•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Romkugler - nem opskrift med smør og fløde

I månederne op til jul vrimler det med opskrifter på sukkerherligheder. Familieopskrifter spredes rundt blandt venner og bekendte. Opskrifter der går i arv. Egnsspecialiteter og rene familieklenodier.

Gode tips og tricks udveksles. Gode ideer opstår. Et eldorado for slikmunde! Alle de opskrifter på godter og småkager der skal afprøves. Kun de allerbedste opskrifter består. Kunsten er: Kan vi huske de allerbedste opskrifter til næste jul?

Jeg er glad for at have fået min blog. Den er jo et ganske glimrende opskrift-arkiv! Så slipper jeg for at bladre opskriftbøger og mapper i gennem for løse lapper og håndskrevne noter.For et par dage siden skrev Louise, en af mine Facebook-venner om sin Faster Hennys romkugler. Louise havde lavet en variant af sin fasters romkugler med ægte rom og vennelisten skrev og beskrev i rosende vendinger Faster Hennys romkugler. De er åbenbart legendariske nordenfjords i Louises familie.

Jeg fik lirket opskriften ud af nordjyderne. De romkugler var jeg da nødt til at prøve at lave, selvom opskriften viste, at de vel faktisk mere præcist kan betegnes som havregrynskugler. Kært barn har mange navne.

Havregrynskuglerne kan laves hele året rundt – du behøver skam slet ikke vente helt til jul 🙂

Her kommer opskriften på “Faster Hennys romkugler”. Vi kalder dem romkugler alligevel, for det kaldte Faster Henny dem. Henny kender jeg ikke, men jeg tror at hun vil være et godt – og sukkersødt – bekendtskab. 🙂 Rygterne går, at Faster Hennys romkugler er STORE. Øj manner. Mine blev ca. så store – som en 5 krone. Mon Faster Hennys er større endnu? Romkugler - nem opskrift med smør og fløde

Romkuglerne var nemme og lækre. Jeg brugte dog romessens, men brug du gerne ægte rom, hvis du har det lager.  🙂

Louise skrev ellers at hun (hik!) prøvede sig frem med rommængden. Det lød da ellers ganske festligt, noget sjovere end romessens. Du afgør selv, festabe eller ej, om du vil tilsætte den rene vare…;-)

Her får du opskriften på “Faster Hennys romkugler” :

Havregrynskugler med fløde og rom – opskrift

Romkugler - nem opskrift med smør og fløde
Romkugler der smager lige så godt som bagerens
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Ret: Romkugler - nem opskrift med smør og fløde
Kategori: slik, karameller og brændte karameller
Keyword: havregrynskugler, hjemmelavede romkugler, romkugler
Portioner: 40 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 250 gram havregryn
  • 250 gram flormelis
  • 50 gram blødt smør
  • 1 dl fløde
  • 60 gram kakao
  • Romessens eller ægte rom 1 spsk eller smag til med mere
  • evt. lidt citronsaft kan udelades
  • Drys: Kokosmel, Nesquick-kakaopulver eller sukker

Sådan gør du

  • Alle ingredienser æltes sammen (brug røremaskine eller hænderne). Massen samles til sidst med fløden. Smag til med romessens. Mængden bestemmer du selv. Start med 1 spsk
    Romkugler - nem opskrift med smør og fløde
  • Kugler trilles. Lav gerne små kugler, for romkuglerne er ret søde i det.
    Romkugler - nem opskrift med smør og fløde
  • Kuglerne kan vendes i krymmel (så kommer de til at ligne bagerens), i kokosmel (så kommer de til at ligne rigtige havregrynskugler) eller tril i sukker sukker og Nesquick-kakaopulver
    Romkugler - nem opskrift med smør og fløde
  • Opbevar romkuglerne på køl, til de skal serveres
    Romkugler - nem opskrift med smør og fløde

Noter

Opbevar kuglerne i en tætsluttende beholder, gerne med madpapir imellem lagene, så romkuglerne ikke vokser sammen.
Romkuglerne kan holde sig op til en uge på køl
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Romkuglerne eller havregrynskuglerne smager klart bedre end bagerens

Teenagebørnene gik så vidt som til at sige at det var lige før de smagte lige så godt som bagerens. Det er en kæmpe kompliment 🙂

Jeg synes dog at Faster Hennys romkugler smager endnu bedre, for de består jo af gode råvarer som smør og fløde og ikke kagerester som bagerens.

Nu er kagedåser og godtedåserne ved at være godt fyldt op. Nogle af dåserne er blevet fyldt flere gange i løbet af julemåneden. Fedtebrødsdåsen er blev fyldt op igen. Det var en simpel nødvendighed. Kagerne var spist og der SKAL jo være fedtebrød til juledagene! 🙂Romkuglerne kan dog spises hele året rundt, så kast du dig bare ud i en portion, du behøver ikke vente helt til december 🙂

Hjemmelavede romkugler er bare de bedste

Romessen jeg brugte både til fedtebrødene og til romkuglerne har lidt historie. Vi har specialimporteret den fine lille flaske fra en ferietur til Norge. Så fin og så lille den er og tænk, så ved vi også nu, at romessens smager anderledes på norsk end den danske fra dr. Oetker (eller han er vel tysk?)

Norge! Vi elsker Norge og vi elsker essens fra “Mors Hjemmebakte”. Nu er vi løbet tør. Herligt. Så må vi en tur til Norge igen 🙂

Kagedåsen blev fyldt op med Faster Hennys gode sukrede romkugler. Tak for den opskrift til Faster Henny og til Louise 🙂

Haps! 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •