Langtidshævede boller. Uhm her får du en god nem opskrift på boller af langtidshævet dej, der hæver på køkkenbordet.

Ej tænk, at det kan være så nemt at bage sådan en lækker kurvfuld boller til morgenmaden?

Jubii – sikke nogle sprøde og lækre boller, der hævede så flot op.

På bloggen finder du mange opskrifter på koldhævede boller. De er super gode, for her skal dejen hæve lang tid i køleskabet.Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

Tit har vi dog dét problem, at der ikke alt er for meget plads i køleskabet. Måske du også kender dét problem?

Det kan jo også være I er på ferie i sommerhus eller campingvogn og kun har et lille køleskab?

Denne langtidshævede dej er genial i den sammenhæng, for den skal bare hæve natten over på dit køkkenbord. Det er SÅ smart, især når vi er mange hjemme og køleskabet er fyldt.

Det geniale er også, at dejen kan røres på 5 minutter og jep, det er ikke lyv.

Kan dejen koldhæves i køleskab?

Har du plads i køleskabet, så kan du sagtens lade dejen koldhæve i køleskabet. Fordobl gerne lige gærmængden i så fald.Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

Kan man lave bollerne med andet end havregryn?

Disse langtidshævede boller er med 200 gram havregryn og 1 kg hvedemel, men du kan sagtens bruge andet end havregryn.

Det kunne være grahamsmel, fuldkornhvedmel, speltmel ell. lignende?

Det er nemlig også det geniale ved disse boller. Du kan bruge lige dét mel du synes om. Bollerne kan også blive lige så grove,  som du kunne tænke dig.Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

Du skal bare lige være obs på, at jo mere groft mel du bruger, jo mere tunge og mindre luftige bliver bollerne.

Bare brug det mel du har på lager og rør dejen, til grydeskeen kan stå selv i skålen. Jo mere hvedemel du bruger, jo luftigere boller.

Du kan også tilsætte korn og kerner efter eget valg til dejen

Brug gerne en rimelig stor skål, da dejen hæver godt op i løbet af natten. Det er ikke så sjovt at vågne op til dej på køkkenbordet. 🙂

Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

De nemme langtidshævede boller skal slet ikke æltes og bollerne kan sættes på bagepladen med en ské. Du slipper for dej på fingrene!

Når du står op om morgenen, så tænder du ovnen. Putter bagepapir på en bageplade og sætter dejklatter på pladen med 2 spiseskeer.

Bollerne kan herefter bage i ovnen imens du er i bad f.eks.? Geniale boller, også i den sammenhæng.

Sæt gerne et fad med vand ind i ovnen, før bollerne kommer ind. Dampen vil fungere som en dampovn.

Det gavner hævningen og giver brødet en sprød skorpe.

Det er bare SÅ lækre boller! Dem kan du altså godt glæde dig til at prøve – og til at smage.

Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

Den nemme opskrift får du lige her:

Langtidshævede boller med havregryn – få en god nem opskrift hér

Langtidshævede boller med havregryn - opskrift
Sprøde nemme langtidshævede boller
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 8 timer 20 minutter
Samlet tid: 8 timer 30 minutter
Ret: Langtidshævede boller med havregryn - opskrift
Kategori: Brød og boller
Portioner: 15 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter koldt vand
  • 3 gram gær tørgær kan bruges
  • 1-2 tsk honning eller sukker
  • 200 gram havregryn jeg brugte finvalsede. Kan erstattes med groft mel
  • 1 kg hvedemel ca.
  • tsk salt

Sådan gør du

Sådan laver du dejen:

  • Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker eller honning. Rør havregryn i og rør hvedemelet i lidt af gangen, sammen med salt. Tilsæt mel, til dejen er tyk og sej og grydeskeen kan stå i skålen selv. Brug en stor skål, da dejen hæver godt op i løbet af natten.
    Langtidshævede boller med havregryn - opskrift
  • Sæt låg/film på skålen og lad nu dejen hæve på køkkenbordet i ca. 6-8 timer ca. - f.eks. natten over
    Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

Sådan bager du bollerne:

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft eller 225 grader alm. ovn
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt nu bollerne på bagepladen med 2 spiseskeer. Jeg brugte ca. 2 spsk dej pr. bolle, men størrelsen bestemmer du selv. Drys med kerner/havregryn efter eget valg. Kan du ikke bruge al dejen, så kan den holde sig i køleskabet i 2-3 dage i tætsluttende beholder.
    Langtidshævede boller med havregryn - opskrift
  • Sæt en skål med vand ind i bunden af ovnen og bag nu bollerne nu bollerne ca. 20 minutter v. 200 grader varmluft eller 225 grader alm. ovn. Bollerne er færdige, når de er sprøde og gyldne
    Langtidshævede boller med havregryn - opskrift
  • Lad gerne bollerne dampe lidt af nogle minutter før du serverer dem. Se lige en luftig krumme
    Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

