Creme brulee med nougat og mandelkrokant. Uhm en dejlig fløde dessert du skal høre om i dag. Allerførste indlæg i et splinternyt år.
Du skal høre om den lækre creme brulée dessert, som vi spiste i går til nytårsaften.
En helt forrygende dessert som er supernem at lave. Vi gav en lille ekstra gimmick. Sønnikke flamberede nemlig créme bruléen med sin stormlighter.
Jo det er ganske vist, og det kunne fint lade sig gøre , se selv hér 🙂…og hvorfor blev det så lige cremé brulée?
Det var såmænd fordi supermarkederne havde piskefløde på tilbud i stor stil. 5 kroner for en halv liter. Øj en lækker billig dessert der ville kunne laves?
Iskonfekten, der var blevet til overs i julens slikskåle, blev også puttet i cremé bruléen. Har du ikke iskonfekt, så kan det sagtens udelades.
Du kan også bruge blød nougat eller anden chokolade, både mørk, mælke og hvid chokolade.
En almindelig cremé brulée, kun tilsat vanilje, smager fantastisk. Iskonfekten gav dog desserten den dejligste nougat smag.
Stop madspild, tja og selvfølgelig også stop slikspild. Opskriften på cremé brulée er virkelig nem. Du skal kun bruge ganske få ingredienser (4 store desserter eller 6 små):
Créme brulée – få en god nem fløde dessert opskrift med nougat hér
Ingredienser
- ½ liter piskefløde
- 1 vaniljestang 2-3 tsk vaniljesukker kan også bruges
- 75 gram sukker + lidt til drys
- 4 æggeblommer
- Evt. Nougat/iskonfekt. kan udelades eller ersattes af lidt lakridssirup
- Evt.: Mandelkrokant kan udelades
Sådan gør du
- Varm fløden op ved svag varme, den må ikke koge. Flæk en vanillestang og bland vanilkemarven med lidt sukker. Tilsæt vaniljen og evt. chokolade til fløden. Rør godt.
- I mens fløden varmer, pisker du en æggesnaps af sukker, æg og vanilje.
- Sluk for fløden og afkøl til tæt på lillefingervarmt. Tilsæt nu fløden meget langsomt til æggesnapsen. Rør godt.
- Hæld creme bruléen i små skåle af keramik (portionen rækker til 4 større eller 6 mindre skåle). Du skal være obs på at skålene kan tåle ovnvarme.
- Bag dine creme bruléerne 45 minutter ved 100 grader varmluft. Massen skal være stivnet, men stadigvæk føles lidt ubagt/gelé-agtig.
- Stil desserterne til afkøling i ca. 3 timer, gerne længere tid. De skal helst ikke være tildækket, da der så vil udvikles kondens. Creme brulée kan sagtens laves dagen i forvejen og så bare flamberes på serveringsdagen.
- Efter 3 timer på køl har desserterne sat sig og er klar til flambering. Drys med sukker.
- Flambér din creme brulee med en gasbrænder eller en stormlighter. En almindelig lang lighter kan måske også bruges, men vær obs på at flammen ikke brænder sukkeret, den skal kun karamellisere.
- Drys gerne med mandelkrokant (kan udelades)1 dl. sukker smeltes på en pande et par håndfulde mandler tilsættes. Mandlerne karamelliseres og hældes på et stykke bagepapir. Grofthakkes efter afkøling.
Noter
Creme brulee – en nem og lækker dessert med fløde
Creme bruléen er nem at lave, den tager dog lidt tid.
Desserten skal bages i ovnen ved svag varme og afkøle 3 timer herefter.
Herefter skal den flamberes kort inden servering, men sammenlagt er der ikke meget arbejdstid forbundet med desserten.
Vaniljestænger er ret dyre, men flot dig gerne med en vaniljestang eller nøjes med vaniljepulver/vaniljesukker. Lad din pengepung råde 🙂
Her et glimt af fløden med vaniljen
Iskonfekten. Vi havde lige en rest, men du kan fint udelade eller erstatte med blød nougat
Der blev til 4 store skåle, men jeg kunne fint have lavet 6 mindre skåle i stedet – creme brulee er en ret sød dessert, så man kan ikke spise en stor portion.
Efter 3 timer på køl har desserterne sat sig og er klar til flambering. Drys med sukker som vist her.
Altså er man en rigtig dessertmager, så har man jo en rigtig dessert gasbrænder. Mette Blomsterberg har sådan en. Jeg har ikke. Hvad gør man så?
Tja tjo, så må man jo bruge det forhåndenværende søms princip?
Min sønnike gik glad og begejstret rundt med sin nye stormlighter. Tja den havde jo sådan set en lang stikflamme? Ville den ikke kunne bruges?
Det måtte komme an på en prøve.
Det gik da meget fint? Prøv selv at se her. Det tog lidt lang tid, men vi havde god tid. Sønnikke flamberede og flamberede. Sikke en fin overflade! Vi var ganske godt tilfredse med resultatet 🙂
Sådan flamberer du en creme brulee – vi brugte en stormlighter, anden type brænder kan også bruges
Har du ikke lige en gasbrænder, så kan en lang lighter sagtens bruges, men vær obs på at flammen ikke brænder sukkeret, den skal kun karamellisere. Prøv så godt du kan.
Til bønnesalaten nytårsaften havde jeg lavet lidt sukkerristede mandler. Jeg tænkte at lidt af mandlerne ville kunne bruges som pynt på desserten også?
Sukkerristede mandler er mandelkrokant og det er nemt at lave:
1 dl. sukker smeltes på en pande et par håndfulde mandler tilsættes. Mandlerne karamelliserer kort og hældes på et stykke bagepapir. Grofthakkes efter afkøling.
Jeg dryssede lidt mandelkrokant på desserterne og sikke fint det blev.
Overfladen på bruléerne var fint karamelliseret og mandlerne knasende sprøde. Sikke en god blanding, Sprødt og sødt.
Selve bruléen var fløde-fløjsblød i smagen. Uhm! Elsker creme brulee og jeg er sikker på, at du også vil være vild med den.
En fornem og virkelig lækker dessert, tryllet ud af næsten ingenting.
Orv, hvor har vi mange bruléer til gode her i familien, nu vi har fundet ud af at vi kan lave dem, med lidt teamwork i familien.
Vi skal da prøve en lakrids brulée, en vanille brulée? Har du andre gode ideer til lækre brulée-varianter vi kunne prøve?
Hejsa
Vi vil servere creme brulee til sønnens konfirmation, og vil høre om du ved i hvor god til bruleen kan flamberes? Det ville være dejligt hvis dette kunne gøres inden gæsterne kommer – 5-6 timer inden bruleen skal spises.
Mvh. Rita
Hej Gitte,
Er der ikke noget med at creme brulées skal bages i vandbad eller husker jeg helt forkert? Har længe tænkt at det sku’ prøves en dag ?
Søndagshej fra
Mia