Fuldkornsboller og franskbrød – nem opskrift

  • Boller med fuldkorn og hørfrø
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Boller med fuldkorn og hørfrøIntet stikker en nybagt lun bolle med smør – slet ikke hvis det er en fuldkornsbolle, hvis du spørger mig. Hvis bollen serveres med slagterens lækre valnøddespegepølse er lykken gjort.

Boller med fuldkorn og hørfrøMed denne opskrift kan du nemt bage lækre boller og og ovenikøbet få et franskbrød med som ekstra bonus.

Opskriften kan varieres i det uendelige, i dagens boller har jeg tilsat hørfrø, solsikkekerner og havregryn, men stop endelig gerne de kerner og korn i du har på lager. Jeg har tilsat 3 dl fuldkornsmel, men du kan godt tilsætte mere, hvis du ønsker grovere boller. Du kan også erstatte fuldkornsmelet med alm. hvedemel.DSC_2860Her kommer opskriften – jeg har brugt mælk, men du kan også bruge mælk, kærnemælk, tykmælk eller andre surmælksprodukter.

Boller med fuldkorn og hørfrø

Her kommer opskriften på:

Boller med fuldkorn og hørfrø
Lækre grove boller med havregryn, solsikkekerner og hørfrø
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Nemme fuldkornsboller og franskbrød
Kategori: Brød og kager, Brød, madbrødbrød og madtærter
Keyword: brød, groft franskbrød, grovboller, grove boller, havregryn, hørfrø
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 7 dl lunkent mælk
  • 25 gram smeltet smør
  • 15 gram gær
  • 1 tsk. honning
  • ½ tsk salt
  • 5 dl. havregryn
  • 2 dl hørfrø
  • 1 dl. solsikkekerner
  • 3 dl fuldkornshvedemel (kan erstattes af rugmel/grahamsmel eller hvedemel)
  • 7 dl. hvedemel eller til dejen kan slippe fad og fingre
  • Pensling: tykmælk/mælk/æg og drys: sesamfrø eller solsikkekerner.

Sådan gør du

  • Sådan laver du fuldkornsboller og franskbrød:
  • Lun mælken og smørret sammen i en gryde eller i en mikrobølgeovnsskål, max. "lillefingervarmt".
  • Tilsæt gær, honning og salt og rør godt.
  • Tilsæt hørfrø, solsikkekerner og havregryn og rør godt (brug gerne røremaskine).
  • Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Tilsæt kun lige mel til dejen kan slippe fingre og dejskål.
    Nemme fuldkornsboller og franskbrød
  • Ælt dejen godt.
  • Stil dejen til hævning 20 min. et lunt sted tildækket med et klæde.
  • Fordel efter hævetiden noget af dejen i en franskbrødsform og form resten til boller.
  • Pensl med tykmælk og drys med sesam eller solsikkekerner.
    Nemme fuldkornsboller og franskbrød
  • Lad franskbrødet og bollerne hæve yderligere 20 minutter et lunt sted (gerne i ovnen på 50 grader).
  • Bag bollerne 20 minutter i 175 grader og franskbrødet ca. den dobbelte tid.
  • Servér bollerne straks, så smørret smelter, så er bollerne nemlig bedst.

Boller med fuldkorn og hørfrø

    Bløde, lækre, grove fuldkornsboller og et lækkert franskbrød. Grovbrød der er nemt at lave.
    Du kan bruge lige den melsort du har på lager. Du bestemmer, hvor groft/lyst dit brød skal være.

