Helstegt oksemørbrad, bønner og lækre cremede flødekartofler

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_5711Så er der mormormad på menuen igen, denne gang i luksus-klassen:

Mør og smagfuld oksemørbrad og cremede flødekartofler, hertil bønner og stegeskysauce.

Oh la la en lækker vindermenu!

Vi spiste den for et par uger siden. Jeg er langsomt i gang med at grave mig igennem en stak ophobede indlæg, og nu er tiden kommet til vinder-mørbraden.

DSC_5697

Indrømmet. Det er FØRSTE gang i mit madliv jeg har prøvet at tilberede en oksemørbrad og jeg var da også noget ængstelig for udfaldet. Altså et stykke kød til over 200 kr.,jamen gys det ville da bare være SÅ ærgerligt hvis det skulle blive sejt, overstegt og som sålelæder?

Heldigvis blev oksemørbraden vellykket og de cremede flødekartofler endte faktisk ud med at blive de allermest vellykkede flødekartofler jeg nogensinde har lavet? Selv teenagesønnen var benovet og lykkelig, og der skal MEGET til på flødekartoffelfronten. Rimeligt perfekt at flødekartoflerne klappede, når nu de skulle matche så fornemt et stykke kød 😉

DSC_5706

DSC_5709

Her får du opskriften på vindermenuen: oksemørbrad med flødekartofler med bønner og stegeskysauce.

Du skal bruge:

1 oksemørbrad. Denne oksemørbrad vejede 1,5 kilo

Smør til stegning

3 løg i kvarte

Salt/friskkværnet peber

DSC_5700

Flødekartofler (4 pers.i 2 dage, eller 8 gæster):

2½-3 kilo kartofler

3 løg i skiver

5-6 fed hvidløg.

1 liter fløde (Ja, en liter! Jeg brugte Milda light, men brug gerne ½ liter piskefløde og supplér med mælk).

Salt/peber

200 gram revet ost.

Bønner:

1 pose frosne bønner

DSC_5586

Sådan laver du helstegt oksemørbrad:
  • Afpuds mørbraden for hinder og krydr den godt på begge sider med salt og friskkværnet peber.
  • Svits oksemørbraden i smør på en pande.
  • Steg herefter oksemørbraden i ovnen 30 minutter ved 150 grader varmluft, eller til stegen når en kernetemperatur på 62-63 grader (brug stegetermometer).
  • Lad stegen hvile 15 minutter før servering, let tildækket med staniol.
  • Si stegeskyen og jævn den, tilsat lidt kulør. Lad løgene stege videre i ovnen et kvarters tid, så de kan blive bagte og lækre.DSC_5615

DSC_5619

DSC_5630DSC_5638

DSC_5652

DSC_5675

DSC_5701

Flødekartoflerne går du igang med i god tid før stegen. De skal stege i ovnen i 1½ time ved 150 grader varmluft. Stegen må du hive ind og ud undervejs.

Sådan laver du lækre cremede flødekartofler med løg, hvidløg og ost.
  • Skræl kartofler og løg og skær i skiver. Fordel kartofler, løg og ost i ildfaste fade. Brug gerne en høj skål, så du undgår at alt for meget væde fordamper under tilberedningen.
  • Tilsæt pressede hvidløgsfed, salt og peber og fløde til sidst, så hvidløg og krydderier fordeler sig godt ned i kartoflerne.
  • Dæk fadene med staniol.
  • Sæt kartoflerne i ovnen, min. 1½ time v. 150 grader varmluft.

DSC_5580DSC_5581DSC_5585

DSC_5705Stegen er nu færdighvilet og skæres i skiver. Den er supermør og lækker. 
DSC_5699Dampkog bønnerne i 5 minutter i mikrobølgeovnen i en skål med låg med 1 spsk. vand på bunden og et saltdrys.
DSC_5653Så er vindermenuen klar til servering:

Mormormad  i luksusklassen.

DSC_5708Det er ikke sidste gang jeg tilbereder oksemørbrad. Næste gang vil jeg give den 5 minutter kortere tilberedningstid, synes nemlig godt stegen kunne have været lidt mere rosa i midten. Stegen var dog superlækker og mør så vi var ganske godt tilfredse og der er absolut ingen anmærkninger der 😉

Stegen, den brune sauce og især flødekartoflerne blev rost til skyerne af teenagerne.  Min søn har været noget frustreret over at moren ikke har kunnet lave flødekartofler lige så godt som dem man få på restauranter, til buffetter, til ens konfirmationsfest f.eks.? Han kiggede imponeret på mig. Måske er der håb endnu? Disse flødekartofler var da vist et skrift på vej i den rigtige retning? 😉

DSC_5710

Tja, tjo, tror jo nok at rigeligt fløde er tricket? 1 liter fløde? Jamen du milde skaber?! Grunden til at det blev denne voldsomme mængde var, at jeg hovsa-opdagede en del bøtter Milda-fløde i køleskabet der med hastige skridt nærmede sig sidste salgsdato. (jeg køber altid et bjerg  Milda-bøtter når de er på tilbud).

Jeg må indrømme, at flødekartofler ikke bliver dårligere af at der tilsættes 1 liter fløde. Det er vist slået fast som et faktum nu. Nogen ville sige at light-fløde-produkter burde bandlyses i retter som denne men du får mig  ALDRIG til at bruge 1 liter almindeligt piskefløde! Aldrig! Disse kartofler smagte fortrinligt og blev slev ikke fede og vamle, som “buffet-flødekartofler” ofte er.

Vil du prøve at se julelys i øjnene på din familie, så prøv at tilsætte 1 liter fløde til flødekartoflerne næste gang. Prøv da fløde-light-versionen? 😉

DSC_5704

Jeg iler til køjs. Sidste arbejdsdag før ferien venter i morgen. Det er ikke helt gået op for mig endnu. Jeg har knoklet som en hest hele ugen for at blive færdig til ferien. Alt klappede og lykkedes til sidst. Nu har ferielalleglæde ramt min krop og mit sind. Nupper dog lige en lørdagsvagt i morgen.

Piece of cake, når man ved der venter fire uger forude!

FIRE UGER?!?! 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

4
Skriv en kommentar

2 Kommentar tråde
2 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
2 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Jenny

Hej Gitte

Nej, blomkålen er bare kogt og blendet med lidt af kogevandet.

Jenny
Ps, du kan altid hoppe på lchf, så er det kartoflerne og ikke fløden, der er farlig

Jenny

Hej Gitte

Min mor lavede en version af fløde kartofler med mælk og majsenajævner, de var rigtig gode, men selvfølgelig smager de ikke som de rigtige.
Ellers kan jeg anbefale en bechamelsovs på blendet blomkål, den optræder på mange blogs, og smager faktisk godt, og ikke bare sundt.
Jenny

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer