Bagenørdens hveder – store bløde hvedeknopper

  • Bagenørdens hveder - store bløde hvedeknopper

DSC_5862

Altså man kan da ikke kalde sig Bagenørd og så ikke bage sine hveder selv, vel?

Jeg har taget tilløb i årevis og nu undrer jeg mig selvfølgelig over, hvorfor jeg da ikke bare har bagt dem selv altid? Hjemmelavede hveder smager nemlig SÅ meget bedre og kræver ikke de store anstrengelser. De hveder man køber, ofte i supermarkedet, er noget pap-brød i forhold til, just saying. Giv hjemmebagte hveder en chance, ikke? 😉DSC_5860Hveder er store bløde hvedemelsboller med en karakteristisk smag af kardemomme. Jeg puttede også smør i dejen, som jeg gør ved de klassiske store bløde fødselsdagsboller – smør er også et must, både i dejen og også ovenpå den nyristede bolle. Hvis du altså spørger mig. 🙂DSC_5853Jeg iler med at bringe:

Opskriften på Bagenørdens hveder – store bløde hvedeknopper:

Bagenørdens hveder - store bløde hvedeknopper
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Bagenørdens hveder - store bløde hvedeknopper
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 24 stk.
Det skal du bruge:
  • 4 dl. mælk, gerne sødmælk men ikke et must.
  • 75 gram smør
  • 50 gram gær
  • 1½ sammenpisket æg (+ ½ æg til pensling)
  • ½ tsk groft salt
  • 2 tsk kardemomme
  • 1 spsk. sukker
  • 675 gram hvedemel (ca. eller til dejen ikke længere klistrer)
Sådan gør du:
  1. Lun mælken og lad smørret smelte deri. Brug gerne mikrobølgeovnen.
  2. Rør gær i mælken, når den er afkølet til fingervarm. Tilsæt salt, sukker og æg.
  3. Bland kardemomme i melet.
  4. Tilsæt melet lidt efter lidt til mælkeblandingen og gem lidt til sidst. Der skal kun lige tilsættes mel til dejen ikke længere klistrer alt for meget til fingrene. Jo mere mel, jo hårdere hveder, så pas på med at "overdosere". Bløde lette hveder er bedst.
  5. Ælt nu dejen godt igennem. Brug gerne røremaskine.
  6. Stil dejskålen et lunt sted med et klæde over og lad dejen hæve 20-30 minutter (eller til dobbelt størrelse)
  7. Tril boller af dejen evt. med fingrene dyppet i lidt mel.
  8. Nu skal hvederne hæve igen i 20-30 minutter, eller ca. til dobbelt størrelse.
  9. Efter 20 minutter var bollerne klar til pensling. Brug resten af ægget. Ægget giver hvederne den smukke gyldne farve og den særligt lækre sprøde skorpe.
  10. Tænd ovnen nu på 150 grader varmluft.
  11. Bag bollerne 15-20 minutter, eller til de er fine og gyldne.

DSC_5858

 

Kardemomme i hveder er et must og er også et must i bagværk som fødselsdagsboller og kanelsnegle, hvis du spørger mig. Jeg køber den største bøtte kardemomme man kan få, for jeg bruger nemlig MEGET kardemomme! Der er kardemomme, ingefær og kanel i de müsliboller som vi bager hver morgen og tager med i skole og på job. Uhm kardemomme! Masser af kardemomme 🙂
DSC_5840Hold lidt øje med skålen, når din dej hæver, for pludselig kan den eksplodere. Min skål stod i stuevinduets solskin, dejligt lunt sted åbenbart. Sådan så min skål ud efter 20 minutter allerede. Gisp 🙂
DSC_5842Nu skal hvederne hæve igen i 20-30 minutter, eller ca. til dobbelt størrelse. Jeg fandt en solstribe i stuen og lod bollerne hæve der, med et klæde over. Sol og varme er godt for gær og bagværk!DSC_5846DSC_5849Uhm hvor det dufter SÅ dejligt i hele huset, når der bages hveder!

Vores boller var færdige kl. 21.00, og det var fint, for så var vi begyndt at blive lidt sultne igen.

Vi var lidt i tvivl. Hvordan skulle vi spise hvederne? Lune og nybagte eller, som traditionerne foreskriver, nyristede? Lidt øv alligevel at riste en nybagt bolle, ikke?DSC_5854Nå men vi prøvede, og det fortrød vi ikke. Krummen var lækker og skorpen sprød. Hvederne blev halveret efter lidt afkøling og ristet 30 sekunder på hver side på brødristeren.DSC_5855Så er det nu man skal skynde sig at smøre et tykt lag smør på hveden. Uhm smeltende iskoldt smør på en nybagt hvedeknop – så bliver det ikke meget bedre, eller meget større.

Uhm hvor vi guffede og teenagerne kiggede benovet på deres mor. De har jo i hele barndommen været vant til de købte og var lidt skeptiske, da jeg proklamerede, at der nu skulle laves om på traditionerne og serveres hjemmelavede hveder. Men de blev imponerede og teenagesønnen var ustoppelig. Vi er nu hermed færdige med købehveder her i familien!DSC_5861Her til morgen er de tiloversblevne hveder igen gået “som varmt brød” – nyristede igen, på brødristeren….Uhm! Tror nu ikke jeg venter et helt år med at bage hveder igen! 🙂

Prøv da at tryl store Bededag om til store HVEDEdag. Hvederne smager ualmindeligt godt, på alle årets dage. De er lynhurtige at bage og kan snildt gøre det ud for en almindelig lækker Store Bededagsbolle, eller måske bare en lækker weekendbolle? 🙂

Alle vil elske dem, store som små.

Rigtig god fornøjelse i bageriet.

DSC_5865Bagenørdens hveder – store bløde hvedeknopper.

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Birgitte 8. maj 2017 af 22:28- Svar

    Traditionen er jo netop at de spises nybagte torsdag og ristede fredag -for da holdt bageren jo fri og derfor måtte man have daggammelt brød 😉
    Vil prøve at nå at bage selv i år, for det er rigtigt nok en HELT anden oplevelse. Det er bare lidt svært at nå på en arbejdsdag hvis ungerne skal smage inden sengetid 😕 vi prøver 😉👍

    • Gitte Hansen 10. maj 2017 af 21:03- Svar

      Hej Birgitte
      Ja det er godt nok et kapløb med uret. Jeg vil prøve at se om jeg kan koldthæve dejen og røre en hurtig dej sammen i morgen tidlig. Håber det bliver godt 🙂
      Rigtig god fornøjelse med bageriet til dig. Jeg er sikker på at din familie blive glade for dit initativ 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Susanne Madsen 1. maj 2015 af 05:55- Svar

    Mange tak for en god opskrift, den nød vi meget 🙂

    • Gitte Hansen 1. maj 2015 af 09:09- Svar

      Hej Susanne
      Tusind tak for din tilbagemelding – dejligt I synes om opskriften 🙂
      God fridag til dig
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar