Fedtebrød.  De bedste småkager til jul, og resten af året 🙂  I dag får du opskriften på de populære julesmåkager.

Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde

Sikken voldsom trængsel og alarm, det er koldt, og man må gå sig varm. Jul, jul, jul, jul, jul…

NU varer det ikke længe. Juleaften nærmer sig. De første julegaver er bagt og de første julekager er allerede spist. Same procedure as every christmas 🙂

Heldigvis er der tid til at bage nogle nye. Eller det skal der være tid til! For os hænger julesmåkagespisning nemlig tæt sammen med stearinlys og julekalenderkigning i sofaen.

Det du’r da ikke at dåserne snart er ved at være tomme?! Skal der bages tro kopier af de kager der allerede er spist eller skal vi variere julesmåkage-bagetemaet? Finde på noget helt nyt eller?

Næh vi skal da bage en ekstra portion af successerne. De kager der forsvinder først, er som regel de største successer 🙂Fedtebrød opskrift med romessens - nemme, sprøde og lækre småkager med kokosHer ser du et billede af de kager der nu allerede er tæt på at være spist.

Skønne, sprøde, lækre fedtebrød med romessens. Der er 1 tilbage og når kagedåsen er tom, må der da straks en ny portion til.

Vi har ikke spist alle kagerne selv. Vi har lavet gode småkagedåser til bedstemor og farmor. Julen er hjerternes fest. Dejligt at dele småkagedåser ud til søde mennesker – med en kærlig tanke bag. <3

Fedtebrød er en af favoritsmåkagerne her i husstanden og i dag får du opskriften på de helt klassiske fedtebrød med hjortetaksalt og romessens i glasuren.

Sprøde, lækre kokossmåkager, der hører julen til.

Her følger opskriften på de allerbedste fedtebrød i hele verden. Intet mindre 🙂

Fedtebrød opskrift med romessens – få en god opskrift på sprøde og lækre småkager med kokos hér

Lækre sprøde småkager med kokos og romglasur
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 25 minutter
Ret: Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde småkager med kokos
Portioner: 60 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

Dej:

  • 125 gram hvedemel ca. 2 dl
  • ¼ tsk hjortetaksalt kan erstattes med bagepulver
  • 150 gram smør
  • 80 gram kokosmel ca. 2 dl
  • 75 gram sukker ca. 1 dl

Romglasur:

  • 150 gram flormelis
  • 1 spsk romessens - eller rigtig rom
  • Vand

Sådan gør du

  • Bland mel og hjortetaksalt
  • Smuldr fedtstoffet i
    Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde
  • Tilsæt kokosmel og sukker og æt dejen sammen. Brug gerne en røremaskine
  • Rul dejen til 3 lange stænger og tryk dem lidt flade med håndroden eller en kagerulle
    Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde
  • Bag fedtebrøds-stængerne ca. 10 minutter v. 175 grader varmluft. Stængerne er færdige, når de er gyldne og brune i kanten.
  • Rør romglasuren imens stængerne bager
  • Hæld flormelis i en skål og tilsæt romessens og evt. vand. Du kan smage til undervejs og røre glasuren færdig med enten vand eller romessens. Glasuren skal være lidt tyk.
    Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde
  • Fordel straks romglasuren på stængerne, imens de stadig er varme
    Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde
  • Skær straks fedtebrødene ud i snitter på ca. 1½ cm tykkelse
    Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde
  • Brug en skarp kniv og tør den af undervejs, hvis glasuren klæber for meget
    Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde
  • Lad fedtebrødene afkøle helt af, før du putter dem i en kagedåse. Læg lidt køkkenrulle i bunden af kagedåsen, det opsuger noget af fugten
    Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde

Noter

Fedtebrød er bedst de første dage - glasuren vil gøre kagerne bløde med tiden
Du kan bruge ægte rom i romglasuren
Fedtebrød smager også godt med appelsinsaft eller citronsaft i glasuren
Prøv også fedtebrød med havregryn
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Sprøde, lækre, julesmåkager med kokos med romessens i glasuren. Klassiske småkager til jul

Altså jeg laver næsten altid dobbelt portion med det samme. Det kan man lige så godt, med småkager, der smager så godt.

Der går hurtigt mange af disse kager til, til kagedåser til søde mennesker og til familiens kagedåser.Fedtebrød opskrift med romessens - nemme, sprøde og lækre småkager med kokosHvis du har en røremaskine, så brug den gerne. Det er en lidt hård, fedtet dej at røre, hvor smørret skal smuldres godt ind i de tørre ingredienser.

Dejen bliver fast og tyk, men ikke mere klistret end at du kan forme aflange pølser på bagepladen.Fedtebrød opskrift med romessens - nemme, sprøde og lækre småkager med kokosDer er plads til 3 “pølser” på en bageplade – på den lange led. Ikke flere. Stængerne flyder ud under bagningen

Jeg bager begge bageplader på en gang, så jeg bruger varmluftsovnen. 175 grader i 10 minutter.

Efter de 10 minutter kigger du til dem, ser de brune og bagte ud er de færdige ud.

Prik evt. i dem med en finger, er de alt for bløde giver du dem et par minutter til. Kan du mon fornemme her hvordan de skal se ud hér?Fedtebrød opskrift med romessens - nemme, sprøde og lækre småkager med kokosRomglasuren rører du imens kagestængerne bager.

Jeg bruger kun romessens i glasuren, men du kan fint supplere med lidt vand, hvis du synes smagen bliver for kraftig.

Fedtebrød SKAL laves med romglasur, hvis man spørger mig. Det giver kagerne den gode smag

Det giver nemlig den gode, klassiske, populære fedtebrøds-smag.

Romessens kan du købe i alle større supermarkeder.  Du kan også bruge ægte rom i glasuren. Prøv også fedtebrød med appelsinsaft i glasuren. Disse fedtebrød med appelsin bliver ekstra friske og dem spiser vi hele året rundt.Fedtebrød opskrift med romessens - sprødeGlasuren må ikke være for tynd (så løber den af kagerne) og ikke så tyk du ikke kan smøre den på. Det er vigtigt at du putter glasuren på, imens stængerne er varme.

Dejstængerne skal stadig være lidt lune, når du skærer dem ud, ellers vil de knække/smuldre.Fedtebrød opskrift med romessens - sprødeStraks glasuren er puttet på, skærer du fedtebrødene ud i 1½ cm. snitter med en god skarp og lang kniv.

Dyp evt. kniven i varmt/kogende vand undervejs, for at forhindre glasuren i at hænge i.

Fortsæt med at skære, også selvom de hurtigt bliver sprøde og smuldrende. Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde

Altså det er jo på dette tidspunkt at bagemesten godt må prøvesmage endestykkerne. Man skal jo lige kunne bedømme kvaliteten ikke? 😉

Har du flere plader i gang, skal du være lidt rask på fingrene til at få smurt glasur ud og skåret stængerne i snitter, før de afkøler for meget. Det kan dog sagtens lade sig gøre.

Nu skal kagerne bare køle af i 1 times tid (mindst) før du kan putte dem i småkagedåser.

Du kan være sikker på, at mange i din familie vil “hapse” småkager, når de kommer forbi køkkenet.Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde

Gavedåser klar til rare bedstemødre/farmødre. 🙂

Jul, jul, jul, jul, jul, de skal også mærke det er jul

Jul, jul, jul, jul, jul de skal også mærke det er jul 🙂Fedtebrød opskrift med romessens - sprøde


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens over 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3500 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.