Hveder. Uhm i dag får du opskriften på de bedste varme hvedeknopper, perfekte at spise dagen før Store Bededag.
Hveder opskrift på de bedste hvedeknopperAltså man kan da ikke kalde sig Bagenørd og så ikke bage sine egne hveder selv, vel?

Jeg har taget tilløb i årevis. Nu undrer jeg mig selvfølgelig over, hvorfor jeg da ikke bare har bagt dem selv altid?

De hjemmelavede smager jo bare SÅ meget bedre. Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Faktisk er det også nogle rimeligt nemme boller at lave. Hvederne skal bare hæve godt og lunt i 2×45 minutter.

Hveder kan fint fryses og så ristes ved servering dagen før St. Bededag.Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

De hveder man køber, ofte i supermarkedet, er slet ikke så gode. Så giv da lige de hjemmebagte hveder en chance, ikke? 😉

Hvornår er det nu man spiser hjemmebagte varme hveder?

Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Hveder spises dagen før Store Bededag. Luftige, bløde hvedemelsboller med en karakteristisk smag af kardemomme.

Jeg puttede også smør og æg i dejen, som jeg gør ved de klassiske store bløde fødselsdagsboller. Smør er også et must, både i dejen og også ovenpå den nyristede bolle.

Hveder kan dog også bages uden smør. Få en god opskrift på hveder med olie her.

Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Du behøver ikke riste de nybagte boller, selvom traditionen foreskriver det. Traditionelt rister man hveder, fordi bageren jo havde lukket Store Bededag.

Man var derfor nødt til at købe de varme hveder dagen før St. Bededag. Dette er forklaringen på hvorfor man spiser hveder og hvornår man spiser dem.

Uhm hvor smager hjemmelavede hveder altså bare godt. Dem kan du godt glæde dig til at smage og så er de faktisk nemme at lave også 🙂Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Jeg iler med at bringe dig opskriften, du får den lige her:

Hveder – få en god nem opskrift på hveder – de bedste hvedeknopper

Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper
Bagenørdens hveder - store bløde hvedeknopper
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Keyword: Hveder
Portioner: 24 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 4 dl. mælk gerne sødmælk
  • 75 gram smør
  • 50 gram gær
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemomme kan udelades
  • 1 spsk. sukker
  • sammenpisket æg + ½ æg til pensling
  • 675 gram hvedemel ca. eller til dejen ikke længere klistrer

Sådan gør du

  • Lun mælken i gryde eller mikroovn og lad smørret smelte deri.
    Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper
  • Rør gæren ud i den fingervarme mælk. Tilsæt sukker og æg.
  • Tilsæt melet lidt efter lidt sammen med kardemomme og salt. Tilsæt mel, til dejen kan æltes uden at klistre for meget.
    Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper
  • Stil dejskålen et lunt sted med et klæde over og lad dejen hæve 30-45 minutter (eller til dobbelt størrelse). Du kan også hæve dejen i ovnen v. 30 grader
    Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper
  • Tril boller af dejen evt. med fingrene dyppet i lidt mel. Du kan måle dejen af, så hvederne bliver lige store. Jeg målte 75 gram dej af.
    Saml dejenderne i bunden af bollen og stil dem med sammenføjningen nederst, på en bageplade eller i en bradepande. Stil dem med ca. 2.3 cm afstand. Min bradepande målte 26x34 cm
    Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper
  • Lad nu hvederne hæve ca. 45 minutter igen eller til dobbelt størrelse. Lad dem hæve tildækket et lunt sted, gerne i ovnen v. 30 grader.
    Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper
  • Pensl hvederne med resten ægget. Ægget giver hvederne den smukke gyldne farve og den særligt lækre sprøde skorpe. Du behøver ikke pensle hveder
    Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper
  • Tænd ovnen nu på 175 grader varmluft (ell. 200 grader alm. ovn). Bag hvederne ca. 15 minutter, eller til de er fine og gyldne. De skal bages lidt længere tid, hvis du bager dem i bradepande
    Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper
  • Nyd hvederne lune med smeltet smør på eller ristedede
    Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Noter

Hvederne er fryseegnede
Du kan koldhæve dejen og så lave dejen om morgenen og tilberede dem om aftenen. Du vil kun skulle bruge ca. 10 gram gær i så fald
Kardemomme kan udelades. Hveder kan også laves uden smør og mælk. Få en god nem opskrift her.
Flæk gerne bollerne og spis dem ristede, eller servér dem som de er. 
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Store bløde lækre hvedeknopper – de hjemmelavede smager altså bare bedst

Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Kardemomme i hveder er et must i hveder, synes jeg. Du kan dog sagtens udelade det.

Jeg er vild med kardemomme i bagværk som f.eks. fødselsdagsboller og kanelsnegle, hvis du spørger mig.

Er du ikke vild med kardemommesmagen, så smager hvederne jo også fint uden.

Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper
Hold lidt øje med skålen, når din dej hæver, for pludselig kan den eksplodere.

Min skål stod i stuevinduets solskin, dejligt lunt sted åbenbart. Sådan så min skål ud efter 30 minutter allerede. Gisp 🙂
Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Mål gerne dejen af til hvederne, så de får samme størrelse. Jeg brugte 75 gram dej til mine hveder. Saml dejen med sammenføjningen nederst. Sådan former du en hvede.:-)Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Du kan bage hvederne på en bageplade eller i en bradepande. Sæt dem med 2-3 cm afstand. Når hvederne hæver, vil de blive som sammenbagte og det gør skorpen/kanterne bløde.

Min bradepande målte ca. 26×34 cmHveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Hveder opskrift på de bedste hvedeknopperSkal hveder pensles?

Når du pensler hveder med æg, så bliver skorpen sprød og overfladen blank og skinnende. Det kan jeg rigtigt godt lide. Ønsker du blødere skorpe på dine hveder, så drop penslingen eller pensl med kaffe. Det giver også en god brunlig farve, den karakteristiske farve hveder har.

Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Uhm hvor det dufter SÅ dejligt i hele huset, når der bages hveder!

Lune og nybagte hveder, er svært uimodståelige. De kan også sagtens ristes dagen efter, på brødrister eller i airfryer. Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Krummen var lækker og skorpen sprød. De smagte godt både nybagte og nyristede. 🙂Hveder opskrift på de bedste hvedeknopperSå er det nu man skal skynde sig at smøre et tykt lag smør på hveden.

Uhm smeltende iskoldt smør på en nybagt ristet hvedeknop – så bliver det ikke meget bedre.

Sikke vi guffede hveder og teenagerne kiggede imponeret på deres mor.

“De smager jo meget bedre end de købte, mor!” 🙂

Men familien roste hvederne til skyerne og især Mikkel, min teenagesøn, spiste ustoppeligt mange.

Vi er nu hermed færdige med købehveder her i familien!

Hveder opskrift på de bedste hvedeknopperHer til morgen er de tiloversblevne hveder igen gået “som varmt brød” – nyristede igen, på brødristeren….Uhm!

Tror nu ikke jeg venter et helt år med at bage hveder igen! 🙂

Hveder kan også koldhæves/langtidshæves, hvis det passer ind i jeres families program.?

Det smarte er, at dejen hæver i køleskabet, så hvederne er nemme og hurtige at bage på selve dagen.Hveder opskrift på de bedste hvedeknopper

Faktisk er hveder jo glimrende boller at spise året rundt. Du behøver ikke vente helt til Store Bededag.

Måske du i år skulle trylle store Bededag om til store HVEDEdag?

Hvederne smager ualmindeligt godt, på alle årets dage. De er lynhurtige at bage og dejen er også god at bruge til f.eks. pølsehorn. 

Alle vil elske dem, store som små.

Hvis du ellers er frisk på at eksperimentere med dine hveder, så prøv disse med rabarber. Uhm de er også gode.

Kan du nøjes med en lille portion, så kan du bage hveder i airfryer. Få opskrift her.

Rigtig god fornøjelse i bageriet til dig.Bagenørdens hveder – store bløde hvedeknopper.

Få flere lækre opskrifter på hjemmelavede hveder her:

1.

Grove hveder med kærnemælk og rugmel
Grove hveder med rugmel og kærnemælk
Se opskriften her
Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift

2.

Hveder langtidshævede hvedeknopper opskrift
Hveder med kardemomme - bløde, luftige og langtidshævede
Se opskriften her

3.

Varme hveder - luftige. Hurtig nem opskrift
Lækre luftige hveder med olie i dejen
Se opskriften her
Varme hveder - luftige. Hurtig nem opskrift

4.

Hveder med rabarber & kardemomme - opskrift
Lækre luftige hveder med rabarber og kardemomme
Se opskriften her
Hveder med rabarber & kardemomme - opskrift

5.

Varme hveder i airfryer - hjemmebagte hveder i airfryeren
Lækre luftige hveder bagt i airfryeren
Se opskriften her
Varme hveder i airfryer - hjemmebagte hveder i airfryeren


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.