Lammekølle. I dag får du opskriften på en lækker langtidstegt lammekølle serveret med cremede flødekartofler.Til påske er det højsæson for påskelam og hermed også højsæson for lammekølle eller lammesteg i andre afskygninger.
I årevis har jeg tænkt, at NU skulle det være. Jeg VILLE prøve at både tilberede og smage på lam igen, for at se om jeg kunne få helet mine gamle barndomstraumer med lammekød*.
…og ved du hvad? Det lykkedes! Jeg kan slet ikke få armene ned.
Det smager jo faktisk rigtigt godt, sådan en lammesteg?
Servér gerne ægte flødekartofler til og en lækker bønnesalat måske? Halløj en lækker menu. Jeg vil da straks skynde mig at dele opskriften med dig.
Det er SÅ nemt at lave lammekølle, for ovnen laver alt arbejdet. Spring du bare på.
Jeg har tilberedt denne lammekølle i min Römertopf stegeso og det er ret genialt, for en stegeso holder nemlig på fugten, så stegen ikke bliver tør.
Uhm det var en god idé. Kødet blev mørt og lækkert.
Har du ikke nogen stegeso, så kan lammekøllen sagtens tilberedes i f.eks. en stegegryde, du sætter i ovnen eller et tildækket ildfast fad/bradepande.
Måske du også har traumer med lammesteg du bærer rundt på? Op på hesten igen, kan jeg kun sige. Prøv lykken. Måske du også finder ud af, at du faktisk også godt kan lide lammesteg?
Denne opskrift vil kunne være et skridt på vejen for dig er jeg sikker på 🙂
Her kommer opskriften:
Lammekølle langtidsstegt i stegeso med flødekartofler – god opskrift

Ingredienser
Lammekølle:
- 1 lammekølle 1,5-2 kg
- 10 fed hvidløg
- Salt/hvidløgspeber
- 5 dl vand
- Evt. rosmarinkviste
- Skysauce: Jævning kulør, evt. fløde. Smages til med ekstra krydderi.
Skysauce med fløde
- stegesky
- fløde
- salt/peber
Flødekartofler:
- 1½-2 kg kilo kartofler
- ½ liter fløde
- 3 løg i skiver
- 5-6 fed hvidløg
Sådan gør du
Lammekølle:
- Stil din Römertopf i blød i vand. Fyld den nederste del og sænk den anden del ned oveni. Bare brug vasken. Klargør lammekøllen imens.
- Skyl og krydr lammekøllen godt på begge sider. Er der meget fedt på lammekøllen, kan du evt. afpudse den lidt. Jeg skar ikke hinderne af.
- Skær lommer i lammekøllen og prop hvidløgsfed heri.
- Læg lammekøllen i stegesoen og læg evt. rosmarinkviste ovenpå. Kan også tilberedes i et tildækket ildfast fad, bradepande med låg eller en stegegryde du sætter i ovnen.
- Hæld 5 dl koldt vand ved og læg låget på stegesoen. Stegesoen skal sættes i en kold ovn
- Steg lammekøllen i ca. 5-6 timer v. 100 grader varmluft (125 grader alm ovn). . Tilberedningstiden afhænger af stegens størrelse. Stegetiden kan forkortes til 3 timer v. 150 grader varmluft (175 grader alm. ovn). Langtidsstegning er bedst
- Brug gerne stegetermometer. Rosa/mediumstegt lam skal have en kernetemperatur på ca. 65 grader og 70-75 grader, hvis det skal være gennemstegt.
- Da temperaturen var på 65 grader fjernede jeg den øverste halvdel af stegesoen og lod lammekøllen få 10 minutter v. 175 grader varmluft. Vores lammekølle var 75 grader til slut og den var helt mør. Lad stegen hvile 5 minutter før udskæring.
Flødekartofler:
- Skær kartofler og løg i skiver og pres hvidløgsfed over fadet. Hæld fløden over
- Sæt fadet tildækket i ovnen og lad det få 6 timer v. 100 grader varmluft sammen med lammekøllen. På den måde er begge retter færdige til samme tid.
- Prik i kartoflerne og lad dem få ekstra tid til slut, hvis de er lidt for "faste". Lad kartoflerne stege uden stanniol de sidste 15-20 minutter evt. med et par smørklatter på toppen
Skysauce:
- Jævn stegeskyen og tilsæt kulør og ekstra krydderier og evt. fløde. Du kan også gemme/nedfryse stegeskyen til senere brug.
- Servér retten
Noter
Lammekøllen kan tilberedes i almindelig ovn også - tildæk evt. et fad med stanniol eller sæt en støbejernsgryde i ovnen.
Tilberedningstiden afhænger af stegens størrelse Stegetiden kan forkortes til 3 timer, hvis du steger v. 150 grader varmluft (175 grader alm. ovn) Kernetemperatur: Rosa/medium lammesteg: 65 grader. Gennemstegt lammesteg: 70/75 graderMør og lækker lammesteg med hvidløg i stegeso – med cremede flødekartofler:
Jeg har brugt min Römertopf til lammekøllen, men du kan sagtens også bruge en stegeso af glas eller et fad tildækket med stanniol.
Vi serverede lammekøllen på et fad og skar direkte på bordet. Det så lækkert og festligt ud, at servere sådan en hel dyrekølle. Gør også gerne det, til din påskemiddag.
Kernetemperaturen på vores lammekølle var 75 grader og kødet var gennemstegt og supermørt.
Kernetemperatur på lammekølle:
Er du mest vild med rosa/mediumstegt lammekølle, så kan du måske nøjes med at give stegen 5½ time i ovnen, for så skal kernetemperaturen kun være ca. 65 grader.
En medium/gennemstegt lammekølle skal være ca. 70 grader. Vores var super mør v. 75 grader.
Tilberedningstiden afhænger af stegens størrelse, så stegetermometer er et must.Har du ikke tid til langtidsstegning, så forkort gerne tilberedningstiden og hæv temperaturen. Hvis du bruger stegetermometer, går det aldrig helt galt.
Jeg er fan af langtidsstegning, fordi kødet bliver ekstra mørt og lækkert.
Det er også smart, at man kan fylde ovn og fade før man f.eks. tager på skovtur, som vi gjorde i dag? Smart også, at du har god tid til at snakke med dine gæster?
Hvor er det altså genialt med sådan en stegeso.Herligt, at komme hjem til et velduftende hus. Skønt at maden laver sig selv, imens man kan smække fødderne op og læse krimi måske?
Det er også genialt at kød og kartofler bliver færdige på samme tid i stegesoen.
Til lammekølle og flødekartofler skal du bruge meget hvidløg, hvis du spørger mig.
Jeg brugte et helt hvidløg og lidt til. Det smager skønt med hvidløg proppet i stege, også culottesteg som her.
Indholdet i de små “hvidløgs-lommer” i stegen smager skønt, og du skal ikke frygte for hvidløgs-dunste. Når de er tilberedt på denne måde, får du ikke stærk hvidløgsånde. Bare rolig.
Forberedelserne til dagens menu, tager ikke mange minutter. Det er kartoffelskrælningen, der er den største tidsrøver, så hidkald gerne alle de køkkenhjælpere, du kan få fat i.
Den nemme arbejdsproces ser du i billeder her:
Sådan laver du lammekølle i stegeso med cremede flødekartofler – se billederne her:
Og hvad er det så for noget med de traumer med lammesteg?
Tjo i min ungdom var jeg med min veninde i Wales, hvor vi boede hos nogle bekendte i 1 uges tid. De var fåreavlere med liv og sjæl og kød og blod. De rareste mennesker. Gæstfrie. Søde. Interesserede.
Som jeg husker det, fik vi lam til morgen- middags- og aftensmad. Lam i alle afskygninger. Alle elskede og værdsatte lam lige undtaget mig, fornemmede jeg, men ingen opdagede det vist.
Jeg prøvede at undgå fadet, når det blev rakt rundt, men jeg slap ikke: “Du tog så lille et stykke i første omgang, du skal da have et stykke til! Værsgo!” Uha – grumme scenarier, husker jeg det som. Jeg husker især en lamme-ragout med store kødstykker med seje hinder og en slem uldsmag. Traumatisk! Uundgåeligt. Grumt!
Siden har jeg ikke rørt lammesteg – og først nu – 30 år efter, prøver jeg lamme-lykken igen.
Jeg overlevede og er faktisk slet ikke lammeforskrækket mere. Mon ikke vi går mod nye og lysere lamme-tider i mit køkken? Jeg tror det 🙂
Min mand og min søn frydes allerede over udsigten og maden blev rost til skyerne i dag.
De glæder sig allerede til næste gang, der er lammesteg på menuen.
Spring du bare på denne nemme menu. Vi giver den mange stjerner med på vejen herfra 🙂
Det virker ulogisk at have ovnen sat til varmluft, når den er inde i en stegeso. Er det nødvendigt og måske spild af energi?
Jeg lavede lammekølle efter denne opskrift igår samt din Bønnesalat. Det hele blev rigtig godt. Smagte virkeligt lækkert. Min lammekølle vejede 2.2 kg. Den skulle have 7 timer for at ramme de 75 grader.
Tak for en super side. Jeg er vild med dine opskrifter på retter der skal langtidssteges
Tak for alle de dejlige opskrifter. Jeg er ved at lave lammekølle i stegeso og glæder mig helt vildt, da det jo er efter din opskrift og min 2-vær lejlighed bare dufter. Må vente lidt med at smage på køllen, men er sikker på at den bliver god, har aldrig prøvet i en stegeso. Lavede flødekartofler i går.
Hold da op, for en super opskrift – den er til 17 stjerner – mindst!! Aldrig har vi fået så mør og lækker en lammekølle! Og så er den jo supernem at lave. Den skal jo bare have tiden og det er jo helt vidunderligt at gå og glæde sig imens den skønne duft breder sig i køkkenet.
Nu kan vi næsten ikke vente med at lave den igen?? Det kommer i hvert fald ikke til at vare til næste påske, inden den kommer på bordet igen. RIGTIG GOD PÅSKE???
Jeg har arbejdet på et hotel i Norge. Her var det et selskab som have bestilt lam på så mange forskellige måder som vores kok kunne. Jeg kan ikke huske hvor mange forskellige retter der blev lavet. Men vi spist rester i et godt stykke tid derefter. Og alt lugtede af lam. Men det smagte godt.