Fuldkornsboller og franskbrød. Uhm – i dag får du opskriften på lækre grove brød og boller med fuldkornsmel, havregryn, hørfrø og solsikkekerner. Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskriftIntet stikker en nybagt lun bolle med smør – slet ikke hvis det er en fuldkornsbolle, hvis du spørger mig.

Hvis bollen serveres med slagterens lækre valnøddespegepølse er lykken gjort. 🙂Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift

Med denne opskrift kan du nemt bage lækre boller og og ovenikøbet få et franskbrød med som ekstra bonus.

Opskriften kan varieres i det uendelige.

I dagens boller har jeg tilsat hørfrø, solsikkekerner og havregryn, men tilsæt endelig gerne de kerner og korn i du har på lager.

Jeg har tilsat 2 dl fuldkornsmel, men du kan godt tilsætte mere, hvis du ønsker grovere boller. Du kan selvfølgelig også erstatte fuldkornsmelet med alm. hvedemel.Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskriftJeg har brugt mælk, men du kan også bruge mælk, kærnemælk, tykmælk eller andre surmælksprodukter.

Opskriften er nem og du får den lige her: Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift

Her kommer opskriften på:

Fuldkornsboller og groft franskbrød – få en nem opskrift her

Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift
Lækre grove boller med havregryn, solsikkekerner og hørfrø
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Portioner: 10 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 7 dl lunkent mælk kan erstattes med vand eller andet surmælksprodukt
  • 25 gram smeltet smør kan udelades eller erstattes med ½ dl olie
  • 15 gram gær du kan sagtens bruge mere gær
  • 1 tsk. honning
  • ½ tsk salt
  • 120 gram havregryn ca. 4 dl
  • 65 gram hørfrø ca. 1 dl. kan sagtens udelades eller erstattes med andre kerner
  • 50 gram solsikkekerner ca. 1 dl kan udelades eller erstattes med andre kerner
  • 120 gram fuldkornshvedemel ca. 2 dl. (kan erstattes af rugmel/grahamsmel eller hvedemel)
  • 3-400 gram hvedemel ca. 5-7 dl eller til dejen kan slippe fad og fingre
  • Pensling: tykmælk/mælk/æg og drys: sesamfrø eller solsikkekerner.

Sådan gør du

  • Lun mælken og smørret sammen i en gryde eller i en mikrobølgeovnsskål, max. "lillefingervarmt". Tilsæt gær, honning og herefter hørfrø, solsikkekerner og havregryn og rør godt, med håndkraft eller køkkenmaskine.
    Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift
  • Tilsæt salt, fuldkornsmel og hvedemel lidt efter lidt. Tilsæt kun lige hvedemel til dejen kan slippe fingre og dejskål. Ælt godt. Stil dejen til hævning tildækket ca. 30-40 min. eller til dobbelt størrelse. Gerne et lunt sted f.eks. i ovnen v. 30 grader
    Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift
  • Fordel efter hævetiden noget af dejen i en franskbrødsform og form resten til boller. Du kan også bage 2 franskbrød eller boller af hele portionen. Lad brød og boller hæve yderligere 30 minutter et lunt sted (gerne i ovnen på 30 grader).
    Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift
  • Pensl med tykmælk og drys med sesam eller solsikkekerner.
    Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift
  • Bag bollerne 20 minutter i 175 grader (200 grader alm. ovn) og franskbrødet ca. den dobbelte tid.
    Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift
  • Servér bollerne straks, så smørret smelter, så er bollerne nemlig bedst.
    Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift

Noter

Du kan lave boller af hele dejen eller du kan bage 2 franskbrød. 
Fuldkornsmelet kan erstattes med andet groft mel
Både brød og boller kan fryses
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Lækre bløde grovboller og et groft franskbrød – perfekt til den sultne familie

Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskriftBløde, lækre, grove fuldkornsboller og et lækkert franskbrød. Grovbrød der er nemt at lave.

Du kan bruge lige den melsort du har på lager. Du bestemmer, hvor groft/lyst dit brød skal være.

Sådan laver du de nemme grovboller og det grove franskbrød – se billlederne her:

Fyld brødkurven med de lækreste boller og hidkald familien, gæsterne, vennerne, naboerne eller dem du gerne vil forkæle.

Du kan jo sagtens bage boller af hele portionen eller måske 2 franskbrød i stedet for?
Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift

Når der er lune boller må de gerne nydes med tandsmør.Det smelter jo alligevel så hurtigt, så du er nødt til at putte et godt lag på. 😉
Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift

God fornøjelse med dine grovboller og dit grove franskbrød. 🙂

Prøv også disse grovboller med kærnemælk, disse med rugmel eller disse grødboller med havregrød.

Få flere gode nemme opskrifter på grovboller her:

1.

Grødboller - opskrift på grovboller med grød
Svampede grødboller med grød
Se opskriften her
Grødboller - opskrift på grovboller med grød

2.

Boller med kærnemælk & havregryn - grovboller
Bløde grovboller med havregryn og kærnemælk
Se opskriften her
Boller opskrift på grovboller med kærnemælk

3.

Boller med rugmel - opskrift på grovboller
Lækre, bløde grovboller bagt med rugmel, hørfrø og Manitobamel
Se opskriften her
Grove boller med rugmel og hørfrø - nemme, bløde og lækre

4.

Grovboller med havregryn - nem opskrift
Grovboller med havregryn - nemme, bløde og lækre
Se opskriften her
Grovboller med havregryn, bløde og lækre

5.

Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller
Lynhurtige grovboller uden æltning
Se opskriften her
Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller

6.

Grovboller uden hævning - nem opskrift
Lynhurtige boller med havregryn - uden hævetid
Se opskriften her
Grovboller uden hævning - nem opskrift

7.

Manitoba brød og boller af Manitoba mel
Bløde grovboller og frankbrød med Manitoba mel
Se opskriften her
Manitoba brød og boller af Manitoba mel

8.

Speltboller - boller med speltmel og havregryn
Lækre grovboller med speltmel og havregryn
Se opskriften her

9.

Groft brød og boller med rugmel og havregryn
Lækre nemme grovboller og groft brød med rugmel og havregryn
Se opskriften her
Groft brød og boller med rugmel og havregryn

10.

Havregrødsboller - bag boller med havregrød
Svampede boller med havregrød
Se opskriften her
Havregrødsboller - bag boller med havregrød


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3200 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.