Brændende kærlighed – om faglig gejst og gode energier

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Følger du med på bloggens side på Facebook, vil du vide, at jeg i dag har været på langtur til Vejle i biblioteksregi. Det har været den skønneste dag og jeg flyder bare over af glæde og begejstring – og de gode energier der nu strømmer i min krop.

Dette indlæg handler om glæden ved mit fag. Jeg håber du kan klare mosten, ellers må du springe dette indlæg over og vente, til der kommer en opskrift eller nogle andre skriblerier en anden dag? Men allermest håber jeg jo at du har lyst til at læse med. 😉

Dagens indlæg handler om brændende kærlighed – om faglig gejst og gode energier.  🙂

Måske ved du, at jeg arbejder fuld tid ved siden af bloggen? Jeg arbejder som bibliotekar i mit civile liv og nyder hver eneste arbejdsdag. Selvom jeg efterhånden nok snart vil kunne leve af bloggen, vil jeg aldrig kunne slippe mit civile job – jeg elsker det jo bare alt for meget. Mit job giver mig drive og energi. Det er dér jeg udvikler og flytter mig allermest og det er dér jeg for alvor bliver stimuleret og for alvor flytter grænser, indre som ydre.

Jeg nærmer mig de 50 år og det er en sand fryd, i arbejdssammenhæng. Jeg oplever en større ro, et større fokus og en større faglig selvtillid og stolthed. Jeg ved hvad jeg kan og vil, jeg ved hvad jeg brænder for, men også hvad jeg ikke synes er så særligt fedt. En faglig ballast jeg har opsamlet over årene og et engagement der har udviklet sig. En faglig identitet – der stadig gror, spirer og vokser. Jeg er så heldig at arbejde på et stort bibliotek, hvor der er gode kolleger og rige udviklingsmuligheder. Der er driftopgaver, hvor alle kolleger løfter i flok, udlånsvagter hvor vi kan møde brugerne helt tæt på. Det elsker jeg og det er jo dem det hele handler om. Brugerne. Lånerne. Skatteyderne. De ægte mennesker. Krimi-Allan, den gamle bagermester, de trofaste avislæsere, forskerne, roman- og krimilæserne og alle de uddannelsessøgende, der står mit hjerte særligt nær.

Hvad laver bibliotekarer, når de ikke sætter bøger på plads?

Tjo, for det første sætter vi slet ikke bøger på plads, men vi arbejder med alle mulige andre spændende arbejdsopgaver på kontorerne, når vi ikke lige står klar til at hjælpe dig på biblioteket.

I mit team arbejder vi med formidling af faglitteratur og databaser, undervisning, studerende og de lidt nørdede spørgsmål. Det elsker jeg! Det helt perfekte team for mig! Jeg arbejder i bibliotekernes online spørgetjenste www.biblioteksvagten.dk og elsker især detektivopgaverne, og jagten efter nålen i høstakken, referencearbejdet hed det i “gamle” dage. Mange kommer til os, når vi strander på Google og vi kan altid hjælpe dig videre, med et kvalificeret svar. Altid har vi et bud på en vej i informationsjunglen, når du er faret vild i Googles vildveje eller drukner i en million hits.

Jeg underviser også unge gymnasieelever i informationssøgning og arbejder med webformidling, og skriver aktuelle artikler til bibliotekets hjemmeside. Det elsker jeg – også! Jeg formidler også godt nyt om databaser og tjekker op på funktionaliteten. Jeg indkøber også ny faglitteratur og holder øje med og supplerer de særligt hotte titler, med lange reserveringskøer. Jeg kasserer også i bøgerne, så der er er plads til nye på hylderne. Der er mange driftopgaver men alligevel er der ikke to dage der er ens. Jeg nyder dem alle sammen. På min arbejdsplads er der heldigvis meget højt til loftet. Vi arbejder projektorienteret og har en innovativ tilgang og der er rigeligt med udviklingspotentiale, når og hvis man tør tage chancen.

Jeg har været ansat på et folkebibliotek i snart 4 år, efter 14 som bibliotekar på Pædagoguddannelsen. Det var en skøn tid på uddannelsesbiblioteket, men jeg tog heldigvis, efter svære overvejelser, springet til en ny folkebiblioteksverden i 2013. Jeg har nydt alle de mange døre der har åbnet sig for mig sidenhen.

Jeg har været projektmedarbejder i lokale projekter og har nu været så heldig at få en plads i en national faggruppe for Digital Formidling. Lokalt kan vi rykke langt, men nationalt kan vi bare rykke så meget længere. Jeg elsker det! Skønt at mødes og diskutere ideer, som man så sidenhen kan se realiseret i lokale projekter. Følelsen af at byde ind med hjertebørn og brandvarme mærkesager, og så se boldene blive grebet og ført med videre. Jeg elsker det!

I dag var jeg inviteret til at holde et oplæg på en national temadag om Udviklingsplanen 2018 for Danskernes Digitale Biblioteker.

