Bistik kage. Her får du en rigtig nem og god opskrift på en lille hurtig toscakage med mandler, du kan bage i airfryer eller ovn. Kagen smager lidt som drømmekage – uhm.
Sikke et sjovt navn! En kage, der hedder bistik. Har du mon hørt om den før?
Da jeg hørte navnet pirrede det straks min nysgerrighed. Hvad er det mon for en kage?
Bistik er en lille nem toscakage. En sukkerbrøds kagebund med en sprød top med mandel og sukker tosca knas. En billig kage, du kan lave uden fløde og uden marcipan
Kagebunden er en lidt tæt og kompakt sukkerbrødsbund og toppingen knasende sød og sprød.
Ih hvor smagte den bare godt og så var bistik kagen lynhurtig at bage. Jeg elsker bare de nemme kager, men det har du vist luret, hvis du følger bloggen trofast. 🙂
Du skal bruge få enkle ingredienser til kagen. Sikkert nogle du har i dine køkkenskabe.
Portionen er så lille, at du kan bage kagen i en airfryer. Jeg brugte min lille bageform på 18 cm (reklamelink) .
Du kan sagtens bare bruge en lille springform eller et tærtefad også.
Bistik kan selvfølgelig også bages i en almindelig ovn, bare tilpas bagetiden, eller følg mine anvisninger i opskriften.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Bistik kage – nem opskrift til airfryer & ovn – en nem toscakage, der er hurtig og billig at lave
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
Mandel topping:
- 100 gram mandler grofthakkede. Andre nødder kan bruges
- 100 gram sukker
- 75 gram smør
- 3 tsk vaniljesukker
- 1 spsk mælk el. fløde
Kagedej:
- 60 gram smør blødt
- 60 gram sukker
- 1 æg
- 200 gram hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 1 tsk vaniljesukker
- ¾ dl mælk el. tykmælk el. lign jeg brugte yoghurt naturel
Sådan gør du
Mandel topping:
- Smelt smørret ved svag varme og tilsæt sukker. Lad det bruse lidt op. Hak mandlerne groft og tilsæt. Rør godt og tilsæt mælk. Lad karamellen bruse lidt op igen og tag gryden af varmen og lad toppingen afkøle lidt, imens du laver dejen
Kagedej:
- Pisk smør, sukker og vaniljesukker med elpisker og tilsæt æg
- Bland hvedemelet med salt og bagepulver og rør det i dejen, sammen med mælk el. lign. Dejen bliver hård og fast
- Smør en bageform/springform/tærtefad og fordel dejen heri. Min form målte 18x7 cm. Fugt en dejskraber med lidt vand og glat dejen ud i formen
- Fordel toppingen på kagebunden. Glat den lidt ud med dejskraberen
Bistik kage - bagetid i airfryer:
- Bag kagen ca. 22 minutter v. 160 grader. Tjek kagen undervejs. Kagen er færdig, når karamellen er sprød, gyldenbrun og kagebunden føles fast, når du stikker i den (f.eks. med en kødnål el. lign)
Bistik kage - bagetid i alm. ovn
- Bag kagen ca. 25 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Kagen er færdig, når karamellen er gyldenbrun og kagebunden føles fast, når du stikker i den (f.eks. med en kødnål el. lign)
- Lad gerne toscatoppingen stivne lidt, før du skærer kagestykker ud. Kan nydes som den er, eller serveres med flødeskum/vaniljecreme
Noter
Kan også bages som muffins. Halvér ca. bagetiden
Bistik kagen er fryseegnet. Lunes i ovnen efter optøning, så bliver toppingen sprød igenEn nem billig toscakage eller mandelkage med tosca topping – klar på ½ time. En blanding af drømmekage og toscakage i én og samme kage.
Sikke en dejlig kage overraskelse! Hvor er det altså spændende at afprøve de gamle opskrifter.
Jeg elsker bare at grave gamle kageopskrifter frem, der har mange år på bagen og her kommer endnu én.
Bistik er en skøn kage. En god gammeldags kage klassiker, der ikke må gå i glemmebogen!
Opskriften har jeg luret i et gammelt ugeblad, men jeg har tilpasset den.
Jeg har brugt lidt mindre smør i kagebunden og så har jeg brugt lidt mere mælk/tykmælk. Kagen var en succes!
Vi havde lige en rest yoghurt naturel, som jeg brugte til kagen. Det er bare rigtigt godt at bruge surmælksprodukter i kager og boller.
Bare lige et tip til dig. Kagen er dog også rigtig fin bare med mælk.
Bistik kagen stammer vist oprindeligt fra Tyskland og kaldes også for “mormorkage”
Den dejlige kage er vist også kendt under navnet “mormorkage”.
Kagen bages også i f.eks. Tyskland, hvor den er kendt under navnet “Bienenstich”. Her serveres kagen tit med vaniljecreme, enten ved siden af eller som mellemlag i kagen.
Vi nød bare kagen som den var og den smagte SÅ godt, med den sprøde mandeltopping.
Jeg kan også se, at bistik også bages med gær i nogle opskrifter? Det er vist en opskrift vi sagtens kan eksperimentere meget mere med.
Hermed en anbefaling fra mig til dig. Måske du har en lille springform/tærteform du kan bage kagen i?
Bare tilpas bagetiden. Bruger du en form med større diameter, skal den bage kortere tid.
Selvom det er en lille kage, er der kage nok til 6-8 personer. Det er en nemlig en sød lille kage, så man kan ikke spise store stykker. Skøn kage! Den må du altså prøve.
Måske du har en airfryer, du har fået lyst til at prøve at bage i? Det kan man nemlig sagtens, hvis du kan finde en bageform, der kan passe.
Gå bare dine køkkenskabe eller den lokale genbrugsbutik igennem, og tag gerne linialen med. 🙂
Du kan bruge alle de forme, du plejer at bruge i din ovn, i en airfryer. Bare de passer i størrelsen. Kagen kan selvfølgelig sagtens bages i en almindelig ovn også.
Jeg brugte min lille bageform på 18 cm (reklamelink). Man kan også bruge små springforme, der kan bruges, eller andre ovnfaste forme. Læs mere om tilbehør til airfryer her.
Det er smart at bage i airfryer, hvis du kun skal bage en lille kage som her. Du kan spare på strømmen, da kager i airfryer skal bage kortere tid og ved lavere temperatur.
Rigtig god fornøjelse med den lækre kage. Jeg håber – og tror – at du bliver vild med den, ligesom jeg.
Mon ikke også du bliver vild med at bage i din airfryer? Det tror jeg. 🙂
Prøv også denne opskrift på banankage i airfryer, denne drømmekage i airfryer eller denne rabarberkage i airfryer.
Se alle bloggens airfryer opskrifter ved at klikke her
Få flere opskrifter på brød og kager du kan bage i din airfryer her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
P.S.: Du kan altid tilpasse alle bloggens kage og brød opskrifter til airfryer.
Når du bager i airfryer, skal kagerne bare bage i kortere tid og ved lavere temperatur. Bare prøv dig frem.