Kogt blomkål smager super godt og er meget nemt at lave. Her får du mine tips til hvordan du nemt koger blomkål i gryde, både et helt blomkålshoved og blomkål i buketter.
Nogle gange er de enkleste retter bare de lækreste. Sådan er det også med kogt eller dampet blomkål.
Servér et nykogt blomkål med smør og salt, som tilbehør til mange retter. Halløj, så skal du se din familie storspise!
Jeg kunne se, at der manglede en helt basal opskrift på kogt blomkål i gryde på nogetiovnen.dk. Sådan én skal du da have. Den kommer hér.
Nedenfor får du anvisninger på hvordan du koger et helt kogt blomkålshovede og et blomkål kogt i buketter.
Når du fordeler blomkålen i mindre buketter, kan du nemlig forkorte kogetiden. Det er også nemmere at servere.
Et helt blomkål er nu også lækkert og pynter så fint på middagsbordet.
Blomkål kan nemlig holde sig lang tid i køleskabet og kan tilberedes på så mange forskellige måder.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter med blomkål og du får også tips til hvad du kan servere blomkål til.
Her først den nemme opskrift på dampet blomkål
Kogt blomkål – kogetid. Så nemt koger du blomkål i gryde
Ingredienser
- 1 blomkål helt eller i buketter
- 1 liter kogende vand eller koldt vand
- 1 knivspids salt
Sådan gør du
- Rens blomkålen og fjern stokken og bladene. Lad gerne blomkålen ligge i vand i 5-10 minutter, så skylles de fleste urenheder ud.
Kogetid for et helt blomkål - helt blomkålshoved:
- Kog vand i elkedlen og hæld derefter vandet i en gryde. Tilsæt blomkål og salt. Kog nu kålen under låg i ca. 15 minutter, eller til det er mørt, men med "bid". Stik i kålen undervejs med en kniv for at tjekke. Kogetiden afhænger af størrelse.
Kogetid for blomkål i buketter:
- Bræk blomkålen i buketter. Ikke for små, for så bliver de for let udkogte. Fordel blomkålen i en gryde og tilsæt ½ liter kogende vand og salt eller mindre. Dampkog nu kålen under låg i ca. 5-10 minutter eller til buketterne er møre.
- Sluk evt. for gryden nogle minutter før kålen er færdig, så sparer du på strømmen. Gem evt. kogevandet, hvis du skal lave opbagt sovs. Servér blomkålen straks med smør og salt eller smørsovs
Noter
Dampkogt blomkål i gryde, nemt, sundt og lækkert tilbehør til karbonader, nye kartofler, maskeret blomkål?
Faktisk så dampkoger jeg tit blomkålen ved ikke at fylde gryden helt med vand. Så undgår man nemlig at blomkålen så nemt koger ud.
Jo mindre vand man bruger, jo flere vitaminer bevares også, tænker jeg. Så hælder man ihvertfald ikke vitaminerne ud med kogevandet.
Hvis jeg skal tilberede et mindre blomkål, så koger/damper jeg det derfor også tit i mikroovn i ganske lidt vand. Så bevares vitaminerne i kålen.
Blomkål kan tit købes billigt året rundt i supermarkeder og grøntboder. Blomkål er sundt og indeholder en masse gode vitaminer og gode grøntsagsfibre.
Et blomkål kan du også købe i andre farver, der findes nemlig både grønne og lilla blomkål.
Når det er blomkålssæson, så eksploderer blomkålene nærmest i størrelse. Giga store blomkål kan købes til samme pris og så indkøber vi gerne stort herhjemme.
Hvad kan man spise kogt blomkål til?
Servér straks med smør og salt eller smørsovs. Koger du dit blomkålshoved hel, så prøv også at servere det som maskeret blomkål med rejer og dressing. Uhm det smager bare så godt.
Du kan også bruge den kogte blomkål til en lækker blomkålsmos? Stuvet blomkål eller blomkålsgratin skulle du også prøve.
Kogt / dampet blomkål er også lækkert til at servere som tilbehør til karbonader, en stegt kotelet eller til wienerschnitzler? Det er også en klassiker at servere det til nye kartofler.
Flere tips du kan bruge når du koger blomkål – og andre grøntsager i gryde.
Tit så koger jeg faktisk også bare buketterne sammen med de små nye kartofler. Det er smart, for de skal koge ca. samme tid. Du kan også tilberede blomkål i et fad flødekartofler?
Kogevandet fra din blomkål, kan du også bruge i/til en opbagt sovs? Det giver både smag og så bevares vitaminerne også. Sådan gjorde min mor altid. De gamle husmødre kan nogle tricks. 🙂
Vandet koger jeg i elkedlen, det går hurtigst og man kan spare på strømmen. Brug gerne det tip, medmindre du har induktionskomfur.
Sluk også gerne for gryden nogle minutter før blomkålen er færdig, så sparer du på strømmen. Det er en fordel i disse tider, hvor strømmen er blevet så dyr.
Kan man tilberede blomkål på andre måder?
Jeps. Prøv også at tilberede blomkål i ovn eller i airfryer. Du kan også lave stegt blomkål på panden.
Prøv også at lave disse snack bagt blomkål i ovnen med parmesan, paprika eller barbecue.
Få flere opskrifter med blomkål ved at klikke her eller se med nedenfor:
Prøv også disse opskrifter med blomkål:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.