•  
 •  
 •  
 •  
 •  

Verdens bedste brød med rugmel - sprødt og lækkertWeekend og god tid. Helt perfekt med tid og rum for hygge og hjemmebag. Nybagt brød måske?

Hvis du skulle få lyst til at bage et lækkert brød til din familie, så kommer der her et tip til dig. Verdens Bedste Brød. Mindre kan ikke gøre det. 🙂

Brødet er SÅ lækkert, med blød, luftig krumme og den sprødeste skorpe. Brødet er verdens bedste og samtidigt også det nemmeste at lave. Du tror nok ikke på mig når jeg fortæller dig, at dejen kan røres sammen på 3-5 minutter og se lige hvad der kommer ud af det 🙂Verdens bedste brød med rugmel - sprødt og lækkertHemmeligheden bag det gode brød er lang tids hævning og bagning ved ovnens allerhøjeste temperatur.

Jeg har skrevet om Verdens Bedste Brød på bloggen før, i flere varianter. Dagens version er med rugmel – mest fordi jeg synes at hvedemel-versionen ikke er fiberholdig nok.

Originalopskriften på Verdens Bedste Brød kan sagtens bære at du erstatter lidt af hvedemelet med grovere melsorter. På bloggen finder du derfor både en variant med grahamsmel, med havregryn  og i dag kommer så versionen med rugmel.

Jeg har brugt det gode Manitobamel, jeg har skrevet om flere gange før. Hvedemelet har et særligt højt proteinindhold og får brød til at hæve virkeligt flot op. Melet kan du købe i næsten alle supermarkeder nu og også i de fleste discountbutikker. En Manitoba-melpose kan f.eks. se sådan ud.dsc_2691Hvedemelet får jo brød til at hæve særligt flot op, så jeg tænker du max. kan/skal udskifte 1/5 af hvedemel med en grovere melsort? Rugbrød er jo fast og kompakt og sådan skal et Verdens Bedste Brød jo helst ikke være. Der er derfor kun brugt 2 dl rugmel her og wow – mage til lækkert brød altså. 🙂 Verdens bedste brød med rugmel - sprødt og lækkertMin søn plager indimellem om brødet, når det er lidt for længe siden at brødet er blevet serveret herhjemme. Plagerierne er også skyld i, at der blev bagt brød denne gang. En weekend for nogle uger siden, hvor vi alle var hjemme, blev der derfor tryllet et lækkert brød. Alle var glade. Vi flokkedes om spisebordet alle mand. Et nybagt brød kan virkelig samle familien <3

Brødet smager lækkert bare med smør på eller måske en skive ost, honning, lækker spegepølse, pålægschokolade eller paté?

Har du energi og overskud kan du sagtens trylle brødet som madbrød en dag du skal have gæster. Brødet pynter enormt på bordet, serveret på dit smukkeste skærebræt.Verdens bedste brød med rugmel - sprødt og lækkertDine gæster vil blive meget imponerede og tro at du er Bagermesteren over alle. Brødet ligner en million, men det er overraskende nemt at bage og nemt at købe ind til.

Du kan score virkelig nemme points med dette brød og din familie vil for altid lægge pres på dig for at få brødet serveret i ny og næ. Afhængighedsskabende – hvilket forventningspres 🙂dsc_2723Vi bager ofte brødet i ferier eller i weekender med særligt god tid.

Når du ser opskriften vil du se at hævetiden er 6-8 timer. Det betyder ikke at det er urealistisk en hverdag, for du kan sagtens røre dejen hurtigt sammen om morgenen, og så er der dej til et hurtigt aftenbrød.  Du kan også røre dejen sammen om aftenen, og så er næste morgenbrød næste morgen. Du bestemmer 🙂

Det er sjovt at observere dejen på køkkenbordet undervejs. Selvom der er ganske lidt gær i, vil du opleve at dejen bobler lystigt. Stiller du skålen et lunt sted, vil den boble endnu lystigere 😉Verdens bedste brød med rugmel - sprødt og lækkertEt totalt prof. og virkelig et lækkert brød, lavet med sølle 5 ingredienser. Er du blevet nysgerrig, så kommer opskriften lige her:

