•  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lækre sprøde specier med nougat og hasselnødderFredag og den slemmeste trang til at bage specier. Det kan jo komme over os alle, ikke? Kender du det? Specierkagebage-og spise-trang?

Der er sjældent langt fra tanke til handling i mit køkken. Smør ud af køleskabet – tjek. Flormelis og hvedemel afmåles. Nougat og hasselnødder hakkes. Specieruller trilles. Bageplader ind i ovnen efter aftensmaden. Voila! Lækre småkager til aftenkaffen (og dessert).DSC_7333Hvis vi – og kollegerne – er heldige, er der specier nok til at fylde kollegakagedåsen. Det er ALT for længe siden….men øh…nu har jeg mine tvivl…. Der er jo MEGET længe til mandag. 😉

Halløj i skuret, hvor var det nogle lækre småkager! Jeg har bagt specier før, her med chokolade og saltstrejf og her en lækker variant med lakrids

Hvad er specier? 

En lille lækker lynhurtig småkage, der består af kun 3 ingredienser: smør, flormelis og mel. Kagerne er uden hævemiddel og æg. Du har som regel ingredienserne i dine køkkenskabe. De nemmeste kager og farlige kager, for sikke hurtigt de kan trylles.

Geniale kager, men rimeligt fedtholdige. Kagerne skal trilles i stænger, der helst skal stå koldt længe før de skæres. Jo koldere dej, jo tyndere kan specierne skæres. Jo tyndere specier, jo sprødere kager.  DSC_7335Dagens specier med nougat og hasselnødder var SÅ lækre, men hak du gerne hasselnødder lidt finere end jeg har gjort, så bliver dejen lidt nemmere at skære ud. Brug gerne en minihakker til at hakke hasselnødderne fint.

Jeg brugte en rest nougat og smagsmæssigt gik det bare rigtigt fint i forening med hasselnødderne. Uhm. Så lækre kager! Pyt med om at de ikke blev superrunde.

Wow hvor smagte de nougatspecier bare godt!

Jeg har glædet mig meget til at dele opskriften med dig. Den kommer lige her:
Lækre sprøde specier med nougat og hasselnødder

 

Specier med nougat og hasselnødder – opskrift

Lækre sprøde specier med nougat og hasselnødder
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 9 minutter
Samlet tid: 19 minutter
Ret: Biscotti, kanelsnegle og cookies, muffins
Kategori: Brød og kager
Keyword: hasselnødder, nougat, specier
Portioner: 100 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • 250 gram smør
 • 125 gram flormelis
 • 375 gram hvedemel
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 2 håndfulde grofthakkede hasselnødder
 • 100 gram blød nougat i små tern. Kan erstattes af chokolade

Sådan gør du

 • Hak smørret i små stykker
 • Tilsæt mel, flormellis og vaniljesukker
 • Brug hænderne til at ælte smørret godt ind i de tørre ingredienser.
 • Arbejd også hasselnødder og nougat godt ind i dejen.
 • Tril 3 stænger og stil dem gerne i køleskab eller fryser 1 times tid (mindst), så er specierne nemmest at skære. Brug en meget skarp kniv.
 • Skær kagerne ud og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Der er plads til mange kager pr. plade, for de hæver ikke.
 • Jeg fik plads til ca. 50 kager pr. plade - eller flere
 • Bag kagerne 7-9 minutter v. 150 grader varmluft (meget afhængigt af hvor tykke/tynde dine specier er - mine var tykke, så de fik 9-10 minutter)
 • Lad kagerne afkøle på bagepladen.

Noter

Forslag til alternativt specie-fyld: lakridspulver, grofthakkede tranebær, grofthakkede lakridsstykker, smarties, citron, marcipan?
Specierne kan holde sig 1-2 uger i tætsluttende kagedåse
 
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Lækre specier med nougat og hasselnødder og nemme og hurtige at bage

Lækre sprøde specier med nougat og hasselnødderFyldet kan som sagt varieres i det uendelige. Dagens specier med nougat var skønne og har du en rest nougat til overs fra julen, så er det jo en oplagt lille julekage.

Har du ikke nougat på lager, så kan det jo fint erstattes af chokolade f.eks.

Jeg er også fan af disse med kokos og marcipan eller varianten med lakrids. Det kunne også være disse lækre citronspecier? Uhm – så mange lækre specier vi kan bage.

Sådan laver du specier med nougat og hasselnødder – se billederne her:

 

Speciedejen smager fortryllende og jeg storspiser altid kagedej, når der ikke er æg i. Jeg er endnu ikke helt blevet afvænnet min salmonella-forsigtighed, så kager uden æg er de bedste, for dejen……uhm…haps 🙂
Lækre sprøde specier med nougat og hasselnødderBrug en skarp kniv, når du skal skære specierne ud. Jeg var ikke megatålmodig, så jeg skar dejen ud imens den stadig var lun. Fyy skamme! Jeg havde hverken plads i køleskab eller fryser og iøvrigt var jeg kagesulten NU jo – og ikke om et par timer?! Har aldrig været god til de småkagedeje der skal ligge koldt et døgns tids 😉Lækre sprøde specier med nougat og hasselnødderSæt gerne dit eget præg på kagerne – og lav din helt egen variant. Hvad med choko/mint-specier? Hvad med orange/chokolade-specier? Hvad med dumle-specier?

Åh ja hvis det ikke var for de 250 gram smør, så kunne jeg sagtens overtale mig selv til at bage specier oftere. Indrømmet. Der bliver 100 kager og efter den udregning, er 250 gram smør jo ikke meget?

Kast dig roligt ud i projektet, men alliér dig gerne med nogle gode kagespisere, så du ikke spiser alle kagerne selv? Jeg må skynde mig at stoppe mine i kollegakagedåsen – og sætte hængeløs på – så de ikke forsvinder i løbet af weekenden 😉Lækre sprøde specier med nougat og hasselnødderDet var jo slet ikke meningen altså, men pludselig var der specier på fredagens småkagefad. Måske jeg er på vej til at introducere….fredagskagen her på bloggen? Ligesom vi også har….søndagskagen og nogen gange lørdagskagen?

Jeg er vist bare  en uforbederlig – kage- og småkage-bage-spise-nørd. Håber du hænger på til det hele?
Lækre sprøde specier med nougat og hasselnødderMig? Jeg nyder udsigten til weekend

Jeg har hygget mig med en vis KalleBølle her i eftermiddag. Vi har gået tur for første gang og har bl.a. hilst, snakket og bidt lidt i to små søde piger her på vejen og deres far (min ex-kollega). Vi har også besøgt en sød ældre dame på vejen, som desværre mistede sin mand for nogle måneder siden.

2015-08-24 09.53.16

KalleBøllen muntrede hende op i den grad og sikke hyggeligt det var at sludre. Kalle gik totalt omkuld på køkkengulvet hos vores vært, af lutter begejstring. Sikke en fest-papegøje. Det er hårdt at springe ud som besøgsven 🙂

Følger du med ovre på bloggens Facebook-side vil du vide, at jeg i ny og næ “Kalle-spammer”. Jeg tænkte at jeg ville styre mig og har prøvet et par dage uden Kallespam. Det er jo ikke alle der er vilde med hunde jo. Straks kom der klager! “Hvornår kommer der Kallespam igen?” 😉

Så skønt at mange af jer er lige så vilde med den lille tøjhund som jeg. Den er da også helt uimodståelig  🙂


 •  
 •  
 •  
 •  
 •