Sprødstegt svineskank og flødekartofler med porrer i Römertopf

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_3575

Det har været den skønneste forårsdag i dag! Jeg har nydt det, åh hvor har jeg nydt livet på min terrasse! Se lige hvor jeg har tilbragt min søndag. Den skønneste plet!

2014-03-09 16.34.54

Jeg har læst bog, drukket spandevis te/ kaffe og spist bastogne, jeg har smilet, småsnakket, lyttet til fugle, beundret blomster og nyudsprungne rabarberskud, nydt livet og solen i sådan en grad, at jeg har tænkt, at lykkefølelse, den kommer i glimt og den kommer især på dage som denne. Fred, ro, harmoni, overskud, nærvær og kærlighed. Og sol!. 2014-03-09 12.31.03

Lys, forår og fuglefløjt gjorde en verden til forskel i dag. Sådan har du sikkert også tænkt? På Instagram og Twitter har glæden og forårseuforien svømmet over dagen lang. Så skønt, at den første rigtige forårsdag falder på en fridag! Alle har været jublende glade over det skønne forårsvejr! Fantastisk

2014-03-09 12.57.23

Altid, på de gode terrasse-solskinsdage, kommer irritationen ved 16-tiden. Øv, nogen er nødt til at gå indenfor for at forberede mad? Hvem gider? Jeg gider ikke gå eller stå i køkkenet på solskinsdage som disse! Nå men hvad gør man så?

Det må blive Römertopf mad igen! Römeropfen skal blot fyldes og passer herefter sig selv. Menuen blev flødekartofler med porrer i Römertopf, hertil sprødstegt svineskank. Uhm! Svineskanken skulle stege 2½ time og den tid fik flødekartoflerne også. Jeg ilede ind i køkkenet, forberedte maden på 20 minutter, og ilede herefter ud i solen igen bagefter. 2½ time efter var aftensmaden serveret. Så nemt!

DSC_3562

DSC_3565

DSC_3581

Sådan laver du sprødstegt svineskank og flødekartofler med porrer og hvidløg i Römertopf:

Køb en svineskank hos slagteren eller i dit supermarked. Rids den og krydr godt med salt og peber. Funderer så lige: Er det mon et kvalitetsstempel at svineskanken er nordvestjysk? Underlig branding, men skanken smagte perfekt, så nordvestjysk bedømt og fundet ok! 😉

DSC_3539 DSC_3543Vent med at sætte svineskanken i ovnen til kartoflerne er klar. Römertopfen må nemlig ikke komme i en varm ovn.

Jeg havde et bundt porrer, der skulle bruges. De kunne vel gøre det ud for løg i flødekartoflerne tænkte jeg? Ja det kunne de fint. Porrerne gav en fin smag og så blev flødekartoflerne jo lige lidt sundere.

DSC_3547

Det skal du bruge til flødekartofler med porrer og hvidløg (4 personer):

1 bundt porrer

½ liter fløde (gerne Milda light)

1-1½ kg kartofler

7-8 skiver ost.

Salt/peber.

3-4 spsk. tørret hvidløg eller 3-4 fed friske hvidløg

DSC_3579

Sådan gør du: 

Sæt Römertopfen i blød i vand i en halv times tid. Skræl kartoflerne, snit porrerne og læg dem lagvis i Römertopfen.

DSC_3548 DSC_3549 DSC_3552 Tilsæt fløde, gerne fløde light, selvom sønnike siger at de bedste flødekartofler er dem der er lavet på piskefløde (klog dreng, men vi prøver at spare lidt på kalorierne her. Prøver!)DSC_3555Tilsæt hvidløg,salt og peber. DSC_3556skær måske lidt skiver ost til toppen? Her har jeg brugt lidt Havarti fra køleskabet. Den fuldfede ost er god til flødekartofler, bare lige et tip, men ok fedtfattigt er det ikke :-/DSC_3557

Sæt låget på Römertopfen og tilbered kartoflerne 2½ time ved 150 grader varmluft. Det er også nu du sætter svineskanken ind. Bare krydr den godt og lad den stege i et aluminiumsfad. Undervejs hælder du lige lidt kogende vand ved stegen, så den ikke steger tør/steger fast i fadet.

Efter 2½ time kom svineskanken til at se sådan ud. Det ligner jo næsten sådan én fætter Asterix spiser med knogle og det hele?! Hvordan skulle vi lige angribe sådan en svineskank, min lille familie på 4 medlemmer? Det er jo yderst svært at skære skiver af sådan en skank? Manden fik opgaven. Han sagde godt nok: “havde jeg spist alene, havde jeg spist den med fingrende selv!” En skarp kniv og pludselig var kødet befriet fra de drabelige knogler. Det ligner jo næsten en vikingespise? Barbar-mad eller bare rustikt, hvis vi skulle bruge et finere ord? 😉

Sådan ser den ud den “rustikke” Asterix svineskank. Med knogle der stikker op. Mad for rigtige mænd / og kvinder!”DSC_3560

Spændende at løfte låget af Römertopfen, men se lige her. Sikke lækre de var blevet de flødekartofler med porrer! Uhm en lækkerbisken. Osten gav igen den en lækker smag til kartoflerne og overfladen blev lækker og ostegratineret. DSC_3569Hov forresten, jeg glemte at skrive, at jeg tog de største kartofler fra i posen, da jeg skrællede. Jeg tilberedte dem som bagte kartofler. Sønnike kan spise 10 mindst, hvis han får lov, med rigeligt smør, salt og paprika. Jeg satte et fad med bagekartofler i ovnen. dækket med stanniol, 1½ før Römertopfen var færdig. Så var der lækre bagte kartofler! Ikke alle i familien er nemlig ubetinget begejstrede for flødekartofler, så der blev lavet to slags kartofler i dag. Smart at udnytte ovnens varme, i mens den alligevel er i gang (i hundrede år)
DSC_3571 Lækre møre smagfulde flødekartofler med porrer og hvidløg. Uhm!DSC_3574Dette blev dagens menu! Sammenlagt 20 minutters anstrengelser og masser af fri- og overskydende terrassetid.

Jeg EEELSKER  min Römertopf, året rundt! 🙂

Gid der kommer 1000 dage som denne! Ved du ikke lige hvor jeg er, kan du finde mig på min terrasse! 🙂

Jeg håber du har nydt søndagen og livet lige så meget som jeg?
DSC_3578


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

7
Skriv en kommentar

4 Kommentar tråde
3 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
4 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Marianne Espenhan Nielsen

Hej Gitte, Jeg har med stor fornøjelse brugt mange af dine opskrifter og er selv meget begejstret for min Römertopf, som snart har 30 år på bagen. Har du dem i flere størrelser? Min er nemlig så stor, at jeg ikke kan have andet i ovnen samtidig og jeg har ikke en lille ovn. I ovenstående ret, som jeg vil lave i dag, skal der jo både være plads til stegeso m/porrer og kartofler og et fad til skanken og det går ikke hos mig, så jeg må springe stegesoen over i dag. Opskriften bruger jeg dog alligevel 🙂 På… Læs mere »

John Senius

Hej Gitte.
Har sat svineskank i ovnen, efter af have læst dit herlige sommer-indlæg om terrasse sol og sommer. Nu må jeg “nøjes” med -1 grad og vintervejr. Men hver tid har, som bekendt, sin egen charme.
Tak for altid god læsning. Vi ser sammen frem mod sommer og varme i vejret. Du på terrassen, og jeg på min Mc

Karen

Ja, det er næsten ikke til at holde ud at skulle ind igen, når man rigtig er kommet i gang i haven – sådan en römer er en god ting – og det er svineskank også. Vi brugte bagskanken i sidste uge, og har nu forskanken tilbage. Den skal der også gøre noget ved snart. Tænker lidt på noget med gris og kirsebær.
God mandag – det gælder om at komme hurtigt hjem til haven igen 🙂
vh/Karen

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer