Grovboller med havregryn – nemme, bløde og lækre

  • Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækre

Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækreHjemmelavede grovboller? Det er slet ikke så svært og du kan faktisk meget nemt trylle brødkurven fuld.

Disse grovboller bliver bløde og lækre, for der er meget hvedemel i, men også meget havregryn, for ellers ville de jo ikke være grove, vel? 😉

Du kan sagtens erstatte 2-3 dl hvedemel med grovere melsorter (grahamsmel, fuldkornshvedemel ell. lign.) hvis du ønsker endnu grovere boller. Vær dog obs. på, at jo grovere mel, jo tungere boller – det er hvedemelet der får dem til at hæve op og blive bløde.  Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækreI disse boller har jeg brugt Manitoba-mel, som er hvedemel med særlig god bageevne. Det kaldes også Tipo 00 og kan købes i de fleste supermarkeder. Kan du ikke opdrive det, så kan bollerne også sagtens bages med almindeligt hvedemel uden problemer. Det er virkeligt godt mel og koster ikke en formue. 2 kilo kan fåes for 20 kr og det giver virkelig bløde og lækre boller. Bollerne kan laves rimeligt hurtigt hvis du “speedhæver” dejen i ovnen v. 30 grader varmluft – så behøver de faktisk kun hæve 2×15 minutter i stedet for 2x 30 minutter (hvis du hæver ved stuetemperatur)

Bollerne er perfekte at lave som weekend-boller, men du skulle også prøve at bage en portion en hverdagsaften. De kan fint bruges som burgerboller eller som lækre madbrød til lun leverpostej, tapas/suppe ell. lignende? Drys gerne med salt/peber/sesam i så fald. Jeg har brugt en rest tykmælk til bollerne, fordi surmælksprodukter giver saftighed og blødhed til bagværk. Har du ikke tykmælk kan yoghurt naturel, skyr, fromage frais, creme fraiche, kærnemælk eller mælk sagtens bruges. Brug gerne det du lige har på lager.Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækreDu får opskriften på de lækre grovboller lige her:

Grovboller med havregryn, bløde og lækre
Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækre
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Portioner: 16 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • dl tykmælk eller andet surmælksprodukt. Mælk kan også bruges
  • 3 dl kogende vand
  • 1 dl koldt vand
  • 30 gram gær
  • 1 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 5 dl havregryn
  • Ca. 10 dl hvedemel - gerne Manitobamel
  • Pensling: Mælk. Drys: Solsikkekerner eller andre frø/kerner

Sådan gør du

  • Bland tykmælk og det kolde vand. Tilsæt det kogende vand, til væsken bliver fingervarmt, og gæren kan tilsættes.
  • Tilsæt sukker, salt og havregryn.
  • Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Rør i røremaskine eller med ske og ælt til sidst. Der skal kun lige tilsættes tilstrækkeligt mel nok til at dejen ikke hænger i fad og fingre.
  • Læg dejen i en skål med låg og stil den til speedhævning 15 minutter i ovnen v. 30 grader varmluft (eller 30 minutter v. stuetemperatur)
  • Form boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug evt. lidt mere mel, når du skal trille. Der bliver ca. 16-18 boller af denne portion - afhængig af størrelse jo.
  • Pensl bollerne med mælk og drys med solsikkekerner/sesam/græskarkerner eller hvad du nu ellers foretrækker
  • Tildæk bagepladen med et viskestykke og stil den til speedhævning 15 minutter v. 30 grader varmluft
  • Tag bollerne ud og skru ovntemperaturen op på 200 grader varmluft.
  • Stil et fad med vand ind i bunden af ovnen (det er RIGTIGT godt, når du bager brød)
  • Bag bollerne 13-15 minutter v. 200 grader varmluft. De skal bages nederst i ovnen.
  • Sænk evt. temperaturen lidt efter de første 5 minutter, hvis du synes de bliver for mørke.
  • Bollerne er færdige, når de er sprøde på toppen og lyder hule i bunden, når du banker på dem.
  • Note: Dejen kan sagtens laves som franskbrød også

Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækreDet er rigtigt smart, at du bare kan tilsætte tykmælk og kogende vand, til væsken bliver lunkent. Så slipper du for at lune i gryde eller mikroovn.

Jeg tror sagtens du kan erstatte lidt af  hvedemelet med 2 dl. ekstra havregryn, hvis du ønsker lidt grovere boller? Du bestemmer 🙂

Nemme og overskuelige boller og for os var det Stop Madspilds-boller, fordi vi lige fik brugt en rest daggammelt tykmælk (det behøver du aldrig smide ud, det kan sagtens bruges i bagværk).

Her ser du lige lidt billeder af processen, fra start til slut. Nemme boller:

Bollerne nydes lune med iskoldt smør på, et sukkerdrys, Nutella, Ost, spegepølse, pålægschokolade, syltetøj eller hjemmelavet karamelsmørepålæg måske? Der er komplet frit valg 🙂

Bollerne holder sig friske i dagevis og forbliver bløde og “svampede” p.g.a. tykmælken.

Dette er en rigtigt god grovbolle-opskrift, som sagtens kan gøres grovere endnu, hvis du synes.

Jeg tog en grovbolle med på job i dag, og jeg stornød at gumle den, i vores korte lørdagspause. Uhm! Hjemmebag, er en hilsen med hjemmefra <3Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækreVi spiste grovbollerne i går eftermiddags, da Amanda kiggede forbi. Skønt at kunne byde hende velkommen hjem, med en god duft af hjemmebag, straks hun træder ind af døren. Jeg bagte også denne lækre æbletærte med kokos i går, så hun blev rigtigt forkælet.

Som fattig studerende på S.U. sætter hun virkelig pris på god og hjemmelavet mad. Hun stornyder det og det er virkelig en fornøjelse at se hende storspise, når der serveres.

Hun nyder virkelig at komme hjem på besøg og sætter også pris på det fyldte køleskab og de hjemmelavede retter. Hun får tit doggy-bags med hjem og i går fik hun en pose boller med hjem, som hun ville trylle om til burgere idag. God ide 🙂Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækreHar du ikke lige en sulten, fattig studine der kigger forbi, og kan du/I ikke nå at få spist alle bollerne, så kan de fint fryses.

Skønt en dag at kunne hive sådan en pose op til en lun bolle en eftermiddag, eller som nem morgenmad en dag måske? De er jo også perfekte som madpakkebrød? Dejen kan også sagtens bruges til pølsehorn?

Måske bollerne bliver søndagboller hjemme hos jer denne weekend? Jeg tror helt sikkert at du vil blive populær derhjemme, hvis du tryller en portion 🙂

God fornøjelse med bageriet til dig 🙂
Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækre

12
Skriv en kommentar

5 Kommentar tråde
7 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
6 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Jane Vestrup

Hej. Ja, du har ikke svaret mig på facebook, så jeg prøver her. De boller her ovenover, grovboller med havregryn, de blev i hvert fald hos mig, til kanonkugler. Jeg brugte næsten 1½ gange så meget mel som i opskriften. Kunne ikke forstå, hvorfor dejen kunne blive ved og ved med at tage mere mel. Dejen hævede fint, men ih hvor blev resultatet skuffende. Jeg ved ikke om det er fordi jeg har brugt maskine til at røre dejen med, om det er fordi jeg erstattede 2 af de 10 dl. mel med fuldkornshvedemel eller om det er fordi havregrynene… Læs mere »

Susanne


Den mængde mel der er opgivet er alt for lidt og en hel teskefuld salt skal der til.

Anne bonde

Dejlige boller,har prøvet at tilsætte en dl forskellige grove melsorter; bliver lækre lige hvilket mel jeg bruger,
Bruger mel af god kvalitet ?
Er der nogen der ude, der kan anbefale en god røremaskine?
Vh Anne

Mortenø

Lidt anonyme boller. Jeg anbefaler en hel tskfuld salt.

Jenny

Hej Gitte
Til information, så er manitoba en hvedetype, der oprindelig stammer fra den Canadiske provins af samme navn, mens tipo 00 siger noget om udmalningsgraden.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer