Romsnitter eller gammeldags sønderjyske fedtebrød, som de også kaldes. Her får du en god nem opskrift på de klassiske fedtebrød med rom glasur.
En kæmpe portion fedtebrød og i dagens variant med ægte rom i glasuren! Jep – det bliver dagens opskrift.
Fedtebrød er en klassisk julesmåkage. Her har jeg kaldt dem romsnitter og småkagerne kan sagtens nydes året rundt.
Jeg har flere fedtebrødsopskrifter på bloggen, men i denne har jeg brugt rigtigt rom til glasuren og portionen er stor.
Der bliver småkager nok til julen, også så du kan dele ud af dem. Julen er hjerternes fest. <3
Spring på hér, eller på én af de andre opskrifter på bloggen. Få inspiration til flere fedtebrøds opskrifter nederst i dette indlæg.
Opskrifterne minder meget om hinanden, men de kan laves i flere lækre varianter.
Opskriften på dagens fedtebrød kommer lige her:
Romsnitter – opskrift på fedtebrød – sprøde lækre med ægte rom i glasuren
Ingredienser
Romsnitte dej:
- 250 gram blødt smør
- 170 gram sukker ca. 2 dl
- 140 gram kokosmel ca. 4 dl
- 240 gram hvedemel ca. 4 dl
- 1 tsk hjortetaksalt kan evt. erstattes med bagepulver
Rom glasur:
- 300 gram flormelis ca. 6 dl
- 3-4 spsk rom el. romessens smag til + evt. vand, til glasuren kan røres.
Sådan gør du
- Rør smørret med sukker. Rør kokosmelet i. Brug gerne køkkenmaskine. Bland hjortetaksaltet i hvedemelet og rør det i. Dejen bliver blød og klistret
- Del dejen i 6 klumper. Beklæd en bageplade med bagepapir og fordel 3 "dejpølser" pr. bageplade. Det er en klistret dej. Form stængerne så godt du kan og tryk/tril dem flade med håndroden eller en kagerulle.
- Bag stængerne 8-10 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Bruger du varmluft, kan du godt bage begge plader på samme tid. Hold øje med stængerne. De er færdige, når de er gyldne og lidt mørke i kanten (se billeder)
Rom glasur:
- Lav glasuren imens stængerne bager. Du kan bruge ren rom til glasuren, eller romessens og vand. Bare smag til. Glasuren skal være ret tyk
- Straks stængerne er kommet ud af ovnen, fordeles glasuren på midten med en kniv eller teske. Smør glasuren ud med en paletkniv dyppet i kogende vand.
- Skær stængerne ud i smalle romsnitter straks herefter med et pizzahjul/en skarp kniv. Tør overskydende glasur af kniven undervejs. Lad fedtebrødene afkøle helt. De skal være helt kolde og glasuren stivnet, før du putter dem i en kagedåse.
Noter
Nemme og lækre fedtebrød – familiens yndlings julesmåkager!
Portionen hér rækker til mindst 75 kager, afhængig af hvor brede du skærer snitterne. En ret stor portion.
Fordel kagerne i små fine kagedåser og forær dem væk som værtindegaver eller til julens mange sociale arrangementer?
Du kan også give en fyldt kagedåse til en nær ven eller til et familiemedlem, der ikke har energi/kræfter til at bage selv?
En sød og kærlig kagebagetanke vækker særlig meget jubel. Tro mig. Det passer. Julen ER hjerternes fest. <3
Når du skal igang med at bage, kan du lige så godt lave en stor portion. Tro mig, kagerne forsvinder som dug for solen. Fedtebrød er bare den lækreste julesmåkage.
Jep det er en lidt fedtet dej, måske vi hér har fået opklaret hvorfor de hedder fedtebrød?
Dejen bliver blød og klistret, men tilsæt endelig ikke mere mel end højst nødvendigt. Hemmeligheden bag perfekte romsnitter er netop den porøse dej.
Form stængerne så godt du kan. De flyder jo heldigvis ud under bagningen, hvilket hjælper dem godt på vej.
Rigtig rom i glasuren er det bedste, men har du det ikke lige på lager, kan romessens sagtens bruges. Bare smag til, til du synes smagen er i top.
Gå bare ombord i barskabet, og led efter romflasken, helt på min opfordring.
Den gode romglasur er også forklaringen på hvorfor fedtebrød bliver bløde. Væden fra glasuren vil efterhånden trænge ned i småkagen, som vi også kender til det fra hindbærsnitterne.
Hvis du lægger et stykke køkkenrulle i bunden af kagedåsen, vil det opsuge lidt fugt og det kan hjælpe lidt.
Er romsnitter eller fedtebrødene mon også nogle af dine juleyndlingssmåkager? Uh jeg kan sagtens spise romsnitter hele året rundt. Bagerne sælger dem også rundt, kan jeg se, så der må være salg i dem.
Har du aldrig prøvet at bage fedtebrød, så spring roligt på her.
Sådan laver du fedtebrød – se billederne her:
Her fik jeg til to kagedåser og mon de rækker helt til jul? Min familie plejer nemlig at guffe løs og det er jo den allerbedste anbefaling. Hjemme hos os bliver der ikke vogtet over kagedåserne i december.
Er dåserne tomme før kaffegæsterne skal nyde dem til julefrokosten, så bager vi da bare en ny portion. 🙂
Farven på romglasuren kan forandre sig afhængigt af hvilken rom/romessens du bruger.
Derfor ser mine billeder også lidt forskellige ud her i indlægget. Jeg har nemlig bagt kagerne flere gange. Kan ikke lade være.
Jeg har også prøve at lave en variant med appelsin glasur og de er altså også rigtigt lækre. Mon ikke også vi kunne skifte appelsin ud med citron?
Er du ikke så vild med kokos, så kan du også lave fedtebrød med havregryn. De er også super sprøde og lækre.
For mig og min familie hører fedtebrødene til i julesmåkage bagningens absolutte top ti. De er derfor selvfølgelig også med i denne julesmåkage opskrift samling
Prøv også disse opskrifter på romsnitter / fedtebrød:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Jeg tror det er fordi de oprindeligt blev lavet med svinefedt.
Har for første gang prøvet at bage fedtebrød og brugte denne opskrift. De blev desværre noget tørre og kedelige, da jeg gav dem mere tid end angivet, da der stod i opskriften, at man først skulle tage dem ud når de var sprøde, og det krævede mere tid. ? Kan du give et tip til hvordan jeg undgår det end anden gang? Måske også en angivelse af hvor meget Rom ekstrakt man skal bruge? De blev også lidt “sprittede” Hilsen småkage-nybegynderen. Mette
Hold nu op, det er de suverænt bedste fedtebrød, jeg nogen sinde har bagt! Jeg ELSKER fedtebrød? Det er julens bedste småkage – tusind tak for opskriften. Og alle dine andre super opskrifter.
Guf, som Mutter lavede dem !
Du frister med de lækre fedtebrød – må da vist have bagt en portion 🙂 Hvorfor hedder de fedtebrød ? Tjaa – den eneste grund jeg kan tænke er at de ligner små stykker brød smurt med fedt – fedtemadder som vi spiste i “gamle dage” 🙂
Knus fra Tove P
Fedtebrød, måske fordi man bliver fed SF at spise dem ??????????????