Benløse fugle i ovn. Uhm her får du opskriften på møre benløse fugle tilberedt i stegesoen i ovnen.
Langtidsstegt lårtunge af oksekød, omviklet med bacon og serveret med en lækker flødesovs med tyttebær. Lyder det ikke bare som en lækker menu?
Det smagte bare SÅ lækkert. Den ret kan du godt glæde dig til at prøve.
Længe har jeg funderet. Hvad bruger man mon okse lårtunge til?
Min mand sprang til på et godt tilbud i efteråret. En landmand fra byen ville sælge oksekød og manden min slog til. Pludselig var vi de glade ejere af 1/8 okse.
En MASSE lækkert kød blev det til, osso buco, oksemørbrad og andre lækkerier. Heldigvis var kødet pakket i poser og mærket, så vi kunne se hvad det var.
Og godt for det! For vi har bare vist os at være nogle værre kødanalfabeter begge to. Hvad dælen er tværreb og okselårtunge?

Manden fik hurtigt klaret sin nemme opgave. Han bestilte og betalte for kødet (tak tak), MEN så var det op til mig at prøve at kreere lækre retter af kødet.:-)
Heldigvis elsker jeg denne type udfordringer og indtil nu er det lykkedes meget godt. Skønt med lækkert kød at eksperimentere med i køkkenet.
NÅ men i fryseren fandt jeg posen med tårtunge. Hvad stiller man mon op med sådan et stykke oksekød?
Det blev til benløse fugle med bacon, stegt i stegeso, serveret med flødesovs, kartofler og tyttebær.
En lækker menu. En kæmpe succes faktisk. Det er faktisk nemt at lave benløse fugle. Det smager så lækkert, så udbyttet står så rigeligt mål med anstrengelserne.
Jeg har ikke smagt benløse fugle siden jeg boede hjemme. Jeg har aldrig før prøvet at lave det selv. Hvorfor mon ikke?! Det smager jo mega godt og forberedelserne tager ikke mange minutter.
Min mors benløse fugle smager så englene (fuglene?) synger, så der er en del at leve op til. Mine forventninger var skyhøje.
Jeg besluttede mig for at prøve at lave benløse fugle af lårtunge kødet.
Hvad er benløse fugle?
Ja hvorfor retten hedder benløse fugle, ved jeg ikke?
Jeg ved bare at det er en super lækker ret med oksekød i skiver rullet sammen om persille og med bacon viklet om.
Traditionelt laver man benløse fugle af okseinderlår, men det smager også rigtigt fint med lårtunge. Måske man også kan bruge andre udskæringer, som f.eks. okseklump.
Når du tilbereder kød i stegesoen, skal det nok blive mørt, næsten uanset hvilken udskæring du bruger.
De benløse fugle nød vi med den dejligste flødesovs. Vi spiste nye kartofler og tyttebær til. Uhm.
Retten er blevet lavet i Danmark i flere hundrede år. En gammel klassiker og en populær ret.
Benløse fugle er også kendt i udlandet, ja hvad mon den hedder dér? Pyt. Det er Comfort food og mormormad af allerbedste slags.
Jeg besluttede at det skulle være et Römertopf projekt. Stegesoen er jo PERFEKT at langtidsstege oksekød i. Kød bliver altid super mørt.
Det var en rigtig nem opskrift. Har du ikke en stegeso, så kan du sagtens lave den i en stegegryde på komfuret. Du kan også bruge din slow cooker/crockpot eller sætte din stegegryde i ovnen.
Opskriften får du lige her. Den er nem.
Benløse fugle i ovn med flødesovs – få en god nem opskrift til stegeso hér

Ingredienser
- 1 kg lårtunge eller okseklump ell. okseinderlår
- Smør til stegning
- 150-200 gram bacon skiver skåret i halve
- Salt/peber
- Evt. persille
- 2 løg
- 1 liter oksebouillon af 2 okseboullonterninger
- 2½ dl piskefløde kaffefløde eller Milda kan også bruges
- Jævning
- Kulør
- Tilbehør: Kartofler, tyttebær, flødesovs Ris eller kartoffelmos smager også lækkert til
Sådan gør du
- Lad stegesoen suge vand i minimum 15 minutter, hvis du bruger en stegeso af rødler (Römertopf)
- Skær lårtungen i skiver på ca. ½ cm Krydr kødstykken godt med salt og peber på begge sider.

- Rul stykkerne sammen. Du kan putte lidt persille indeni kødrullerne

- Skær baconskiverne i halve og vikl bacon om hvert kødstykke.

- Vikl kødsnor omkring eller brug kødnåle/bambuspinde
- Steg kødrullerne i smør. Krydr kødrullerne igen. Steg dem på begge sider og fordel dem herefter i stegesoen.

- Fordel de benløse fugle i stegesoen

- Opblød 2 oksebouillonterninger i 2 dl kogende vand og bland det med 8 dl kold vand, så væsken køler ned.
- Skræl løg og skær løget i skiver. Steg løgene i pandens stegesky
- Fordel de bløde løg ovenpå og hæld bouillonen over. Kog panden af med lidt vand/mælk og hæld også det i stegesoen.

- Sæt låget på stegesoen og sæt den i en kold ovn. Tilbered de benløse fugle i 1½-2 timer v. 200 grader varmluft. Sæt den i en kold ovn. Gerne længere tid, ved lavere temperatur. De benløse er færdige, når kødet er mørt

- Tag de benløse fugle op af sovsen og hæld stegeskyen i en gryde, incl. løg. Tilsæt fløde og jævn sovsen. Tilsæt kulør. Smag til med salt, peber og evt. tyttebær.

- Læg kødstykkerne tilbage i flødesovsen og servér med f.eks. kartofler, kartoffelmos eller ris til.

Noter
Retten er fryseegnet
Gammeldags benløse fugle lavet af lårtunge og bacon – kan også laves med okseinderlår
Det hører sig til med persille indeni de benløse fugle. Hvis du er vild med det, så put det gerne i. 
Du kan også bare rulle kødstykkerne sammen om salt og peber, eller lidt hakket løg måske?
Jeg kunne ikke finde bomuldssnoren, da jeg skulle rulle mine benløse fugle. Det blev derfor til bambuspinde. Faktisk var det grillspyd.
Ja nød lærer nøgen kvinde at spinde 🙂 Sådan lykkedes det mig at holde sammen på rullerne.
Det var nemt at tage grillspyddene ud af fuglene efter endt tilberedning. Brug gerne bomuldssnor, hvis du har. 
En fyldt stegeso næsten klar til ovn. Husk altid at sætte en Römertopf i en kold ovn. Bratte temperaturskift kan nemlig få den til at sprænge. 
Retten kunne fint have simret i timevis. Ja faktisk kan du sagtens langtidsstege benløse fugle, hvis du har tid til det.
Vi havde kun 1½ og det var nok.Kødet blev supermørt. Tilbered dog gerne ved lavere temperatur i længere tid. 
Imens stegesoen simrede, blev kartoffel køkkenslave skrælleren sat i sving.
Min søde mand skrabede en masse nye kartofler. Det tager LAAAANG tid! Tit køber vi derfor de nye kartofler vaskede og skrabede, men ikke lige i dag.
Da sovsen skulle jævnes, kunne jeg ikke finde kuløren. Bare typisk. Lige netop sådan en dag, hvor der skulle lækker brun sovs på menuen. 🙂
Vi måtte klare os uden. Det forklarer hvorfor min sovs desværre ser ret bleg ud. Husk du lige kulør i din brune sovs. 🙂 
Heldigvis havde jeg en æske Maizena brun sauce-jævner. Det hjalp en smule.
Saucen ser desværre ikke helt så appetitlig ud, øv. Slet ikke så appetitlig som den smagte! Øv.
Vi kastede os nærmest over maden, så ups. Glemte helt at få taget billede da tallerkenen var fint anrettet fra start. Her er jeg godt igang. 🙂
Selvfølgelig skulle der tyttebær i flødesovsen. Vi spiste også tyttebær ved siden af. Det er nemlig lækkert som tilbehør.
De nye kartofler? Ja de smagte så godt at, at det klart var besværet værd at skrabe dem. Det kan jeg jo sagtens sige, når det var min mand, der var i sving! 😀
Vi spiste lidt dampede majs til, som grøntsagstilbehør. Dampet broccoli vil også være et hit.Sikke noget lækkert aftensmad.
Familien roste retten i høje toner og der blev storspist, kan du tro. En ny livret, har vist set dagens lys herhjemme. Vi elsker mormormad!:
Portionen var heldigvis så stor, at der var mad nok til os 4 i 2 dage. Skønt med så lækre madrester på dag 2. 🙂
Du kan få inspiration til mange flere lækre opskrifter til stegeso / Römertopf ved at klikke her.









Det lyder rigtig godt, det vil jeg prøve, for jeg har en lårtunge i friseren. Du kan også købe oksekød hos os.