Verdens bedste brød med rugmel – grydebagt

Verdens bedste brød med rugmel - sprødt og lækkert
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Keyword: rugmel, verdens bedste brød
Portioner: 6 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • 6 dl koldt vand
 • ½ tsk gær ca. 2-5 gram vil jeg tro
 • 10 dl hvedemel gerne Manitoba- eller Tipo 00 mel
 • 2 dl rugmel eller grahamsmel, fuldkornshvedemel eller havregryn kan også bruges
 • 1 tsk salt

Sådan gør du

 • Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt gær, rugmel og hvedemelet til sidst.
 • Rør dejen hurtigt sammen og tildæk dejfadet, gerne med plasticlåg eller stanniol. Jeg har Margretheskåle med låg - en rigtig god opfindelse. Din skål skal være rimeligt stor, da dejen vil hæve noget op undervejs.
 • Lad dejen hæve på køkkenbordet 6-8 timer.
 • Når hævetiden er gået, sætter du din støbejernsgryde med låg i ovnen og fyrer op på max. 250 grader varmluft. Håber "knoppen" på dit grydelåg kan holde til varmen, det skal du være sikker på.
 • Pas virkelig på når du håndterer gryde+låg ved denne temperatur, du kan brænde dig enormt!
 • Lad gryden varme op ca. 20 minutter eller til din ovn+gryde er rygende varm.
 • Tag gryden ud, drys lidt mel i bunden og hæld dejen heri. Læg hurtigt låget på og sæt gryden i ovnen igen.
 • Bag brødet 20-25 minutter ved 250 grader varmluft. Hold øje med brødet, at det ikke bliver for svedent.
 • Tag låget af og lad brødet bage videre i gryden de sidste 10 minutter, så skorpen kan blive helt sprød øverst også. Du kan evt. slukke for varmen de sidste 2-5 minutter, for at spare lidt på strømmen. Det koster nemlig noget strøm at bage dette brød 🙂
 • Lad brødet afkøle lidt før servering, gerne på en bagerist. Er brødet for varmt når du skærer det, kan det være for klægt i midten.
 • Velbekomme 🙂

Noter

Du kan bage brødet med hvedemel alene eller udskifte rugmel med andre meltyper
Brødet smager bedst og er mest sprødt på bagedagen, men det holder sig frisk i et par dage
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Verdens bedste brød får mere bid, når det bages med rugmel

Verdens bedste brød med rugmel - sprødt og lækkertMåske du synes det lyder mega-svært og uoverskueligt at bage det bedste brød i verden? Tro mig, du får hurtigt “taget” på det. Du skal bare love mig at være obs når du håndterer gryden undervejs. Man kan virkelig brænde sig en vabel til.

Grydelåget er varmt LÆNGE efter det er kommet ud af ovnen, bare lige et tip. Been there, done that. 😉 Pas også på hvor du lægger både låg og gryde, efter det/den er kommet ud af ovnen. Gryden kan lave slemme brændemærker i dit køkkenbord og er dit grydelåg af glas, vil det kunne knække hvis du lægger det på noget koldt. Be careful out there 😉

Jeg plejer at placere gryden på en grydelap og lægge låget på et viskestykke. Bare lige et tip til dig 🙂

Du får lige lidt billeder af hele brød-arbejdsprocessen her. Håber du har fået lyst til at gøre mig kunsten efter? Du vil ikke fortryde det.  🙂

Sådan laver du verdens bedste brød med rugmel – se billederne her:

Det er virkelig et godt trick, at drysse lidt mel bunden af gryden. Hvorfor nu det? Tjo hvis nu gryden ikke er rygende varm nok når du tilsætter dejen, så vil dejen have en tendens til at hænge fast i gryden og det er fileme irriterende! Det kan godt være din gryde er varm nok, men for en sikkerheds skyld, så drys lidt mel i bunden. Just in case 🙂dsc_2725Lørdag og dagens bedste brød. Verdens Bedste Brød. Verdens Bedste lørdag!

Håber ikke du nåede at gå helt død i min lange beskrivelse? Håber i stedet at billederne lokker dig videre? Forestil dig, at skorpen her er helt knasende sprød. Ahh! 🙂Verdens bedste brød med rugmel - sprødt og lækkertBrødkrummen er blød og fyldt med store “hæve-huller”. Tricket er virkelig langtidshævning og høj bagetemperatur.

Her en skive brød klar til dig. Hvad skal vi putte på synes du? Jeg foretrækker honning, hvad siger du? 🙂Verdens bedste brød med rugmel - sprødt og lækkert


 •  
 •  
 •  
 •  
 •