Flødekartofler i gryde. Uhm her får du opskriften på nemme flødestuvede kartofler af kogte kartofler, nemt lavet i gryde.
Er du også vild med flødekartofler? Cremede flødekartofler med god smag af fløde, løg og hvidløg?
Uhm – jeg er totalt vild med flødekartofler og de smager jo godt til ALT. Frikadeller, svinemørbrad i baconsvøb, oksemørbrad eller hvad du nu ellers kan finde på?Flødekartofler er altid et hit og de bliver bliver allerbedst, hvis de laves med rigtigt piskefløde synes jeg. Så bliver de nemlig allermest cremede og smagfulde.
Desværre synes jeg ofte at kartoflerne tørrer ud, når de tilberedes i ovnen, medmindre de er tildækket med stanniol eller laves i stegeso.
Kan man lavede stuvede kartofler i gryde?
Forleden så jeg en interessant flødekartoffel-opskrift hos en norsk blogger-kollega. Flødekartofler kogt i gryde, på ægte gammeldaws “stuvning”-manér. Hov, kan man det? Jep det kan man 🙂….og hvad skulle fidusen så være ved det?
Tjo, det skulle være, at flødekartoflerne bliver mere cremede, fordi gryden holder på fugten. Det er også noget hurtigere, at tilberede i gryde, end at vente 1 time på ovn-versionen. Billigere i strøm er det også.
Blev det mon så en succes?
Ja – det gjorde det! Min søn sagde at det var de bedste flødekartofler vi nogensinde havde lavet og jeg er tæt på at give ham ret.
Jeg tipper dig straks om opskriften her. Du skulle da næsten prøve kartoflerne af og se om de også bliver et hit hjemme hos dig? Der er stor sandsynlighed for det. 🙂
Flødekartofler i gryde – opskrift på nemme og cremede flødestuvede kartofler
Ingredienser
- 10 gram smør
- 2 kg kartofler i tern eller skiver Kan erstattes med f.eks. pastinak ell. lign.
- 4-5 fed hvidløg kan udelades
- 2 løg i tern
- 5 dl. fløde piskefløde/madlavningsfløde eller kaffefløde
- Salt/peber
- Et knivspids stødt muskatnød kan udelades
- evt. revet ost
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og skær dem i skiver eller tern.
- Kog kartoflerne 15 minutter i letsaltet vand. Det er mest strømbesparende og hurtigst hvis du koger vandet i elkedlen.Du kan bruge kogte kolde kartofler i stedet
- Stik i kartoffelstykkerne. Når de er møre, så hælder du vandet fra, men beholder kartoflerne i gryden.Stil gryden tilbage på blusset og tilsæt smørret. Tilsæt nu også løgstykkerne og svits dem med i tern.
- Tilsæt fløde, salt/peber og evt. muskatnød. Læg låget på gryden. Simr kartoflerne med fløden, til den tykner. Bruger du piskefløde, tager det kortere tid, end hvis du bruger kaffefløde el. lign. Mine kartofler fik ca. et kvarter efter fløden var tilsat.
- Rør godt i gryden flere gange undervejs og brug gerne din allerbedste slip-let-gryde, da flødekartofler i gryde ellers nemt vil brænde på. Smag flødekartoflerne til.
- Hvis du ønsker en gratineret overflade, så hæld evt. flødekartoflerne i et ildfast fad og giv dem 10 minutter i ovnen 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Tilsæt evt. revet ost
- Serveres rygende varme
Noter
Du kan bruge kogte kolde kartofler i stedet
Tilsæt evt. pastinak til kartoflerne. Stuvet pastinak smager nemlig også godt. Kan gratineres i ovnen med ost før servering med lidt revet ost på toppenDet er nemt og hurtigt at lave flødestuvede kartofler i gryde – lækre cremede fløde kartofler
Jeg skar mine kartofler i tern, men måske jeg skulle have skåret dem i skiver, så ville de nok have lignet ægte flødekartofler mest? Det gør du bare helt efter eget valg.
Samlet set tog flødekartoflerne ½ time at lave. På en måde kræver de lidt mere arbejde, for du skal jo røre i gryden under tilberedningen. Når du laver “almindelige” flødekartofler laver ovnen jo arbejdet.
Den cremede konsistens er et hit og smagen er bare helt perfekt. Prøv kartoflerne og se om du foretrækker disse eller de ovntilberedte.
Måske “gryde-kartoflerne” kunne være et hit til aftensmaden en hverdag eller i weekenden?
Den nemme metode vil måske kunne betyde, at du vil kunne overskue at lave flødekartofler på en helt almindelig hverdag?
Det er super nemt, især hvis du har kogte kolde kartofler i forvejen. I denne opskrift forkogte jeg bare kartoflerne i vand og kogte dem færdige i fløden. Det er nemt.
Måske vi også kunne lave dem i mikroovn? Så vil det jo gå endnu hurtigere og vi kunne spare mere strøm? De kan også laves i slow cooker – uhm flødekartofler i crockpot bliver de altså også gode.
Hvis du ønsker at overfladen bliver “gratineret”, så kan du sagtens stille gryden 10 minutter i ovnen til sidst, eller hælde kartoflerne i et ildfast fad.
Så vil overfladen nemlig blive fin, brun og gratineret, men faktisk behøves det slet ikke.
Her kommer der lige lidt billeder af arbejdsprocessen fra start til slut:
Sådan laver du flødekartofler i gryde – se billederne her:
Jeg spurgte ud på bloggens side på Facebook om hvordan I foretrækker jeres flødekartofler. De kan åbenbares laves på mange forskellige måder.
Der kom vildt mange forskellige bud og du kan se alle forslagene her.
Nogle foreslår Mornaysauce, nogen laver flødekartofler med sennep, porrer, øl, og andre laver dem med bacon. Lækre forslag alle og tusind tak for dem. Det er skønt når I har lyst til at bidrage på Facebook 🙂
Flere skriver, at en kombi af fløde og Mornay-sauce fungerer bedst. Det tip er nu hermed givet videre til dig. 🙂
Nederst i dette indlæg, kan du se flere lækre opskrifter på flødekartofler.
Vi spiste flødekartoflerne til en portion af disse Verdens Bedste Frikadeller. Halløj en lækker menu, især serveret med rødbeder til.
Spring du bare på. 🙂
Næsten gang prøver vi at gratinere dem 10 minutter i ovnen til sidst, så de kan få lidt “gratineret” farve, måske med revet ost på?
Lidt farve var måske det eneste vi savnede på flødekartoflerne. De ser lidt ferske ud. Men smagen….oh la la….. 🙂Rigtig god fornøjelse med flødekartoflerne. De bliver helt sikkert et hit, når du serverer dem hjemme omkring dit middagsbord.
Flødestuvede kartofler i gryde også være fine at servere til buffetborde, til børnefødselsdag, julefrokost eller til familiekomsammen o.a.?
Kartoflerne kan fint forberedes i forvejen og så bare lunes i ovn eller airfryer før servering. Ja faktisk så kan du også lave flødekartofler i airfryer. Få opskrift her.
Håber de alternative flødekartofler vil smage dig. Rigtig god fornøjelse med dem 🙂
Få flere opskrifter på lækre flødekartofler her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Hej Gitte.
Kan man også lave flødekartofler af glaskartofler? Jeg har set, du tidligere har lavet Svensk pølseret med glaskartofler.
Med 2 små børn er det ikke altid jeg har overskuddet til at stå og skrælle kartofler 😉
Venlig hilsen
Kathrine
Hej Gitte
Jeg har indkøbt en Slow cooker, og ledte (naturligvis) her på dine sider efter erfaringer, opskrifter m.m. – desværre kunne jeg intet finde?
Jeg har lavet hel kylling i den i aftes, og det blev mørt og saftigt, i en grad jeg ikke har oplevet før (efter 4 timers tilberedning)
Eneste ulempe, jeg kan få øje på, er at det ikke er muligt at danne stegeskorpe i min model.
Men eller tegner det til et længerevarende forhold 😉
Mvh John
Hej. Tror der har sneget sig en lille fejl ind i opskriften. Under Sådan gør du, punkt 6 står der:
Hvis du bruger piskefløde, vil det tage kortere tid, end hvis du bruger piskefløde. Der står piskefløde begge steder og måske nogle gerne vil vide, hvad det skulle være.
Venlig hilsen
Jane