•  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_7271Så er der mormor-mad på bloggen.

En vaskeægte mormor-menu med langtidsstegt culottesteg stegt i øl  og hertil bagt kartoffelmos, hvidløgsbagte gulerødder og den lækreste flødesauce med tyttebær.

For at det ikke skal være løgn, så lavede sønnike budding til dessert. Ak jamen, ikke et øje var tørt,. Så bliver det vist ikke meget mere mormor-style!? 🙂

DSC_7282

Det hele startede sådan set med dette gode tilbud. Alle delikatessens culottestege sat ned til halv pris (uanset vægt, gæt lige på om jeg valgte den største??)

DSC_7233

Jeg iler med at bringe opskriften på den fulde mormor-menu: 

Du skal bruge (til 4 personer i 2 dage): 

Langtidsstegt culottesteg stegt i øl:

1 culottesteg (dagens culotte var på 2,5 kg)

3 løg skåret i kvarte.

4 laurbærblade

1 øl

½ liter oksebouillon

Salt/peber.

1 øl

DSC_7285

Flødesauce: 

Stegesky fra stegen.

1-½ dl. fløde

1 spsk tyttebær (ca.)

Salt/peber

Maizena-jævning

DSC_7264

Ovnbagt kartoffelmos:

3 breve kartoffelmos (ja jeg orkede ikke at lave kartoffelmosen selv helt fra bunden, men det kan du jo overveje, hvis du orker? )

1,5 liter vand

3-4 dl. mælk

1 dl. fløde (ell. mælk) Gerne Milda fløde light.

25 gram smør

3 æg

Salt/peber.

Evt. : Lidt revet ost til toppen.

DSC_7277

Hvidløgsbagte gulerødder: 

1 kg gulerødder

4-5 fed hvidløg

Salt og peber.

2-3 spsk. olie

DSC_7248Sådan gør du: 

  • Start 5 timer før maden skal serveres. Tænd ovnen på 60 grader varmluft.
  • Rids og krydr stegen og læg den i et stegefad.
  • Skær løg i kvarte og læg i bunden af fadet sammen med laurbærblade og 1 øl.
  • Sæt stegen i ovnen og steg i 4-5 timer. Kernetemperaturen skal være ca. 60 grader – 58 grader hvis du ønsker en rosa steg og 62 grader hvis du ønsker den helt gennemstegt.
  • Kog bouillon og spæd til med bouillon undervejs. Stegen må ikke tørstege.
  • Stegen hviler den sidste halve time før servering. Giv den evt. 5-10 minutter v. 200 grader varmluft (sammen med kartoffelmosen), hvis du synes fedtkanten trænger til bruning.

DSC_7235 DSC_7237 DSC_7239 DSC_7243Ovnbagt kartoffelmos:

  • Kog vand og tilsæt kartoffelmospulver, eller lav selv kartoffelmosen helt fra bunden. Jeg synes at den færdiglavede fungerer helt perfekt til bagt kartoffelmos.
  • Tilsæt smør og krydderi

DSC_7249 DSC_7252

  • Tilsæt æg. (Se lige nogle KÆMPE æg vi har fået via vores familieforbindelser.  1 æg svarer til 2. Gigant-æg og blommerne er helt gule. Skønne æg!!
  • Tilsæt mælk og fløde lidt efter lidt, til kartoffelmosen har en passende konsistens.
  • Smør et ildfast fad og hæld kartoffelmosen heri.
  • Drys gerne med lidt revet ost på toppen.
  • Bag kartoffelmosen v. 200 grader varmluft i ½ time, til den er gylden og sprød på toppen.

DSC_7253DSC_7255DSC_7256

DSC_7258DSC_7259Brun  evt. stegen 5-10 minutter med kartoflerne og lad den herefter hvile til kartofler- og gulerødderne er færdige. Tildæk let med stanniol.

Si skyen fra og tilsæt fløde. Jævn den med maizena. Smag til med tyttebær og tilsæt evt. resten af bouillonen. Smag også til med salt og peber. Tag løgene fra og giv dem gerne 20 minutter i ovnen. Ovnbagte løg smager SUPERLÆKKERT jo, og det vil være synd at lade dem gå til spilde. De har givet en god smag til steg og stegesky, men de kan jo også spises 🙂
DSC_7268Skær tynde skiver oksesteg. Mage til mør smagfuld oksesteg skal man lede længe efter, og saucen??! Oh la la, det var den BEDSTE sauce ever. Mine børn elskede den. De blev snakkende, udadvendte, smilende og de roste den flere gange (det sker ikke hver dag at teenagere er snakkende, smilende og udadvendte skulle jeg hilse og sige 😉 At saucen blev så god må være kombinationen af øl og fløde måske? Teenagere skal man ikke tage fejl af. De kommer ikke med roser, når der ikke er grund til det! 😉

Det var i det hele taget en vindermenu, selvom det var en vintermenu serveret om sommeren. Både steg, sauce, kartofler og grønt kan anbefales.  Lav den som søndagsmenu, eller til gæster? Den fungerer altså godt både sommer og vinter 😉
DSC_7274

Her ser du den bagte kartoffelmos. Den blev også superlækker, meget mere smagfuld og lækker end den kogte kartoffelmos synes jeg. Lækkert med lidt ostegratinering på toppen også, hvis du synes almindeligt kartoffelmos passer bedre til, så laver du jo bare det. Sådan er der jo så meget med smag og behag?! 😉DSC_7277Hov, de hvidløgsbagte gulerødder skal du jo også høre om?

  • Skræl 1 kg gulerødder og dryp med olie.
  • Pres hvidløgsfed ud over og drys med salt og peber.
  • Tilbered i ovnen v. 200 grader varmluft i ½ time. Smart! Så kan de nemlig stege sammen med den bagte kartoffelmos?

DSC_7248

Lækker lækker menu i mormor-vinderklassen!

Stegen blev SÅ mør og lækker, og denne langtids-tilberedningsmetode kan anbefales. Ølstegningen også? 😉

Børnene havde julelys i øjnene og kiggede med ærefrygt på mig, da de smagte på saucen. Den var af HØJ klasse og alle var obs. på at vi fik gemt resterne. Du kan score emme points med denne ret. Den er dødlækker og virkeligt let at tilberede 😉
DSC_7283Dagens menu stryger direkte ind i kategoriens “Familiens Favoritter” og “Mad nok til to dage”, og så er den jo også en langsommelig simreret 😉

Skønt, at der var rester dagen derpå. Vi spiste højklasse-mormormad to dage i træk. Skønt! ( på 3. dagen tog jeg resten af gulerods- og culotteresterne med i en frokostbolle, SÅ lækkert!)
DSC_7286

Sønnike eksperimenterede med budding i køkkenet. Det smagte rigtigt fint og det passede SÅ godt ind i mormor-menuerne 😉

Ja vi fortsatte mormor-style. Rigtig god fornøjelse med mormor-menuen 😉

DSC_7287


  •  
  •  
  •  
  •  
  •