Bøf Stroganoff i flødesauce med bacon, løg og pølser

  • Bøf Stroganoff i lækker flødesauce med bacon, løg og pølser
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

dsc_2566Efterårsferie betyder god tid til at konvertere sådan en kæmpe okseklump til en lækker gryderet. Oksekød i kilovis, eller 2 kilo mere præcist.

Et godt kup, skal man aldrig lade ens næse gå forbi og 2 kilo for 130 kroner. Halløj – ja tak! Den nupper vi. 🙂

Okseklump skulle vist ikke være det fineste kød på oksen, men til en simreret, er kødet rigtigt fint. Med nok timer i gryden, bliver kødet supermørt. Du skal dog påregne tid til at skære hinder og sener af kødet, men det lønner sig. dsc_2570Sikke en lækker ret! En kæmpe portion blev det til, og det er en brav kamp for os her i sommerhuset, at få spist op. Der er ikke plads i sommerhus-fryseren og udsigten er vist, at vi har fornøjelse af retten på dag 3 også 🙂

Nedenfor bringer jeg dig den fulde opskrift, jo altså baseret på en 2 kilos oksebovklump. Har du en mindre klump oksekød, så halvér bare portionen.

Set i bakspejlet skulle vi da vist have lavet denne lækre ret til vores 22 gæster på lørdag? Too late. Sådan gik det ikke lige. De gæster bliver spist af med tomatsuppe i stedet. Ups – vi spiste alle herlighederne selv 😀Bøf Stroganoff i lækker flødesauce med bacon, løg og pølser

Bøf Stroganoff i flødesauce med bacon, løg og pølser
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 30 minutter
Ret: Mormormad - klassiske oldschool retter
Kategori: Slow food - simremad
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • Okseklump så stor så muligt. Min vejede 2 kilo
  • Evt. lidt smør til stegning
  • 150-200 gram bacon i tern eller klippet i strimler
  • 2 rødløg i tern
  • 3 løg i tern
  • 10 gulerødder i tern/skiver
  • 3 snackpebre eller 1 rød peberfrugt i tern
  • 1 bakke champignon eller 2 glas incl. væde.
  • 2 spsk paprika
  • Salt/peber
  • 1 spsk Dijonsennep
  • 1 stor dåse tomatkoncentrat
  • 1,5 liter kogende vand
  • 5 dl piskefløde kan erstattes af Milda ell. lign
  • 400 gram pølser skåret i skiver kan udelades
  • Evt. 2-3 laurbærblade
  • Jævning
  • Kulør
  • Tilbehør: Kartoffelmos eller ris

Sådan gør du

  • Befri okseklumpen for sener og hinder.
  • Skær kødet i små stykker
  • Svits bacontern
  • Tilsæt champignon (gem væden, hvis du bruger glas).
  • Tilsæt løg
  • Tilsæt kødet lidt efter lidt. Lad det brune godt. Tilsæt evt. ekstra smør at stege i.Tilsæt kulør
  • Krydr godt med paprika, salt og peber og vend godt rundt.
  • Tilsæt Dijonsennep og tomatkoncentrat
  • Tilsæt snackpebre/peberfrugt og gulerødder
  • Tilsæt kogende vand og lad retten simre i 1½-2 timer - gerne længere tid.Skru ned til middel varme.
  • Tilsæt evt. laurbærblade
  • Skær pølser i skiver og tilsæt. Retten må helst ikke boblekoge efter pølsestykkerne er tilsat.
  • Tilsæt fløde. Skyl kartonen, så du får det sidste med.
  • Tilsæt jævning
  • Smag retten til med ekstra salt/peber/paprika
  • Fisk evt. laurbærblade op.
  • Server straks.
  • Kan I ikke spise op, er retten fryseegnet

“Orv hvor lyder det kompliceret” tænker du sikkert, men det er det altså slet ikke, især ikke når man tænker på at der bliver mad til 2-3 dage. Bare følg anvisningerne ovenfor stille og roligt og pludselig kan du lægge låget på gryden og lade den passe sig selv.

Simreretter er de allerbedste! Det største krav til kokken er god tid og tålmodighed.  Jo længere simretid, jo lækrere Stroganoff. Så simpelt er det.

