Karamelsnitter. <3
I dag får du opskriften på de lækre karamel småkager, der er et hit hos alle der smager dem. De smager bare så godt og er meget nemme at lave. Sprøde svenske karamel småkager med den skønneste sirupsmag.
Jeg tror måske egentlig at karamelsnitterne er blevet opfundet i Sverige? Derovre hedder kagerne “kolakager”. Kola for karamel. Er det ikke skægt? 🙂
Var kagerne blevet opfundet i DK, var navnet nok blevet til sirupssnitter? Karamelsnitter er bedre. Skal vi ikke bare sige det? 🙂
Er du vild med karameller, vil du også elske disse småkager. Kombinationen af sukker, smør og sirup er jo en total karamel-kombi og konverteret til kage, halløj hvor er det lækkert.
Karamensnitterne smager ustoppeligt godt og de vil være et hit både til jul og resten året.
Her er de allerede blevet et fast indslag på kagebageprogrammet. En total familie-favorit der stryger direkte ind på hitlisten 🙂
Mon ikke du og din familie vil elske kagerne ligeså højt?
Opskriften får du fluks her. Jeg ved jo at du og måske flere andre på Facebook sidder og venter på den. Skøn kommentar- og billedudveksling vi har haft på Facebook i dag ellers. Jeg nyder det! 🙂
Dejligt jeg/vi må kigge med i dine småkagedåser. Hvor er I altså kreative og flittige derude. Så sødt af jer at dele så mange opskrifter med mig.
Karamelsnitter – få en god nem opskrift på sprøde svenske karamel småkager
Ingredienser
- 160 gram blødt smør
- 1½ dl sukker gerne rørsukker
- ½ dl lyst sirup evt. et par spsk mere. Mørk sirup kan også bruges
- 1 spsk vaniljesukker
- 5 dl hvedemel
- 1 tsk natron
- Et knivspids salt
- Perlesukker og evt. flagesalt
Sådan gør du
- Rør smørret med sukker og vaniljesukker. Brug elspisker eller køkkenmaskine
- Tilsæt sirup. Der sidder en måleenhed på sirupsflaskerne.
- Bland natron og salt i hvedemelet og rør det i.
- Rør kun forsigtigt rundt med køkkenmaskinen, til melet fordeles godt.
- Ælt dejen sammen med hænderne.Tilsæt evt. lidt ekstra sirup, til dejen hænger godt sammen og kan formes som en kugle.
- Beklæd en bageplade med bagepapir
- Del dejen i 6 og form aflange dejpølser, så godt du kan. Der kan være 3 pr. bageplade
- Rul med kagerulle eller tryk dejpølserne flade med håndroden. De skal fylde bagepladens lange side og være 2-3 mm tynde. Drys med perlesukker
- Bag stængerne 8-10 minutter v. 175 grader varmluft.
- Stængerne er færdige, når de er gyldne og sprøde.
- Stængerne skæres i snitter (ca. 1½ cm), efter 1-2 minutters afkøling. Et pizzahjul er godt at bruge.
- Lad snitterne afkøle på bagepladen eller på en bagerist.
- Kan puttes i kagedåse, når de er helt afkølede. Snitterne bliver først helt sprøde, når de er helt kolde
Noter
Sprøde svenske småkager, der smager af sirup og karamel
Måske du synes dejen virker for smuldrende? Fortvivl ej. Put bare sirup i, til den hænger fint sammen. Jeg tror jeg tilsatte 2-3 spsk udover den halve deciliter jeg har anført i opskriften.
Varmen fra dine hænder luner smørret, så det er først når du begynder at ælte, at dejen vil komme til at hænge rigtigt sammen.
Det er rigtigt smart at der er en måleenhed på sirupsflaskerne, for det er enormt besværligt at måle sirup af i et dl-mål.
Vær obs på at siruppen klæber fast i flasken, så det kan være lidt svært at se hvor meget man egentlig har brugt. Dejen skal hænge så godt sammen, at du kan forme og udrulle stænger som vist her.
Kagerne er færdige når de er gyldne og sprøde. Hold godt øje med dem de sidste minutter. Det er nemt at skære snitterne ud med et pizzahjul, når de har afkølet et par minutter.
En-to-vupti. Så er der et fad karamelsnitter klar til dig. Nemt synes du ikke?
Det er da bare slet ikke nemt at styre, for os der i forvejen har svært ved at styre vores småkagelast, vel? …og nu frister jeg os begge igen….
Igen og igen bliver jeg fristet af mig selv og af min trang til både at fylde småkagedåserne og tømme dem igen.
Godt jeg har søde kolleger der vil hjælpe mig af med kagerne og godt at familien snart kommer på julevisitter 🙂
NÅ men nu har jeg så fået karamelsnitte-trangen til at smitte af på dig. Kan du mon modstå den? 🙂
Karamelsnitterne kan også bages med brunet smør – du kan tro, det smager godt. Få inspiration i denne opskrift:
Få flere gode opskrifter på karamelsnitter her:
1.
2.
3.
4.
5.
Dette heter Finske Pinner i Norge og er vanlig å bake til Jul. Vi har alltid mandler og perlesukker på toppen, og min personlige vri er å rive en appelsin og drysse litt appelsinskall på toppen. Da får du en kontrast til alt det søte.
Sirupsnitter er i Norge noe helt annet, det er flate tynne kaker med mange forskjellige krydderier i. Det er moro at en kake kan hete så mye forskjellig fra land til land.
Hej, jeg vil prøve at lave de lækre karamel småkager, tænker om der er stor forskel om man bruger mørk sirup istedet for den lyse? (Jeg har altid kun den mørke i huset)
Hej Gitte, kunne man mon komme til at “tabe” en smule salt ned på stængerne, sammen med perlesukkeret? Det er jo vældigt populært med salt-karamel kombinationen så mange andre steder…..
Nå, jeg har tænkt mig at gøre forsøget i eftermiddag ???
Jeg er en flittig bruger af dine opskrifter, mange tak for al din inspiration – men det kunne være dejligt med en indholdsfortegnelse.
Venlig hilsen Karen
De ser super lækre ud! Ligner lidt bastogne kiks? ?
Jeg må prøve at lave dem ?
Åhhhh, dette indlæg giver mig mindelser om min barndom, hvor min mor altid bagte kanelkanger til jul og vi dyppede i the’en og råhyggede:-)