Der er mange opskrifter på tærte på bloggen og jeg troede faktisk at jeg havde eksperimenteret mig frem til den optimale grove tærtebund, af en grov tærtedej.
Den er også skøn og den blev et kæmpe hit og du kan finde opskriften lige her – prøv f.els. en lækker rødløgstærte med bacon.Nå men hvad er det mon så for en tærtebund der venter i dag? Tjo det er såmænd en helt ny variant jeg afprøvede i dag – en tærtedej, der gav en bund der er fyld med fibre og som er helt uden hvedemel.
Og hvad består den nye, spændende grove tærtebund mon så af?
Tjo såmænd af blendet havregryn, solsikkekerner, olie og æg. Mega-nemt og sundt også – i forhold til andre smørtunge tærtebunde. Om det er LCHF må jeg også hellere lade være med at udtale mig om, men jeg tror det næsten – måske? Tærten smagte skønt og dagens fyld var med porre og bacon. Fyldet bestemmer du jo helt selv. Måske du i stedet er fan af skinke/ost, tomat/feta, rødløg eller noget helt tredje?
Der er så mange muligheder, men her nedenfor får du opskriften på den grove tærtebund med porre/baconfyld.
Tærtedej med havregryn – grov, sund porretærte uden hvedemel
Ingredienser
Tærtebund:
- 5 dl havregryn blendet
- 1,5 dl solsikkekerner blendede
- 1 dl rugmel
- 2 æg
- 1 dl olie f.eks. solsikkekerneolie
- Salt
Tærtefyld:
- 150-200 gram bacon i tern eller klippet i strimler. Bacon kan udelades
- 5 porrer snittet i skiver. Andre grøntsager kan bruges
Ægggeblanding:
- 8 æg
- 7 dl mælk
- Salt/peber
Sådan gør du
Tærtebund:
- Blend havregryn og solsikkekerner og bland med rugmelet.
- Tilsæt æg, olie og salt og rør dejen sammen. Er dejen for tør, tilsæt da lidt ekstra olie. Er den for våd, tilsæt da en spsk ekstra rugmel.
- Smør to tærtefade og fordel dejen med en halvdelen i hver. Mine tærtefade målte 27 cm i diameter og de var ca. 4-5 cm. høje
- Dejen kan ikke udrulles, men tryk den i stedet ud i tærteformene med fingre/håndrod. Dejen skal være 1-2 cm. op af kanten på tærtefadet.
Tærtefyld:
- Svits nu bacon på en pande. Rens og snit porrer og tilsæt nu porreskiverne på panden og lad dem svitse med, sammen med baconstykkerne.
- Fordel porrer/bacon i tærtefadene,
Æggeblanding:
- Rør æggeblandingen sammen og tilsæt rigeligt salt/peber. Fordel æggemassen i tærtefadene, en halvdel i hver.
- Bag tærterne ca. 45 min. v. 175 grader varmluft.
- Tærterne er færdige, når de er gyldne og sprøde og æggemassen fast
- Serveres evt. med grøn salat
Noter
Sprød porretærte med bacon – af grov tærtebund
Det var en totalt lækker tærte og vi var så heldige, at der var tærter nok til to dage. Bunden blev særlig sprød og og fyldet smagfyldt. En interessant tærtebund, jeg bestemt vil overveje at lave næste gang der skal serveres tærte her på matriklen.
Kan man lave porretærte uden uden hvedemel?
Der er jo slet ikke hvedemel i, men om du kan spise den, hvis du er glutenallergiker, må du hellere selv bedømme.
Jeg ved ikke om der er gluten i rug- og havre, så fralægger mig på forhånd lige ethvert ansvar. 😉
Hvis du kan råde hér, så del gerne en kommentar herunder, som kan kvalificere mine ord og hjælpe andre godt på vej 🙂Grøntsagstærten er perfekt at servere til frokost eller som hovedret, serveret med en fyldig salat til. Tærterne tager lidt over 1 time at lave men til gengæld bliver der tærte nok til 2 dage og på dag 2, skal tærten bare lunes. Nemt og hurtigt.
Du ser fremstillingsprocessen i billeder fra start til slut lige her:
Sådan laver du porretærte med bacon af grov tærtedej med havregryn – se billederne her:
I kan også bruge tærte 2 til frokost dagen efter? Den vil også være perfekt at tage med i madpakken.
Tærten kan også sagtens fryses og gerne i tærteformen, så er det nemt at tage den op og lune den i ovnen efter optøning. Jeg har brugt to lidt høje tærtefade på ca. 25-27 cm. i diameter og 4 cm høje. Grøntsagstærten med den sunde, fiberholdige bund var et stort hit her i familien. Min søn, der går meget op i sundhed og helse, var ellevild og bad faktisk om opskriften. Han er jo selv begyndt at gå i køkkenet, og jeg er sikker på at han nu funderer over selv at lave sin helt særlige tærtevariant.
Det er ikke sidste gang denne tærte bliver serveret hjemme hos os. Den næste grove tærte der er på vej bliver nok en bacon/rødløgstærte tror jeg?
Tærterne er bestemt et realistisk hverdagsmad-projekt men vil også være perfekt som frokostservering i weekenden, en dag du skal have gæster. Der vil være jubel omkring dit middagsbord – tro mig – og mange vil spørge om opskriften 🙂
God fornøjelse med tærteprojektet og tip gerne om dit yndlingstærtefyld – jeg er SÅ nysgerrig 🙂
Hej Gitte
Glæder mig til at smage tærten, men havde ikke set at opskriften var til to tærter og skal kun lave en. Ved du om man kan fryse en portion tærtedej ned?
mvh. Gitte
Hej Gitte
Mums den ser lækker ud ?
Skal bunden ikke forbages ?
KH Lillian
Altid spændende og lækre opskrifter der tikker ind i dine nyhedsmails. Den skal helt klart prøves meget snart. Og den er dejlig billig når man ikke skal bruge smør, ost og fløde.
Ros fra en hyppig bruger af dine lækre opskrifter som jeg tit vidergiver.
Såsom din lækre krydret æblecrumble jeg serverede i weekenden. Gæsterne var helt solgte og fik opskriften med hjem.
Tak for al den dejlige inspiration og opskrifter fra din blog
Rugmel er ikke glutenfri og ikke alle glutenallergikere kan tåle havregryn. Havregryn kan dog fås uden gluten.