Fuldkornsboller og franskbrød. Uhm – i dag får du opskriften på lækre grove brød og boller med fuldkornsmel, havregryn, hørfrø og solsikkekerner. Intet stikker en nybagt lun bolle med smør – slet ikke hvis det er en fuldkornsbolle, hvis du spørger mig.
Hvis bollen serveres med slagterens lækre valnøddespegepølse er lykken gjort. 🙂
Med denne opskrift kan du nemt bage lækre boller og og ovenikøbet få et franskbrød med som ekstra bonus.
Opskriften kan varieres i det uendelige.
I dagens boller har jeg tilsat hørfrø, solsikkekerner og havregryn, men tilsæt endelig gerne de kerner og korn i du har på lager.
Jeg har tilsat 2 dl fuldkornsmel, men du kan godt tilsætte mere, hvis du ønsker grovere boller. Du kan selvfølgelig også erstatte fuldkornsmelet med alm. hvedemel.Jeg har brugt mælk, men du kan også bruge mælk, kærnemælk, tykmælk eller andre surmælksprodukter.
Opskriften er nem og du får den lige her:
Her kommer opskriften på:
Fuldkornsboller og groft franskbrød – få en nem opskrift her
Ingredienser
- 7 dl lunkent mælk kan erstattes med vand eller andet surmælksprodukt
- 25 gram smeltet smør kan udelades eller erstattes med ½ dl olie
- 15 gram gær du kan sagtens bruge mere gær
- 1 tsk. honning
- ½ tsk salt
- 120 gram havregryn ca. 4 dl
- 65 gram hørfrø ca. 1 dl. kan sagtens udelades eller erstattes med andre kerner
- 50 gram solsikkekerner ca. 1 dl kan udelades eller erstattes med andre kerner
- 120 gram fuldkornshvedemel ca. 2 dl. (kan erstattes af rugmel/grahamsmel eller hvedemel)
- 3-400 gram hvedemel ca. 5-7 dl eller til dejen kan slippe fad og fingre
- Pensling: tykmælk/mælk/æg og drys: sesamfrø eller solsikkekerner.
Sådan gør du
- Lun mælken og smørret sammen i en gryde eller i en mikrobølgeovnsskål, max. "lillefingervarmt". Tilsæt gær, honning og herefter hørfrø, solsikkekerner og havregryn og rør godt, med håndkraft eller køkkenmaskine.
- Tilsæt salt, fuldkornsmel og hvedemel lidt efter lidt. Tilsæt kun lige hvedemel til dejen kan slippe fingre og dejskål. Ælt godt. Stil dejen til hævning tildækket ca. 30-40 min. eller til dobbelt størrelse. Gerne et lunt sted f.eks. i ovnen v. 30 grader
- Fordel efter hævetiden noget af dejen i en franskbrødsform og form resten til boller. Du kan også bage 2 franskbrød eller boller af hele portionen. Lad brød og boller hæve yderligere 30 minutter et lunt sted (gerne i ovnen på 30 grader).
- Pensl med tykmælk og drys med sesam eller solsikkekerner.
- Bag bollerne 20 minutter i 175 grader (200 grader alm. ovn) og franskbrødet ca. den dobbelte tid.
- Servér bollerne straks, så smørret smelter, så er bollerne nemlig bedst.
Noter
Du kan lave boller af hele dejen eller du kan bage 2 franskbrød.
Fuldkornsmelet kan erstattes med andet groft mel Både brød og boller kan frysesLækre bløde grovboller og et groft franskbrød – perfekt til den sultne familie
Bløde, lækre, grove fuldkornsboller og et lækkert franskbrød. Grovbrød der er nemt at lave.
Du kan bruge lige den melsort du har på lager. Du bestemmer, hvor groft/lyst dit brød skal være.
Sådan laver du de nemme grovboller og det grove franskbrød – se billlederne her:
Fyld brødkurven med de lækreste boller og hidkald familien, gæsterne, vennerne, naboerne eller dem du gerne vil forkæle.
Du kan jo sagtens bage boller af hele portionen eller måske 2 franskbrød i stedet for?
Når der er lune boller må de gerne nydes med tandsmør.Det smelter jo alligevel så hurtigt, så du er nødt til at putte et godt lag på. 😉
God fornøjelse med dine grovboller og dit grove franskbrød. 🙂
Prøv også disse grovboller med kærnemælk, disse med rugmel eller disse grødboller med havregrød.
Få flere gode nemme opskrifter på grovboller her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Hej Gitte
Er det rigtig der kun skal bruges 15 gr. gær ?? jeg går ud fra at fuldkornsmelet skal i samme tid som hvedemelet, det fremgår ikke
Jeg har lige bagt 2 stk. franskbrød i form – de er ved at falde helt fra hinanden når man skærer en skive – så løse er de – hvordan kan det være ?
Hej Gitte
Jeg har nu sat dine boller i ovnen. De havde næsten ikke hævet, er det meningen? Jeg synes heller ikke, at bolle-dejen ligner den, som du har på tegningen. Der er voldsomt mange kerner i mine 🙂 og der er ikke noget hvid dej at spore nogen steder. Det er tunge boller, ser det ud til – meget mørke. Har jeg gjort noget galt 🙂
Ungerne mente også, de var helt mørke af kerner.
Kh
og stor tak
Lise
Hvorfor skal mælken være lunken? Hvad forskel gør det for det endelige resultat om den er lunken eller kold?
Jeg er vild med denne opskrift😊
Nu er jeg blevet i tvivl om, hvor mange boller der kommer ud af en portion dej, hvis jeg “kun” vil lave boller?
Venlig hilsen
Lene
Er det varmluft?
mange hilsner
Lise
Med 20 g FiberHusk i dejen, lidt mindre mel og koldhævning i køleskabet natten over, blev de intet mindre end udnævnt til “verdens bedste boller” i går ❤
Hej Gitte, kan bollerne hæve natten over i køleskab eller skal det være i stuetemperatur? Og laver den 8-10 boller OG et franskbrød eller 8-10 boller ELLER ét franskbrød? Mvh
Ser lækre ud. Skal det være tykmælk jeg skal bruge ovenpå bollerne.
Jeg er nødt til lige at spørge, når du skriver fuldkorn- er det så ikke fuldkornsmel du bruger? Ellers er der ikke meget fuldkorn i dem ?
Vh Monica
Hej Gitte
Bollerne er i ovnen, venter spændt. ?
Du bruger flere gange lynhævning, i ovn ved 50 gr.
Når brødet så er hævet, tager du det så ud af ovnen, mens den
Bliver den rette temperatur ???
Hej Gitte
Jeg bagte disse boller den anden dag, og jeg spekulerer på, om du har skrevet forkert i opskriften mht. mængden af mel. 17 dl. virker helt vildt. Jeg nåede op på 12, og det var for endda for meget. Desværre opdagede jeg det for sent, så jeg fik nogle meget tørre boller. 🙁
Skal der stå 7 eller 10 dl. i stedet for 17? For dine dej ser meget fugtig ud på billederne.
De blev fine nok ifh at dejen var lidt tung da jeg havde brugt for meget mel
Tak for svar.
De er i ovnen nu, så må se hvordan de bliver. Hvor meget vejer dine når du former dem, de ser større ud end mine.
Presser du dem lidt når de er formet, de ser lidt flade ud i højden
Er det rigtigt der skal bruges 17 dl mel, det virker vildt. Har næsten det hele i og dejen virker lidt tør i det og rigtig tung
Tak for svaret, jeg må prøve dem, for de ser rigtig lækre ud
Jeg spurgte bare om du tager 1 dl. mælk og udskifter det med 1 dl ymer.
Pensler du med ymer og drysser med det du synes inden de hæver efter de er formet til boller.
Normalt hævet de og så pensler man og så i ovnen?
Hej
Hvis du kommer tykmælk, ymer eller andet mælkeprodukt i skifter du så evt 2 dl. Ud med 2 dl. mælk
Men hvor meget olie?
🙂 mvh Anne Charlotte
Det matcher ca min hjemmebryggede opskrift herhjemme….. Er det bedre med mælk end med vand?
Man kan overveje at bruge olivenolie som fedtstof… Det giver en super smag og gør, at de er fugtige og svampede (ofte i flere dage!).
Den med havregryn har jeg dog ikke prøvet før, men det må jeg prøve.