Lækre karamelliserede brunede kartofler i ovn. Uhm her får du en god nem opskrift på de populære brune kartofler her tilberedt i ovnen.
Er du vild med brunede kartofler, så har jeg en rigtig god idé til dig her. Du skal da prøve at lave kartoflerne i ovnen. Det er meget nemmere end at lave dem på panden.
På den måde slipper du for at holde øje med stegepanden konstant. De brune kartofler brænder heller ikke så nemt på.
Du kan også få plads til en meget større portion end på panden.Win win!
Til jul er der jo rigeligt at holde øje med i køkkenet og måske du skal lave brunede kartofler til mange?
Du skal selvfølgelig stadigvæk holde øje med kartoflerne, men processen er dog klart meget nemmere at styre i ovnen.
Kartoflerne skal bare lige røres i nogle gange undervejs. Bare rolig, karamellen sidder fint fast på kartoflerne og smagen bliver så fin!
Når du laver brunede kartofler i ovn, så karamelliserer den brune farin sig bare sammen med smør, til den dejligste karamel.
Jeg har brugt brun farin og også lidt mørk sirup på kartoflerne. Det giver en dybere karamelsmag og en mørkere farve.
Sirup kan udelades og almindeligt sukker kan selvfølgelig sagtens bruges også.
Jeg lavede en lille portion her, for vi var kun få til bords. Bare gang portionen op, hvis du skal bruge en større portion.
Er du frisk på at prøve at lave brune kartofler på en ny, og meget nemmere, måde, så kig med her:
Nemme brunede kartofler i ovn med brun farin – få en god nem opskrift her
Ingredienser
- 5-600 gram små kartofler kogte kolde pillede (kartofler fra glas kan også bruges)
- 125 gram brun farin eller almindeligt sukker. Du kan også bruge mørk sirup
- 20 gram smør
- 2 spsk sirup honning kan også bruges også. Kan udelades
- 1 nip salt
Sådan gør du
- Hæld kartoflerne i et lille ildfast fad af metal eller keramik. Beklæd evt. fadet med bagepapir. Fadet skal ikke være for stort, for så bliver overfladen for stor og så kan karamellen nemmere blive for mørk.
- Drys brun farin på kartoflerne og læg smørklatter på toppen. Dryp evt. lidt sirup på toppen. Jeg brugte lidt mørk sirup, det giver en mørkere farve og mere karamelagtig smag.
- Sæt fadet i en 175 grader varm ovn (varmluft) el. 200 grader alm. ovn og steg kartoflerne ca. 35-45 minutter. Rør rundt i kartoflerne 4-5 gange undervejs og hold øje med massen ikke bliver for mørk.
- Kartoflerne er færdige, når sukkeret er karamelliseret og har fordelt sig godt på kartoflerne.
- Så er de brunede kartofler klar til servering - kartoflerne skal serveres straks.
Noter
Perfekte brune kartofler i ovnen, der ikke brænder på. Kan laves med brun farin, honning eller sirup
Første gang lavede jeg kartoflerne i en aluform, men siden har jeg lavet dem flere gange i andre fade. Metal leder varmen bedst, men alle forme kan bruges.
Du kan beklæde formen med bagepapir. Det letter rengøringen, men sukkermassen lader sig nu fint opløse af vand bagefter.
Er du også vild med brunede kartofler? Det er jeg.
Hvad smager bedst? Brunede kartofler i ovn eller på pande?
Jeg lavede de brune kartofler i ovn, samtidig med en portion brune kartofler på pande. Så lavede vi ellers en smagstest, hvor vi sammenlignede de to slags brunede kartofler.
Brunede kartofler på pande, har en lidt dybere og mere intens karamelsmag, men ellers kunne vi næsten ikke smage forskel.
Fordelen er klart, at ovn versionen er meget nemmere at lave. Du slipper for at holde øje konstant. Det kan nemlig godt give sved på panden at lave dem på gammeldags manér på en stegepande.
Brune kartofler i ovn er perfekte kartofler, hvis du gerne vil undgå for meget stress på i køkkenet til juleaften.
Når du laver brunede kartofler på stegepanden, så kan det være sekunder der afgør om sukkeret bliver brændt. Så hurtigt går det ikke i ovnen, men kig til kartoflerne undervejs og vend dem rimeligt tit alligevel.
Måske du nu kommer helt i tvivl om, om du skal lave dine næste brune kartofler i ovnen eller på stegepande?
Jeg kan kun sige: prøv du også bare en testsmagning, med en generalprøve på ovn kartoflerne måske? Du kan sagtens bruge glas kartofler til eksperimentet.
Her har jeg dog brugt små pillede kartofler, men har også prøvet opskriften med glaskartofler flere gange.
Juleaften kan der være problemer med pladsen i ovnen. Brune kartofler er dog lækre alle andre dage end juleaften også, så bare spring på et forsøg. Måske til Mortensaften?
Hvis du kan nøjes med en lille portion, så kan du også lave brunede kartofler i airfryer og stegepanden fungerer jo også stadigvæk. 🙂
Jeg har også prøvet at lave en portion med sirup og med med honning – uhm de er også rigtigt gode.
Kartoflerne er et hit juleaften, til Mortens aften. De er også fine til nytår til grønlangkål med røget skinke eller hamburgerryg måske?
Prøv det! Hvo intet vover intet vinder. 🙂
Mangler du andre ideer til julemiddagen, så kig med her.
God fornøjelse med de brunede kartofler, hvad enten du laver dem i ovn, airfryer eller på pande 🙂
Få flere lækre opskrifter på brunede kartofler her:
1.
2.
3.
4.
Vi spiste de brunede kartofler til et lækkert andebryst med rødkål og brun sovs.
Uhm – en lækker julet menu, der er super nem at lave.
Hejsa.
Tusind tak for de mange lækre opskrifter.
Er nysgerrig på brunede kartofler lavet i ovn. Men da ovnen juleaften skal bruges til andet, vil jeg spørge om det muligt at lave brunede kartofler i ovnen tidligere på dagen og bare opvarme det til middagen, har det nogen effekt på smag.
Med venlig hilsen
Susanne
Kan man lave brunedekartofler med kondseret mælk
Du skriver under noter, at kartofler ikke kan genopvarmes. Hvorfor ikke?
Det lyder nemt og spændende. Bruger du også brunfarin på panden? Eller er det fordi det giver bedre smag når de laves i ovnen med brun farin?
Vh