Det er faktisk en rigtig fin gæste-servering, for den kan gøres klar i god tid før gæsterne ankommer og jævnes lige inden de træder ind af døren. Du bliver mega-populær tror jeg!Bøf Stroganoff i lækker flødesauce med bacon, løg og pølserBøf Stroganoff er en klassiker i mormor-mad-kategorien. Alle vil elske retten, store som små.

Vi gik all-in med denne ret. Rigeligt kød. Rigeligt smør. Rigeligt bacon. Rigeligt fløde. Total flottenheimer-stil og overdrevent luksus, når nu der ikke engang kom gæster på besøg?

En rigtig efterårssimreret, der smager kraftigt og stærkt. Man kan næsten mærke immunforsvaret vokse. En totalt mande-ret og både min søn og min gemail fik julelys i øjnene. Sønnike har allerede spurgt, om vi ikke bare kan spise resten til frokost i morgen?

Ingen beklagelser over at måtte spise Bøf Stroganoff i 3 dage, når bare retten er fyldt med gode sager 🙂

Hvis du synes fremstillingsprocessen lyder lang og kompliceret, så fortvivl ej, der kommer en lille billedfortælling lige her.

Pølserne kan snildt undværes, men de giver altså en god smag. Brug gerne gode pølser og gå udenom de allerbilligste. Jeg ved ikke om jeg nu får på puklen af nogen? Måske der slet ikke hører pølser til i den rigtige orginale Stroganoff-version? Jeg vover pelsen. Udelad blot de pølser, hvis du synes de forstyrrer 🙂

Du vil bemærke, at oksekødet synker til bunds og pølsestykkerne ryger op i toppen. Det skal du bare lige advisere om ved middagsbordet. Der må gerne fiskes 🙂
Bøf Stroganoff i lækker flødesauce med bacon, løg og pølserDer går pænt meget kulør og jævning til, til denne portion, men den er jo altså også kæmpe stor. Måske du synes 1½ liter vand lyder af alt for meget? Det er det slet ikke, når man tænker på alt det lækre fyld der er i. Vi er, i min familie, også store sauce-spisere, så sauce må vi aldrig gå ned på 🙂

Og apropos sauce, så lige et lille kulør-trick til dig. Min mor lærte mig at tilsætte kulør ret tidligt i processen, så både kød og grøntsager får farve. Hvis det først tilsættes til slut, så vil kødstykker og grøntsagsstykker være ferske i farven, når du serverer. Bare lige et “mor-tip” til dig 🙂
Bøf Stroganoff i lækker flødesauce med bacon, løg og pølserKig dig omkring næste gang du handler. Måske du også kan komme billigt til en okseklump? Halvér den evt. gerne, hvis den er så stor som min, så du kan få dobbelt fornøjelse – eller i hvert fald få fornøjelse af at lave to forskellige retter. 🙂

Os? Vi var bare så heldige at have nem mad i spandevis i efterårsferien. Psst. Sig ikke til de kommende weekendgæster, at vi kom til at spise al Stroganoff’en selv. *Fløjte, fløjte* 😉

Håber du hygger dig i efterårsferien? Vi er sunket ned i dvaletempo, og orker nærmest intet. Vi må hive hinanden op af sofaen til gåture og indkøb. Fileme hurtigt kroppene vænnede sig til det dér driverliv! Tror dog hvile, søvn, krimi, samvær med gode mennesker og lækkert mad er guld værd for sundheden. Basal rekreation,:-)

Håber du rekreerer – på allerbedste vis – ligesom jeg <3


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Skriv en kommentar

1 Kommentar tråde
1 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
2 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Birthe Carstens

Hej Gitte Hansen, jeg var på biblioteket i sidste uge, og fik din mailadresse af din kollega Susanne Madsen, fordi jeg har fulgt dine madprogrammer i ugeavisen, jeg syntes du er super, og skal have nogle venner til lidt godt, den 4. September og kunne tænke mig den Bøf stroganoff du har lavet, men mangler en forret! Måske kan du gi,’ mig at forslag og hvor jeg evt kan købe okseklump, vi bliver 8 , mest piger så det halve af din opskrift er sikkert nok, om jeg skal købe hos slagter eller superm
Hilsen Birthe

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer