Æblesmør – i dag får du en nem opskrift på koncentreret æblemarmelade. Det smager bare så godt på nybagt brød og det har en skøn smag af gode krydderier, kanel og kardemomme.
Uhm – en masse glas frisklavet æblesmør. Nu har vi til nogle uger. Skønt!
Ja hvad er mon æblesmørret og hvordan laver man det?
Faktisk har det ikke noget med smør at gøre, men man kan bruge det som smør på brød. Det er derimod karamelliseret æblemarmelade, der er kogt ind til en lækker tyk æblesirup/ rustik æblegele.
Uhm det smager rigtigt godt som tilbehør til tapas og ikke mindst på en nybagt bolle.
Det er rigtigt nemt at lave æblesmør. Det er nemlig bare æblemos/æblegrød, der har simrekogt længe på komfuret, med gode krydderier. En slags “grov/rustik” æblegele eller æblekompot.
Smagen bliver mere intens og kraftigere, når æblesmørret simrer længe. Sukkeret og æblerne karamelliserer sammen og det smager rigtigt godt sammen med krydderierne.
Jeg har brugt kardemomme, kanel og vaniljesukker og det er et hit i æblesmør. Du kan også bruge stødt ingefær og/eller stødt nellike.
Alle nedfaldsæblerne i haven blev indsamlet til dagens portion. Smart at få dem brugt til noget godt. Stop æblespild, stop madspild. 🙂
Er skrællen fin på dine æbler, behøver du ikke skrælle dem. Æblesmørret får mest smag og en finere farve, hvis du lader skrællen blive på og så bevares vitaminerne også. Prøv du gerne en portion.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Æblesmør – få en nem nem opskrift på krydret æblemarmelade hér
Ingredienser
- 2 kg æbler. Skrællede. du kan nøjes med mindre
- 2 dl vand
- 225 gram sukker start med lidt og smag til og tilsæt evt. lidt mere/mindre. Rørsukker eller brun farin kan også bruges
- 1 spsk. vaniljesukker
- 2 tsk kardemomme kan udelades eller erstattes med f.eks. stødt ingefær / stødt nellike
- 1 spsk kanel kan udelades
- 2 tsk Atamon + Atamon til at skylle glas i.
Sådan gør du
- Vask æblerne. Er skrællen fin, behøver du ikke skrælle dem. Skær æblerne i små tern og put dem i en gryde. Tilsæt vand
- Tilsæt halvdelen af sukkeret sammen med vaniljesukker, kardemomme og kanel.
- Lad nu din æblesmør simre ved middel varme i 2-3 timer. Omrør ofte.
- Undervejs vil æblemosen skifte farve til en mere rødlig farve undervejs. Konsistensen vil skifte fra tyndt til en tyk fast mos. Den vil tykne, når den er kogt ind. Smag evt. til med mere sukker og flere krydderier undervejs.
- Æblesmørret er færdigt, når konsistensen er blevet næsten som tyk sirup. Prøv at lægge et par tsk. på en kold tallerken. Når massen ikke løber ud, så er den færdig. Min blev næsten som en tyk sirup.
- Når æblesmørret har en passende konsistens, så tag gryden af blusset og tilsæt Atamon efter anvisningerne på flasken. Du kan blende æblesmørret til sidst, hvis du ønsker en helt fin konsistens.
- Hæld æblesmørret på skoldede glas, skyllet i Atamonvæde (husk lågene også). Afkøl glassene og opbevar dem i kølesabet
Noter
Det er en stor portion, men du kan fint halvere mængden, så kan tilberedningstiden også forkortes.
Krydderier kan udelades.Æblesmørret kan holde sig minimum 1-2 uger uden Atamon
Æblegele – æblesirup – tyk æblemarmelade. Nem og lækker marmelade med æbler, kardemomme og kanel
Det er nemt at få brugt en masse æbler til denne portion og det var herligt, at jeg kunne få brugt en del nedfaldsfrugt. Jeg skar bare lige stødmærker og pletter af.
Tænk at få 10 glas æblesmør ud af æbler, der måske ellers bare ville være gået til spilde? Det er nemt og billigt, det må du prøve.
Du kan sagtens lave æblesmørret uden kardemomme og kanel, men det giver en god krydret smag.
Æblemarmeladen smager fint, også uden krydderier og kun lavet med vaniljesukker. Uhm det var lækkert på en nybagt bolle. Det må du prøve. 😉
Det er nemt at lave en portion af den krydrede æblemarmelade. Du skal dog lige røre i gryden nogle gange, så lav det gerne en dag du i forvejen er i gang i køkkenet.
Skal din æblesmør holde sig længe, så skyl dine syltetøjsglas med kogende vand med Atamon. Tilsæt evt. også lidt Atamon til æblesmørret, så kan det holde sig i mange uger.
Æblesmørret smager rigtigt godt! En god krydret smag, det smager godt på en ostemad og vidunderligt på boller og franskbrød.
Prøv det også i pandekager, på tykmælk, på skyr, som topping på desserter og i trifli.
Sådan nogle glas karamelliseret æblemarmelade trækker gode sensommerminder med ind i vinterens mørke. Hjemmelavet æblelækkeri.
Hvis du synes portionen er lidt stor, så kan du fint halvere portionen. Du kan også give nogle af glassene væk i værtindegave? Sådan et glas vil helt sikkert vække jubel 🙂
God fornøjelse med æblelækkerierne
Prøv også lave æblechutney, karamelliserede æbler med kanel eller denne lækre æblemarmelade med kanel.
Du kan tjekke flere æble marmelade opskrifter ud nedenfor.
Få flere gode opskrifter på æblemarmelade, æblegrød og æblechutney her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Cinnamon, clove and/or allspice are the common spices for apple butter. Obviously it can be to taste but traditionally cardamom is not one of the spices, same with vanilla. Also the sugar used is usually dark brown sugar for the deeper molasses flavor but that can’t really be found in Denmark so just go with brown sugar. But if you like what you have go with it.
Hej Gitte!
Tak for dine mange rigtig dejligeopskrifter!
Med hensyn til opbevaring af syltede lækkerier som agurker, rødkål,rødbeder, diverse syltetøjer, saft m.m. opbevarer jeg det i et skab i vores soveværelse, som er rimelig koldt. Når jeg tager hul på det opbevarer jeg det i køleskab.
Jeg har aldrig haft problemer med holdbarheden.
Venlig hilsen
Grethe Lis Nørhave
Jeg kommer også stjerneanis i udover kanelstænger og en vanillestang – smager himmelsk ??
Den er god nok!
Jeg har aldrig lavet marmelade eller æblesmør for den skyld og prøvede mig ud i denne opskrift. Familien elskede den og giver 5 stjerner her fra. 🙂
/Diala