Skinke og porre/flødekartofler i Römertopf

Skinke og fløde/porrerkartofler i Römertopf

Römertopfen er her i huset oftest i brug i weekenderne. Römertopfen inspirerer til kreativitet, opfindsomhed, langsommelighed. Maden KAN ikke mislykkes. Den brænder ikke på eller koger tør. Skønt med succesoplevelser at slutte weekenden af på.

Vi fylder nogen gange Römertopfen når vi kommer hjem fra camping. Perfekt at maden kan lave sig selv, imens vi pakker ud. Vi har også prøvet at fylde stegesoen inden vi tog i biografen. Skønt at komme hjem til mad der har lavet sig selv, eller næsten! 😉

2 timer tager det som regel at lave god simremad i stegesoen. Det skal derfor planlægges og forberedes i god tid. Tiden plejer at være givet godt ud! Maden bliver overdådig, saftig, lækker og som regel er der mad til flere dage. Som søndagsmad er det perfekt! Rart at starte en arbejdsuge med nemme madrester.

Idag bød køleskabet på en skinke, købt på tilbud i ugens løb. En stor pose kartofler, som trængte til at blive brugt, og et par porrer. Fandt også et par bøtter Milda-madlavningsfløde, der var tæt på sidste salgsdato. Istedet for at smide ud og købe nyt, anstrenger jeg mig virkelig for at få brugt det vi har. Går ind for “Stop madspild”. 🙂

I praksis betyder det, at jeg køber basis-råvarer, falder for ugens gode tilbud, køber årstidens billige frugt og grønt og laver mad af det vi har i skabene. Dagens ingredienser måtte kunne ende ud i flødekartofler på en eller anden måde tænkte jeg. Römertopfen skulle helt sikkert involveres. Det var jo søndag 🙂

Jeg startede med at sætte Römertopfen i blød i vand. Den skal helst trække i en halv time for at opsuge tilstrækkeligt med væde.Selvom kartoflerne er på vej til at spire, kan man altså sagtens bruge dem til flødekartofler.Jeg fandt et par porrer som også havde set bedre dage, men de inderste lag var sprøde og friske, så de blev også snittet med.Til barnedåb sidste weekend fik vi flødekartofler, altså med fløde i, som i  RIGTIG FLØDE. 😀 De smagte cremede og lækre. Her var det bestemt ikke madlavningsfløde, der var blevet brugt, men piskefløde. Det kan man nemlig sagtens smage! Jeg kan dog ikke få mig til at hælde ½ liter ren piskefløde i kartoflerne (gruer jo for at tage mine 25 kilo på igen!), men indrømmet, flødekartofler smager bare bedre med rigtig piskefløde!

Madlavningsfløde light giver dog knap så kvalmende kartofler, og indrømmet, man føler sig bedre tilpas efter at have spist “light-kartofler” end hvis man spiser piskeflødeversionen. Så her i huset er det milda-light der anvendes. Du bestemmer jo selvfølgelig helt selv hjemme hos dig selv 🙂

Skinke og porre/flødekartofler i Römertopf
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Skinke og porre/flødekartofler i Römertopf
Forfatter:
: Retter til Römertopf/stegeso
: Slow food - simremad
Portioner: 4-6 pers.
Det skal du bruge:
  • 2 kilo kartofler
  • 1 bundt porrer
  • 2-3 løg i skiver/tern
  • 4-5 fed friskpressede hvidløg
  • Salt/peber
  • ½ liter fløde - gerne milda
  • 1 skinke/hamburgerryg uden net
Sådan gør du:
  1. Fyld den ene Römertopfhalvdel med vand i køkkenvasken og sænk den anden ned oveni. Fyld også den med vand.
  2. Skræl eller vask kartoflerne og skær dem i skiver
  3. Rens porrerne og skær dem i skiver.
  4. Bland porrer og kartofler i Römertopfen og vend dem godt rundt. Drys godt med krydderier og pres hvidløgsfed ud over.
  5. Hæld fløden ved og skyl kartonen med lidt mælk og tilsæt også det.
  6. Læg skinken/hamburgerryggen på toppen
  7. Sæt Römertopfen i ovnen v. 175 grader varmluft i min. 2 timer. Du kan sænke temperaturen til 150 grader varmluft og stege i 3 timer i stedet for.
  8. Servér.

Fyld stegesoen max. et par cm. op til kanden med kartofler/grønt og steg. Hvis den fyldes helt til randen, risikerer du, at fløden bobler ud.

Flødekartofler i tern

Jeg blander fyldet godt sammen, roder det lidt rundt og krydrer undervejs.

Fløde/porrekartofler i Römertopf

Til sidst kommer stegen på (det kunne være et kalkunbryst, en hamburgerryg, måske også en oksesteg?). Idag var det en skinke.

Skinke på kartoffel/porrebund. Klar til at få låg på

Til sidst hældes fløden ved. Flødeflasken skylles med vand og vandet hældes også ved.

Sæt låget på og placer Römertopfen nederst i ovnen på 175 grader varmluft i et par timer, plus/minus. Maden er klar, når familien er klar. Den tager ikke skade af at få længere tid, men så skal du nok skrue lidt ned.

Tip : Sæt stegesoen på en bageplade med et stykke bagepapir. Nogen gange (hvis du er kommet til at fylde soen lidt for meget eller steger ved for høj temperatur) kan fløden boble ud. Mærk efter at låget slutter rigtigt tæt, det må helst ikke vippe.

Nemt og lækkert mad. Huset dufter himmelsk når der steges simremad i Römertopfen. Det gjorde det også denne gang.

Retten blev også smuk synes jeg. En fin harmoni med det grønne, det cremefarvede og den fine røde steg.

Stegen var helt mør og saftig og kartoflerne cremede. Ofte synes jeg flødekartofler koger tørre i ovnen, men Römertopfen er fantastisk! Fugten bevares inde i stegesoen og fløden koges ikke væk.

Kan man godt stege en steg sammen med flødekartofler? Ja det kan man godt og stegen giver en rigtig fin smag til kartoflerne faktisk og det er den nemmeste ret i verden at lave, når alt kan laves færdigt i ét. Endnu én af fordelene ved en stegeso.

Fløden boblesimrer og stegen er saftig mør

Hvis du ikke allerede har en Römertopf, så ønsk dig én! Eller kig forbi en isenkræmmer, nogen gange er den på tilbud til 100 kr.

Du skal bare være opmærksom på, at den ikke må sættes samlet ind i køkkenskabet efter brug (så kan den mugne). Vi opbevarer vores med delene oveni hinanden, med et par spiseskeer i bunden, så der er luft omkring. Den løsning virker for os.

Obs. : Stegesoen kan vaskes i opvaskemaskinen. Tager ikke skade af det, så hvad det angår er den også “nem”.

En Römerglad-fan 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Susanne Schmidt 7. marts 2017 af 21:48- Svar

    God bedring, Gitte! Ørepine er forfærdelig…

    • Gitte Hansen 7. marts 2017 af 21:50- Svar

      Tusind tak Susanne – det var sødt af dig at skrive 🙂
      Det skal nok gå til levesiden med mig og snart bliver der produceret nye indlæg på bloggen igen. Tak for din søde hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Niels Nielsen 9. december 2015 af 07:38- Svar

    Den skal prøves

    • Gitte Hansen 9. december 2015 af 21:24- Svar

      Det er en superlækker ret. Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar