Rundstykker – få en god nem opskrift på morgenbrød her.
Rundstykker med birkes, der smager meget bedre end bagerens rundstykker. Ja, det er ganske vist.
Vil du gerne kunne servere rundstykker til din familie, der også både mætter bedre og er meget billigere end de købte? Så kig med her.
Her får du nemlig en nem opskrift på bløde svampede rundstykker, du selv kan lave. Perfekte som morgenbrød i weekenden, ferier eller til morgenbordet på en fridag.
Dejen er enkel og hurtig at røre sammen. Den er æltefri, kan røres uden køkkenmaskine og du kan lave den med ganske få ingredienser.
Rundstykkerne bliver sprøde udenpå og bløde indeni. Der er også lidt havregryn i dejen, så der er bid i krummen og de mætter godt.
Jeps, man kan sagtens bage rundstykker med havregryn i. Konsistensen kan du forhåbentligt fornemme på billederne i indlægget her.
Jeg har drysset rundstykkerne med lyse birkes og chiafrø og det giver en god knasende sprødhed og god smag også.
Faktisk så er det dejen til denne opskrift på håndværkere og disse skagenslapper, jeg har brugt.
Her har jeg bare formet bollerne ved at sætte dejen på bagepladen med 2 spiseskeer. Nemmere bliver det ikke.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på morgenbrød du selv kan bage.
Rundstykker – nem opskrift på morgenbrød
Ingredienser
Dej til rundstykker:
- 2 dl yoghurt jeg brugte en rest frugtyoghurt. Skyr/A38/kærnemælk/koldskål kan også bruges.
- 5 dl lunkent vand koldt vand, hvis du langtidshæver/koldhæver
- 1 tsk sukker honning eller sirup kan også bruges
- 25 gram gær brug mindre gær (7-10 gram) hvis du vil langtidshæve/koldhæve dejen.
- 100 gram havregryn kan erstattes med andre kerner/korn/groft mel
- 1½ tsk salt
- 700 gram Hvedemel gerne Manitobamel eller Tipo 00. Almindeligt hvedemel kan også bruges
Drys:
- 50 gram birkes/blå birkes/chiafrø
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet med sukker og tilsæt yoghurt, havregryn, salt og til sidst melet, lidt efter lidt. Rør dejen godt sammen med håndkraft eller køkkenmaskine. Dejen bliver fast, tung og klistret. Røreskeen skal kunne stå selv i skålen.
- Tildæk skålen og lad dejen hæve 45-60 minutter eller til dobbelt størrelse. Speed evt. dejen 30 minuter i ovnen v. 30 grader (ikke varmluft). Brug kun 7-10 gram gær, hvis du vil koldhæve/langtidshæve dejen i køleskab/på køkkenbord.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og brug 2 spiseskeer til at sætte bollerne på bagepladen. Jeg fik 12 store rundstykker af denne portion. Du kan sagtens lave dem mindre end jeg. Drys med lyse birkes/blå birkes/chiafrø eller en blanding.
- Tildæk bagepladen og efterhæv rundstykkerne et lunt sted ca. 30 minutter, gerne i ovnen v. 30 grader. Bag herefter rundstykkerne ca. 13-15 minutter v. 200 grader varmluft (225 gr. alm. ovn). De er færdige, når de er sprøde og gyldenbrune.
- Afkøl nogle minutter før servering. Serveres gerne lune med smør, ost, syltetøj eller pålægschokolade.
Noter
Kan dejen koldhæves?
Ja. Hvis du bruger 7-10 gram gær, og koldt vand, kan du langtidshæve/koldhæve dejen i køleskab eller på køkkenbord natten over.Hjemmebagt morgenbrød du hurtigt kan lave – hæv evt. dejen i ovnen
Hvor var det bare lækkert med sådan en kurvfuld sprøde nybagte birkes morgenboller.
Du bliver helt sikkert populær derhjemme, hvis du også tryller en portion til din familie. 🙂
Hvor er det bare nemt at lave boller uden æltning. Det gør vi tit i sommerhuset, hvor vi ikke har en køkkenmaskine.
Kan rundstykkerne fryses og kan de bages dagen før de skal bruges?
Dine rundstykker er selvfølgelig sprødest, når de er nybagte, men de kan lunes i ovn/airfryer dagen efter også. Stænk dem gerne med lidt vand først før du luner dem igen. Så bliver de som nybagte.
Du kan også med fordel bage en stor portion og fryse ned og tø op senere.
Kan man koldhæve dejen, så man kan lave dejen dagen før?
Du kan bage dejen samme dag eller lade den koldhæve natten over.
Måske det passer dig bedre at røre dejen aftenen før ? Dejen kan sagtens koldhæves i køleskabet natten over, så skal du bare bruge koldt vand og mindre gær.
Få inspiration i denne opskrift på koldhævede boller.
Det giver en saftig krumme at bage med surmælksprodukter:
Jeg brugte en rest yoghurt, men tykmælk, skyr, mælk, kærnemælk kan også bruges. Surmælksprodukter i bagværk giver en god saftig konsistens, så bare brug hvad du har.
Disse hjemmebagte rundstykker bliver ikke luftige, som bagerens, da jeg ikke har brugt bageenzym.
Til gengæld så har jeg bagt bollerne med Manitobamel, som indeholder ekstra protein og booster hævningen.
Manitobamel er hvedemel, der kan købes i alle butikker, også discountforretninger. Tipo 00 mel eller almindeligt hvedemel kan selvfølgelig også bruges til rundstykkerne.
Jeg ved det godt. Bageren skal jo også leve, men jeg synes tit at klassiske rundstykker fra bageren er så lette og luftige, at man skal spise mange for at blive mæt.
De er sprøde javist, men krummen er så luftig at man er sulten ret hurtigt efter. Måske du har det på samme måde? Så er det jo godt at vi kan bage vores egne. Jeg håber du vil synes om min version her. 🙂
Vi var vilde med rundstykkerne hjemme hos os. De smagte skønt med ost og rabarberkompot på.
Rigtig god fornøjelse med bageriet til dig.
Tips og variationer til opskriften på hjemmebagte rundstykker:
- Brug de mælkeprodukter eller surmælksprodukter, du har i køleskabet: frugtyoghurt, skyr, A38, kærnemælk eller koldskål.
- Tilsæt gerne en håndfuld solsikkekerner, græskarkerner eller hørfrø til dejen.
- Vil du lave grove rundstykker? 1/3 af hvedemelet kan erstattes med grovere mel som f.eks. grahamsmel, speltmel eller fuldkornsmel.
- Du kan pensle rundstykkerne med vand, mælk eller æg før bagning for en blankere overflade.
Få flere opskrifter på morgenbrød – rundstykker og hjemmebagte boller til morgenkaffen her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.
