Groft gulerodsbrød i form med hørfrø og chiafrø. Her får du en god nem opskrift på et æltefrit franskbrød med gulerødder.
Brødet er meget nemt at lave, for dejen skal bare røres sammen helt uden æltning og uden røremaskine.
Jeg dryssede rigeligt med kerner på toppen. De bagte kerner giver nemlig både en særlig sprødhed og så pynter det også rigtigt fint på brødet, syntes jeg.
Put også gerne korn og kerner i dejen. Du kan sagtens bruge andre typer end jeg og brødet kan selvfølgelig også bages uden kerner.
Dejen er den nemme langtidshævede dej, som jeg også har brugt til disse boller.
Denne portion giver et stort franskbrød eller 16 boller, afhængigt af størrelse selvfølgelig.
Dejen skal bare hæve natten over på køkkenbordet, men den kan også hæve i køleskabet.
En langtidshævet eller koldhævet dej er bare sagen. Det er super nemt og du slipper for at få dej på fingrene, for dejen er helt æltefri.
Vil du gerne bage gulerodsbrødet i en fart?
Det kan du sagtens, så kan du bare tilsætte mere gær og lade dejen hæve 2 x 45 minutter ca. (1. gang i skålen og 2. gang efter dejen er puttet i bageformen).
Opskriften kan du bruge som grundopskrift til andre typer franskbrød. Sæt gerne dit eget præg på brødet.
Opskriften er nem og du får den lige her:
Groft gulerodsbrød i form med hørfrø & chiafrø – opskrift på franskbrød med gulerødder
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
Bolledej:
- 1 liter koldt vand kærnemælk, mælk eller surmælksprodukter kan også bruges, eller en blanding?
- 5 gram gær ca. svarende til ½ tsk frisk frisk gær. Brug 10 gram hvis du vil koldhæve dejen eller 25-50 gram, hvis du bage brødet med kort hævetid.
- 1-2 tsk honning eller sukker
- 300 gram gulerødder revne - vaskede el. skrællede. Kan bages uden gulerod eller med andre rodfrugter/grøntsager.
- 200 gram havregryn jeg brugte finvalsede. Kan erstattes med groft mel f.eks. fuldkornshvedemel / grahamsmel.
- 1 kg hvedemel ca.
- 1½-2 tsk salt
- evt. hørfrø, solsikkekerner eller andre kerner?
Drys:
- f.eks. hørfrø, sesamfrø, chiafrø?
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker el. honning. Rør havregryn og revne gulerødder. Er skrællen fin på gulerødderne, kan du måske nøjes med at skrubbe/vaske dem godt. Tilsæt evt. hørfrø/chiafrø el lign. til dejen også.
- Rør hvedemelet i sammen med salt. Tilsæt mel til dejen bliver meget tyk og fast og grydeskeen kan stå selv i skålen. Brug en stor skål, da dejen hæver meget op. Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet 7-9 timer eller i køleskab.
- Fordel dejen i en stor franskbrødsform eller 2 mindre. Bare brug to spiseskeer. Kan også bages uden form. Du kan også bruge noget af dejen til gulerodsboller. Lad brødet hæve tildækket, imens ovnen varmer op eller gerne ½ time.
- Drys dejen med rigeligt hørfrø, sesamfrø og chiafrø.
- Sæt gerne et lille fad med vand ind i bunden af ovnen og bag nu brødet nederst i ovnen i ca. 35-40 minutter v. 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn) eller til brødet er sprødt, gyldenbrunt, har fået en flot afbagning og lyder hult under bunden
- Bagetiden afhænger af brødets størrelse og ovns varmeevne. Tjek undervejs. Vip brødet ud af formen og lad det dampe lidt af, før du serverer det.
Noter
Sundt gulerodsbrod i form – af nem æltefri dej
Der er slet ikke fedtstof i denne dej, men masser af havregryn og kerner på toppen. Et sprødt lækkert franskbrød med gulerødder. Fyldt med fibre og gode grøntsagsfibre. Det må du prøve.
Måske du har en anden type mel i dine køkkenskabe? Bare mix meltyperne, men hovedparten skal helst være hvedemel, for at brødet hæver ordentligt op.
Jeg har bare brugt vand til dejen, men surmælksprodukter er jo altid gode at bruge i bagværk. Bare brug en rest, hvis du har?
Jeg må indrømme, at jeg ikke lige har fået målt hvor mange liter min franskbrødsform er på. Mener den er på 3 liter?
Andre forme kan sagtens bruges. Dejen skal max. fylde ca. 2/3 af formen. Du kan også bage dejen i 2 forme, eller bruge noget af dejen til boller eller flutes? Endelig så kan brødet også bages uden form, tjek f.eks. denne opskrift ud.
Hvorfor langtidshæve en dej?
Jeg synes det er så genialt at røre en dej sammen om aftenen og så bage brødet næste morgen, i weekenden måske? Nogle gange rører jeg også dejen om morgenen og bager om aftenen. Bare gør hvad du synes er nemmest for dig i din hverdag.
Brødet er lækkert at bruge som tilbehør til aftensmaden, til f.eks. suppe. Gulerodsbrødet kan bruges som et helt almindeligt groft franskbrød. Det smager nemlig godt med al slags pålæg eller en skive ost?
Gulerødderne gør, at brødet er saftigt og lækkert i flere dage. Det fungerer også godt som sandwichbrød til madpakker.
Tips til opskriften på groft gulerodsbrød:
Dejen kan også bruges til boller og brødet kan selvfølgelig også sagtens bages uden gulerødder. Tjek f.eks. denne opskrift på grovbrød ud.
Brødet kan også laves med andre grøntsager/rodfrugter f.eks. squash, kartofler, rødbeder, pastinak? Du bestemmer. 🙂
Hvis du er vild med hjemmelavet franskbrød med fibre, korn, kerner eller fuldkornsmel, så prøv også dette med rugmel eller dette havregrødsbrød måske?
Rigtig god fornøjelse med det grove gulerodsbrød til dig. 🙂
Få flere opskrifter på franskbrød her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.