Morgenboller – her får du en meget nem opskrift på æltefri boller, der er nemme og hurtige at lave.
Disse boller har jeg bagt så mange gange den sidste måned og nu skal du altså have opskriften.
Bollerne bager jeg både som morgenboller, men faktisk også hvis vi skal bruge boller til frokost, til kaffegæster eller som tilbehør til aftensmaden. Vi har også brugt bollerne som turboller til skovtur, biltur eller madpakker.
Det geniale ved denne opskrift er at det er æltefrie boller. Du kan røre dejen bare med en ske og så skal dejen bare sættes på bagepladen med to skeer.
Efterhånden finder du en del lignende opskrifter på nogetiovnen.dk. Du ved jo, at jeg er særligt vild med særligt nemme opskrifter. Få mere inspiration på hurtige morgenboller nederst i dette indlæg.
Disse boller er ikke koldhævede og det betyder at du hurtigt kan lave en portion boller. Du slipper for at vente på de koldhæver i køleskabet først.
Du kan dog sagtens koldhæve dejen, så skal du bare nøjes med kun 5-10 gram gør. Hvis du vil booste hævningen endnu mere, og forkorte hævetiden, så kan du tilsætte 50 gram gær.
Jeg har brugt 25 gram gær og og “speed-hævet” dejen i ovnen/eller i solskinnet, når solen har skinnet. Smart!
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her
Morgenboller – nem opskrift på æltefri boller
Ingredienser
- 1 liter lunkent vand kan erstattes med mælk eller surmælksprodukt
- 1½ tsk sukker kan erstattes med honning
- 25 gram gær
- 2 tsk salt
- 75 gram solsikkekerner kan udelades eller erstattes med andre kerner f.eks. hørfrø?
- 200 gram havregryn Kan erstattes med f.eks. fuldkornsmel el. lign.
- 1-1,1 kg hvedemel
- Drys: f.eks. havregryn/chiafrø/birkes/græskarkerner/solsikkekerner
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet. Tilsæt sukker. Rør havregryn og evt. solsikkekerner i. Dejen kan røres blot med grydeske. Rør hvedemelet i lidt efter lidt sammen med salt. Konsistensen bliver fast, som tyk klistret havregrød. Dejen skal ikke æltes
- Tildæk skålen med et klæde, og lad dejen hæve lunt i ca. 30 minutter gerne i ovnen v. 30 grader (ikke varmluft). Kan også hæves 30-45 min. på køkkenbordet
- Læg dejen på bagepladen med to spiseskeer. Jeg fik ca. 20 boller af denne portion. Drys evt. bollerne med sesamfrø/chiafrø. De behøver ikke pensles. Hæv bollerne tildækket et lunt sted i 15-30 minutter evt. i ovnen v. 30 grader.
- Bag bollerne midt i ovnen i ca. 20-25 minutter v. 175 grader varmluft ell. 200 grader alm. ovn. De er færdige, når de er gyldne og sprøde. Bagetiden afhænger af bollernes størrelse og din ovns varmeevne. Tjek dem undervejs.
- Lad bollerne køle nogle minutter og de er klar til servering.
Noter
Fryseegnede. Dejen kan også bruges til flutes eller et æltefrit brød - tilpas bagetiden.
Hvis du vil lave bollerne endnu grovere, kan du tilsætte rugmel som i disse nemme grovbollerNemme hurtige æltefrie boller – perfekte til morgenmad, frokost, madpakke eller sandwich
Lækre saftige boller, med masser af smag. De mætter godt, da der er havregryn i dejen.
Du kan sagtens eksperimentere med opskriften og tilsætte de korn/kerner du har på lager.
Jeg bruger nogle gange lidt solsikkekerner, men du kan også tilsætte f.eks. hørfrø, græskarkerner, knækkede hvedekerner?
Kernerne kan sagtens udelades også uden du behøver at tilsætte ekstra hvedemel.
Hvis du gerne vil bage endnu grovere boller, så tilsæt evt. rugmel som i disse nemme grovboller. Det kunne også være fuldkornshvedemel eller måske du har andet yndlingsmel?
Det er virkelig nemt at bolledejen bare kan sættes på bagepladen med to skeer. Vi kunne også kalde bollerne for skeboller?
Måske du ikke er så vild med at få fingrene i bolledejen? Så er disse boller perfekte for dig.
Jeg bager gerne en portion, når vi mangler brød i huset. Bolledejen kan også bruges til nemme flutes? Du bestemmer.
Hjemmebagte boller er bare bedst
Hjemmebag er bare bedst og så giver en portion boller også en hyggelig duft i huset, uanset årstid. Det er også hurtigere – og billigere – end at køre til bageren. Disse boller mætter også endnu bedre end bagerbrød.
Snart skal vi på sommerferietur og her kommer disse morgenboller også med på bilturen. Skønt med lækre boller, der giver mæthed længe.
Dejen kan også bruges til franskbrød. Få opskrift på æltefrit brød i form her.
Rigtig god fornøjelse med bollerne til dig. De er et hit herhjemme og det bliver de sikkert også hjemme hos dig. 🙂
Hvis du er vild med nemme boller, så prøv også disse hurtige boller eller disse brusebadsboller.
Prøv også disse koldhævede boller med havregryn eller disse langtidshævede boller med havregryn.
Få flere opskrifter på morgenboller her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Jeg forstår ikke, hvad jeg gør galt. Hver gang jeg laver bollerne, så bliver de helt flade. Har du fif?