•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød I dag skal du have et lille indlæg om Verdens Bedste Brød, der tilfældigvis også er verdens smukkeste.

Kort fortalt er Verdens Bedste Brød verdens nemmeste brød, med en dej der hurtigt skal røres sammen med ske og som herefter stilles til hævning i minimum 8 timer.

Jeg læste et sted, at brødet bliver endnu lækrere, hvis man lader det hæve minimum 12-18 timer og det var jeg var da nødt til at afprøve.  Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød

Jeg plejer at røre dejen om morgenen og bage brødet om aftenen, men prøvede at dejen om aftenen lige efter aftensmaden og bage den om morgenen/formiddagen. Så bliver det til 12 timer i stedet og det havde dejen faktisk rigtigt godt af.

Hvis du kan få det til at passe, så prøv du også gerne det, ellers kan du fint nøjes med 8 timers hævetid.

Verdens Bedste Brød bages i gryde.Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød

Brug en støbejernsgryde eller en gammel Pyroluxstøbejernsgyde, som jeg. Sådan én kan også fint bruges. Brødet skal bages med låg i de første 20 minutter, herefter uden låg i 10 minutter ca.

Brødet skal bages ved ekstrem høj temperatur (225 grader varmluft), så sikr dig at du har GODE grydelapper i nærheden, når du skal løfte gryden ud og ind.

Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød

Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
Langtidshævet grydebrød
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 12 timer 5 minutter
Tilb. tid: 40 minutter
Samlet tid: 12 timer 30 minutter
Ret: Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
Kategori: brød, madbrød og tærter
Keyword: grydebrød, verdens bedste brød
Portioner: 6 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 5 dl koldt vand
  • Gær på størrelse med en ært/lillefingernegls-størrelse.
  • 1 tsk salt
  • 10 dl. mel erstat evt 1-2 dl med en grovere melsort f.eks. fuldkornshvedemel eller rugmel
  • evt. ½ tsk honning eller sukker

Sådan gør du

  • Rør hurtigt dejen sammen. Den får en konsistens som tynd klistret havregrød.
  • Dejen er slet ikke som en almindelig bolledej, den skal bare hurtigt røres sammen med en ske. Det kan klares på få minutter
  • Tildæk skålen med låg/stanniol og lad dejen hæve på køkkenbordet v. stuetemperatur, gerne 12-18 timer, men du kan også nøjes med 8 timer.
    Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
  • Når der er 2 timer tilbage af hævetiden, så hæld dejen over i et oliesmurt fad og tildæk med film. Lad nu dejen hæve yderligere 2 timer. (er du i tidspres, kan dette punkt springes over)
    Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
  • Når dejen er færdighævet, varmer du din ovn på den højeste temperatur i 20 minutter. Min ovn kan klare 275 grader varmluft. Sæt din støbejernsgryde med ind i ovnen, så den kan blive godt gennemvarm. Tjek lige om grydelåg/knop kan holde til den høje temperatur.
  • Når gryden er rygende varm (pas på fingrene!) så hælder du dejen i. Drys evt. lidt mel i bunden af gryden, så brødet ikke hænger i. Du kan høre den syde og svitse. Læg låg på gryden.
    Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
  • Bag gryden ca. 20-25 minutter v. 225 grader varmluft. Når toppen er ved at blive gylden, tager du låget af gryden. (pas på fingre og bordplade, grydelåget er rygende varmt).
  • Lad nu brødet bage uden låg i ca. 10-15 minutter. Brødet er færdigt, når det er helt gyldent, sprødt og lyder hult når du banker på det.
    Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
  • Sluk gerne ovnen de sidste 5 minutter af bagetiden, så du kan udnytte eftervarmen.
  • Lirk brødet ud af gryden og lad det afkøle, før du skærer det ud.
    Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød

Noter

OBS: Det er vigtigt at støbejernsgryden er rygende varm, inden du putter dejen i, ellers kan dejen hænge fast.  Drys for en sikkerheds skyld gerne lidt mel ned i bunden af gryden.
Det er også vigtigt at brødet køler af minimum et kvarter, efter det er kommet ud af ovnen, før du begynder at skære i det
Pas på fingre og køkkenbord - gryden er meget varm, også i lang tid bagefter
Du kan også bage flutes, af denne dej. Få en opskrift på verdens bedste flutes her
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Verdens bedste brød – det lækreste langtidshævede grydebrød

Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød Hvis du kigger godt efter hér, vil du kunne se dejen boblehæve lystigt her. Vildt, med så lille en mængde gær!

Brødet er færdigt, når det er helt gyldent, sprødt og lyder hult når du banker på det. Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød

Det er vigtigt at støbejernsgryden er rygende varm, inden du putter dejen i, ellers kan dejen hænge fast.  Drys for en sikkerheds skyld gerne lidt mel ned i bunden af gryden.

Det er også vigtigt at brødet køler af minimum et kvarter, efter det er kommet ud af ovnen, før du begynder at skære i det.Ventetiden kan være virkelig lang!Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød Det lækreste brød! Sprød skorpe og blød krumme.

Du kan sagtens erstatte 1-2 dl hvedemel med mel af grovere meltype. Se f.eks. opskriften her på verdens bedste brød med rugmel

Du kan se på brødkrummen herunder, hvorfor brødet er så fantastisk. Blødt brød indeni og sprød skorpe udenpå.DSC_8528Det bliver et helt igennem fantastisk brød og ja, det bliver faktisk bedre af at lade det hæve længere tid end de 8 timer. Verdens bedste brød er et oplagt weekendbrød. Forbered f.eks. dejen lørdag aften ved spisetid og bag det søndag.

Brødet bliver bedre med endnu længere hæveproces, så gør du gerne det, men som sagt kan du også nøjes med mindre hævetid.

Brødet smagte fantastisk med den hjemmelavede vanljeprikkede abrikossyltetøj, jeg lavede i weekenden. Det lækre brød blev nydt i en solskinsstribe med den solgule abrikosmarmelade. Hvad mere kan man ønske sig?  ;O) 
DSC_8542 Når vi laver Verdens Bedste Brød, SKAL den første skive da være med honning!

Honning på nybagt brød, DET er en klassiker! Har du ikke gjort dig nogle erfaringer i den retning, så siger jeg bare “Prøv Verdens Bedste Brød med honning allerførst!” Nej, det vil du ikke fortryde 🙂 DSC_8543 Vi var tre til morgenbordet i søndags. Sønnikke havde kammerater til spilleweekend i campingvogen. Det gik rigtigt godt, Altså rigtigt godt! De unge mennesker slap for forældreovervågningen og det var en sand fryd for dem.

Næste morgen var de sultne, og der var næsten et halvt Verdens Bedste Brød tilbage.

Jeg smurte et hurtigt fad franskbrødsmadder, med resten af brødet, og puttede ost og pålægschokolade på. Det vakte jubel i campingvognen og brødet blev spist til sidste krumme! 😉DSC_8554

Jeg giver hermed igen igen Verdens Bedste Brød mine allerbedste anbefalinger! 🙂

0 0 vote
Article Rating

  •  
  •  
  •  
  •  
  •