Noter

Dejen kan også koldhæves i køleskabet. Brug gerne den dobbelte mængde gær.
Kan du ikke bruge al dejen, så kan den holde sig i køleskabet i ca. 3 dage i tætsluttende beholder.
Du kan også bruge dejen til flutes eller franskbrød
Bollerne er fryseegnede
Havregryn kan erstatts med groft mel efter eget valg. Bruger du rugmel, bliver bollerne dog ret tunge med 200 gram. 
Du kan også tilsætte korn og kerner efter eget valg til dejen
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Nemme boller af koldhævet dej med havregryn – de hæver fint og bliver ikke flade

Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

Bollerne var en kæmpe succes!

Jeg lavede dejen en sen fredag aften, hvor jeg vidste at vi ville komme til at mangle morgenbrød om morgenen. “Skal jeg ikke bare køre til bageren” foreslog min mand?

Han kiggede fortvivlet ind i køleskabet, hvor han kunne se, at der ikke var plads til at stoppe en dejskål ind.

Heraf ideen med at lade dejen hæve på køkkenbordet. Det gik bare så godt! Sikke en succes og sikke mange penge vi sparede. Den opskrift bliver en succes herhjemme fremover. 🙂Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

Det er både billigere og nemmere at lave langtidshævede boller som morgenbrød, end at køre en tur til bageren.

Med tanke på hvor dyrt det er at aflægge bageren et besøg, både i brændstof og indkøb, var de 5 minutter ved røreskålen givet godt ud.

Jeg ved ikke med dig, men for mig er det stressende at skulle køre til bageren tidligt om morgenen, sulten og med morgenhår. 🙂

Perfekt at der nybagt brød, efter dagens morgenbad. Så nemt!

Kan du ikke bruge al dejen, så kan den holde sig i køleskabet i 2-3 dage, i en skål med låg.

Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

Bollerne var en kæmpe succes i sommerhuset og jeg har glædet mig meget til at dele opskriften med dig

Jeg har også prøvet at lave et langtidshævet franskbrød på den måde.

Langtidshævede flutes kan man også lave, gerne også af denne dej eller langtidshævede grydebrød? Så smart – ja genialt faktisk.

Få mere inspiration til opskrifter på langtidshævet brød og boller nederst i dette indlæg.

Se lige en krumme! Perfekte boller, som vi nød med ost og rabarberkompot på.

Kan I ikke spise alle bollerne, så kan de sagtens fryses eller bruges til dagens frokost sandwich eller som boller til skovturen måske? Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

Et ofte stillet spørgsmål:

Hvorfor bliver mine langtidshævede eller koldhævede boller flade?

Det kan skyldes at du har for lidt hvedemel i. Jo mere hvedemel, jo luftigere boller. Grydeskeen skal kunne stå fast i skålen selv.

Gluten i hvedemel, får dej og brød til at hæve. Jo flere kerner og jo mere groft mel du bruger, jo tungere og fladere boller.

Kan bollerne også laves i airfryer?

Ja du kan få en god nem opskrift på langtidshævede boller i airfryer her

Få flere nemme opskrifter på langtidshævet brød og boller her:

1.

Koldhævet franskbrød - langtidshævet brød
Nem opskrift på langtidshævet franskbrød - æltefrit
Se opskriften her
Koldhævet franskbrød - langtidshævet brød

2.

Flutes opskrift - nemme langtidshævede flutes
Nemme hjemmelavede langtidshævede flutes med havregryn
Se opskriften her
Flutes opskrift - nemme langtidshævede flutes

3.

Hveder langtidshævede hvedeknopper opskrift
Hveder med kardemomme - bløde, luftige og langtidshævede
Se opskriften her

4.

Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
Langtidshævet grydebrød
Se opskriften her
Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød

5.

Grydebrød med havregryn - verdens bedste brød
Verdens Bedste Brød et grydebagt brød med havregryn
Se opskriften her

6.

Grydebrød - opskrift på groft brød bagt i gryde
Verdens bedste brød med grahamsmel - bagt i gryde
Se opskriften her
Grydebrød - opskrift på groft brød bagt i gryde

7.

Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
Langtidshævet grydebrød
Se opskriften her
Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød

8.

Verdens Bedste Brød – nemt grydebrød
Sprødt og lækkert grydebrød
Se opskriften her
Verdens Bedste Brød – nemt grydebrød