Chiaboller – her får du en god nem opskrift på grove boller med chiafrø. Bollerne er saftige, svampede og lækre i dagevis.

Har du chiafrø i køkkenskabet? Så prøv at put dem i bolledejen. De små frø smager ikke af meget, men de tilfører både fibre og protein og giver bollerne ekstra bid.

Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø

Gode grovboller med saftig krumme og knas fra chiafrø, fuldkornsmel og havregryn. Dem må du prøve.

Chiafrø og groft mel gør bollerne ekstra grove og endnu mere mættende. De er gode som mellemmåltid, til morgenbordet eller madpakken.

Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø

Her kan du se chiabollernes krumme indeni

Bollerne har jeg penslet med æg og drysset med chiafrø og sesam, så de får også en dejlig knasende sprød overflade/skorpe.

Jeg synes faktisk at deres gyldenbrune farve også gør dem rigtigt flotte at se på. Næsten lidt rustikke? Tro mig, de vil pynte på dit morgenbord. 🙂

Vi havde lige en rest skyr, som jeg brugte i dejen. Al slags surmælksprodukt kan bruges, men selvfølgelig kan du også bare nøjes med vand, mælk eller hvad du plejer at bruge i bolledej?

Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø

Vær opmærksom på at chiafrøene suger en del væske undervejs, så tilsæt ikke for meget mel til dejen. Den skal stadig være lidt blød og klistret.

Lav gerne dobbelt portion og frys boller ned, eller brug halvdelen af dejen til et brød eller flutes måske?

Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø

Opskriften er nem og du får den lige her. Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på boller.

Chiaboller – nem opskrift på grove boller med chiafrø

Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø
Lækre grove boller med chiafrø
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Ret: Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø
Kategori: boller, brunch, morgenmad
Portioner: 13 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

Bolledej:

  • dl skyr / vaniljeskyr eller andet surmælksprodukt som f.eks. yoghurt. Jeg brugte vaniljeskyr. Mælk/kærnemælk kan også bruges
  • ½ liter næsten kogende vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk sukker
  • 100 g fuldkornsmel kan erstattes med andet groft mel eller ekstra hvedemel
  • 100 g havregryn kan erstattes med andre kerner
  • 50 g chiafrø
  • 2 tsk salt
  • 650 gram hvedemel ca. Dejen må godt klistre lidt, da chiafrø og havregryn suger væske under hævningen.

Pensling og drys:

  • 1 æg sammenpisket - eller mælk, vand el. lign.
  • Chiafrø og sesam

Sådan gør du

  • Hæld det varme vand i en stor skål og bland med skyr. Rør rundt og lad det køle til blandingen bliver lunken og du kan røre gæren i. Tilsæt sukker, havregryn, chiafrø, fuldkornsmel og salt.
    Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø
  • Rør det hele godt sammen og tilsæt hvedemelet lidt ad gangen. Dejen skal være blød og må godt klistre lidt, da chiafrø og havregryn suger en del væske under hævningen.
    Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 45 minutter eller til dobbelt størrelse.
    Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø
  • Form bollerne, evt. med lidt ekstra mel på fingrene og læg dem på en bageplade med bagepapir. Du kan også bare sætte bollerne på bagepladen med to spiseskeer, hvis de godt må se lidt rustikke ud.
    Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø
  • Lad bollerne efterhæve tildækket ca. 30 minutter eller ca. til dobbelt størrelse.
    Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø
  • Pensl herefter bollerne forsigtigt med sammenpisket æg og drys med chiafrø og evt. sesamfrø.
    Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø
  • Bag bollerne ved 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn) i ca. 13-15 minutter eller til de er sprøde og gyldenbrune. Bagetiden afhænger af bollernes størrelse. De er færdige når de lyder hule, når du banker dem under bunden
    Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø
  • Serveres lune måske lige efter et par minutters afkøling.
    Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø
  • Nydes med smør og f.eks. pålæg som ost, marmelade eller pålæg
    Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø

Noter

Fryseegnede.
Kan lunes i mikroovn, airfryer eller ovn efter optøning.
Andet groft mel kan bruges. Kan også laves kun med hvedemel.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø

Chia boller – nemme boller med chiafrø – får lige lidt ekstra bid

Chiabollerne får både en sprød skorpe og en blød krumme. Lækre boller, med god rustik smag og udseende.

Vi nød bollerne til frokost med lun leverpostej, ost og pålægschokolade. Servér dem gerne lune, så er de allerbedst, men de er også rigtigt fine kolde. Lun dem evt. lidt i mikroovn eller rist dem i airfryeren eller på brødrister dagen efter.

Tips til opskriften – chiabollerne kan varieres med:

Du kan sagtens variere opskriften med det du lige har i køkkenet. Det kunne f.eks. være:

  • Revet gulerod, spinat, revet rødbede, kartoffel eller squash – det gør bollerne ekstra saftige.
  • En håndfuld solsikkekerner eller græskarkerner.
  • Grofthakkede valnødder eller mandler.
  • Rosiner, tranebær eller hakkede tørrede abrikoser, hvis du vil have en lidt sødere bolle.
  • Tilsæt evt. friskhakkede krydderurter og form bollerne som små miniflutes eller kuvertbrød
  • Brug f.eks. skyr med frugt, græsk yoghurt, kærnemælk, koldskål eller andet surmælksprodukt til bollerne

Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø

Serveringsforslag – tips:
  • Server gerne bollerne lune med smør, ost eller marmelade
  • Bollerne er oplagte at tage med i madpakken, da de mætter godt.
  • De vil også pynte så fint på et brunch bord eller til buffet.
  • Med en pose chiaboller i fryseren, er det også nemt at tage en bolle op og spise som morgenmad.
  • Hvis du serverer f.eks. hvidløgssmør til, så kan du servere dem som madbrød til suppe?

Hvad er chiafrø?

Chiafrø stammer fra planten Salvia hispanica og har været brugt i mange århundreder. Først de senere år, er chiafrø blevet populære herhjemme. De kan bruges både i bagværk, grød og smoothies.

Chiafrø indeholder omega-3 fedtsyrer, protein og kostfibre. Når de blandes med væske, opsuger de væsken og frøene bliver til en slags gelé. Når du bruger dem i bagværk og boller, som hér, gør det bollernes “krumme” ekstra saftig.

Chiaboller - nem opskrift på grove boller med chiafrø

Vi nød bollerne en dag min søn kom hjem på besøg med sin kæreste. Så hyggeligt!

Bollerne blev godkendt, og de unge mennesker ville gerne have resten af bollerne med hjem. Det må da vist siges at være den bedste anbefaling. 🙂

Rigtig god fornøjelse med bageriet til dig.

Hvis du er vild med grovboller, så prøv også disse med grahamsmel eller disse med speltmel. Prøv også disse med sesam og skyr. 

Få flere opskrifter på boller i bloggens helt særlige bolle kategori eller se et lille udvalg nedenfor.

1.

Grahamsboller - opskrift på boller med grahamsmel
Lækre luftige boller med grahamsmel
Se opskriften her
Grahamsboller - opskrift på boller med grahamsmel

2.

Sesamboller - nem opskrift på boller med sesam og skyr
Lækre svampede boller med skyr og sesam
Se opskriften her
Sesamboller - opskrift på svampede skyrboller med sesam

3.

Rugbrødsboller - opskrift på boller med rugbrødsrester
Lækre boller lavet med gammelt rugbrød
Se opskriften her
Rugbrødsboller - opskrift på boller med rugbrødsrester

4.

Spinatboller - nem opskrift på sunde boller med spinat
Bløde lækre spinatbrud med solsikkekerner
Se opskriften her
Spinatboller - nem opskrift på sunde boller med spinat

5.

Speltboller - boller med speltmel og havregryn
Lækre grovboller med speltmel og havregryn
Se opskriften her

6.

Havreboller opskrift - nemme havregrynsboller
Nemme lækre boller med havregryn
Se opskriften her
Havreboller opskrift - nemme havregrynsboller

7.

Boller med kærnemælk & havregryn - grovboller
Bløde grovboller med havregryn og kærnemælk
Se opskriften her
Boller opskrift på grovboller med kærnemælk

8.

Boller med rugmel - opskrift på grovboller
Lækre, bløde grovboller bagt med rugmel, hørfrø og Manitobamel
Se opskriften her
Grove boller med rugmel og hørfrø - nemme, bløde og lækre

9.

Grovboller med havregryn - nem opskrift
Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækre
Se opskriften her
Grovboller med havregryn, bløde og lækre

10.

Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller
Lynhurtige grovboller uden æltning
Se opskriften her
Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3400 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.