Fedtebrød. De bedste småkager til jul, og resten af året 🙂 I dag får du opskriften på de populære julesmåkager.
NU varer det ikke længe. Juleaften nærmer sig. De første julegaver er bagt og de første julekager er allerede spist. Same procedure as every christmas 🙂
Heldigvis er der tid til at bage nogle nye. Eller det skal der være tid til! For os hænger julesmåkagespisning nemlig tæt sammen med stearinlys og julekalenderkigning i sofaen.
Det du’r da ikke at dåserne snart er ved at være tomme?! Skal der bages tro kopier af de kager der allerede er spist eller skal vi variere julesmåkage-bagetemaet? Finde på noget helt nyt eller?
Næh vi skal da bage en ekstra portion af successerne. De kager der forsvinder først, er som regel de største successer 🙂Her ser du et billede af de kager der nu allerede er tæt på at være spist.
Skønne, sprøde, lækre fedtebrød med romessens. Der er 1 tilbage og når kagedåsen er tom, må der da straks en ny portion til.
Vi har ikke spist alle kagerne selv. Vi har lavet gode småkagedåser til bedstemor og farmor. Julen er hjerternes fest. Dejligt at dele småkagedåser ud til søde mennesker – med en kærlig tanke bag. <3
Fedtebrød er en af favoritsmåkagerne her i husstanden og i dag får du opskriften på de helt klassiske fedtebrød med hjortetaksalt og romessens i glasuren.
Sprøde, lækre kokossmåkager, der hører julen til.
Her følger opskriften på de allerbedste fedtebrød i hele verden. Intet mindre 🙂
Fedtebrød opskrift med romessens – få en god opskrift på sprøde og lækre småkager med kokos hér

Ingredienser
Dej:
- 125 gram hvedemel ca. 2 dl
- ¼ tsk hjortetaksalt kan erstattes med bagepulver
- 150 gram smør
- 80 gram kokosmel ca. 2 dl
- 75 gram sukker ca. 1 dl
Romglasur:
- 150 gram flormelis
- 1 spsk romessens - eller rigtig rom
- Vand
Sådan gør du
- Bland mel og hjortetaksalt
- Smuldr fedtstoffet i
- Tilsæt kokosmel og sukker og æt dejen sammen. Brug gerne en røremaskine
- Rul dejen til 3 lange stænger og tryk dem lidt flade med håndroden eller en kagerulle
- Bag fedtebrøds-stængerne ca. 10 minutter v. 175 grader varmluft. Stængerne er færdige, når de er gyldne og brune i kanten.
- Rør romglasuren imens stængerne bager
- Hæld flormelis i en skål og tilsæt romessens og evt. vand. Du kan smage til undervejs og røre glasuren færdig med enten vand eller romessens. Glasuren skal være lidt tyk.
- Fordel straks romglasuren på stængerne, imens de stadig er varme
- Skær straks fedtebrødene ud i snitter på ca. 1½ cm tykkelse
- Brug en skarp kniv og tør den af undervejs, hvis glasuren klæber for meget
- Lad fedtebrødene afkøle helt af, før du putter dem i en kagedåse. Læg lidt køkkenrulle i bunden af kagedåsen, det opsuger noget af fugten
Noter
Sprøde, lækre, julesmåkager med kokos med romessens i glasuren. Klassiske småkager til jul
Altså jeg laver næsten altid dobbelt portion med det samme. Det kan man lige så godt, med småkager, der smager så godt.
Der går hurtigt mange af disse kager til, til kagedåser til søde mennesker og til familiens kagedåser.Hvis du har en røremaskine, så brug den gerne. Det er en lidt hård, fedtet dej at røre, hvor smørret skal smuldres godt ind i de tørre ingredienser.
Dejen bliver fast og tyk, men ikke mere klistret end at du kan forme aflange pølser på bagepladen.Der er plads til 3 “pølser” på en bageplade – på den lange led. Ikke flere. Stængerne flyder ud under bagningen
Jeg bager begge bageplader på en gang, så jeg bruger varmluftsovnen. 175 grader i 10 minutter.
Efter de 10 minutter kigger du til dem, ser de brune og bagte ud er de færdige ud.
Prik evt. i dem med en finger, er de alt for bløde giver du dem et par minutter til. Kan du mon fornemme her hvordan de skal se ud hér?Romglasuren rører du imens kagestængerne bager.
Jeg bruger kun romessens i glasuren, men du kan fint supplere med lidt vand, hvis du synes smagen bliver for kraftig.
Fedtebrød SKAL laves med romglasur, hvis man spørger mig. Det giver kagerne den gode smag
Det giver nemlig den gode, klassiske, populære fedtebrøds-smag.
Romessens kan du købe i alle større supermarkeder. Du kan også bruge ægte rom i glasuren. Prøv også fedtebrød med appelsinsaft i glasuren. Disse fedtebrød med appelsin bliver ekstra friske og dem spiser vi hele året rundt.Glasuren må ikke være for tynd (så løber den af kagerne) og ikke så tyk du ikke kan smøre den på. Det er vigtigt at du putter glasuren på, imens stængerne er varme.
Dejstængerne skal stadig være lidt lune, når du skærer dem ud, ellers vil de knække/smuldre.Straks glasuren er puttet på, skærer du fedtebrødene ud i 1½ cm. snitter med en god skarp og lang kniv.
Dyp evt. kniven i varmt/kogende vand undervejs, for at forhindre glasuren i at hænge i.
Fortsæt med at skære, også selvom de hurtigt bliver sprøde og smuldrende.
Altså det er jo på dette tidspunkt at bagemesten godt må prøvesmage endestykkerne. Man skal jo lige kunne bedømme kvaliteten ikke? 😉
Har du flere plader i gang, skal du være lidt rask på fingrene til at få smurt glasur ud og skåret stængerne i snitter, før de afkøler for meget. Det kan dog sagtens lade sig gøre.
Nu skal kagerne bare køle af i 1 times tid (mindst) før du kan putte dem i småkagedåser.
Du kan være sikker på, at mange i din familie vil “hapse” småkager, når de kommer forbi køkkenet.
Gavedåser klar til rare bedstemødre/farmødre. 🙂
Jul, jul, jul, jul, jul, de skal også mærke det er jul
Jul, jul, jul, jul, jul de skal også mærke det er jul 🙂