Chiaboller – her får du en god nem opskrift på grove boller med chiafrø. Bollerne er saftige, svampede og lækre i dagevis.
Har du chiafrø i køkkenskabet? Så prøv at put dem i bolledejen. De små frø smager ikke af meget, men de tilfører både fibre og protein og giver bollerne ekstra bid.
Gode grovboller med saftig krumme og knas fra chiafrø, fuldkornsmel og havregryn. Dem må du prøve.
Chiafrø og groft mel gør bollerne ekstra grove og endnu mere mættende. De er gode som mellemmåltid, til morgenbordet eller madpakken.

Her kan du se chiabollernes krumme indeni
Bollerne har jeg penslet med æg og drysset med chiafrø og sesam, så de får også en dejlig knasende sprød overflade/skorpe.
Jeg synes faktisk at deres gyldenbrune farve også gør dem rigtigt flotte at se på. Næsten lidt rustikke? Tro mig, de vil pynte på dit morgenbord. 🙂
Vi havde lige en rest skyr, som jeg brugte i dejen. Al slags surmælksprodukt kan bruges, men selvfølgelig kan du også bare nøjes med vand, mælk eller hvad du plejer at bruge i bolledej?
Vær opmærksom på at chiafrøene suger en del væske undervejs, så tilsæt ikke for meget mel til dejen. Den skal stadig være lidt blød og klistret.
Lav gerne dobbelt portion og frys boller ned, eller brug halvdelen af dejen til et brød eller flutes måske?
Opskriften er nem og du får den lige her. Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på boller.
Chiaboller – nem opskrift på grove boller med chiafrø

Ingredienser
Bolledej:
- 2½ dl skyr / vaniljeskyr eller andet surmælksprodukt som f.eks. yoghurt. Jeg brugte vaniljeskyr. Mælk/kærnemælk kan også bruges
- ½ liter næsten kogende vand
- 25 g gær
- 1 tsk sukker
- 100 g fuldkornsmel kan erstattes med andet groft mel eller ekstra hvedemel
- 100 g havregryn kan erstattes med andre kerner
- 50 g chiafrø
- 2 tsk salt
- 650 gram hvedemel ca. Dejen må godt klistre lidt, da chiafrø og havregryn suger væske under hævningen.
Pensling og drys:
- 1 æg sammenpisket - eller mælk, vand el. lign.
- Chiafrø og sesam
Sådan gør du
- Hæld det varme vand i en stor skål og bland med skyr. Rør rundt og lad det køle til blandingen bliver lunken og du kan røre gæren i. Tilsæt sukker, havregryn, chiafrø, fuldkornsmel og salt.
- Rør det hele godt sammen og tilsæt hvedemelet lidt ad gangen. Dejen skal være blød og må godt klistre lidt, da chiafrø og havregryn suger en del væske under hævningen.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 45 minutter eller til dobbelt størrelse.
- Form bollerne, evt. med lidt ekstra mel på fingrene og læg dem på en bageplade med bagepapir. Du kan også bare sætte bollerne på bagepladen med to spiseskeer, hvis de godt må se lidt rustikke ud.
- Lad bollerne efterhæve tildækket ca. 30 minutter eller ca. til dobbelt størrelse.
- Pensl herefter bollerne forsigtigt med sammenpisket æg og drys med chiafrø og evt. sesamfrø.
- Bag bollerne ved 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn) i ca. 13-15 minutter eller til de er sprøde og gyldenbrune. Bagetiden afhænger af bollernes størrelse. De er færdige når de lyder hule, når du banker dem under bunden
- Serveres lune måske lige efter et par minutters afkøling.
- Nydes med smør og f.eks. pålæg som ost, marmelade eller pålæg
Noter
Chia boller – nemme boller med chiafrø – får lige lidt ekstra bid
Chiabollerne får både en sprød skorpe og en blød krumme. Lækre boller, med god rustik smag og udseende.
Vi nød bollerne til frokost med lun leverpostej, ost og pålægschokolade. Servér dem gerne lune, så er de allerbedst, men de er også rigtigt fine kolde. Lun dem evt. lidt i mikroovn eller rist dem i airfryeren eller på brødrister dagen efter.
Tips til opskriften – chiabollerne kan varieres med:
Du kan sagtens variere opskriften med det du lige har i køkkenet. Det kunne f.eks. være:
- Revet gulerod, spinat, revet rødbede, kartoffel eller squash – det gør bollerne ekstra saftige.
- En håndfuld solsikkekerner eller græskarkerner.
- Grofthakkede valnødder eller mandler.
- Rosiner, tranebær eller hakkede tørrede abrikoser, hvis du vil have en lidt sødere bolle.
- Tilsæt evt. friskhakkede krydderurter og form bollerne som små miniflutes eller kuvertbrød
- Brug f.eks. skyr med frugt, græsk yoghurt, kærnemælk, koldskål eller andet surmælksprodukt til bollerne
Serveringsforslag – tips:
- Server gerne bollerne lune med smør, ost eller marmelade
- Bollerne er oplagte at tage med i madpakken, da de mætter godt.
- De vil også pynte så fint på et brunch bord eller til buffet.
- Med en pose chiaboller i fryseren, er det også nemt at tage en bolle op og spise som morgenmad.
- Hvis du serverer f.eks. hvidløgssmør til, så kan du servere dem som madbrød til suppe?
Hvad er chiafrø?
Chiafrø stammer fra planten Salvia hispanica og har været brugt i mange århundreder. Først de senere år, er chiafrø blevet populære herhjemme. De kan bruges både i bagværk, grød og smoothies.
Chiafrø indeholder omega-3 fedtsyrer, protein og kostfibre. Når de blandes med væske, opsuger de væsken og frøene bliver til en slags gelé. Når du bruger dem i bagværk og boller, som hér, gør det bollernes “krumme” ekstra saftig.
Vi nød bollerne en dag min søn kom hjem på besøg med sin kæreste. Så hyggeligt!
Bollerne blev godkendt, og de unge mennesker ville gerne have resten af bollerne med hjem. Det må da vist siges at være den bedste anbefaling. 🙂
Rigtig god fornøjelse med bageriet til dig.
Hvis du er vild med grovboller, så prøv også disse med grahamsmel eller disse med speltmel. Prøv også disse med sesam og skyr.
Få flere opskrifter på boller i bloggens helt særlige bolle kategori eller se et lille udvalg nedenfor.
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.
