholder.
- Sæt en skål med vand ind i bunden af ovnen og bag nu bollerne nu bollerne ca. 20 minutter v. 200 grader varmluft eller 225 grader alm. ovn. Bollerne er færdige, når de er sprøde og gyldne
- Lad gerne bollerne dampe lidt af nogle minutter før du serverer dem. Se lige en luftig krumme
Noter
Nemme boller af koldhævet dej med havregryn – de hæver fint og bliver ikke flade
Bollerne var en kæmpe succes!
Jeg lavede dejen en sen fredag aften, hvor jeg vidste at vi ville komme til at mangle morgenbrød om morgenen. “Skal jeg ikke bare køre til bageren” foreslog min mand?
Han kiggede fortvivlet ind i køleskabet, hvor han kunne se, at der ikke var plads til at stoppe en dejskål ind.
Heraf ideen med at lade dejen hæve på køkkenbordet. Det gik bare så godt! Sikke en succes og sikke mange penge vi sparede. Den opskrift bliver en succes herhjemme fremover. 🙂
Det er både billigere og nemmere at lave langtidshævede boller som morgenbrød, end at køre en tur til bageren.
Med tanke på hvor dyrt det er at aflægge bageren et besøg, både i brændstof og indkøb, var de 5 minutter ved røreskålen givet godt ud.
Jeg ved ikke med dig, men for mig er det stressende at skulle køre til bageren tidligt om morgenen, sulten og med morgenhår. 🙂
Perfekt at der nybagt brød, efter dagens morgenbad. Så nemt!
Kan du ikke bruge al dejen, så kan den holde sig i køleskabet i 2-3 dage, i en skål med låg.
Bollerne var en kæmpe succes i sommerhuset og jeg har glædet mig meget til at dele opskriften med dig
Jeg har også prøvet at lave et langtidshævet franskbrød på den måde.
Langtidshævede flutes kan man også lave, gerne også af denne dej eller langtidshævede grydebrød? Så smart – ja genialt faktisk.
Få mere inspiration til opskrifter på langtidshævet brød og boller nederst i dette indlæg.
Se lige en krumme! Perfekte boller, som vi nød med ost og rabarberkompot på.
Kan I ikke spise alle bollerne, så kan de sagtens fryses eller bruges til dagens frokost sandwich eller som boller til skovturen måske?
Et ofte stillet spørgsmål:
Hvorfor bliver mine langtidshævede eller koldhævede boller flade?
Det kan skyldes at du har for lidt hvedemel i. Jo mere hvedemel, jo luftigere boller. Grydeskeen skal kunne stå fast i skålen selv.
Gluten i hvedemel, får dej og brød til at hæve. Jo flere kerner og jo mere groft mel du bruger, jo tungere og fladere boller.
Kan bollerne også laves i airfryer?
Ja du kan få en god nem opskrift på langtidshævede boller i airfryer her
Få flere nemme opskrifter på langtidshævet brød og boller her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
MUMS!!! Siger jeg bare 😍
Ungerne skulle tidligt op i dag og afsted med en færge, der skulle nem, men robust morgenmad med.
Den her opskrift er bare perfekt og så nem at lave.
Jeg lavede en ½ portion (det fortryder jeg nu 😋😉) og brugte ca ⅓ hvedemel og ⅔ groft hvedemel, i stedet for kun hvedemel.
Har lige nydt en bolle til morgenkaffen.
Tak for opskriften 🤩
Passer det virkelig med 3 g gær til 1 kg mel? Det er godt nok lidt?