Pebernødder efter originalopskrift fra Den Gamle By anno 1884

 • Pebernødder efter original opskrift fra Den Gamle By anno 1884
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pebernødder efter original opskrift fra Den Gamle By anno 1884

Fødselsdagspebernødder? Tror I ikke, det går an, at servere dem for mine kolleger i morgen?

Da jeg var barn, var jeg ked af at fylde år i december. Det var alt for tæt på julegaverne og alle fødselsdagsgaverne var pakket ind i julepapir. Sikke da en uorden. En skændsel. En urimelighed! ;-)Jeg mindes også stadigvæk med gru de gange nogen slog mine fødselsdagsgaver og julegaver sammen og nonchalant konstaterede at det da var topsmart og det eneste fornuftige at gøre? Hm, hm, har jeg mon lidt traumer hér der skal bearbejdes??

Nu synes jeg jo faktisk det er meget fint. Folk er i festligt julehumør i december. Man bliver fejret med lys, gaver op til flere fester; julefrokoster, familiefester og middage ude. Der er også ekstra lejlighed til at gå amok i fødseldagsbagningen, der er jo 1000 julekageopskrifter at vælge imellem.

Fødselsdag i december i nu slet ikke så tosset 😉

Pebernødderne jeg har bagt til kollegerne i morgen er efter Den Gamle By’s originale opskrift.

Pebernødder efter original opskrift fra Den Gamle By anno 1884

Jeg synes jo det er spændende at spore en opskrift helt tilbage, og også at få historien med. Det er altid spændende at afprøve nye opskrifter, men denne overraskede mig dog:

 • Faktisk var der jo slet ikke peber i de originale pebernødder?
 • Faktisk blev de også bagt helt hårde og mørke, og over åben ild? (servicemeddelelse: almindelig ovn du’r heldigvis også ;-))
 • I opskriften anføres at pebernødderne kan holde sig i et halvt år? (så længe har mine nu aldrig overlevet 😉

Gode sprøde lækre pebernødder blev det og spændende ny opskrift! Der er en masse smør i, og rigeligt smør går man jo aldrig fejl af i  kage. Smagen blev ikke så krydret, som vi kender den, men ærligt talt, så synes jeg også, at købepebernødderne er for skarpe i smagen? Pebernødderne var en succes, så dem kan du roligt kaste dig ud i.

 

 

Jeg kunne sagtens have bagt tredobbelt-portion, men én portion må række. 100 pebernødder, eller flere til. Ja beklager, men jeg opgav at tælle. Der bliver lidt men godt ved kaffeautomaten i morgen. Først til mølle-princippet hersker heldigvis altid hos os når der serveres kage 😉

Pebernødder efter original opskrift fra Den Gamle By anno 1884

Her kommer opskriften på pebernødder efter originalopskrift fra Den Gamle By anno 1884:

Opskriften er høfligt lånt fra Den Gamle By’s hjemmeside, kig gerne forbi selv. Der er andre lækre klassiske opskrifter at finde dér.

Du skal bruge:

125 gram sirup
125 gram mørkt puddersukker (brunt farin)
250 gram lunt smør
1 teskefuld hjortetaksalt
500 gram mel
lidt stødt kanel og nelliker (jeg brugte 1 spsk. kanel og 1 tsk. stødt nellike)

Pebernødder efter original opskrift fra Den Gamle By anno 1884

Sådan laver du pebernødder anno 1884:

 • Lun smørret 30 sekunder i mikrobølgeovnen
 • Bland sirup og farin i smørret. Brug gerne din røremaskine, eller din elpisker.
 • Bland krydderier og hjortetakssalt med melet og tilsæt.
 • Rør godt.
 • Sæt dejen køligt en times tid, så skulle den lettere kunne trilles. Du kan også trille dejen imens den er lun, det gjorde jeg, uden problemer.
 • Tril lange pølser af dejen og skær den i små stykker. Små som i SMÅ stykker. Pebernødder skal ikke være kæmpestore, jo.
 • Tril pebernødderne. Alle familiemedlemmer (der gider) hidkaldes. Der er brug for alle kræfter. Der må godt prøvesmages undervejs. 😉
 • Læg dejkuglerne på en bageplade. Der kan være mange pr. plade. De hæver ca. til dobbelt størrelse.
 • Bag pebernødderne 4-5 minutter v. 175 grader varmluft.
 • Lad pebernødderne afkøle helt før de kommes i en tætsluttende beholder (eller spis dem straks! 😉

 

Det blev lækre pebernødder. Virkeligt lækre. Næste gang tror jeg at jeg vil tilsætte både lidt kardemomme og ingefær. Det vil de sagtens kunne bære, men de smager ganske glimrende som de er.

Pebernødderne smager helt anderledes end mine egne pebernødder, der hidtil har været mine yndlings, men nu ved jeg snart ikke? Jeg synes pludselig at alle hjemmebagte pebernødder er verdens bedste?

Har du en familieopskrift på pebernødder du gerne vil dele, så skriv den gerne her i kommentarfeltet nedenfor. Jeg er altid klar på at udveksle gode bagefiduser jo og en pebernøddedyst ville da være helt fænomenal her i december? Er du med? Jeg er klar! 😉Pebernødder efter original opskrift fra Den Gamle By anno 1884


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

16
Skriv en kommentar

8 Kommentar tråde
8 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
8 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Jesper Nielsen

Pebernødder fra min barndom som min mor altid bagte og da jeg senere så pebernødder “ude” kunne jeg ikke forstå de var hvide. Opskriften var fra en serie som var i ugebladet hjemmet – er jeg sikker på. Det var dronningens køkkenchef i ‘70’erne der lavede maden.

Det er selvfølgelig den bedste opskrift for mig, men kæmper lidt med at få dem knasende.

175g smør
3dl brun farin (får jeg til 180g)
375g mel
1æg
1-2 tsk peber
1 tsk kanel
1/2 tsk potaske udrørt i spsk koldt vand.

Bages ved 180° i ca. 10 min.

Håber de smager jer! ?

Michelle

Jeg er ved at teste pebernødde opskrifter så jeg er helt klar til jul. Det med blødt smør i mikroovn er overraskende svært, det eksploderede inde i mikroovnen. ? Og da jeg fik mikroovnen stoppet var smøret smeltet, men jeg har prøvesmagt dejen, mums, så jeg regner med at det er fint at rulle ud efter det er kølet ned. ? Men næste gang tror jeg bare at jeg sætter smørret ud på køkkenbordet i god tid, så det kan blive blødt af sig selv, så jeg slipper for mikroovnen. ? Glæder mig til de er blevet bagt, jeg tror… Læs mere »

Rikke

Ups!!! Du skal IKKE lægge min kommentar op!! Jeg havde puttet en 500-grams pakke smør i – og ikke 250 🙂

Det forklarer en del 🙂

( Kyllinge) karen

Så lige din kommentar andet sted på blokken ang. hvid peber. Vi bruger faktisk aldrig andet, men det skal være friskkværnet!

Jane Wæhrens

Hej Gitte.

Nedenstående opskrift har jeg brugt hvert år i de sidste 20 år – og nej, der er heller ikke peber i denne. Min mand var ude hos en kunde som var i fuld gang med at bage pebernødder og efter en smagsprøve var han så heldig, at kunden skrev opskriften ned på bagsiden af ordren. Pebernødderne vækker altid begejstring.
1 kg hvedemel
600 gram sukker
120 gram marcipan
1 1/2 tsk stødt ingefær
1 1/2 tsk stødt nelliker
1 tsk kanel
4 tsk bagepulver
400 gram smør
4 æg
Bages ved 200 grader i ca. 10-12 minutter.

Kh. Jane

( Kyllinge) karen

Hejsa, Jeg har klart opskriften på de bedste pebernødder. De er så gode, at de har næsten legendestatus – og de hedder såmænd Karens mors pebernødder 😉 Alt det tørre blandes sammen først, smørret smuldres i (nemmest hvis det er blødt), og dejen samles med æg og fløde. Målene er ca mål – det kommer sig ikke så nøje. Og man skal bestemt ikke spare på krydderierne! Dejen rulles i pølser (ca 1,5 cm i diameter), som lægges koldt til dejen er blevet “skærbar” 🙂 Pebernøddepølserne skæres, så hver pebernød er knap en halv cm tyk. Og så skal de… Læs mere »

Tove Pedersen

Hej Gitte Tak for alle dine skønne opskrifter – i denne tid er det herligt med småkage opskrifter 🙂 det er mange år siden jeg har bagt pebernødder men får da lyst til det, barnebarnet vil sikkert også hygge sig med at hjælpe. Min opskrift på pebernødder som jeg har bagt 1000vis af er en Kirsten Huttemeir opskrift den får du her: 500 g margarine ( i dag vil jeg nok bruge smør ) 500 g sukker 4 små spsk sirup 4 top tsk kardemomme 4 top tsk kanel 4 små sammenpiskede æg 900 – 1000 g mel 4 strøgne… Læs mere »

Solbritt

Hm nu kan jeg næsten ik vælge, men havde faktisk bestemt mig for din anden opskrift, synes de ser bedre ud. Hvilken en anbefaler du mest?

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer