Fastelavnsboller med vaniljecreme – lækre, bløde cremeboller

  • Fastelavnsboller med vaniljecreme - bløde og lækre

Fastelavnsboller med vaniljecreme - lækre cremebollerÅh manner, nogle lækre fastelavnsboller du skal høre om i dag. Ægte, bløde og med hjemmelavet vaniljecreme og chokoladeglasur.

Fastelavnsbollerne er nemme at lave og slet ikke urealistiske, heller ikke selvom det er hverdag. Når bare fastelavnsbolletrangen er stor nok, kan man overvinde det meste 😉

Vores fastelavnsboller blev lavet imens fredagsmenuen var i ovnen – og sikke da en god idé, sådan at trylle kage til fredags-aftenkaffen. SÅ lækkert – det kunne godt blive en tradition 🙂Fastelavnsboller med vaniljecreme - lækre cremebollerDet skønne ved disse fastelavnsboller er den lækre smørbagte dej og den hjemmelavede vaniljecreme, lavet på fløde. Halløj en lækkerbisken! Der skal rigeligt med vanilje i cremen, så brug enten en vaniljestang eller hel 1 spsk vaniljesukker. Fastelavnsboller med vaniljecreme - lækre cremebollerNår du skal bage fastelavnsboller, så skal du starte med cremen, for den skal stå og køle af inden du kan bruge den. Når den køler, bliver en ekstra tyk og det skal den helst være, så undgår du, at den løber ud.

Hvis du ikke lige orker at lave en vaniljecreme, så kan du sagtens røre en remonce af smør/sukker og evt. med lidt revet marcipan/ lidt syltetøj. De vil også smage godt med Nutella i eller hvad med kanel-snegle-remonce måske?Fastelavnsboller med vaniljecreme - lækre cremebollerJeg bager fastelavnsboller i siliconeforme eller muffinsforme af papir, så risikerer jeg nemlig ikke at cremen flyder ud. Det skete nu ikke i dag, men du kan være sikker på, at hvis jeg ikke havde bagt i forme, så var cremen flydt ud. Det er lidt efter samme regel som den med paraplyen: glemmer man den, SÅ begynder det at regne 😉

Et andet trick ved fastelavnsboller er, at du ikke må komme for meget creme i fastelavnsbollerne. De bliver nemlig svære at samle, og så løber cremen ud under bagningen og det er bare SÅ ærgerligt. Det er ikke altid at ekstra meget creme, giver et ekstra godt resultat. Fastelavnsboller med vaniljecreme - lækre cremebollerHusk at “samle” fastelavnsbollerne godt og sæt dem med sammenføjningen nederst, så forebygger du også, at de åbner sig.

Du kan pensle dine fastelavnsboller med smeltet smør og drysse sukker på, eller du kan røre en god, fast chokoladeglasur. Mange vil sige at chokoladeglasur er et must på fastelavnsboller og det er jeg så ganske enig i 🙂Fastelavnsboller med vaniljecreme - lækre cremebollerSe lige hvor fine fasteslavnsboller der kom på fredagens aften-kagefad. 🙂Fastelavnsboller med vaniljecreme - lækre cremebollerPå bloggens side på Facebook annoncerede jeg for 1 times tid siden at opskriften var på vej.

Jeg ved, at I er flere der sidder og venter tålmodigt, så her kommer opskriften:

Fastelavnsboller med vaniljecreme - bløde og lækre
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Fastelavnsboller med vaniljecreme - bløde og lækre
Forfatter:
: Biscotti, muffins, kanelsnegle og cookies
: Brød og kager
Portioner: 15 stk
Det skal du bruge:
  • Vaniljecreme:
  • 2½ dl kaffefløde+ ½ dl mælk
  • 1 æg
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 3 spsk Maizenamel
  • 30 gram sukker
  • Dej:
  • 1½ dl lunkent mælk
  • 25 gram gær
  • 100 gram smeltet smør
  • 3 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 1 æg
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 425-450 gram hvedemel
  • Pensling: 1 sammenpisket æg
  • Glasur: Flormelis og kakao
Sådan gør du:
  1. Start med at lave vaniljecremen:
  2. Lun 2 dl fløde
  3. Pisk ægget med ½ dl fløde og ½ dl mælk, Maizena, vaniljesukker og sukker. Pisk til der ikke er klumper i længere.
  4. Når fløden bobler, så pisk æggemassen i, under grundig omrøring.
  5. Cremen vil tykne, når den bliver godt varm. Pisk godt hele tiden, for den vil nemt brænde på.
  6. Når cremen er tyknet, så tages den af varmen. Lad den afkøle og rør flere gange undervejs, så den ikke danner skind.
  7. Dej:
  8. Smelt smørret i mikrobølgeovnen og lade det køle lidt
  9. Lun mælken i mikrobølgeovnen og rør gæren ud heri
  10. Tilsæt sukker og salt
  11. Rør ægget i
  12. Tilsæt det smeltede smør
  13. Tilsæt vaniljesukker og hvedemel, lidt efter lidt.
  14. Du skal bruge så lidt mel som muligt, kun lige nok til, at dejen slipper fad og fingre. Husk at gemme noget til dejen skal udrulles.
  15. Stil dejen til hævning et lunt sted i min. 30 min. Dejen kan også speedhæves 15 minutter i ovnen på 50 grader.
  16. Drys lidt hvedemel på køkkenbordet.
  17. Rul dejen ud i ca. 3-4 mm tykkelse. Jeg fik 15 fastelavnsboller af denne portion
  18. Læg 2 tsk vaniljecreme på hver fastelavnsbolle. Fordel creme på dejstykkerne, indtil du har brugt al cremen (så kan du sikre dig, at der kommer lige meget på alle). Er der ikke creme nok, så rør en remonce af smør/sukker/vaniljesukker og put i resten.
  19. Saml fastelavnsbollerne godt og sæt dem med sammenføjningen nederst
  20. Læg dem i siliconeforme eller muffinsforme af papir
  21. Tildæk med et klæde og efterhæv fastelavnsbollerne 30 minutter (kan speedhæves i ovnen på 50 grader)
  22. Pensl fastelavnsbollerne med æg og sæt dem i en 175 grader varm ovn (varmluft)
  23. Bag fastelavnsbollerne 10-15 minutter, alt efter hvor store/små de er.
  24. Hold godt øje med fastelavnsbollerne. De bliver tørre hvis de bliver bagt for længe.
  25. Fastelavnsbollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde.
  26. Rør glasuren lidt tyk, så glider den ikke af, selvom fastelavnsbollerne er lidt lune.
  27. Læg 1 tsk glasur på toppen og servér 🙂
  28. Fastelavnsbollerne er fryseegnede uden glasur.

Fastelavnsboller med vaniljecreme - lækre cremebollerUha – den lød jo helt vildt lang og besværlig den opskrift. Håber ikke, den skræmmer dig væk? Det skal den ikke, for det er faktisk slet ikke så svært. Hvis du vælger “speed-hævnings-modellen”, så er de faktisk også ganske hurtige at lave? Speedhævning fungerer rigtigt fint, og jeg bruger det rigtigt tit, når det skal gå lidt stærkt 🙂Fastelavnsboller med vaniljecreme - lækre cremebollerVores fastelavnsboller blev som sagt lavet en ganske almindelig hverdagsaften, imens aftensmaden blev færdig i ovnen. Har du energi, så spring bare på. En weekend venter også forude – perfekt til fastelavnsbolle-bagning. Nu er det jo også snart ægte fastelavn, så det vil være mega-god timing. 🙂

 

Du får lige lidt billeder af arbejdsprocessen fra start til slut lige her:

Fastelavnsbollerne vil smage godt resten af året også, men måske du bare skulle kalde dem cremeboller hér i stedet? De vil forsvinde hurtigt fra dit kagefad alle, uanset hvad du kalder dem. 😉 Prøv at pynte dem med hvid glasur og kagekrymmel – så vil de være så fine at servere til en børnefødselsdag f.eks.?

De vil pynte på ethvert kagebord faktisk – serveret for både store og små 🙂Fastelavnsboller med vaniljecreme - lækre cremebollerFastelavnsbollerne smager bedst på bagedagen og kan I ikke spise dem alle, kan de fint fryses – altså uden glasuren. Efter optøning, så hold dem kort under vandhanden og lun dem kort i ovnen, så vil de blive som nybagte.

De er et hit!

Hvad med at bage en portion, til de kære, frysende børn der snart kommer og banker på og rasler med raslebøssen? De vil elske at få stukket en lun fastelavnsbolle i hånden 🙂

Rigtig god weekend og god bagelyst til dig 🙂

Mere inspiration

2 Comments

  1. Jenny 17. februar 2018 af 16:40 - Svar

    Hej Gitte
    En hurtig løsning er også (købt) lemon curd, det har jeg prøvet i år, primært fordi jeg kun ville lave en lille portion.

    • Gitte Hansen 17. februar 2018 af 21:20 - Svar

      Rigtig god Jenny – tak for tippet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.