Fyld brødkurven med de lækreste boller og hidkald familien, gæsterne, vennerne, naboerne eller dem du gerne vil forkæle. Boller med fuldkorn og hørfrø

Når der er lune boller må der gerne spises tandsmør – det smelter jo alligevel så hurtigt, så du er nødt til at putte et godt lag på. 😉
Boller med fuldkorn og hørfrø

 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

38
Skriv en kommentar

18 Kommentar tråde
20 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
13 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Lise L

Hej Gitte

Jeg har nu sat dine boller i ovnen. De havde næsten ikke hævet, er det meningen? Jeg synes heller ikke, at bolle-dejen ligner den, som du har på tegningen. Der er voldsomt mange kerner i mine 🙂 og der er ikke noget hvid dej at spore nogen steder. Det er tunge boller, ser det ud til – meget mørke. Har jeg gjort noget galt 🙂

Ungerne mente også, de var helt mørke af kerner.

Kh
og stor tak
Lise

ML & half of the puerh

Hvorfor skal mælken være lunken? Hvad forskel gør det for det endelige resultat om den er lunken eller kold?

Lene Ø Hansen

Jeg er vild med denne opskrift😊
Nu er jeg blevet i tvivl om, hvor mange boller der kommer ud af en portion dej, hvis jeg “kun” vil lave boller?

Venlig hilsen
Lene

Lise Lundgreen

Er det varmluft?

mange hilsner
Lise

Nanna

Med 20 g FiberHusk i dejen, lidt mindre mel og koldhævning i køleskabet natten over, blev de intet mindre end udnævnt til “verdens bedste boller” i går ❤

Pia

Hej Gitte, kan bollerne hæve natten over i køleskab eller skal det være i stuetemperatur? Og laver den 8-10 boller OG et franskbrød eller 8-10 boller ELLER ét franskbrød? Mvh

Louise

Ser lækre ud. Skal det være tykmælk jeg skal bruge ovenpå bollerne.

Monica

Jeg er nødt til lige at spørge, når du skriver fuldkorn- er det så ikke fuldkornsmel du bruger? Ellers er der ikke meget fuldkorn i dem ?
Vh Monica

Anni pedersen

Hej Gitte
Bollerne er i ovnen, venter spændt. ?
Du bruger flere gange lynhævning, i ovn ved 50 gr.
Når brødet så er hævet, tager du det så ud af ovnen, mens den
Bliver den rette temperatur ???

Frk. Struds

Hej Gitte

Jeg bagte disse boller den anden dag, og jeg spekulerer på, om du har skrevet forkert i opskriften mht. mængden af mel. 17 dl. virker helt vildt. Jeg nåede op på 12, og det var for endda for meget. Desværre opdagede jeg det for sent, så jeg fik nogle meget tørre boller. 🙁

Skal der stå 7 eller 10 dl. i stedet for 17? For dine dej ser meget fugtig ud på billederne.

Louise

De blev fine nok ifh at dejen var lidt tung da jeg havde brugt for meget mel

Louise

Tak for svar.
De er i ovnen nu, så må se hvordan de bliver. Hvor meget vejer dine når du former dem, de ser større ud end mine.
Presser du dem lidt når de er formet, de ser lidt flade ud i højden

Louise

Er det rigtigt der skal bruges 17 dl mel, det virker vildt. Har næsten det hele i og dejen virker lidt tør i det og rigtig tung

Louise

Tak for svaret, jeg må prøve dem, for de ser rigtig lækre ud

Louise

Jeg spurgte bare om du tager 1 dl. mælk og udskifter det med 1 dl ymer.
Pensler du med ymer og drysser med det du synes inden de hæver efter de er formet til boller.
Normalt hævet de og så pensler man og så i ovnen?

Louise

Hej
Hvis du kommer tykmælk, ymer eller andet mælkeprodukt i skifter du så evt 2 dl. Ud med 2 dl. mælk

Anne Charlotte1

Men hvor meget olie?
🙂 mvh Anne Charlotte

Karin Søkamp

Det matcher ca min hjemmebryggede opskrift herhjemme….. Er det bedre med mælk end med vand?
Man kan overveje at bruge olivenolie som fedtstof… Det giver en super smag og gør, at de er fugtige og svampede (ofte i flere dage!).
Den med havregryn har jeg dog ikke prøvet før, men det må jeg prøve.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer