Hveder. Uhm i dag får du opskriften på de bedste varme hvedeknopper, perfekte at spise dagen før Store Bededag.
Altså man kan da ikke kalde sig Bagenørd og så ikke bage sine egne hveder selv, vel?
Jeg har taget tilløb i årevis. Nu undrer jeg mig selvfølgelig over, hvorfor jeg da ikke bare har bagt dem selv altid?
De hjemmelavede smager jo bare SÅ meget bedre.
Faktisk er det også nogle rimeligt nemme boller at lave. Hvederne skal bare hæve godt og lunt i 2×45 minutter.
Hveder kan fint fryses og så ristes ved servering dagen før St. Bededag.
De hveder man køber, ofte i supermarkedet, er slet ikke så gode. Så giv da lige de hjemmebagte hveder en chance, ikke? 😉
Hvornår er det nu man spiser hjemmebagte varme hveder?
Hveder spises dagen før Store Bededag. Luftige, bløde hvedemelsboller med en karakteristisk smag af kardemomme.
Jeg puttede også smør og æg i dejen, som jeg gør ved de klassiske store bløde fødselsdagsboller. Smør er også et must, både i dejen og også ovenpå den nyristede bolle.
Hveder kan dog også bages uden smør. Få en god opskrift på hveder med olie her.
Du behøver ikke riste de nybagte boller, selvom traditionen foreskriver det. Traditionelt rister man hveder, fordi bageren jo havde lukket Store Bededag.
Man var derfor nødt til at købe de varme hveder dagen før St. Bededag. Dette er forklaringen på hvorfor man spiser hveder og hvornår man spiser dem.
Uhm hvor smager hjemmelavede hveder altså bare godt. Dem kan du godt glæde dig til at smage og så er de faktisk nemme at lave også 🙂
Jeg iler med at bringe dig opskriften, du får den lige her:
Hveder – få en god nem opskrift på hveder – de bedste hvedeknopper
Ingredienser
- 4 dl. mælk gerne sødmælk
- 75 gram smør
- 50 gram gær
- ½ tsk salt
- 2 tsk kardemomme kan udelades
- 1 spsk. sukker
- 1½ sammenpisket æg + ½ æg til pensling
- 675 gram hvedemel ca. eller til dejen ikke længere klistrer
Sådan gør du
- Lun mælken i gryde eller mikroovn og lad smørret smelte deri.
- Rør gæren ud i den fingervarme mælk. Tilsæt sukker og æg.
- Tilsæt melet lidt efter lidt sammen med kardemomme og salt. Tilsæt mel, til dejen kan æltes uden at klistre for meget.
- Stil dejskålen et lunt sted med et klæde over og lad dejen hæve 30-45 minutter (eller til dobbelt størrelse). Du kan også hæve dejen i ovnen v. 30 grader
- Tril boller af dejen evt. med fingrene dyppet i lidt mel. Du kan måle dejen af, så hvederne bliver lige store. Jeg målte 75 gram dej af. Saml dejenderne i bunden af bollen og stil dem med sammenføjningen nederst, på en bageplade eller i en bradepande. Stil dem med ca. 2.3 cm afstand. Min bradepande målte 26x34 cm
- Lad nu hvederne hæve ca. 45 minutter igen eller til dobbelt størrelse. Lad dem hæve tildækket et lunt sted, gerne i ovnen v. 30 grader.
- Pensl hvederne med resten ægget. Ægget giver hvederne den smukke gyldne farve og den særligt lækre sprøde skorpe. Du behøver ikke pensle hveder
- Tænd ovnen nu på 175 grader varmluft (ell. 200 grader alm. ovn). Bag hvederne ca. 15 minutter, eller til de er fine og gyldne. De skal bages lidt længere tid, hvis du bager dem i bradepande
- Nyd hvederne lune med smeltet smør på eller ristedede
Noter
Du kan koldhæve dejen og så lave dejen om morgenen og tilberede dem om aftenen. Du vil kun skulle bruge ca. 10 gram gær i så fald
Kardemomme kan udelades. Hveder kan også laves uden smør og mælk. Få en god nem opskrift her.Flæk gerne bollerne og spis dem ristede, eller servér dem som de er.
Store bløde lækre hvedeknopper – de hjemmelavede smager altså bare bedst
Kardemomme i hveder er et must i hveder, synes jeg. Du kan dog sagtens udelade det.
Jeg er vild med kardemomme i bagværk som f.eks. fødselsdagsboller og kanelsnegle, hvis du spørger mig.
Er du ikke vild med kardemommesmagen, så smager hvederne jo også fint uden.
Hold lidt øje med skålen, når din dej hæver, for pludselig kan den eksplodere.
Min skål stod i stuevinduets solskin, dejligt lunt sted åbenbart. Sådan så min skål ud efter 30 minutter allerede. Gisp 🙂
Mål gerne dejen af til hvederne, så de får samme størrelse. Jeg brugte 75 gram dej til mine hveder. Saml dejen med sammenføjningen nederst. Sådan former du en hvede.:-)
Du kan bage hvederne på en bageplade eller i en bradepande. Sæt dem med 2-3 cm afstand. Når hvederne hæver, vil de blive som sammenbagte og det gør skorpen/kanterne bløde.
Min bradepande målte ca. 26×34 cm
Skal hveder pensles?
Når du pensler hveder med æg, så bliver skorpen sprød og overfladen blank og skinnende. Det kan jeg rigtigt godt lide. Ønsker du blødere skorpe på dine hveder, så drop penslingen eller pensl med kaffe. Det giver også en god brunlig farve, den karakteristiske farve hveder har.
Uhm hvor det dufter SÅ dejligt i hele huset, når der bages hveder!
Lune og nybagte hveder, er svært uimodståelige. De kan også sagtens ristes dagen efter, på brødrister eller i airfryer.
Krummen var lækker og skorpen sprød. De smagte godt både nybagte og nyristede. 🙂Så er det nu man skal skynde sig at smøre et tykt lag smør på hveden.
Uhm smeltende iskoldt smør på en nybagt ristet hvedeknop – så bliver det ikke meget bedre.
Sikke vi guffede hveder og teenagerne kiggede imponeret på deres mor.
“De smager jo meget bedre end de købte, mor!” 🙂
Men familien roste hvederne til skyerne og især Mikkel, min teenagesøn, spiste ustoppeligt mange.
Vi er nu hermed færdige med købehveder her i familien!
Her til morgen er de tiloversblevne hveder igen gået “som varmt brød” – nyristede igen, på brødristeren….Uhm!
Tror nu ikke jeg venter et helt år med at bage hveder igen! 🙂
Hveder kan også koldhæves/langtidshæves, hvis det passer ind i jeres families program.?
Det smarte er, at dejen hæver i køleskabet, så hvederne er nemme og hurtige at bage på selve dagen.
Faktisk er hveder jo glimrende boller at spise året rundt. Du behøver ikke vente helt til Store Bededag.
Måske du i år skulle trylle store Bededag om til store HVEDEdag?
Hvederne smager ualmindeligt godt, på alle årets dage. De er lynhurtige at bage og dejen er også god at bruge til f.eks. pølsehorn.
Alle vil elske dem, store som små.
Hvis du ellers er frisk på at eksperimentere med dine hveder, så prøv disse med rabarber. Uhm de er også gode.
Kan du nøjes med en lille portion, så kan du bage hveder i airfryer. Få opskrift her.
Rigtig god fornøjelse i bageriet til dig.Bagenørdens hveder – store bløde hvedeknopper.
Få flere lækre opskrifter på hjemmelavede hveder her:
1.
2.
3.
4.
5.
Allerkæreste Bagenørd
Kunne Du ikke lave en sukkerfri, fedtfattig og grovhvede opskrift, jeg har i snart 10 år ikke spist en varm hvede, da jeg ikke må få noget videre fedt og sukker, og kan ikke tåle kun at spise hvidt mel
Mange hilsener Den trofast følger
Traditionen er jo netop at de spises nybagte torsdag og ristede fredag -for da holdt bageren jo fri og derfor måtte man have daggammelt brød ?
Vil prøve at nå at bage selv i år, for det er rigtigt nok en HELT anden oplevelse. Det er bare lidt svært at nå på en arbejdsdag hvis ungerne skal smage inden sengetid ? vi prøver ??
Mange tak for en god opskrift, den nød vi meget 🙂