Speltboller. I dag får du opskriften på lækre boller med speltmel og havregryn.
Weekend – ahh og god tid til at bage lækre boller til familien.
Hvad med en lækker nybagt speltbolle med speltmel og havregryn?
En grovbolle, der fint kan mætte jer, hvis I skal på tur i skoven eller på stranden.
Lav en pladefuld om morgenen og smør løs til madpakkerne. Hvad også med at lave et fad til brunchbordet, når du inviterer gæster?
Jeg er sikker på at mange vil sætte pris på den lidt grovere fødselsdagsbolle-variant?
Duften af nybagt brød er der intet der kan stikke.
Hyggen spreder sig og når de nybagte boller kommer ud af ovnen samles familien straks.
Bollerne smager bedst helt lune med iskoldt smør på eller med lun leverpostej og rødbede. Sådan er det i hvert fald her i familien.
Er du vimmer der kan ryge mange boller indenbords med den servering. 🙂Bollerne kan fint laves en aften til aftensmad. Prøv dem med slagterens pålægspakke, fiskemandens lune fiskefrikadeller, tapas, gode oste eller?
Hvad er speltmel?
Speltmel er fintmalet fuldkornsmel. Det er lavet af fintmalede speltkerner, med skaldele.
Sundt mel at bage med, da det indeholder meget mange kostfibre og vitaminer. Speltmel kan også fås i en sigtet version, men det er den grove version, der er den sundeste.
Dagens grovboller med speltmel er bagt med rigeligt tykmælk og det gør dem saftige og lækre.
Bollerne holder sig friske et par dage og kan trylles som nybagte igen, hvis de lunes i mikrobølgeovn.
Du kan også dryppe dem med vand og så lune dem 5 minutter i ovnen.
Det er også rigtigt genialt hvis du pensler speltbollerne med tykmælk. Det giver nemlig en rigtig sprød og gylden skorpe.
Du kan drysse med de kerner du lige har lyst til. Jeg er fan af græskar- og solsikkekerner. Sesam er også fint.
Måske du foretrækker et helt andet drys?Bollerne er rimeligt hurtige at lave, med to hævninger á 30 minutter.
Processen kan dog speedes op, hvis du lynhæver dejen på 50 grader i ovnen. Du bestemmer.
Kig på uret og se hvor travlt du har. Speedhævningen giver ganske glimrende boller, men langsommelig hævning er jo også altid godt.
Jeg iler med at bringe dig opskriften. Du vil jo sikkert bare gerne i gang med at bage 🙂
Speltboller – grovboller med speltmel og havregryn – få opskriften her:
Ingredienser
- 5 dl tykmælk kan erstattes med andet surmælksprodukt, eller mælk/vand
- 2½ dl. kogende vand
- 25 gram gær
- 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 2-3 spsk olie
- 2 dl hørfrø
- 6 dl. speltmel både sigtet og fuldkorns kan bruges. Kan erstattes med sigtemel, Manitobamel eller hvedemel. Halvdelen kan også udskiftes med grahamsmel
- 5 dl. havregryn kan erstattes med anden grov meltype
- 2-3 dl hvedemel
- Pensling: Tykmælk
- Drys: Solsikke- og græskarkerner.
Sådan gør du
- Kog vandet i elkedlen.
- Hæld vandet i en skål og tilsæt tykmælken.
- Opløs gæren i væsken, når temperaturen er lunken/fingervarm.
- Tilsæt salt, sukker og olie
- Rør havregryn og hørfrø i.
- Tilsæt speltmel og hvedemel lidt efter lidt. Brug gerne din køkkenmaskine til røre/æltearbejdet.
- Tilsæt kun lige hvedemel nok til at dejen kan slippe fad og fingre. Måske skal du bruge mere/mindre end de 2-3 dl jeg har angivet?
- Dæk skålen med et klæde og lad dejen hæve et lunt sted i 30 minutter (eller speedhæv 15 minutter i ovnen v. 50 grader).
- Form ca. 16 boller alt efter hvor store du ønsker dem og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Tildæk med et klæde og lad bollerne hæve 30 minutter et lunt sted (eller speedhæv 15 minutter i ovnen på 50 grader).
- Pensl bollerne med tykmælk og drys med græskar- og solsikkekerner.
- Bag bollerne 15-16 minutter v. 200 grader varmluft.
- Bollerne er færdige når de er gyldne og sprøde.
- Serveres straks med iskoldt smør på: prøv med honning, ost, leverpostej eller pålægschokolade?
Noter
Sprøde lækre boller med speltmel og havregryn – grove boller der er fine til madpakken
Det er nemt at bage boller og opskriften kan varieres i det uendelige.
Brug lige det mel du har på lager og som du synes allerbedst om i brød.
Måske du er til en endnu grovere variant eller måske du foretrækker helt hvide boller?
Sæt gerne dit helt eget præg på bollerne. Hvad med en gulerodsbolle-variant måske? 🙂
Den nemme proces kan du følge her:
Sådan laver du speltbrød og speltboller med havregryn – nemme og lækre grovboller. Se billederne her:
Et styk lækkernybagt grovbolle er klar til dig. Bon appetit. 🙂
Prøv bollerne som tilbehør til suppe, til frokost, madpakke eller som en god mættende bolle til aftensmaden. Du bestemmer 🙂
Weekenden kom lige til rette tid.
Sommeren indfandt sig også lige før det var for sent.
Weekenden og det skønne vejr skal nydes både i sommerhus og i Ebeltoft til familiefødselsdag.
De store børn har egne planer, men det er jo helt som det skal være.
Familien har tempo på, men vi melder: Alt er godt. Høj puls, men med glæde og energi.
Livet er det der sker imens vi har travlt med andre ting? Pludselig var endnu en uge væk. Håber du hænger på, på livets karrusel endnu? Jeg gør 🙂
Hej – og tak for opskrift….. 🙂
Jeg er dog stadig i gang med bagningen, så ved reelt ikke, hvordan udkommet bliver. Jeg har lige to spørgsmål…. 1) Speltmelet…. er det sigtet eller fuldkorn? 2) Skal dejen æltes mellem de to hævninger – altså efter første hævning i skålen?
Hej Gitte,
Hvad kan jeg bruge istedet for tykmælk?, da det vist kun findes i DK haha…..
Og kan jeg også bruge denne opskrift til koldhævede boller?
Mange hilsner Dorte
Tak for en rigtig god opskrift, der er meget overskuelig og fint formidlet. Det er nemt og ligetil at gå i gang med, når alt er målt ud i dl, synes jeg.
Jeg var løbet tør for hørfrø, så jeg brugte 1 dl sesamfrø og 1 dl hampefrø istedet, og byttede 1 dl havregryn ud med en dl kogte speltkerner, der var tilovers fra aftensmad i går. Så jeg ved jo ikke helt hvordan den originale opskrift på bollerne smager, men den variant jeg fik lavet blev meget lækre og mættende ?
Hvorfor bruger du dl til mel brug dog gram så er det meget lettere at bruge opskriften.
Dl bruges kun til flydende væsker og gram til mel og gryn.
Det er nogle rigtig dejlige boller! Min knægt på 15 er lige begyndt i et fritidsjob i Rema1000, så jeg lovede at kigge forbi med frokost. Og bollerne her er der lidt mere gods i end de boller, der er bagt på ren hvedemel. De øvrige kunder ved kassen smilede bredt, da jeg langede en pose nybagte boller over til “kassemanden” med et “her er din frokost, skat!”
Og resten af familien har altså også spist dem med stor fornøjelse! Kh (kyllinge)Karen
Mums!! Lækker opskrift! Jeg leder konstant efter opskrifter på sunde boller, men har aldrig rigtigt fundet D E N som jeg kan vende tilbage til – men måske har jeg det nu;-) TAK!