Hveder med kærnemælk. I dag får du opskriften på lækre bløde hveder med kærnemælk, i en lidt grovere variant med rugmel.
Dagen før Store Bededag spiser vi hveder på livet løs.
En meget gammel tradition, som vi holder fast ved år efter år.
Hjemme hos os har dagen altid heddet Store Hvededag og hveder spiser vi hvert år, allerhelst hjembagte.
Nogle år har vi dog nydt bagerens hveder.
Hjemmebragte hveder er også fine, men de hjemmelavede er bare bedst, hvis man altså har tid og energi til det.
Det behøver dog slet ikke være svært eller tidskrævende at bage hvederne selv. Bare spring på 🙂
I dag får du opskriften på endnu en portion hjemmebagte hveder. Denne gang i en ny og eksperimenterende form:
Grove hveder med kærnemælk og rugmel.
Kærnemælken gjorde hvederne bløde og svampede. Det er altså bare genialt at bage med surmælkprodukter.
Har du kun mælk på lager, så kan du jo selvfølgelig sagtens også bare bruge det.
Jeg har igennem årene faktisk savnet at prøve at lave en lidt grovere variant. Jeg kan godt lide hveder, der er lidt sundere og som mætter bedre.
Tit spiser vi hvederne til aftensmad, med en skive ost eller et stykke god spegepølse på.
Misforstå mig ej. Jeg er vild med de klassiske hveder og ønsker bestemt ikke du skal fravriste dig traditionen med de “hvide hveder”.
Hvis du, som jeg, dog også godt kunne tænke dig hveder der mætter lidt bedre, og er bare lidt sundere, så kig du med her på dagens opskrift.
I dag får du nemlig opskriften på en grov hvedeopskrift, dog stadigvæk med kardemomme og bløde og “hvede-agtige”.
En let grovbolle, af den særligt grove slags. Perfekte grove hveder.
Hvederne kan spises nybagte eller de kan ristes i ovnen eller på brødristeren dagen efter, sådan som traditionen jo egentlig også foreskriver.
I dag får du opskriften på de grove hveder. De kan sagtens også koldhæves, hvis det passer bedre ind i dit og din families program. Så skal du bare nøjes med mindre gær.
Jeg gik igang med bageriet kl. 17 og kl. 18.30 kunne vi spise de lækreste nybagte grove hveder med smør på.
Skønne hveder og heldige os. Der er en stor pose hveder tilbage til morgenmaden i morgen tidlig. Skønt at stå op til på en fridag. 🙂Normalt hører det sig til, at hvederne skal ristes, men jeg kunne ikke nænne at riste de nybagte boller.
Det må blive i morgen tidlig. Håber du kan forestille dig, hvordan de kommer til at se ud dér? 🙂
Opskriften på de grove hveder får du lige her:
Grove hveder med kærnemælk og rugmel – få en god nem opskrift på grove hveder her
Ingredienser
- 3 dl kærnemælk kan erstattes med mælk eller andet surmælksprodukt
- 50 gram smeltet smør
- 25 gram gær
- 1 spsk sukker eller honning
- ½ dl olie raps- eller solsikke. Kan erstattes af 50 gram smeltet smør ekstra
- 150 gram rugmel kan erstattes med fuldkornsmel, grahamsmel, havregryn eller alm. hvedemel
- 350 gram hvedemel
- ½-1 tsk salt
- ½-1 tsk kardemomme afhænger af hvor kraftigt du ønsker smagen. Kan udelades
Sådan gør du
- Smelt smørret i mikroovnen
- Tilsæt kærnemælken. Lun til fingervarm i mikroovnen. Rør gæren ud heri og tilsæt sukker og olie.
- Rør mel, kardemomme og salt i dejen og rør/ælt dejen godt igennem. Gerne med røremaskine, men håndkraft kan også bruges
- Tilsæt evt. lidt ekstra mel. Dejen skal slippe fad og fingre
- Beklæd en en lille bageform/høj bradepande med bagepapir og form små boller, du sætter med ca. 1 cm afstand imellem hver. Min form målte nok ca. 22x22 cm
- Stil straks hvederne til hævning et lunt sted. Hvederne skal hæve ca. 1 time eller til dobbelt størrelse. Jeg lod hvederne hæve i ovnen v. 30 varmluft
- Skru ovntemperaturen op til 175 grader varmluft - el. 200 grader alm. ovn. (tag hvederne ud imens, hvis du har ladet dem hæve i ovnen)
- Bag hvederne ca. 25-30 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Hvederne er færdige, når de er sprøde og gyldne. Hvederne skal bage længere tid end normale boller, når de bages sammenbagt.
- Nyd hvederne lune med smør og/eller ost på. Smager også rigtigt godt ristet i ovn eller på brødrister
Noter
Hvederne er fryseegnede men kan holde sig i op til 1-2 dage i plastpose
Når hvederne står tæt sammen under bagningen, bliver de "sammenbagte" og får ingen tørre kanter.Jeg har brugt halvt smør/halvt olie. Smør for at tilføre smørsmag og olie for at få mere "svampede" hveder - olie blødgør bagværk.
Hvederne kan koldhæves natten over i køleskab. Tilsæt i så fald kun 5-10 gram gær. Få en opskrift på koldhævede hvede herFuldkornshveder med kærnemælk og rugmel – lækre grove hveder
Jeg har brugt halvt olie og halvt smeltet smør.
Smør for at få smørsmagen med og olie for at tilføre hvederne fugt (og reducere lidt i det mættede fedt også).
Du bestemmer om du vil bruge 100 gram smør istedet eller måske 1 dl olie? Kardemomme hører sig til i hveder, hvis man spørger mig. Du kan jo selvfølgelig også sagtens udelade det, hvis du ikke lige er kardemommefan.
Kardemomme både smager og dufter godt.
Det vakte jubel, da kardemommeduften krydret med duften af nybagte boller, bredte sig i huset.
Jeg bagte hvederne i en lille bradepande og det var smart, for så blev kanterne bløde. Sammenbagte hveder, er de bedste.
Find en form der passer. Gå bare efter at der skal være ca. 1 cm. imellem hver hvede – så vil de vokse fint sammen når de hæver. Se lige hvor fint det er hævet op her:
Sammenbagte hveder – uden tørre kanter. Se det er smart og de blev så lækre!
Det blev til en lækker brødkurv fyldt med grove hveder – svampede og fyldt med smag.
Vi var noget spændte på at prøve hvederne, for der skal jo lidt til at slå sådan en populær hvede-“klassiker”.
Når man, som vi, er ret vilde med de klassiske lyse hveder, så er det jo sin sag at prøve en grovere opskrift.
Hvo intet vover intet vinder, du ved 🙂
Jeg synes det er sjovt at eksperimentere med især de klassiske opskrifter.
Måske man kan udvikle og opfinde sine helt egne og nye vidundere, ved at udfordre grundideen lidt?
Med det udgangspunkt har jeg opfundet mange gode ting i mit køkken.
Vi nød hvederne til aftensmaden med smør på og kunne vi lide dem? Jep det kunne vi!
Om de smager som rigtige hveder spørger du?
Tjo min mand var særligt vild med dem og svarede helt ærligt, da han blev spurgt: “Jo de smager som hveder og er faktisk rigtigt lækre. Det er godt de er grovere, så føles det ikke som at spise kage”.Om vi vil bage den hvide eller den grove version næste år? Let’s see.
De grove hveder har sine fordele, men det har de hvide klassiske hveder nu altså også.
Dagens grove hveder var rigtigt nemme at lave. De skulle kun hæve en enkelt gang og dejen mega nem og hurtig at røre sammen. Bare spring på 🙂Når man bruger rugmel, bliver hvederne lidt mere kompakte i det, men stadigvæk bløde og luftige.
Hvederne er jo faktisk bare en lille luftig grovbolle, der snildt også kan nydes resten af året rundt.
Måske du jo så bare skulle kalde dem noget andet?
Hveder vil de fleste jo helst kun spise dagen før Store Bededag, men gode luftige grovboller derimod……året rundt 🙂God fornøjelse med dine grove hveder.
Hvis du er til de mere klassiske hveder, så fortvivl ej:
På bloggen finder du opskrifter på de helt oprindelige hveder bagt med hvedemel.
Den ene opskrift bagt med en koldhævet dej, der nemt kan forberedes før bagedagen.
Den anden en klassisk dej, der bages samme dag som hvederne skal serveres. Kig med her.
Du kan også prøve disse hveder med rabarber – uhm de er også gode.
Få flere opskrifter på hveder her:
1.
2.
3.
4.
Hej Hvis man ikke har kærnemælk, kan man tilsætte 1 – 2 tsk eddike til mælken.
Væsken vil så skille og smagen bliver syrlig
Mvh Cindie Rosenkilde