Sprødt saftigt rugbrød – tre gode tips til rugbrødsbageren

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Laver du indimellem hjemmelavet rugbrød? Det gør jeg. Ikke regelmæssigt, men indimellem. Det er oftest i weekenderne, når jeg har god tid, eller hvis jeg alligevel har Römertopfen i gang i mange timer.

Jeg bager ikke rugbrød med surdej,  men jeg har i stedet rigtigt gode erfaringer med at bage med hvidtøl eller med tykmælk/kærnemælk eller andet surmælksprodukt . Jeg synes faktisk at det giver rigtigt lækre rugbrød, også selvom surdejen ikke er brugt som base.Klik dig bare videre til opskrifterne, bag løs og find din favorit.

Dette var mit mit første tip til dig:

1. tip: Rugbrød bagt på hvidtøl eller surmælksprodukter:

DSC_0345

Jeg er ikke nogen hard-core-rugbrødsbager, med en 10 år gammel surdej. GID jeg også var sådan én der bagte regelmæssigt hver weekend. Gid vi kunne spise hjemmebagt rugbrød hver dag. JEG gad godt! Så ville jeg jo spise MEGET mere rugbrød!

Jeg har forsøgt mig, men ofte mister jeg modet når rugbrødet på 5.dagen  ligger i køleskabet og er blevet hårdt, tungt og trist. Så gider jer ikke besværet. Min familie foretrækker også tit bagerens rugbrød, der holder saftigt længe og ofte er skiveskåret når man køber det. Det hjemmelavede kræver mere arbejde. Suk.

2015-01-24 11.24.02

NÅ men måske det vil ændre sig nu? Jeg har nemlig fundet ud af hvordan man kan sikre at rugbrødet holder sig saftigt og fugtigt længe. Blødt og lækkert, lige som vi godt kan lide det. Mere herom senere. Først får du lige et smagfuldt tip til hvordan rugbrød får sprød skorpe:

Solsikkekerner i bunden af rugbrødet2. tip: Solsikkekerner i bunden af rugbrødsformen:

Når du er klar til at putte rugbrødsdejen i en formen, så pensl formen lige forinden med lidt vand og drys den med solsikkekerner. Læg herefter dejen i formen. Det smarte er jo, at kernerne sprødrister sig ind i rugbrødet og giver den lækreste smag og overflade på brødet. Det er et rigtigt godt bagetip.

Solsikkekerner i bunden af rugbrødet

3. tip: Pak brødet ind i et fugtigt klæde og en plasticpose under afkøling:

Jeg plejer at lade mine rugbrød afkøle på en bagerist og først pakke dem ind efter afkøling, men det vil jeg ikke gøre fremover. I weekenden bagte jeg et rugbrød men pakkede det straks ind i et fugtigt viskestykke og pakkede det herefter straks ind i en plasticpose, som jeg lukkede tæt. Jeg havde læst et råd et sted. Det skulle afprøves. Det var et godt råd.

Rugbrød pakkes ind

Posen lagde jeg til afkøling i det fri. Der var frostvejr, og det betød at vi allerede efter 2 timer kunne spise det lækreste saftige rugbrød, og det var SAFTIGT! Al fugten fra klædet og kondensen var plasticposen, var trukket ind i brødet. Man plejer først at kunne spise rugbrødet dagen efter, men frostvejret var genialt som super-rugbrøds-afkøler! 😉

Dagen efter var rugbrødet også supersaftigt. Oh la la.

En skive friskbagt rugbrød med slagterhamburgerryg, ærter og mayonnaise. Dansk smørrebrød er i vinderkategori og det hjemmebagte rugbrød er hér en mest vigtige ingrediens, hvis man spørger mig. 😉

Saftigt friskbagt rugbrød

Som drys på toppen af dit rugbrød kan du bruge solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø eller ingenting? Du bestemmer, men jeg tænker at du har din helt egen kerne-favorit? Pensl gerne med vand/tykmælk/kærnemælk, for at få kernerne til at hænge fast.

Rigtig god fornøjelse med dit rugbrød. Var jeg hjemme hver dag var jeg ikke i tvivl. Så ville jeg tit bage rugbrød. Jeg ville LEVE af rugbrød!

Succesoplevelserne er vigtige. Smager rugbrødet GODT og får familien spist rugbrødet op, får jeg da bare ENDNU mere lyst til at bage? Man kunne bage et rugbrød, i stedet for aftensmad en aften, og så bare nøjes med lidt lækkert slagterpålæg til? Det ville jo være et sundt måltid, og SÅ meget tid ville det heller ikke tage?

Måske det skulle blive rugbrøds-ambitionerne for 2015? 🙂

P.S.: Har du en nem og skudsikker rugbrødsopskrift du gerne vil dele med mig og de andre bloglæsere her, så skriv den gerne ind i kommentarfeltet herunder. Jeg elsker at få hilsner og ja, jeg drømmer stadigvæk om at finde den helt rigtige opskrift og ja måske blive én af dem der har en rugbrøds-surdej, der overlever. 😉2015-01-24 13.12.07


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

11
Skriv en kommentar

7 Kommentar tråde
4 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
5 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Pia Lykkegaard

Hej, ligger din rugbrødsopskrift på siden – eller hur?

Lis Øllgaard

Hej! Lader du så viskestykket sidde på brøddet, NÅR det først er afkølet og under resten af opbevaringen? Altså – fjerner du klædet og lægger brøddet tilbage i posen/køleskabet bagefter (jeg spørger, fordi jeg laver 3 brød ad gangen – heller ikke surdej – og gerne vil prøve at holde fast i saftigheden 🙂

Dagmar

Hallo Gitte,
das Brot ist dir sehr gut gelungen, sieht richtig lecker aus.
Lieben Gruß
Dagmar

Solvejg

Surdej… Øhhhh
Det har jeg heller ikke haft succes med. Sidste gang – af flere – mugnede det for mig??
Så jeg vil følge dig her og forhåbentlig få nogle gode tips.
Jeg må indrømme at vores rugbrød pt. bliver bagt via færdige poser med melblandinger.
Men næste rugbrød vil jeg prøve at bage efter dine anvisninger.
Bager også nogle rugbrødsboller med nødder og chokolade. Det er nogle gode hapsere når sulten eller blodsukkeret skriger!!

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer