Æblekage og æblemarmelade af æbler med skræl – nem og lækker

  • Æblekage og æblemos af æbler med skræl - nem og lækker

Æblekage og æblemos af æbler med skræl - nem og lækkerHar du også en million-milliard æbler i haven og orker du snart heller ikke at skrælle flere?

Fortvivl ej – du kan nemlig trylle både æblekage og æblemarmelade af æbler kogt MED skræl på.

Det er så nemt og faktisk vil du opleve, at smagen er endnu bedre, for meget god smag er jo gemt i skrællen. Selv farven bliver smukkere 🙂

I dagens æble-opskrift har jeg simpelthen bare kogt æblerne med vaniljesukker og smagt til med en bitte-smule sukker og blendet til sidst. Nemmere bliver det vist ikke 🙂Æblekage og æblemos af æbler med skræl - nem og lækkerSommeren 18′ har været  utrolig gavmild når det kommer til solskinstimer og solmodne frugter.

Vores æbletræer har givet rekordmange æbler i år og æblerne er så søde, at vi næsten ikke behøver bruge sukker i hverken kager eller marmelade. Smag derfor til, til sidst, er mit gode råd 🙂Æblekage og æblemarmelade af æbler med skræl - nem og lækkerOpskriften nedenfor er anvisende. Måske dine æbler er mere sure end mine og måske du derfor behøver mere sukker end jeg? Størrelsen og mængden af æbler kan jo også variere.

Jeg fyldte en stor gryde æbler og vil tro at jeg brugte ca. 2½-3 kg æbler. Af den portion fik jeg en stor skål æblemos til gammeldags æblekage og 6 glas æblemarmelade.Æblekage og æblemos af æbler med skræl - nem og lækkerHvis du ikke har så mange æbler, så brug brug dem du har. Brug også gerne nedfaldsæbler og Stop Madspild.

Måske du får en mindre portion og måske du foretrækker at bruge den til enten æblekage eller æblemarmelade? Du bestemmer 🙂

Æblekage og æblemos af æbler med skræl - nem og lækker
Æblekage og æblemarmelade af æbler med skræl - nem og lækker
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: kompot og marmelader, Syltetøj
Kategori: Mad til de travle
Portioner: 1 æblekage - 6 glas marmelade
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • kg æbler ca. Brug gerne nedfaldsæbler
  • 2½-3 dl vand ca.
  • 1 spsk vaniljesukker
  • Evt. lidt Atamon - hvis æblemarmeladen skal gemmes længere tid.
  • Æblekage:
  • Æblemos
  • 1 pose æblekagerasp
  • dl piskefløde

Instruktioner

  • Vask æblerne og skær evt. stødmærker fra. Befri æblerne for kernehus.
  • Skær æblerne i små stykker
  • Tilsæt æblestykkerne i en gryde sammen med vand og vaniijesukker
  • Kog æblerne under låg i ca. 20-30 minutter (måske kortere tid, afhængigt af hvor mange æbler du har i gryden). Rør ofte undervejs. Virker blandingen for tør, så tilsæt evt. mere vand.
  • Når æblerne er kogt ud, kan blandingen blendes med en stavblender. Blend til skrællen er blendet, men ikke så meget at massen er helt pureret.
  • Smag til med sukker
  • Tag evt. noget æblemos fra til æblekage og brug resten til æblemarmelade.Skal marmeladen holde sig i lang tid, så tilsæt evt. Atamon efter anvisningerne på Atamon-flasken.
  • Kog glas og låg og hæld straks marmeladen på
  • Marmeladen opbevares helst på køl
  • Æblekage:
  • Hæld æblemos i en skål. Fyld den kun halvt op.
  • Hæld æblekagerasp på toppen eller fordel den lagvis marmelade/æblekagerasp.
  • Anret med flødeskum på toppen.

Æblekage og æblemos af æbler med skræl - nem og lækkerJeg ved det. Det er ikke så præcise anvisninger du får ovenfor, men jeg synes ikke det gav så meget mening at måle alle mine æbler af – jeg ved jo ikke hvor mange du har at bruge?

Vask – snit – kog – blend – smag til og brug til marmelade eller æblekage. Voila. Håber det er præcist nok og at du alligevel kan blive inspireret? 🙂Æblekage og æblemos af æbler med skræl - nem og lækkerJeg har heller ikke været så præcis med at angive hvor meget æblemos du skal bruge til æblekagen, for igen kommer det også an på hvor mange personer du skal servere æblekage for og hvor stor en portion æblemos du laver.

Jeg vil tro, at du skal påregne 2 dl – max. 3 dl æblemos pr. person til gammeldags æblekage, afhængigt af om I er så lækkersultne, at I tager to gange. 😉

Man sparer virkelig oceaner af tid, når man slipper for at skrælle æblerne og det passer altså, at æblesmagen bliver meget mere fremtrædende, når du lader æbleskrællen blive på.

Sådan ser æblemosen ud før mødet med stavblenderen:Æblekage og æblemos af æbler med skræl - nem og lækkerSådan ser æblemosen ud efter mødet med blenderen. Lidt rustikt stadigvæk, men uden hård æbleskræl. En stavblender er genial lige netop her 🙂

Bemærk også den fine røde farve – endnu en fordel ved at lade æbleskrællen blive på.Æblekage og æblemos af æbler med skræl - nem og lækkerEn gammeldags æblekage med æblekagerasp og flødeskum er altså svær at stikke. Uhm – det smager SÅ lækkert! 🙂

Æblemarmelade smager skønt nybagt brød  og på toppen af en ostemad, i lagkager, i roulader, som æblemos i krydderkage, i kringle eller hvad du nu ellers kan finde på?

Mine store børn var hjemme på weekend og de blev super glade for at få serveret både æblekage OG få 2 glas æblemarmelade med i rygsækken hjem til studenter-hyblerne. Æblemarmelade på glas, vil også være en perfekt værtindegave måske? Bare lige et par ideer fra mig. 🙂

God fornøjelse med æble-trylleriet 🙂Æblekage og æblemos af æbler med skræl - nem og lækker

Mere inspiration

Skriv en kommentar

  Tilmeld mig notifikationer  
Underret mig om