Brun sovs – her får du en nem opskrift på god gammeldags klassisk brun sauce. Sovse klassikeren du kan servere som tilbehør til god dansk mad som f.eks. medister, frikadeller, flæskesteg?
Her får du opskriften på en god sovs, “der kan hænge ved kartoflen”. En god grundopskrift på opbagt sovs, du kan bruge hver gang du skal lave sovs.
Kartofler med sovs er mormormad og en klassiker der holder altid.

Hvordan laver man brun sovs?
Måske du skal lave brun sovs for første gang? Det kan også være du bare glemmer fra gang til gang hvor meget man skal bruge? Fortvivl ej. Du får en god opskrift her.
Nederst i dette indlæg får du flere tips til en vellykket sovs og du får også flere opskrifter på sovs. Opbagt sovs – persillesovs. Sovs i alle afskygninger. Du får også tips til hvilke retter der du kan servere brun sovs til.
Allerførst grundopskriften her:
Brun sovs – nem opskrift på klassisk opbagt brun sauce

Ingredienser
- 40 gram smør ca. 3 spsk. Andefedt kan også bruges
- 4 spsk hvedemel Ca. 40 gram
- 5 dl stegesky (siet) / fond / bouillon helst fond/stegesky men bouillon kan også bruges.
- 1 dl mælk/kartoffelvand/fløde kan erstattes med 1 dl stegesky ekstra
- salt smag til
- 3-4 dråber kulør
- evt. 2-3 tsk tyttebærsyltetøj / ribsgelé / et nip sukker smag til.
Sådan gør du
- Smelt smørret i en gryde og rør melet i. Smørret må ikke blive brunt.

- Rist melblandingen til den skifter farve og massen samler sig. Tilsæt stegesky/fond/bouillon lidt efter lidt og pisk til sovsen er klumpefri. Tilsæt mælk/kartoffelvand eller fløde til passende konsistens.

- Kog sovsen op til den tykner. Omrør undervejs. Tilsæt lidt kulør og smag til med salt og evt. ribsgelé/tyttebærsyltetøj. Er sovsen for tyk, så suppler med ekstra mælk/kogevand/fløde/stegesky. Lad gerne saucen simre 5-10 minutter.

- Skal du servere sovsen i en sovseskål, så varm gerne sovseskålen op med lidt varmt vand først, så sovsen ikke køler for hurtigt ned.

Noter
Fryseegnet. Skal du bruge mere sovs? Så ændr portionstallet i opskriften ovenfor.
Har du f.eks. stegt frikadeller eller medister, så brug gerne fedtet/stegeskyen fra panden som smagsgiver. Du kan også lave en jævnet brun sovs, hvor du udelader smør/opbagning. Det gør jeg f.eks. tit ved flæskestegssovs eller andesovs.
Brun sauce af en opbagt sovs – smag gerne sovsen til med ribsgelé eller tyttebærsyltetøj
Skal du bruge en større mængde sovs end jeg og har du mere stegesky, så kan du bare ændre portionstallet i opskriften ovenfor. Så bliver opskriften lavet om til en større (eller mindre) portion.
Vi laver altid en stor mængde sovs hjemme hos os. Hellere for meget sovs, end for lidt.
En evt. rest sovs kan sagtens fryses og sovsen kan sagtens lunes dagen efter også. Måske du også har en rest kartofler og kød? Så er der jo nem mad på dag 2. 
Hvilken type væske kan man bruge til brun sovs? Tips til en vellykket brun sauce.
Det allerbedste er, hvis du har stegesky/fond til overs fra en steg f.eks. Den kan du nemlig bruge som smagsgiver til din sovs.
På den måde kan du trylle en lækker andesovs eller en super god flæskestegssovs.
Har du rigeligt stegesky, så kan du også bare lave en jævnet brun sovs (uden smør og opbagning). Det gør jeg tit ved skysovs. Tit er ekstra fedtstof nemlig ikke nødvendigt her.
Gem også altid andefedt. Det kan du også bruge i stedet for smør til sovsen.
Har du ikke stegsky, så kan du altid bruge bouillon, men fond/stegesky giver den bedste smag. Gem derfor altid fond/stegesky, når du steger kød.
Du kan også bruge ½ bouillon/mælk eller ½ stegsky/ mælk? I stedet for mælk kan du bruge kartoffelkogevand eller kogevand, hvis du har kogt grøntsager? Det gjorde min mor altid.
Lad gerne “smørbollen” få en god afbagning, så får sovsen nemlig en ekstra god smag.
Smag sovsen godt til, gerne med lidt ribsgelé eller tyttebærsyltetøj. Det smager nemlig super godt. Jeg kan også finde på at bruge en lille smule ketchup.
Din sovs skal være så tyk, at den kan hænge ved kartoflen. Også en god og vigtig grundregel til en perfekt sovs.
Skulle din sovs være blevet for tynd, så kan du altid røre lidt meljævning/sovsejævning i.

Her fik du min grundopskrift på brun sovs. Håber du synes om den. 🙂
Disse retter kan du servere sovsen til:
1.

2.

3.

4.

5.

Man kan også lave en opbagt persillesovs efter lidt samme opskrift. Du skulle også prøve en hjemmelavet bearnaisesovs, eller en smørsovs.
Få flere opskrifter på sovs her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.






