Nøddespecier. Uhm her får du opskriften på sprøde og lækre nøddesmåkager med hasselnødder.

Hvad er specier for en slags småkage?Nøddespecier opskrift - lækre sprøde nøddesmåkager

Specier er sprøde småkager, der næsten smelter på tungen. De består som oftest af ganske få ingredienser: flormelis, smør og mel. De er som regel uden æg og dejen er hurtig at samle.

Hvis du lader dejen køle, før du skærer den ud, så kan du lave helt fine runde småkager, som dem du kan se på billederne her. De var helt perfekte.

Dejen kan holde sig på køl i flere dage og den kan også fryses. Smart! På den måde kan man servere friskbagte småkager hurtigt, hvis man skulle få gæster eller blive akut lækkersulten.Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager. Speciedej

Jeg elsker bare de nemme småkager, der kan peppes op på så mange forskellige måder.

I denne opskrift har jeg lavet specier med hasselnøddemel, men de kan også laves med andre nødder/mandler.

Uhm det var nogle lækre kager! Der bliver mange kager af denne portion, 120 stk ca. Du kan sagtens dele dejen i 2 og så f.eks. tilsætte finthakket chokolade i den ene halvdel?  Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager

Prøv også specier med nougat, med lakrids, med marcipan, kokos, Daim, pistacie, chokolade.

Nøddespecier opskrift - lækre sprøde nøddesmåkager

Få inspiration til flere opskrifter på specier nederst i dette indlæg.

Allerførst får du lige dagens nemme opskrift

Nøddespecier – opskrift på nemme lækre nøddesmåkager med hasselnødder

Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager
Nemme hasselnøddesmåkager
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 2 timer 10 minutter
Tilb. tid: 8 minutter
Samlet tid: 2 timer 18 minutter
Ret: Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager
Portioner: 120 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 125 gram hasselnøddemel eller fintblendede hasselnødder /mandler eller andre nødder
  • 275-300 gram hvedemel ca.
  • 130 gram flormelis
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 nip salt
  • 200 gram smør blødt

Sådan gør du

  • Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Blend hasselnødderne fint, hvis du ikke bruger hasselnøddemel. Gem lidt af melet. Tilsæt smør
    Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager
  • Saml dejen til en kugle. Tilsæt mel, til dejen ikke klistrer. Brug køkkenmaskine eller endnu bedre, brug hænderne. Varmen fra hænderne vil blødgøre smørret, så dejen hænger bedre sammen
    Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager
  • Del dejen i 2 klumper og rul dem ud i stænger, ca. 5 cm i diameter. Pak stængerne ind i film og læg dem til afkøling i køleskabet i minimum 1-2 timer, eller ½ time i fryser. Dejen kan holde sig i køleskabet i flere dage og kan også fryses
    Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager
  • Beklæd 2 bageplader med bagepapir. Skær specierne tyndt ud, ca. 3-4 mm. Jo tyndere, jo sprødere specier
    Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager
  • Fordel småkagerne på bagepladen. De kan godt stå ret tæt, da de ikke flyder meget ud under bagningen
    Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager
  • Bag specierne ca. 7-8 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Bruger du varmluft, kan du bage begge plader på én gang. Kagerne er færdige, når de er sprøde og let gyldenbrune i kanterne.
    Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager
  • Lad specierne afkøle helt før du putter dem i kagedåse. De kan holde sig i flere uger
    Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager

Noter

Speciedejen kan holde sig i 2-3 dage i køleskabet og den kan også fryses
Tilsæt evt. finthakket chokolade i den ene halvdel af dejen
Småkagerne kan holde sig i flere uger i kagedåsen. 
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Klassiske specier. Prøv de nemme sprøde småkager, her med hasselnødder. De kan holde sig i ugevis

Nøddespecier opskrift - lækre sprøde nøddesmåkager

Uhm med så lækre ingredienser, kan det kun blive nogle gode småkager. Det var disse også.

Jeg havde en pose hasselnøddemel i skabet, men du kan også sagtens bare fintblende nogle hasselnødder med skal.

Skær dem gerne tyndt ud og helst i samme størrelse. Hvis der er lidt forskel i størrelsen, vil de tyndeste blive mørkere. De er gode alligevel, men det forklarer farveforskellen på mit billede her. 🙂 Nøddespecier opskrift - lækre sprøde nøddesmåkager

Nogle bruger også en pålægsmaskine, til at udskære specierne med. Så er du sikker på samme tykkelse.

Det gik fint at udskære kagerne bare med kniv, syntes jeg. Det gør ikke noget, at kager ser hjemmelavede ud, vel? 🙂 Småkagerne blev fint runde, da min dej havde kølet natten over i køleskabet.Nøddespecier opskrift - lækre sprøde nøddesmåkager

Specier er nemlig sværere at skære fint ud, hvis man ikke lader dejen afkøle først.

Jeg har nogle gange været lidt for utålmodig, og udskåret dejen straks. Kagerne bliver fine, og smagen er i top, men specierne får ikke den helt perfekte runde specie form.

Hvis du gerne vil have kager i en fart, så kan dejen fryses ½-1 time. Nøddespecier opskrift - lækre sprøde nøddesmåkager

Nøddespecierne vil være et hit som småkager til jul, men specier kan også sagtens nydes som nemme småkager året rundt.

Skønt at de kan varieres på så mange lækre måder. Du kan sagtens også lave en sommerversion, prøv f.eks. de lækre rabarberspecier.

Specier med rabarber, mandler og chokolade
Nemme småkager med rabarber, mandler og hvid chokolade
Se opskriften her
Specier med rabarber, mandler og chokolade

Uhm nøddesmagen i disse nøddespecier var skøn og det lille nip salt i kagerne, var lige prikken over i’et. Kagerne vil også smage lækkert med mandelmel eller andre blendede nødder.

Spring du bare på en portion af kagerne. Det vil du ikke fortryde. Du vil blive SÅ populær derhjemme. 🙂

Kunne du bruge inspiration til flere lækre julesmåkage opskrifter, så klik her.

Nøddespecier opskrift - lækre sprøde nøddesmåkager

Få flere nemme lækre opskrifter på specier her:

1.

Specier med rabarber, mandler og chokolade
Nemme småkager med rabarber, mandler og hvid chokolade
Se opskriften her
Specier med rabarber, mandler og chokolade

2.

Citronspecier med vanilje - sprøde og lækre
Nemme, lækre specier med citron og vanilje
Se opskriften her
Citronspecier med vanilje – sprøde og lækre

3.

Specier med Daim chokolade - nem opskrift
Specier med Daim chokolade - sprøde og nemme
Se opskriften her

4.

Håkonskager opskrift på specier med marcipan
Sprøde lækre håkonskager med marcipan og hasselnødder og en kokosvariant
Se opskriften her
Håkonskager opskrift - specier med marcipan

5.

Specier med nougat og hasselnødder - opskrift
Lækre sprøde specier med nougat og hasselnødder
Se opskriften her

6.

Specier med kokos og pistacie marcipan
Specier med marcipan og kokos - lækre småkger
Se opskriften her
Specier med kokos og pistacie marcipan

7.

Specier med lakrids og lakridsmarcipan
Sprøde, lækre lakridsspecier med lakridsmarcipan
Se opskriften her

8.

Chokoladespecier - specier med chokolade
Smørbagte chokoladespecier med chokolade og saltstrejf
Se opskriften her


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens over 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3500 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.