•  
 •  
 •  
 •  
 •  

Franskbrød - opskrift med rugmel og havregrynI mandags – på min fridag i sommerhuset – bagte jeg et par lækre franskbrød. Grove franskbrød, der kunne mætte os i flere dage. Brødene var lækre og perfekte til både morgenmad, frokost og madpakker. Jeg har glædet mig til at dele opskriften med dig og du får den da lige her 🙂

Jeg har brugt både havregryn og rugmel til brødene, så de var grove og mættende – helt som vi godt kan lide dem. Franskbrød - opskrift med rugmel og havregrynFaktisk er franskbrødene nemme at lave og hjemmebagte franskbrød smager bare så meget bedre end bagerens eller supermarkedets færdigkøbte brød.

Hvis I ikke kan spise to brød hjemme hos jer, så put du gerne bare det ene brød i fryseren – det vil være så lækkert at kunne tage et franskbrød op og lune det en dag hvor I virkelig trænger.

Jeg nød det lune franskbrød med en god ost, hjemmelavet rabarberkompot og god honning fra den lokale biavler.  God kaffe, krimi og en solskinssstribe på terrassen. Ahh Jeg mindes sådan en skøn franskbrøds-stund på min mandags-fridag<3Franskbrød - opskrift med rugmel og havregrynØnsker du at bage et par gode brød til weekenden, så spring du bare på. Brødene kan også sagtens bages som boller.

Brødet er rimeligt groft, så det er en bastant dej og brødet er ret kompakt, men jeg kan faktisk godt lide et godt mættende brød, fyldt med fibre, der er godt til frokost også. Jeg prøvede brødet med lun leverpostej og også en skive med spegepølse – det var bare så lækkert 🙂Franskbrød - opskrift med rugmel og havregrynOpskriften på de gode grove franskbrød får du lige her:

Franskbrød – opskrift med rugmel og havregryn:

Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn
Lækre grove franskbrød med rugmel og havregryn
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Ret: Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn:
Portioner: 2 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • 1 liter mælk lunkent. Kan erstattes af vand eller et surmælksprodukt
 • 50 gram gær
 • 2 tsk sukker
 • ½ tsk salt
 • 5 dl rugmel kan erstattes af anden meltype f.eks. grahamsmel, fuldkornshvedemel ell. lign.
 • 5 dl havregryn
 • 10-15 dl hvedemel pinligt - fik ikke noteret den præcise mængde. Brug kun lige mel nok, til dejen ikke længere klistrer til fad og fingre
 • Pensling: mælk eller æg

Sådan gør du

 • Lun mælken til fingervarm og rør gæren ud heri. Tilsæt sukker
 • Bland rugmel, havregryn og salt i dejen. Rør godt. Brug gerne en køkkenmaskine, hvis du har, eller en elpisker med dejkroge
  Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn
 • Tilsæt hvedemel - lidt af gangen. Du skal kun lige bruge sådan en mængde, at dejen kan æltes uden at klistre alt for meget til fad og fingre
  Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn
 • Lad dejen hæve tildækket i skålen et lunt sted i ca. 30 minutter.
 • Beklæd en bageplade med bagepapi. Form to franskbrød og læg dem på bagepladen. Skær snit i brødene med en kniv, så sprækker de ikke så nemt vilkårlige steder. Tildæk franskbrødene med et viskestykke og lad dem efterhæve 30 minutter
  Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn
 • Tænd ovnen på 175 grader varmluft og pensl brødene med mælk eller æg.
  Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn
 • Bag brødene nederst i ovnen ca. 30 minutter v. 175 grader varmluft. De er færdige, når de er gyldne og sprøde og lyder hule, når du banker på dem under bunden
  Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn
 • Nydes gerne lune med smør og lækkert pålæg
  Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn

Noter

Brødene er fryseegnede
Du kan erstatte rugmel med en anden meltype f.eks. fuldkornshvedemel, grahamsmel eller lignende.
Det grove mel kan også erstattes af hvedemel eller sigtemel, hvis du ønsker mere lyse brød
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Et lækkert svampet groft franskbrød, med en knasende sprød skorpe.

Franskbrød - opskrift med rugmel og havregrynDet var altså bare nogle lækre grove franskbrød jeg fik bagt i mandags og vi har haft fornøjelse af dem hele ugen.

I dag brugte vi et halvt franskbrød til lækre tomat-bruschetta – en genial måde at få brugt en brødrest på

Franskbrød - opskrift med rugmel og havregrynMåske den vakse seer vil se at mine brød måske ser en bitte smule flade ud efter bagning?

Jeg må med skam erkende at jeg faktisk glemte alt om franskbrødene, da jeg havde stillet dem til hævning foran brændeovnen i mandags. Jeg var så travlt optaget af at skrive dette blogindlæg til dig om mine blogger-fridag om mandagen og det var åbenbart så spændende, at jeg glemte tid og sted 🙂

Ups når brød hæver læææænge foran brændeovnen – så hæver de først flot op og klasker herefter lidt sammen. Det kunne godt lige have haft et lidt bedre udfald, men opskriften vil jeg da alligevel ikke snyde dig for. Brødene blev fine og hvis du holder øje med dine brøds hævetid, så vil dine med garanti blive både højere og mere ranke end mine 🙂

Jeg tror at jeg genovervejer at indføre minuturet i mit køkken igen, ihvertfald på mine mandage, hvor jeg åbenbart glemmer tid og sted. Netop denne følelse af “flow” er faktisk ellers noget af det jeg sætter allerstørst pris på ved ved mine fridage 🙂
Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn

Så er der franskbrød klar til hele familien

…og du kan tro, at du vil blive populær, hvis du tryller sådan et par gode brød. De mætter familien godt, og de kan snildt gøre det ud for måltiderne til familien dagen lang 🙂

Rigtig god fornøjelse med dine franskbrød – jeg håber du vil synes om dem.

Vi har stadigvæk ½ brød til overs og det vil jeg da nyde til min morgenmad i morgen…med honning tror jeg. Der er fuld brødvaluta for alle pengene 🙂Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn


 •  
 •  
 •  
 •  
 •