Guldkage. Uhm – i dag får du opskriften på den lækreste guldlagkage med marengs bagt i bradepande.
Er du også bare vild med marengskager?
Åh jeg elsker dem! Efter jeg har fundet ud af, at det er rigtigt nemt at lave en god og vellykket marengs, så laver jeg tit og gerne marengskager. Uhm.
Hvis du tænker det er svært, så fortvivl ej. Følg opskriften nedenfor, så kommer du godt og sikkert i mål. I dag skal du høre om en lækker marengskage, der har stået på min kagebage-to-do rigtigt længe.
En guldkage eller en guldlagkage, som den også kaldes.
Ej hvor er jeg glad for at jeg prøvede den.
Det var virkelig en nem og lækker kage, der smagte utroligt godt.
Kagen er allerede blevet en ny favorit herhjemme og jeg har glædet mig til at dele opskriften med dig 🙂
Guldkagen er en rigtig god gammel klassiker i de danske køkkener.
Det er en rigtig nem og enkel kage at bage. Den smager skønt og faktisk smager den så godt, at man skulle tro, at den var meget sværere at lave.
Jeg glæder mig til at lave den igen, en dag vi får mange gæster og du kan roligt også springe på. Jeg bagte guldkagen på én bageplade og skar dem over i to, på den lange led.
Kagen består af en sukkerbrødsbund med marengs på toppen, lagt sammen med syltetøj og flødeskum.
Lagkage agtig, bare en firkantet version. Perfekt hvis I får mange gæster.
Jeg ville jo gerne have bagt kagen som en rund lagkage, men jeg havde ikke 2 springforme i sommerhuset.
Jeg eksperimenterede med at bruge en bageplade og det gik rigtigt fint.
Brug gerne runde forme, hvis du har.Skal du bruge kage til ekstra mange lækkersultne gæster, så kan du fordoble opskriften, og lægge to hele kagebunde sammen, ovenpå hinanden. Bunde der fylder hele bagepladens størrelse.
Kagen kan sagtens bages dagen før og så lægges sammen på serveringsdagen.
Kagen minder om en amerikansk lagkage, men i sin oprindelige form er guldkagen bare lagt sammen med flødeskum.
Jeg tænkte dog at noget syrligt appelsinsyltetøj ville klæde kagen og det var bare en rigtig god idé.
En amerikansk lagkage er vendt med kompot i flødeskummet, så denne guldkage minder meget om den amerikanske version.
Du kan bruge lige det syltetøj eller kompot du har på lager, men du kan også fint nøjes med flødeskum.
Prøv også at lægge kagen sammen med frisk frugt eller friske bær, alt efter sæson.
Guldkage i bradepande – guldlagkage marengskage opskrift
Ingredienser
Sukkerbrødsbund:
- 4 æggeblommer
- 75 gram sukker
- 100 gram smør blødt
- 150 gram hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 6 spsk mælk
- 1 nip salt
Marengstop:
- 4 æggehvider
- 200 gram sukker
- 1 tsk eddike
- 1 nip salt
- fintrevet mandel eller hasselnøddeflager kan udelades
Fyld:
- 2½ dl fløde
- 2-3 spsk syltetøj - gerne lidt syrligt f.eks. appelsinsyltetøj, abrikos, hindbær eller rabarber kan udelades
Sådan gør du
Kagebund:
- Pisk smør, sukker og æggeblommer sammen
- Bland hvedemel med salt og bagepulver og rør det i dejen. (pisk ikke). Tilsæt mælk
- Beklæd en bageplade med bagepapir og smør dejen ud i en firkant på ca. ½-1 cm tykkelse.
- Du kan også lave kagebunden i 2 springforme. Jeg havde kun en bageplade og det fungerede fint. Jeg lod ikke dejen komme helt ud til kanten, men næsten. Bunden skal ikke forbages
Marengs:
- Pisk æggehviderne let stive (til æggehviderne kan stå selv i skålen). Tilsæt salt
- Drys nu sukkeret meget forsigtigt i, kun meget lidt sukker af gangen. Pisk marengsen mindst 5 minutter. Tilsæt eddike undervejs. Marengsen er færdigpisket, når du kan trække seje toppe i marengsen
- Smør marengsen på kagebunden
- Riv f.eks. lidt mandler på toppen, men det er ikke nødvendigt. Bag kagen ca. 35-40 minutter v. 140 grader varmluft (165 grader alm. ovn).
- Hold øje med kagen og skru evt. lidt ned for temperaturen, hvis kagen bliver for mørk. Hvis du bager kagen i springforme, kan du nok nøjes med den halve bagetid. Kagen er færdig, når marengsen er sprød og gylden. Åbn ikke ovnen under bagningen
- Når kagebunden af afkølet, så skær bunden over på midten (på den lange led)
Fyld:
- Pisk fløden og rør evt. syltetøj i. Det smagte godt med appelsinsyltetøj,
- Løsn kagebundene forsigtigt med en paletkniv og lirk den forsigtigt over på et kagefad.
- Fordel flødeskummet på den ene kagebund å
- Læg den anden bund forsigtigt ovenpå
- Lad gerne kagen trække lidt, før du skærer den ud
Noter
En sprød og lækker marengskage med sukkerbrødsbund og flødeskum
Guldlagkagen kan være lidt porøs at udskære, men man kan fint udskære gode stykker.
Du kan også bage kagen som en hel kage i bradepande. Tjek f.eks. denne lækre opskrift ud:
Uhm hvor er det bare en lækker kage og der bliver kage til mange gæster, i sådan en portion.
Kagestykkerne er ret søde i det, men alligevel kunne vi godt spise 2 stk. pr. mand. Hov 🙂Vores sommerhusnaboer fik også en kageleverance, men alligevel er der næsten en halv kage tilbage. Heldige os.
Jeg tror nemlig at kagen er endnu bedre i morgen, når den har sat sig natten over?
Måske vi kan finde flere søde naboer at forkæle? De plejer at være taknemmelige “ofre” 🙂Her kan du se kagesnittet, efter vi har smagt et stykke. Uhm hvor er det altså bare en lækker kage.
Kagen minder en del om en bedstefars skæg kage, men der er flødeskum i denne, istedet for kun et syltetøjslag.
Den kunne også minde om den lækre Kvæfjordskake?
Alle de skønne kager med marengs du kan finde på bloggen. Du kan finde dem alle ved at klikke lige her:
Rigtig god fornøjelse emd din guldkage eller guldlagkagen
Hej – nøjj, hvor ser den lækker ud! Og så feder den jo ikke, da den kun består af tomme kalorier 🙂
Jeg vil lave den som en rund lagkage, men er det så samme mængder til to springforme på 22 cm.
Og hvordan skal jeg få bundene til at passe i springformene?
For nogle er det måske dumme spørgsmål, men for mig lyder de nu fornuftige nok, når man, som jeg, ikke har de store erfaringer med den slags kager.