Serinakager. Uhm i dag får du opskriften på nemme, sprøde og lækre gaffelkager med mandler og vanilje.
Ja hvad er serinakager for en slags småkage?
De småkager, du skal høre om i dag, stammer oprindeligt fra Norge.
Det er helt enkle småkager, der består af ganske få ingredienser: mel, bagepulver, smør, vaniljesukker, sukker, æg. Basisingredienser vi heldigvis altid har på lager i køkkenet.
Karakteristisk for småkagerne er, at de trykkes flade med en gaffel, pensles med æg og drysses med hakkede mandler og sukker.
Serinakager er meget nemme og enkle småkager at bage. Det er hurtigt at trylle en portion.
Kagerne bliver sprøde og lækre og drysset på toppen er genialt! Knasende, sprødt og lækkert. En fin topping til en dejlig småkage.
Serinakagerne er så gode, at jeg da også synes, vi skal spise dem i Danmark. Skønt med inspiration fra lande udenfor Danmarks grænser. 🙂
Serinakager spises traditionelt kun som julesmåkage i Norge. Jeg synes nu at det er en småkage, der sagtens kan nydes året rundt.
Opskriften minder meget om opskriften på gaffelkager, som vi kender her i Danmark. De minder også lidt om Haakonskager, men disse er uden marcipan.
Traditionelt nydes gaffelkager dog ikke med mandeltopping, men jeg synes nu altså det er en god idé. Uhm nogle dejlige småkager.
Serinakger smager så godt, at de nu fremover vil blive bagt mange gange herhjemme hos os. Lækre småkager både til jul og resten af året også.
Jeg har glædet mig meget til at dele den nemme opskrift med dig. Du får den lige her:
Serinakager – få en god opskrift på sprøde nemme gaffelkager med mandler og vanilje hér

Ingredienser
- 250 gram hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 100 gram sukker
- 1 nip salt
- 150 gram smør ikke blødt
- 1 æg
Pensling og drys:
- 1 æg sammenpisket
- 40 gram mandler finthakkede. Ca. 1 håndfuld. Kan erstattes med andre nødder. Nødder kan også udelades
- 3-4 spsk perlesukker rørsukker og alm. sukker kan også bruges
Sådan gør du
- Bland alle de tørre ingredienser og smuldr smørret heri. Saml dejen med ægget. Ælt dejen, til den samlet til en kugle. Tilsæt evt. lidt ekstra mel. Kan æltes på maskine eller i hånden
- Rul dejen ud til en lang pølse og skær nu skiver på ca ½ cm. ud. Tril herefter små kugler af dejen. Jeg fik 40 småkager af denne portion
- Fordel kagerne på bageplader beklædt med bagepapir. De hæver ikke meget, så måske du godt kan have dem på én bageplade. Tryk kuglerne flade med en gaffel
- Pensl nu kagerne med sammenpisket æg. Drys med mandler og perlesukker (evt. med et strejf kanel)
- Bag småkagerne 8-10 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). De er færdige, når de er gyldne og sprøde, men ikke helt brune.
- Lad kagerne afkøle helt, før du putter dem i kagedåse
Noter
Gaffelkager med mandler og sukkerdrys – uhm nogle lækre småkager – perfekte som julesmåkager også
Jeg er bare vild med småkager, der kan laves på ingen tid.
Hvis du bruger smør direkte fra køleskabet, så behøver du faktisk ikke køle dejen yderligere ned, før du kan trille kugler.
Hvorfor hedder det gaffelkager?
Det tog ingen tid at ælte dejen sammen, trille kugler og lave gaffelkager. Det smarte ved at trykke dem flade med en gaffel er, at småkagerne bliver fladere og mere sprøde. Overfladen får også de karakteriske gafffel-riller, der pynter på småkagerne.
Æggeblandingen gav kagerne en sprød og lækker overflade. Sukkeret karamelliserede over mandlerne – uhm knas det smagte godt.
Du kan evt. drysse kagerne med kanelsukker, hvis du ønsker kagerne skal have ekstra julestrejf?
Uhm hvor er de norske serinakager altså bare nogle lækre småkager. Dem må du altså prøve at lave.
På under ½ time kan du have en portion klar. Er det ikke fristende?
Hvis du er frisk på at prøve en ny slags småkage, måske som julesmåkage, så spring du bare på en portion af disse serinakager.
Min oldemor het Serina og Serinakaker har alltid vært på kakefatet til jul hos oss – men de serveres aldri ellers i året, det er julekaker.
Vi pleier alltid bruke perlesukker, som ikke smeltes ned på samme måte som vanlig sukker – så man kan «se» sukkeret på toppen.