Du er jo højst sandsynligt i en helt anden branche og måske jeg har hægtet dig af for længst? “What’s in it for me?” vil du jo uden tvivl tænke. Alle de fagord og lange opremsninger af arbejdsområder. Hvad kan du bruge det til?

Måske det kan give dig anledning til refleksioner om arbejdslivet. Vi bruger så mange af døgnets timer på jobbet, men når vi er fritidsmennesker, fylder det ganske lidt, ihvertfald på overfladen. Når vi er sammen med familie og venner, er det sjældent man folder sit faglige engagement ud for fuld skrue. Giver den gas rent anti-jante-lovsagtigt og siger med fryd i stemmen: “Jeg er helt vild med mit arbejde og jeg arbejder med noget særligt fedt lige nu, nu skal du høre….”

Der huserer en lidt arbejderjantelovsmentalitet fornemmer jeg.

Det er som om man er en lille bitte smule mærkelig, hvis man elsker sit arbejde lidt for meget og gerne står ved det åbent? Bare sådan en lille bitte fornemmelse jeg har? Min far, der er håndværker, forstår det vist ikke helt, selvom han er en stolt murer, med stor faglig stolthed. I hans optik arbejder man 8-16.

Jeg kan se at min far forundres, hvis jeg prøver at folde mig ud og glødende berette om mit engagement til mit fag. En lillebitte smule mærkelig er hun da vist hende mellemste-datteren? Det er jo kun et arbejde? 😉 Men så alligevel. Jeg kan se at han bliver glad indeni, når bare han kan mærke min glæde, næsten uanset for hvad det er. Far <3 Jeg har stor respekt for ham og du kan læse om min kærlighed til den stolte murer lige her 

Hvorfor bruser jeg så særligt over af fryd i dag? Tjo, jeg var inviteret til at holde oplæg på en national temadag i Danskernes Digitale Biblioteker. På programmet var Udviklingsplanen for 2018 – hvad skal være bibliotekernes vigtigste fokus i digital sammenhæng?

Uh jeg er totalt fan og jeg var så heldig at skulle fortælle om et innovationsprojekt jeg har arbejdet med det sidste års tid: “Hvordan kan biblioteket blive synligt på studerendes studieplatforme?” en ide der udspringer af innovative ideer fra studerende selv. “Hvorfor er biblioteket ikke synligt der hvor de studerende er, på Lectio eller Facebook?”. Hvorfor er biblioteket ikke synligt på Google? Ja rigtigt gode spørgsmål. Totalt oplagte og indlysende spørgsmål for bibliotekerne at arbejde videre med.

De unge kan sagtens se ideen med biblioteket, når først de er blevet gjort opmærksom på at det findes. Det ved de faktisk ikke nødvendigvis pr. automatik. Bibliotekerne er meget lidt synlige i de unges bevidsthed. Sådan er det, det er svært og en udfordring! Bibliotekets brugere bliver ældre og ældre og vi har en stor opgave med de unge. Vi må gå nye veje. Lectio eller Google?

Spændende! Jeg var fyr og flamme, selvom jeg var ret nervøs. Jeg havde, i dagens anledning, taget min nye farvestrålende kjole på med lyserøde og skrigturkise striber. Kjolen gjorde mig glad og selskabet også, men jo i et ganske kort øjeblik, følte jeg mig alligevel lidt fejlcastet. På dagen deltog primært webmaster, it-folk, chefer og udviklingskonsulenter….og så lille mig, sådan følte jeg det lige et kort øjeblik.Ikke mange var mødt op i outfit med vildt skrigende farver 😉Programmet var interessant men langhåret og jeg prøvede at hænge på, så godt jeg kunne. Jeg holdt fanen højt. Det var spændende og jeg havde – også – en rolle at spille. Heldigvis. Jeg kunne faktisk bidrage! Stemningen god og deltagerne søde. Pulsen var høj og alle skrækscenarier farede igennem mit hoved: ville jeg skvatte på vej op til talerstolen, ville jeg hyperventilere og dratte om, ville mit budskab trænge igennem, ville mine småjokes falde til jorden?

Man er sin egen værste fjende, men jeg er GLAD for at jeg skyndte mig at sige JA TAK, da jeg blev spurgt om jeg havde lyst til at holde oplæg på denne for mig lidt hard-core nationale temadag. Mit første udbrud var vist også “uha – holy moses”, men jeg kunne mærke at jeg havde lysten, glæden og energien til emnet og jeg skyndte mig at pakke jantelovstankerne væk: “Kan jeg?” “Er jeg den rette?” “Er jeg prof nok?” “Kan jeg leve op til deltagernes forventninger?”

Der er fordele ved at nærme sig de 50. Jeg har fået en ildhu og en dødsforagt i faglig sammenhænge – “det har jeg aldrig gjort før, så det klarer jeg helt sikkert” kunne jeg sige, hvis jeg skulle citere Pippi frit. Har man bare den mindste lyst og energi på opgaven, så skal man sige ja for hulen! Hvem ved om chancen byder sig igen? Har man ikke lyst, er det til gengæld også rigtigt klogt at mærke efter og sige et gjaldende højt NEJ og respektere sine egne grænser. Det er vigtigt – så klog bliver man også, når man nærmer sig de 50 😉

Det er sundt at blive skubbet, udfordret og stimuleret over evne nogle gange. Det er der jeg flytter mig allermest. Når jeg lige får en opgave der kræver at jeg sluger en lille kamel, det er der jeg bliver skarpere på planlægning, forberedelser og refleksion. Det er der, jeg bliver dygtigere. Det er netop disse opgaver, der giver det allerstørste energi-boost, for når de lykkes, er sejren bare så meget større. “YES-armen” der slet ikke kan komme ned igen. Wee! 🙂

Oplægget gik VILDT godt i dag, men det jeg fik det allerstørste glædesboost ved var, at jeg kunne mærke deltagernes engagement. Det var en sand fornøjelse, da jeg erfarede at andre brændte for det samme som jeg. Jeg var en del af flokken!

Skønt at mærke spørgelysten og iveren. Skønt at vi var flere der for fuld skrue kunne lade vores faglige engagement blomstre, helt uden hæminger og helt uden tanke for faglig jantelov. Synes andre jeg er for mærkelig og for langhåret lige nu? Ingen havde tanke for det. Vi var komplet nørde-agtige og for mig har ordet “nørd” altid været et 100% positivt udtryk. Skønt at kunne hyle med de ulve man er iblandt og bore dybt, og alligevel møde en sidemand der har lyst til at bore endnu dybere. Idag kørte vi ud af faglige tangenter og vi nød det alle mand!

Fedt!

Jeg er helt højt i hatten, når jeg har været ud og få luft under vingerne i faglig sammenhæng. Skønt at mødes i nationale arbejdsgrupper, til kurser, oplæg, temadage og blive inspireret og inspirere andre. Er du mon ikke også fan? Det tror jeg på.

Jeg er så glad for at jeg sprang på. Jeg er glad for at andre gav udtryk for, at jeg havde gjort en forskel med mit oplæg, at jeg kunne være til inspiration og at andre havde lyst til at gå direkte hjem og arbejde videre med nogle af mine ideer. Tænk, hvis nogle af ideerne kunne komme med på Udviklingsplanen 2018? Det ville da være stort og fedt og jeg melder mig straks under fanerne som en af dem der har lyst til at fortsætte arbejdet.

Har du lyst til at kigge mit Prezi-oplæg fra dagen, er du velkommen, det er lige her

Tak fordi du havde lyst til at læse med – det var imponerende af dig, hvis du nåede helt til bunds i mit indlæg. Dejligt du havde lyst til at læse om mine faglige nørderier, min brændende kærlighed til mit fag, min gejst og dagens gode energier.

Jeg håber også at du har job du er rigtigt glad for? Hvis du ikke kan arbejde eller ikke arbejder længere, håber jeg at du fylder dit liv med nørderier på andre fronter? Håber du finder gejsten, de gode energier og bliver tændt af et engagement der kan give dig et boost, hvad enten det er havearbejde, besøgsvenne-tjansen, hækling, lystsejlads, madlavning eller noget helt tredie?  Det er vigtigt at have noget – eller nogen – at brænde for.

Tusind tak fordi du havde lyst til at læse med – det var en fornøjelse at skrive til dig 🙂

Onsdagshilsner fra Gitte – en glad bibliotekar  🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

8
Skriv en kommentar

4 Kommentar tråde
4 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
4 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Jenny

Mig slipper du ikke af med 😉

Jenny

Hej Gitte
Jeg har sagt det 100 gange (ca.), men jeg elsker din blog, fordi der sidder et rigtigt menneske bag, ikke en der laver konditor perfekte kager, eller mad der giver michelin baghjul, men en med et job som os læsere der ikke tillader 4 timer i køkkenet – selv om vi drømmer om det.
Det er ikke ment som en nedgradering af dine opskrifter, tværtimod det er rigtig mad.
🙂
Jenny

Inge

Hej skønne Gitte ? Jeg er en af dem, som har læst helt til enden…..kan simpelthen ikke lade være. Du skriver så levende, og man kan mærke din stolthed til faget. Selvom du måske nu kan leve af din blok, forstår jeg godt, at du beholder dit job på biblioteket. Du kan heller ikke undværes i biblioteksvæsenet, for du er med til at udvikle det og gøre noget godt for os læsere, så det stadig er interessant at låne bøger. Jeg er en trofast kunde på biblioteket. Ha en god dag, kære Gitte, sammen med familien og ikke mindst min… Læs mere »

Inger skamris

Spændende – gitte – ikke mindst dine overvejelser over fordelene ved at have erfaring , og så samtidig være åben og have lyst til at prøve nyt, og kaste sig ud på dybt vand. Er det ikke Pippi der siger ” det har jeg ikke prøvet før, så det tror jeg godt jeg kan”

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer