•  
 •  
 •  
 •  
 •  

2015-07-13 13.25.42

Skummelt sommervejr i Norge, men ikke så sløjt, at stemningen ikke kan peppes op af en portion nybagte boller og varm kakao med flødeskum. Kan lune boller ikke altid få humørbarometret til at stige?

Da bollerne skulle spises, viste temperaturerne sig ovenikøbet at være blevet så rimelige udenfor, at herlighederne kunne nydes på terrassen. Humørbarometret steg lige et par grader til. Ok uldsokkerne var på, men alligevel 😉

2015-07-13 14.01.49

Bollerne du skal høre om i dag er grovboller bagt på det “steinmalte kveitemjøl” jeg købte i en lokal kombineret bager/øko.melbutik her i Norge. Så vidt jeg kunne gøre mig klog på, efter samtale med den venlige ekspedient i butikken, er “kveite” – hvedemel. Bruger man Google translate får man betydningen “helleflynder”. Vælger at tro på hveden. 😉2015-07-13 12.13.27

At melet er stenmalet gør melet grovere, for al kim og skaller er jo malet med. Det giver meget smagfuldt og ret groft brød, svarende til at du udelukkende bager brød på fuldkornshvedemel tænker jeg? Brug du bare det, hvis du ikke kan opdrive stenmalet mel, eller hvis du synes det er for dyrt. Jeg gav 30 kr for 1 kilo, men det er jo også norske priser.

En sød bloglæser skrev til mig at at Årstiderne har store melsække á 5 kilo også med norsk stenmalet mel man kan købe. Måske skulle vi prøve det?

Bollerne bliver lidt flade i det, for når melet er for groft, er hæveevnen ikke så god. Ekspert er jeg ikke, så jeg kan ikke helt forklare dig hvorfor? Det må være noget med glutenindhold? Kan du hjælpe med en forklaring, så skriv gerne i kommentarsporet herunder.

Hvis du ønsker bedre hævede boller, så erstat evt. halvdelen af melet med almindeligt hvedemel.

2015-07-13 12.13.02

Her kommer opskriften på grovboller af stenmalet mel:

Grovboller af stenmalet mel
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 1 time 15 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Portioner: 15 -17 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • 4 kopper lunkent vand jeg brugte kaffekopper fra sommerhuset, tænker 1 kop er 1½ dl?. Tilsæt gerne lunkent mælk eller kærnemælk i stedet for, det vil gøre bollerne endnu bedre.
 • 2 gram gær
 • ½ tsk salt
 • 2 tsk honning eller sukker
 • 3-4 spsk olie
 • 1 kilo stenmalet hvedemel eller fuldkornshvedemel.

Sådan gør du

 • Rør gæren ud i det lunkne vand
 • Tilsæt salt, honning/sukker og olie.
 • Rør melet i lidt efter lidt. Der skal kun lige tilsættes mel nok, til dejen slipper fad og fingre.Måske skal du bruge lidt mere/mindre, end jeg har angivet her.
 • Stil dejen til hævning tildækket et lunt sted i minimum ½ time, eller til dejen er hævet til dobbelt størrelse.
 • Form boller, sæt dem på bageplade og lad bollerne efterhæve tildækket i minimum ½ time (eller til dobbeltstørrelse)
 • Bag bollerne 12-15 minutter v. 175 grader varmluft. Bollerne er færdige når de er sprøde og gyldne og lyder hule, når du banker dem under bunden.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Vi nød bollerne med iskoldt smør på, og oh hvilken udsigt. Den er smukkest i solskin, men selv i overskyet vejr er den fortryllende. Vi har alt lige udenfor døren. Bjerge, fjelde, sø og skov og komplet fred og ro.2015-07-13 13.25.51 Vi varmede en liter kakao medbragt hjemmefra og rystede en rest “kremfløte” på “sommerhusmanér” – ved at rystepiske den i kassen. Det gik fint og gav en lidt træt højre arm, men vi er ikke blevet overanstrengt heroppe, så rigtigt fint med lidt træning. Uha jeg forbrændte mange kalorier, tror du ikke? Måske jeg forbrændte bare lidt af flødeskummet? 😉

2015-07-12 19.53.282015-07-13 13.31.04

2015-07-13 13.31.36Derhjemme plejer vi jo næsten altid at få lun leverpostej til, når vi spiser nybagte boller og søndagsfranskbrød. Der skal da ikke mangle noget, heller ikke her i Norge! Vi købte da en leverpostej – til 18 kroner for 175 gram, men alligevel, den var der, og den blev lunet! Same procedure as…. En husmor kender nogle tricks, hvis teenagernes hjerter skal vindes 😉2015-07-13 13.33.12Lækre boller og der blev storspist. Der blev 17 boller ud af denne portion, rigeligt til tur-boller til at tage med på udflugter og på fisketure. Vores medbragte rugbrød hjemmefra er ved at slippe op, så fint at få nybagte grovboller med i tasken i stedet.

Bollerne er ret grove og jeg er ret vild med dem sådan. Her i huset foretrækker vi grovere brød. Vi synes ikke rigtigt vi bliver mæt af det hvide brød? Det giver i stedet en kage-fornemmelse i maven?

Selvom jeg foretrækker rigeligt med fibre, kan det jo godt være du foretrækker hvidere brød. Du bestemmer. Erstat gerne halvdelen af fuldkornshveden med almindeligt hvedemel. 
2015-07-13 13.31.16Regnen har silet ned i fjeldhytten i dag. De fleste af os har dovnet den på sofa og i læsestol, kun lystfiskerdrengen har trodset vejret og fået op til flere fisk på krogen. Han har virkelig stornydt det heroppe. Der er en sø i baghaven med 1000 fisk i jo – tænk lige at  kunne smide snøren i hver gang det passer én (og det gør det mange gange om dagen). Han og faren er også vild med at vandre, og der er adskillige vandreruter i området heromkring. Perfekt til vores formål.

Vi er NØDT til at flytte til et hus med adgang til skov, sø og egen bådebro (er der nogen der har en lottokupon med gevinst jeg kan overtage??) 🙂

Her ser du et foto fra fjeldhytten, en af de få dage, hvor solen har skinnet. Lige for enden af den lille grusvej enter der én rigtigt fint fiskevand. Der er også en lille grillhytte, med ildsted, hvor man kan stege sine fisk. Øv også at denne sommer har regnet væk. Pyt – vi har haft en fantastisk ferie alligevel og snart vender vi næsen hjemad. Håber du har gemt lidt sommersol til os 🙂

2015-07-09 16.38.59

P.S.: Hvis du undrer dig over de udeblevne fiskeopskrifter, så har sønnike sat mange af fiskene ud igen. Han synes de var for små, eller også synes han de var så flotte, at de skulle have lov til at leve videre 😉 Han har en fisk i fryseren, den skal steges på panden i morgen. Vi håber på solskin – det lover vejrværterne – men dem stoler vi ikke så meget på længere. Vi kigger ud af vinduet i stedet 😉

 


 •  
 •  
 •  
 •  
 •