Øllebrød med æggesnaps og fløde – stop madspild

  • Øllebrød med æggesnaps og fløde - stop madspild
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Da vi ankom til sommerhuset i weekenden, åbnede vi køleskabet og fandt 2-3 pakker efterladt rugbrød. Tørt, trist, kedeligt men egentligt fint nok, ihvertfald for godt til at smide ud.

What to do? Skulle vi lave rugbrødsostetoast (rugbrød, skinke, ost og oregano ristet 1½ minut i mikrobølgeovnen) eller skulle vi mon lave en grydefuld øllebrød, efter bedstemors originale opskrift?Øllebrød med æggesnaps og fløde - stop madspildDet er mange år siden vi har lavet hjemmelavet øllebrød sidst hjemme hos os og nu skulle det være. Det er jo den nemmeste ret i verden og man får så god stop madspilds-samvittighed, når intet mad smides ud. Øllebrød er mættende, fiberholdigt og i den sammenhæng også rimeligt sundt, for du bliver så mæt, at du slet ikke tænker på kage eller dessert når du har spist en portion. 😉

Øllebrød smager fint til morgenmad, hvis du har godt tid, men som frokost- eftermiddags- eller aftenret går det også fint an. Kan I ikke spise hele portionen samme dag, kan den fint holde sig på køl i 2-3 dage i en tætsluttende beholder.

Jeg iler med at bringe dig opskriften. Du får den lige her:

Øllebrød med æggesnaps og fløde - stop madspild
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Ret: Billig hverdagsmad
Kategori: Mad til de travle
Portioner: 2 -4 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • Rugbrød skåret i små tern
  • Vand så det dækker
  • 2-3 spsk farin eller rørsukker
  • Æggesnaps af:
  • 1-2 æggeblommer
  • 4-8 spsk sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • Tilbehør: piske- eller kaffefløde

Sådan gør du

  • Skær rugbrødet i småstykker og put det i en gryde. Hæld vand ved så det dækker. Lad gerne rugbrødet trække nogle timer i vandet, men mindre kan også gøre det. Lad evt. gryden trække i køleskab natten over.
  • Kog rugbrød, farin og vand i minimum 15 minutter, nok nærmere ½ time.
  • Rør godt undervejs - rugbrødet vil nemlig gerne brænde på.
  • Tag gryden af varmen og blend massen, så den bliver fin og glat.
  • Rør æggesnapsen.
  • Pisk æggeblommer, sukker og vanilje hvidt og skummende. Start med 4 spsk sukker og gem resten og smag til med den senere..
  • Vend æggesnapsen i øllebrøden. Rør godt.
  • Smag øllebrøden til og tilsæt evt ekstra sukker.
  • Servér øllebrøden varm med fløde eller flødeskum på toppen.

Den opskrift du ser ovenfor, er den opskrift min mor har lært mig. En gammel familieopskrift. Opskriften er uden hvidtøl, for det plejer vi ikke at putte i, i min familie.

På bloggens facebookside delte jeg et foto af vores øllebrød og jeg spurgte jer om, hvordan I mon laver øllebrød, der hvor I kommer fra. Jeg havde på fornemmelsen, at der var mange lokale forskelle og sikke da mange tilbagemeldinger jeg fik! Helt vildt! Tusind tak til alle jer der bidrog. 🙂Øllebrød med æggesnaps og fløde - stop madspildDet væltede ind med kommentarer og det var tydeligt, at langt de fleste afjer laver øllebrød med hvidtøl og spiser flødeskum på toppen, men der var virkelig også afstikkere. Hvad siger du f.eks. til øllebrød serveret med osteskiver, hindbærmarmelade eller kaneldrys? Sikke mange forskellige varianter og hvilken broget mangfoldighed.

Hvor er det altså skønt når I har lyst til at bidrage, så får bloggen her jo meget mere liv. Jeg elsker det! Har du lyst til at bidrage med en hilsen om hvordan I laver øllebrød hjemme hos jer, så del gerne en kommentarer herunder indlægget.  Jeg læser hver eneste hilsen – TAK 🙂
Øllebrød med æggesnaps og fløde - stop madspildJeg har ikke skrevet rugbrødsmængde på i opskriften, mest fordi det jo sikkert varierer hvor meget rugbrød du har til overs i dit køleskab. Er det en lille mængde, så skal du måske kun bruge 1 æggeblomme og 4 spsk sukker? Jeg vil tro, at jeg brugte ca. 750-1000 gram rugbrød til denne portion og jeg brugte 2 æggeblommer og 8 spsk sukker. Nøjes med lidt sukker i starten og smag til med resten.
Øllebrød med æggesnaps og fløde - stop madspild
I min familie nyder vi øllebrød med fløde på toppen, som du kan se. Det smager skønt!

Mange spiser flødeskum på toppen og det smager med garanti også godt. Flødeskum er godt på alt, hvis man spørger mig, og på øllebrød vil det sikkert være prikken over i’et. Vil du spare på kalorierne, kan fløden undværes, men øllebrød er klart sjovere med. 😉

Næste gang du finder en pose tørt rugbrød i dit køleskab, så overvej lige en portion øllebrød, før du giver brødet til fuglene eller til skraldespanden.

En perfekt Stop Spild af Mad ret og nu er tippet hermed givet videre til dig. Næste gang, jeg laver øllebrød, skal der helt sikkert tilsættes en hvidtøl, men osteskiverne tror jeg nu alligevel at jeg springer over. Uha – det ville vist kræve tilvænning over flere generationer 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

10
Skriv en kommentar

5 Kommentar tråde
5 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
6 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Birthe

Jeg er vokset op med øllebrød skal laves med Hvidtøl som jeg kommer i istedet for noget af vandet. Og så selvfølgelig flødeskum ( skummetmælk) hvis der skal spares på kalorierne.

Dorthe klausen

Min mor lavede ølkebrødsbamhjertighed.
Man lagde øllebrød og æggesnaps lagvis og afsluttede med flødeskum. En meget lækker dessert.

John

hej Gitte Du kan jo også prøve at skære rugbrødet i tern og tørre/riste den i ovnens eftervarme, det vil den lille hund blive glad for, det er vores golden Ulla i hvert fald
Hilsen John

ulla hjorth

Som østjyde er jeg opvokset med at øllegrød den laves med æggesnaps, kogt på vand og så fik/får vi mælk ovenpå- så er det endnu mere sundt. En dejlig start på dagen eller let aftensmad

Lærke

Jeg er tilhænger af og opvokset med Fr. Jensens version med citronskal ? Og iskold flødeskum på den lune ret, langsom ‘smeltende’ ? Elsker øllebrød …

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer