•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nemme grovboller med rugmel og havregrynDet var i weekenden. Det var sommer ifølge kalenderen, men efterår udenfor.

Hvad stiller man så op sådan en “efterårsdag”?

Tja man kunne sprede god hyggestemning med en portion lækre grovboller og et stort groft brød. Lækre, sprøde, sunde og meget mættende grovboller og et kæmpe stort flot lækkert groft brød, hævet i hævekurv. Bare lige et tip fra mig til dig, hvis du også trænger til at sprede god hyggestemning i dit hus.Nemme grovboller med rugmel og havregrynGrovbollerne og brødet er nemt at lave, hvis du altså har en røremaskine som køkkenhjælper. Jeg har min elskede Kenwood Major – som jeg er super glad for. Den har en kæmpe røreskål med plads til hele 6,7 liter dej. Gå aldrig ned på plads i røreskålen!

Har du ikke en røremaskine, kan en elpisker med dejkroge også bruges. Hænderne fungerer også fint, og så får du også varmen jo 😉Nemme grovboller med rugmel og havregrynJeg havde en rest koldskål på lager, som jeg brugte i bollerne, men andet mælk/surmælksprodukt kan også bruges. Kærnemælk, tykmælk, mælk ell. lignende.

Meltypen kan du også variere. Jeg har brugt rugmel og havregryn, men du kunne også bruge fuldkornshvedemel, grahamsmel, sigtemel eller lignende.Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Dette er en god basisopskrift der giver 16 boller og et stort franskbrød.

Der bliver rigeligt med brød til den sultne familie i flere dage og måske til fryseren også?  Brødet bliver saftigt og blødt og så får du rigtig god “stop-madspilds-samvittighed”, hvis du kan få brugt en rest yoghurt/tykmælk ell. lignende i køleskabet. Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Grovboller & groft brød med havregryn opskrift

Grovboller & groft brød med havregryn opskrift
Lækre nemme grovboller og groft brød med rugmel og havregryn
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Ret: brød og boller med rugmel og havregryn
Kategori: Brød, madbrødbrød og madtærter
Keyword: boller, brød, groft franskbrød, grovboller
Portioner: 16 boller +1 brød
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter koldskål/kærnemælk/tykmælk/yoghurt/mælk ell. lign.
  • 4 dl. kogende vand
  • 50 gram gær
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 2 dl. hørfrø
  • 9 dl. havregryn
  • 3 dl rugmel kan erstattes af fuldkornshvedemel eller grahamsmel
  • 1,8 kg hvedemel ca.
  • Pensling: Mælk
  • Drys: Sesam/græskar eller solsikkekerner

Sådan gør du

  • Kog vandet i elkedlen
  • Bland langsomt det kogende vand med surmælksproduktet, til temperaturen når fingervarmt Hæld i, i tynde stråler, så det kogende vand blandes med det kolde.
  • Tilsæt gær og sukker og evt. resten af væsken.
  • Tilsæt havregryn, salt og rugmel. Rør gerne dejen i køkkenmaskine eller dem elpiskerens dejkroge
  • Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Du kan erstatte noget af hvedemelet med en grovere meltype.
  • Tilsæt kun lige mel nok, til dejen kan slippe krog og dejfad.
  • Læg et klæde over skålen og stil dejen til hævning i 30 minutter et lunt sted
  • Læg noget af dejen i en hævekurv og form resten af dejen til boller. Har du ikke en hævekurv, så form bare et ovalt brød, så godt du kan. Brug også gerne rugbrøds/franskbrødsform
  • Lad boller og brød efterhæve tildækket i 30 minutter, gerne et lunt sted også.
  • Pens bollerne med mælk og drys med sesam
  • Bag bollerne ca. 15 minutter og brødet ca, 30 minutter v. 175 grader varmluft. Brødet og bollerne er færdige når de er sprøde og lyder hule når du banker dem under bunden
  • Lad bollerne afkøle et par minutter før servering. Brødet kan skæres straks.
  • Server gerne med nylavet syltetøj, en god ost eller bare en kæmpe klat smør

Noter

Mine boller blev ret grove, men du kan sagtens tilsætte mere rugmel eller fuldkornshvedemel.
Mindst halvdelen af melet skal dog være hvedemel, for at bollerne hæver rigtigt op.
Brødet og bollerne kan fint fryses
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Lækre bløde grovboller og et groft franskbrød, der mætter godt

Nemme grovboller med rugmel og havregrynBollerne var dejligt bløde indeni og sprøde udenpå. Bollerne var ret grove, men det kan vi godt li her i familien. Bollerne fungerede rigtigt fint både som morgenmads- frokost og eftermiddagsboller.

Med en lille klat honning eller rabarberkompot på, gør en halv bolle det fint ud for et hurtigt og sundt eftermiddagsmåltid.Grovboller & groft brød med havregryn opskrift

Bollerne og brødet kan fryses, men det er synd at fryse franskbrødet synes jeg.

Bollerne er nemmere at tø op i mikrobølgeovnen, men brødet får den mest fine knasende sprøde overflade, som nemt går tabt ved frysning. Hold gerne brød, der har været i fryseren, under en vandhane inden du luner det op påny i ovnen igen. Så bliver det ofte som nybagt. Håber du på den måde kan få “genfødt” den sprøde skorpe?Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Det var genialt at få brugt den liter overskydende koldskål til grovboller og groft brød. Koldskålen gjorde faktisk bollerne rigtigt dejligt bløde og svampede indeni. Brug gerne yoghurt eller andet surmælksprodukt, hvis ikke kan mælk og vand også fint bruges.

Sådan laver du grovboller og groft franskbrød med havregryn og rugmel – se billederne her:

Vi spiste honning, ost og hjemmelavet nektarinmarmelade på bollerne. Sikke en gudespise! Jeg plejer ikke at spise smør på mit brød, men når det er nybagt brød, så gør jeg! Også selvom jeg putter marmelade på brødet, der ellers fint kan klæbe selv. Brød med smør er der intet der stikker. Nemme grovboller med rugmel og havregrynSikke også et fint brød du kan lave med en hævekurv. Knasende sprød skorpe og fine riller. Brødet bevarer også formen, under hævning og  bagning, og det er vel også det der er meningen med en hævekurv?
Nemme grovboller med rugmel og havregrynRigtig god fornøjelse med dit brødprojekt 🙂

 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •