Nakkefilet i stegeso. I dag får du opskriften på en lækker langtidstegt nakkesteg stegt i stegeso. Nu skal du høre om den allerlækreste menu vi har nydt her på matriklen denne weekend.
Oh la la. Römertopfen kom, så og sejrede igen-igen. Vi spiste den lækreste møreste nakkesteg du kan forestille dig.
Flødesovsen med tomat smagte bare SÅ godt. Både kød og tomatsovs klædte hinanden virkelig godt.
Nakkestegen blev mør og lækker – virkelig en dejlig ret. Jeg har glædet mig til at dele opskriften med dig.
Har du ikke en Römertopf, kan du sagtens bruge en stegeso af glas ell. lign.
Retten kan også sagtens laves i et tildækket ildfast fad eller en støbejernsgryde, du sætter i ovnen. Bare spring på.
Jeg har brugt en del grøntsager til retten: gulerødder, peberfrugt, champignon og en masse løg.
Det gav den lidt tunge en god kontrast og gjorde flødesovsen ekstra god og fyldig. Det gjorde også retten lidt sundere.
Jeg har brugt en hel nakkefilet til retten, men du kan sagtens også bruge andet kød. Svinekoteletter, svinemørbrad, kyllingefilet, kalkunbryst eller lignende?
Brug bare opskriften nedenfor som et godt udgangspunkt og lav din egen variant.
Jeg iler med at bringe dig opskriften. Den er nem og du får den lige her:
Nakkefilet i stegeso – langtidsstegt nakkesteg med løg. gulerødder og tomat flødeovs. Få opskriften her
Ingredienser
- 1 hel nakkefilet - á ca. 2 kg koteletter, svinemørbrad, kyllingefilet eller kalkunbryst kan bruges i stedet
- 1 kg gulerødder i grove stave
- 500 gram champignon eller 2 glas
- 6 løg i tern
- 1 rød peberfrugt i strimler
- 125 gram bacon i skiver eller tern
- 5 dl. ketchup Kan erstattes med 2 dåser flåede tomater
- 2,5 dl vand skyl flødekartonen
- 2,5 dl fløde gerne kaffefløde eller Cremefine
- 3 spsk. paprika - jeg brugte edelsüss
- Salt/peber.
- Tilbehør: Ris
Sådan gør du
- Start med at sætte stegesoen i blød. Sæt begge halvdele i vand. Jeg fylder den underste del og sænker den øverste del ned oveni og fylder også den med vand.
- Start med at brune nakkefiletten i lidt smør. Krydr godt med salt og peber på begge sider.
- Imens ordner du løg, gulerødder, peberfrugt
- Fyld grøntsagerne i Römertopfen. Gem halvdelen af løgene.
- Klip bacon i småstykker og svits på panden med champignon og resten af løgene. Tilsæt paprika
- Rør imens fløde i ketchuppen og tilsæt salt og peber. Skyl flødekartonen med vand og tilsæt også vandet.
- Hæld tomatsaucen over grøntsagerne. Det bliver en tyk tomatsovs
- Hæld champignon/løg-baconblandingen øverst.
- Læg stegen allerøverst og læg låget på
- Sæt stegesoen i en kold ovn. Hvor lang tid har du? Jeg havde 4 timer, så jeg satte temperaturen på 125 grader varmluft. Har du kortere tid skruer du bare temperaturen op med 25 grader pr. time. Altså 3 timer 150, 2 timer 175 grader. Mærk efter undervejs, om stegen er mør.
- Den sidste halve time skruede jeg op for temperaturen til 150 grader, det gav nakkefiletten stegeskorpe. Tag evt. låget af de sidste 10 minutter
- Hæld saucen i en skål og skær kødet ud, så godt du kan. Brug en savtakket kniv, det er bedst, da kødet er meget mørt. Du kan blende sovsen før servering
- Serveres straks med ris til.
Noter
Helstegt nakkesteg i tomatsovs med fløde og grøntsager – lækkert simremad i din Römertopf
Jep den er god nok. Ketchup giver en god sødlig smag, til simreretter.
Det har vi helt styr på i familien og du kender måske allerede min families yndlingsret: Koteletter i rød flødesauce?
En absolut topscorer og ketchup er en af hemmelighederne bag. Denne sauce minder en smule om favoritretten, på den gode måde 🙂
Du kan sagtens erstatte ketchup med 2 dåser flåede tomater, hvis du foretrækker det.
Sæt nu Römertopfen i ovnen.
Hvor lang tid har du?
Jeg havde 4 timer, så jeg satte temperaturen på 125 grader varmluft. Har du kortere tid skruer du bare temperaturen op med 25 grader pr. time. Altså 3 timer 150 grader, 2 timer 175 grader.
Langtidsstegning er dog bedst for kødet, er min erfaring, så bliver det mest saftigt og mørt.
Den sidste halve time skruede jeg op for temperaturen til 150 grader, det fik nakkefiletten til at ligne en rigtig steg, en stegt steg.
Fin stegt overflade og den mest lækre fyldige fløde tomatsovs du kan forestille dig. Uhm!
P.S.: Jeg fik læst en halv bog på terrassen imens maden lavede sig selv i Römertopfen. Så smart!
En stegeso er en fantastisk opfindelse – jeg elsker min Römertopf! Perfekt til lækkert simremad
Kødet er så mørt, at det kan være svært at skære, det bliver jo faktisk næsten pulled pork agtigt?
Hvis du ønsker at kødet skal have en mere fast konsistens, så kort evt ½ time af tilberedningstiden. Vi elsker supermørt kød i min familie, så kødets konsistens passede os helt perfekt. Jeg kogte ris til, og sikke noget dejligt aftensmad!
Billedet snyder her, for her kan du slet ikke se, hvor lækkert det er. Forestil dig flødesovs med paprika og tomatsmag, godt krydret med rigeligt løg og peberfrugt. Ja tak!
Det var en lækker lækker ret som stryger direkte ind i familie-favoritkategorien.
Vi spiste en lækker spinatsalat med saltmandler og tørrede tranebær til. Lækkert grønt supplement til den flødefyldige nakkefilet.
Så kom der ligesom lidt balance i kalorieregnskabet igen…..eller…..noget… 😉
Hej Gitte.
Kan man bruge dåsetomater i stedet for ketchup? ?
God sommer
Tak for en god opskrift. Det bliver ikke sidste gang vi prøver den. 🙂
Hej
Lige et par spørgsmål.
Hvor stor var den steg du brugte ?
Og har du blendet sovsen eller var gulerødderne blevet helt “kogt” ud ?
Er det sød paprika du bruger ?
Vh maria
Ja, som du jo nok fornemmer kan selv en der spiser LCHF finde fantastisk inspiration hos dig ?
Hilsen fra Susanne,
der sidder og nyder den fantastiske duft fra køkkenet af maden “der laver sig selv” ?
Tusind tak for hurtigt svar og for at du gider bruge en fridag på at svare mig 🙂
Jeg har fået smidt hele herligheden i ovnen i et STORT ildfast fad og har dækket stegen med baconskiver…..
Tænker den får et par timer ved 180 grader…. så må det briste eller bære….
Må vist ønske mig en rigtig Römertorp 😉
Mange hilsner
Susanne
Hej Gitte.
Til min store fortrydelse er min stegeso ikke stor nok til denne ret… står med en nakkefilet på 2,5 kg og har ingen plads i soen 🙁
Tror du, at jeg ville kunne lave retten i et almindeligt ildfast fad, eller bliver stegen så for tør?
Kunne jo eventuelt lægge baconskiver på toppen….
Hvad tænker du?
Pinsehilsner til dig og dine
Susanne