•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Dagen før Store Bededag spiser vi hveder på livet løs.

En meget gammel tradition, som vi holder fast ved år efter år. Hjemme hos os har dagen altid heddet Store Hvededag og hveder spiser vi hvert år, allerhelst hjembagte.

Nogle år har vi dog nydt bagerens hveder. Hjemmebragte hveder er også fine, men de hjemmelavede er bare bedst, hvis man altså har tid og energi til det. Det behøver dog slet ikke være svært eller tidskrævende at bage hvederne selv. Bare spring på 🙂

I dag får du opskriften på endnu en portion hjemmebagte hveder, denne gang i en ny og eksperimenterende form: grove hveder med kærnemælk og rugmel.Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift

Kærnemælken gjorde hvederne bløde og svampede – det er altså bare genialt at bage med surmælkprodukter. Har du kun mælk på lager, så kan du jo selvfølgelig sagtens også bare bruge det.Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Jeg har igennem årene faktisk savnet at prøve at lave en lidt grovere variant, da vi tit spiser hvederne til aftensmad med en skive ost eller et stykke god spegepølse på.

Misforstå mig ej. Jeg er vild med de klassiske hveder og ønsker bestemt ikke du skal fravriste dig traditionen med de “hvide hveder”, men hvis du, som jeg, også godt kunne tænke dig hveder der mætter lidt bedre, og er bare lidt sundere, så kig du med her på dagens opskrift. Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift I dag får du nemlig opskriften på en grov hvedeopskrift, dog stadigvæk med kardemomme og bløde og “hvede-agtige”. En let grovbolle, af den særligt grove slags.  Perfekte grove hveder.

Hvederne kan spises nybagte eller de kan ristes i ovnen eller på brødristeren dagen efter (som traditionen jo egentlig også foreskriver).Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Hvis du er til de mere klassiske hveder, så fortvivl ej:

På bloggen finder du opskrifter på de helt oprindelige hveder bagt med hvedemel – den ene opskrift bagt med en koldhævet dej, der nemt kan forberedes før bagedagen og den anden en klassisk dej, der bages samme dag som hvederne skal serveres. Kig med her.Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift

Opskrifterne finder du lige her:

Hveder langtidshævede hvedeknopper opskrift
Hveder med kardemomme - bløde, luftige og langtidshævede
Se opskriften her
Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper
Bagenørdens hveder - store bløde hvedeknopper
Se opskriften her

I dag får du opskriften på de grove hveder. De kan sagtens også koldhæves, hvis det passer bedre ind i dit og din families program.Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Jeg gik igang med bageriet kl. 17 og kl. 18.30 kunne vi spise de lækreste nybagte grove hveder med smør på. Skønne hveder og heldige os, der er en stor pose hveder tilbage til morgenmaden i morgen tidlig. Skønt at stå op til på en fridag. 🙂Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Normalt hører det sig til, at hvederne skal ristes, men jeg kunne ikke nænne at riste de nybagte boller. Det må blive i morgen tidlig. Håber du kan forestille dig, hvordan de kommer til at se ud dér? 🙂Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift

Opskriften på de grove hveder får du lige her:

Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift

Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
Grove hveder med rugmel og kærnemælk
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time 25 minutter
Samlet tid: 1 time 35 minutter
Ret: Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
Kategori: Brød og boller
Keyword: fuldkornshveder, grove hveder, Hveder, rugmel
Portioner: 12 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 3 dl kærnemælk kan erstattes med mælk eller andet surmælksprodukt
  • 50 gram smeltet smør
  • 25 gram gær
  • 1 spsk sukker eller honning
  • ½ dl olie raps- eller solsikke. Kan erstattes af 50 gram smeltet smør ekstra
  • 150 gram rugmel kan erstattes med fuldkornsmel, grahamsmel, havregryn eller alm. hvedemel
  • 350 gram hvedemel
  • ½-1 tsk salt
  • ½-1 tsk kardemomme afhænger af hvor kraftigt du ønsker smagen. Kan udelades

Sådan gør du

  • Smelt smørret i mikroovnen
    Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
  • Tilsæt kærnemælken. Lun til fingervarm i mikroovnen. Rør gæren ud heri og tilsæt sukker og olie.
    Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
  • Rør mel, kardemomme og salt i dejen og rør/ælt dejen godt igennem. Gerne med røremaskine, men håndkraft kan også bruges
    Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
  • Tilsæt evt. lidt ekstra mel. Dejen skal slippe fad og fingre
    Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
  • Beklæd en en lille bageform/høj bradepande med bagepapir og form små boller, du sætter med ca. 1 cm afstand imellem hver. Min form målte nok ca. 22x22 cm
    Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
  • Stil straks hvederne til hævning et lunt sted. Hvederne skal hæve ca. 1 time eller til dobbelt størrelse. Jeg lod hvederne hæve i ovnen v. 30 varmluft
    Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
  • Skru ovntemperaturen op til 175 grader varmluft (tag hvederne ud imens, hvis du har ladet dem hæve i ovnen)
  • Bag hvederne ca. 25-30 minutter v. 175 grader varmluft. Hvederne er færdige, når de er sprøde og gyldne og føles gennembagte på bunden også. Vær obs på at hvederne skal bage længere tid end normale boller, fordi de bager imens de står tæt sammen og bager i en høj form. Tjek dem et par gange
    Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
  • Nyd hvederne lune med smør og/eller ost på. Smager også rigtigt godt ristet i ovn eller på brødrister
    Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift

Noter

Rugmel kan erstattes med anden grovere melsort
Kærnemælk kan erstattes med mælk eller andet surmælksprodukt
Hvederne er fryseegnede men kan holde sig i op til 1-2 dage i plastpose
Hvederne skal bage imens de står tæt sammen. De bliver derfor som "sammenbagte" og får ingen tørre kanter - lidt a la disse lækre kanelsnegle
Jeg har brugt halvt smør/halvt olie. Smør for at tilføre smørsmag og olie for at få mere "svampede" hveder - olie blødgør bagværk
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Fuldkornshveder med kærnemælk og rugmel – lækre grove hveder

Jeg har brugt halvt olie og halvt smeltet smør. Smør for at få smørsmagen med og olie for at tilføre hvederne fugt (og reducere lidt i det mættede fedt også). Du bestemmer om du vil bruge 100 gram smør istedet eller måske 1 dl olie? Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Kardemomme hører sig til i hveder, hvis man spørger mig, men du kan jo selvfølgelig sagtens udelade det, hvis du ikke er kardemommefan.

Kardemomme både smager og dufter godt og det vakte jubel, da kardemommeduften krydret med duften af nybagte boller, bredte sig i huset.
Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
Vi opholder os i sommerhuset lige nu og jeg beklager at jeg ikke har et målebånd herude, så jeg kan fortælle dig den helt præcise størreles på den bageform jeg brugte til hvederne. Den passede perfekt til 12 stk og jeg vil tro at den måler 22×22 cm?Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Find en form der passer og gå bare efter at der skal være ca. 1 cm. imellem hver hvede – så vil de vokse fint sammen når de hæver. Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Se lige hvor fint det er hævet op her:Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift

Sammenbagte hveder – uden tørre kanter. Se det er smart!

Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Det blev til en lækker brødkurv fyldt med grove hveder – svampede og fyldt med smag.

Vi var noget spændte på at prøve hvederne, for der skal jo lidt til at slå sådan en populær hvede-“klassiker”. Når man, som vi, er ret vilde med den klassiske  hvedevariant, er det jo sin sag at prøve en grovere opskrift, men hvo intet vover intet vinder, du ved 🙂

Jeg synes det er sjovt at eksperimentere med især de klassiske opskrifter, for hvem ved? Måske man kan udvikle og opfinde sine helt egne og nye vidundere, ved at udfordre grundideen lidt? Med det udgangspunkt har jeg opfundet mange ting i mit køkken, ved simpelthen bare at prøve. 🙂
Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift
Vi nød hvederne til aftensmaden med smør på og kunne vi lide dem? Jep det kunne vi! Om de smager som rigtige hveder spørger du?

Tjo min mand var særligt vild med dem og svarede helt ærligt, da han blev spurgt: “Jo de smager som hveder og er faktisk rigtigt lækre. Det er godt de er grovere, så føles det ikke som at spise kage”.Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Om vi vil bage den hvide eller den grove version næste år? Let’s see. De grove hveder har sine fordele, men det har de hvide klassiske hveder nu altså også 🙂

Dagens grove hveder var rigtigt nemme at lave, for de skulle kun hæve en enkelt gang og så var dejen mega nem og hurtig at røre sammen. Bare spring på 🙂Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift Når man bruger rugmel, bliver hvederne lidt mere kompakte i det, men stadigvæk bløde og luftige.

Hvederne er jo faktisk bare en lille luftig grovbolle, der snildt også kan nydes resten af året rundt. Måske du jo så bare skulle kalde dem noget andet?

Hveder vil de fleste jo helst kun spise dagen før Store Bededag, men gode luftige grovboller derimod……året rundt 🙂Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift God fornøjelse med dine grove hveder. Jeg er spændt på, om du synes om dem? Giv da gerne lige dit besyv med i en kommentar herunder 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •